Tekken 8 inceleme

Bandai Namco imzalı, üç boyutlu oynanışa sahip dövüş oyunları arasında artık rakipsiz bir konumda olan Tekken serisi, zincirin son halkasıyla karşımızda. Oldukça başarılı bir beta sürecini ardında bırakan Tekken 8, üç ayrı hikaye modu, 32 seçilebilir karakter ve bir sürü ekstra ile sağlam bir çıkışa hazır. Yeni geliştirilen Unreal Engine 5 oyun motorunu kullanacak olan ilk dövüş oyunu olma ünvanını da taşıyan oyun, tıpkı yedinci oyunda olduğu gibi PC ve konsollar arasında çapraz platform desteğini de sürdürüyor. Tekken 8 inceleme yazımızda birbirini yiye yiye bitiremeyen Mishima sülalesinin son durumunu, genel oyun mekaniklerini, yenilikleri ve ötesini irdeleyeceğiz.

Karanlıktan doğan ışık

Açılışı ana hikaye modu, The Dark Awakens ile yapalım. İnsanlığa zarar Mishima sülalesinin 7 oyuna dağılan çekişmesi (Detay için: Tekken Tarihçesi) Heihachi ve Kazuya’nın epik düellosu ile dramatik bir yöne evrilmiş, bu esnada olayların dışında kalan “son jenerasyon” Jin ise insanlığın son umudu haline gelmişti. Tekken 8 de hemen bu olayları takibinde, artık şeytan genlerinin gücünü son vitese takmış, durdurulamaz bir kuvvet haline gelen Kazuya’nın karşısında lanetli gücüne hakim olamayan, kafası karışık bir Jin’i çıkarıyor. Aldığı ağır yenilgi sonrası Jin’in büyük karakter yolculuğu başlıyor. The Dark Awakens çok uzun olmasa da dolu bir içerik, akılda kalıcı dövüşler ve anlar içeren, yedinci oyuna kıyasla çok daha başarılı bir mod olmuş.

Karakter hikayelerinin anlatıldığı Character Episodes’da ise ana hikaye ile bağlantı olmayan, genel olarak “eğer” ya da “şaka” modunda hikayeler sunuluyor. Her karakterin giriş sekansını takiben birkaç dövüş yapıp kapanış sahnesini izliyoruz. Bu modda anlatılan hikayeler genel olarak hikaye modlarının önemli olmadığı eski nesil Tekken’ler ya da Tag 2 kıvamında. En ciddi karakterlerden bile matrak sahneler görmeniz mümkün.

İlk kez Tekken 8’de karşımıza çıkan Arcade Quest ise üçüncü hikaye modumuz. Kendi yaratacağınız avatar karakterle gündelik hayatla oldukça benzerlik gösteren bir evrende, Tekken’in bir gerçeklik değil, “atari salonu” (arcade) oyunu olarak karşımıza çıktığı bir evrendeyiz. Kankamız Max ile yeni arkadaşlar ve rakiplerle karşılaşıyor, çeşitli arcade salonlarına uğrayıp turnuvalