Game Awards 2023 – Kazananlar ve Analiz

Geoff Keighley’in düzenlediği, her sene daha da ihtişamlı gerçekleşen büyük oyun organizasyonu Game Awards’ın 2023 yılı ödülleri sahiplerini buldu. 31 farklı kategoride dağıtılan ödüller içinde tabii ki en prestijlisi “yılın oyunu” ödülüydü. İşte Game Awards 2023 kazananlar tam listesi ve analizlerimiz:

Yılın Oyunu

  • Baldur’s Gate 3

Legend of Zelda: Tears of the Kingdom ve Spider-Man 2 gibi büyük rakipleri geride bırakan Baldur’s Gate 3, gerek komünite desteği gerekse yapımcı Larian’ın yapım aşamasında gösterdiği büyük özen ile bu seneki ödülü hakederek aldı. Tamamı seslendirilmiş binlerce diyalog, yaptığınız seçimler ile ciddi anlamda şekillenip dallanıp budaklanan büyük bir öykü, canlı ve detaylı dünyası ve her biri oldukça derinlikle işlenmiş karakterleri ile Baldur’s Gate bu sene yılın oyunu ödülünü eve götürdü.

En İyi Oyun Yönetimi

  • Alan Wake 2

Alan Wake gerçekten çok özel ve özgün bir yapım. Zayıf oynanışına rağmen hikaye detayları ve ürpertici atmosferi ile ilk oyun akıllara kazınmış, devam oyunu ise hayranlar tarafından yıllarca sabırla beklenmişti. Oynanış tarafında hala alınması gereken bir yol olsa da yapımcı Remedy kesinlikle hikaye, sunum ve atmosfer konusunda çıtayı arşa taşımış durumda.

En İyi Anlatım

  • Alan Wake 2

Bir yazarı ve onun gerçeğe dönen hikayelerini odağına alan Alan Wake 2, teknik olarak “anlatı” faktörünü ön planda tutan bir oyun. Hal böyleyken bu kategori için en iddialı iki yapımdan biriydi. Baldur’s Gate 3 de ciddi bir rakipti bu konuda, hatta şahsi favorim de oydu, zira devasa bir masalın içindeymişiz gibi detaylı ve etkileyici bir anlatı bu oyunda da mevcut. Ancak en nihayetinde gözümüzü açık bırakmayan bir yapıma gitti ödül.

En İyi Sanat Yönetimi

  • Alan Wake 2

Baldur’s Gate 3 bu kategoride aday olmadığı için Alan Wake 2 için rahat bir mücadele oldu, ancak Lies of P gotik atmosferi ve steampunk öğeleri ile anılması gereken, başarılı bir sanat yönetimine sahip.

En İyi Müzik

  • Final Fantasy 16

Eğer japon oyunlarını yakındana takip etmiyorsanız bu kategoride ödülü kapan oyuna şaşırmış olabilirsiniz. Diğer adaylar içinde Baldur’s Gate 3 ve Hi-Fi Rush da çok iyi parçalara sahip oyunlar… ANCAK, Final Fantasy 16 EPİK bir soundtrack’e sahip. Belki de oyunun en güçlü yanı sizi inanılmaz gaza sokan bu parçalardı. Bu muazzam emeğin ödülle taçlandırılmış olması çok sevindirici.

En İyi Ses Tasarımı

  • Hi-Fi Rush

En iyi müzik kategorisinde de iyi bir aday olarak değerlendirdiğim Hi-Fi Rush müziği aksiyon ile birleştiren başarılı bir harmana sahip. Haliyle ödülü de hakederek alıyor.

En İyi Performans

  • Neil Newbon – Baldur’s Gate 3

Muhteşem bir performans ile Astarion karakterine hayat veren Neil Newbon, dişli rakibi Ben Starr’ın (Clive – Final Fantasy 16) önüne geçmeyi başarıyor.

Etkileşim Yaratan Oyun

  • Tchia

“Toplum yanlısı bir anlam veya mesaj içeren düşündürücü bir oyun için” verilen ödülü Tchia alıyor. Bu kategoride yer alan oyunlar ülkemizdeki oyuncuların gündeminde pek yer almadı, ancak PlayStation Plus ile ücretsiz verilmişti. Kütüphanenizde duruyorsa bu fantastik ve kültürel öğeleri başarıyla birleştiren oyuna bir göz atma vakti gelmiş demektir.

En İyi Devam Eden Oyun

Önce şaşırsak da sonrasında biraz düşünüp hak verebildiğimiz bir seçim oldu. Öncelikle iki önemli rakibi analım, Genshin Impact daha önce ödül almış olan, içerik güncellemeleri ile taze tutulan bir oyun, Final Fantasy 16 ise 30 yılı aşkın zamandır hayatına devam eden bir seri. Ancak Cyberpunk’ı farklı kılan yapımın küllerinden adeta yeniden doğması oldu. Hatırlarsanız oyun geliştirme sürecinde yatırımcıların baskı kurması nedeniyle çeşitli sıkıntılar yaşamış, acele bir çıkış yapmaya zorlamıştı. Bunu takiben de işler iyi gitmedi, oyun hatalar ile çıktı, yerden yere vuruldu hatta Witcher serisi ile oyuncuların favori firmaları arasına girmiş olan CD Projekt RED büyük bir itibar kaybı yaşadı. Ancak projeyi akıntıya bırakıp boğulmasına izin vermediler ve güncellemeler ile oyunu oldukça iyi bir noktaya çekip beğeni toplamayı başardılar. Buna ek olarak yayımlanan genişletme paketi de çok başarılı bulundu ve haliyle Cyberpunk ödülünü kaptı.

En İyi Bağımsız Oyun

  • Sea of Stars

Sea of Stars Chrono Trigger gibi eski nesil rol yapma oyunlarının ruhunu yaşatan, nostalji özlemi çekenlere ilaç gibi gelen bir oyun olarak ödülü kaptı. Benim kişisel favorim ise hem nostaljik hem yenilikçi çeşitli formatları başarıyla bir araya getiren Dave the Diver oldu.

En İyi Çıkış Yapan Bağımsız Oyun

  • Cocoon

2023 çok iyi indie yapımlara ev sahipliği yaptı. Sürpriz bir şekilde, çok da radarlara girmeden çıkış yapan ve başarılı olan bir yapımdı Cocoon ve ödülü almayı başardı. Adaylar arasında zihin açan yapısıyla Viewfinder ve matrak, hareketli yapısıyla Wario Land 4’ün ruhunu içinde barındıran Pizza Tower’a da ışık tutmak, saygı ile selamlamak isterim.

En İyi Mobil Oyun

  • Honkai: Star Rail

Geliştirici miHoYo mobil oyun sektörünü fena şekilde domin etti ve bu beni karışık hislere sürüklüyor. Mobil oyun kategorisinde eskiden ilginç oyun fikirleri ve gelecek vaadeden geliştiricilerin ilk basamaklarına tanık olurduk. Ancak artık Genshin Impact gibi AAA oyun firmalarına denk bütçelerle, formülatik şekilde geliştirilmiş (ya da piyasada bilinen örneklerden kopyalanmış) projeler ödül alıyor. Bu döngü gelecekte kırılır mı merak içindeyim.

En İyi Topluluk Desteği

  • Baldur’s Gate 3

Baldur’s Gate 3 erken erişim aşamasından beri topluluk ile el ele ilerledi. Tam anlamıyla yapımcılar ve oyuncular arasındaki sevgi bağıyla ortaya çıkan bir aşk projesi. O açıdan ödülü alması da hiç şaşırtıcı olmadı.

En İyi VR/AR Oyunu

Sony’nin ciddi şekilde bir bütçe ayırıp Capcom ile exclusive bir projeye imza atması lazım. PS VR’ın kayda değer tek oyunu Resident Evil 7’ydi, VR2’de de aynı şekilde Village ile cihazın hakkını verdiler. Village aynı zamanda VR2’nin yeni nesil kontrolcülerini de başarıyla kullandı. Uzun zamandır sanal gerçeklik ürünlerini deneyim eden bir oyuncu olarak silah kullanımını bu kadar gerçekçi hissettiren başka bir oyun henüz deneyimlemedim.

Erişilebilirlikte Yenilik

  • Forza Motorsport

Oyunların daha da geniş bir kitle tarafından oynanmasına ve keyif alınmasına yardımcı olacak özellikler, teknoloji ve içerik ekleyerek mecrayı ileriye taşıyan yazılım ve/veya donanımın tanınması bir süredir büyük projelerde dikkat edilen bir konu. Her oyun ile daha da özen gösterilen bu durum ile engelli oyunseverler oyunculuğun altın çağına girdi diyebiliriz. Forza Motorsport’u bizlere kazandıran Turn 10 Studios’u, dolayısıyla Microsoft’u gösterdikleri özenden dolayı kutluyoruz.

En İyi Aksiyon Oyunu

  • Armored Core 6: Fires of Rubicon

Her yeri Elden Ring ateşi sarmışken From Software’in duyurduğu Armored Core, seriyi önceden bilenlerin yüreklerini hoplatmış, seriye yabancı olanların ise meraklarını çekmeyi başarmıştı. Robot savaşları teması nedeniyle herkese göre bir oyun olmasa da Fires of Rubicon aksiyonun hakkını dibine kadar veren bir yapım.

En İyi Aksiyon/Macera Oyunu

  • The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

İş saf aksiyonun ötesine geçip biraz da macerayı bünyesine kattığı an işler değişiyor. Bu kategorideki adayların hepsi iddialı oyunlardı ve aralarından sıyrılan yapım ise Zelda oldu. Eğer daha önceden yılın oyunu seçilmiş olan Breath of Wild’a çok yakın bir yapım olmasaydı Tears of the Kingdom diğer kategorileri de zorlayan bir yapım olurdu.

En İyi RPG Oyunu

  • Baldur’s Gate 3

Yılın oyunu ödülü almış bir oyunun kendi türü içinde de birinciliği göğüslememesi imkansızdı zaten.

En İyi Dövüş Oyunu

Oyunun incelemesini şu şekilde sonlandırmıştım:
“Eski oyuncuları tekrar çekecek kadar özüne sadık, yeni ve acemileri çekecek kadar da taze dokunuşlar barındıran Street Fighter 6, bir kez daha dövüş oyunlarının tahtına oturmaya hazır.”
Beklediğim gibi de Street Fighter 6 tahta oturdu. Mortal Combat 1 ciddi bir rakip olma potansiyelini taşıyordu ancak teknik anlamda taşıdığı tutarsızlıklar ve aksaklıklar ile Street Fighter’ın gerisine düştü.

En İyi Aile Oyunu

  • Super Mario Bros. Wonder

Uzunca bir süredir “aile oyunu” denince akla gelen ilk firma Nintendo oluyor. Firmanın maskotu Mario, uzun bir aradan sonra ilk kez iki boyutlu bir platform oyunu karşımıza çıktı. Wonder SNES’teki Super Mario World’den bu yana gelmiş en iyi, yenilikçi iki boyutlu platform oyunu olabilir. Neredeyse her bölümde yaşatabildiği bir sürprizi ve keyifli bir çok oyunculu deneyimi var.

En İyi Spor/Yarış Oyunu

  • Forza Motorsport

Forza denince akan sular duruyor. Ben her ne kadar açık dünya serisi olan Horizon’ı tercih etsem de 2023 yapımı Motorsport da pist yarışları konusunda yine çıtayı zirvede tutmayı başardı.

En İyi Simülasyon/Strateji Oyunu

Nintendo’dan rakipsiz bir oyun daha. Ekosistem unsurlarını oynanış mekaniklerinin eksenine yerleştiren strateji serisi Pikmin, Nintendo’nun piyasaya sürdüğü en özgün serilerden biri.

En İyi Çok Oyunculu

  • Baldur’s Gate 3

Baldur’s Gate 3 sadece senaryosuyla değil 4 kişinin ister kendi avatar karakterleri isterse hikayedeki ana karakterleri kontrol ederek dahil olabileceği, neredeyse bir masa üstü frp akşamı tadında çok oyunculu rol kesebileceğiniz bir eğlence de vaat ediyor ve işini gayet başarıyla yapıyor. Adaylar arasında Diablo 4 de çok iddialıydı, ancak sadece aksiyonda değil, rol yapma ve keşif kısmında Baldur’s Gate 3’ün sunduğu özgürlük onu bir adım öne çıkartıyor.

Yılın İçerik Üreticisi

  • Iron Mouse

İlk bakışta pek anlam ifade etmese de bu ödül aslında ilginç şeylerin habercisi. Bir nevi “YouTube yayıncısı” anlamında kullanılan “Youtuber” artık hepimizin alışık olduğu bir kavram. Ancak Vtuber (Virtual Youtuber) adlı bir trend yükselişe geçmiş durumda. Vtuber’lar ekranda gerçek görüntüleri yerine bilgisayar tarafından oluşturulan ve hareketlendirilen sanal görüntüler kullanıyorlar, yani çoğunun gerçekte neye benzediği veya kim olduğu bilinmiyor. Bu sene ilk kez içerik üreticisi kategorisinde bir Vtuber ödül aldı. Bu artık hayatımızın daha da dijitalleştiği ve daha da büyük değişikliklerin kapıda olduğunun bir göstergesi aslında…

En İyi Espor Oyuncusu

  • Lee “Faker” Sang-hyeok

Espor denince Koreliler hep sahada varlığını hissettirir. Bu kökeni Starcraft kapışmalarına uzanan, neredeyse kanunlaşmış bir durum. Bu seneki ödülü de Koreli bir arkadaşımız kapmış.

En İyi Espor Koçu

  • Christine “potter” Chi

İsminden hemen ele vermese de bu ablamız da bir Koreli. 🙂 Kendisi emekli bir profesyonel Counter Strike oyuncusu ve çok sayıda turnuvada birinciliği bulunuyor.

En İyi Espor Etkinliği

  • 2023 League of Legends World Championship

Espor kavramının oturmasını sağlayan oyunlardan başı çekendir League of Legends. Aylık ortalama 150 milyon oyuncusuyla profesyonel tarafta da en çok yönelinen oyun olma özelliğini yıllardır sırtlıyor. Haliyle ödül de yılın hem en iyi hem de en büyük Espor etkinliği olan LoL 2023 World Championship’e gidiyor.

En İyi Espor Oyunu

  • Valorant

Zamanında Overwatch’ın açtığı yoldan ilerleyen, ama onun düştüğü hataları yapmayan Valorant bu yılki ödülü kapıyor.

En İyi Espor Takımı

  • JD Gaming

En Çok Beklenen Oyun

  • Final Fantasy 7 Rebirth

Square Enix’in yeniden yapımı en çok istenen oyunu Final Fantasy 7 ilk bölümüyle oldukça beğeni kazanmış, özellikle de klasik tur tabanlı sistemi aksiyonla harmanlayan yenilikçi oynanış yapısıyla dikkatleri çekmişti. Çıkışının üzerinden 3 yıl geçti ve hayranlar sabırsızlıkla ikinci bölümü bekliyor.

En İyi Uyarlama

  • The Last of Us

Last of Us dizisi, oyunun yarattığı evrene daha da derinlik katan bir yapım oldu. Pedro Pascal ve Bella Ramsey ikilisinin başarılı oyunculuklarıyla canlanan Joel ve Ellie, genellikle pek beğenilmeyen video oyun uyarlamaları konusunda birçok önyargıyı kırmayı başardı.

Oyuncuların Sesi

  • Baldur’s Gate 3

Beklenen final. Baldur’s Gate 3 bir proje olarak geliştiricilerin oyuncular ile nasıl bir etkileşim halinde olması gerektiği konusunda büyük bir ders niteliği taşıyor.

 

 

Önceki İçerikGTA 6 için ilk fragman yayınlandı ve çıkış tarihi açıklandı
Sonraki İçerikTekken 8 hikaye fragmanı yayımlandı!
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz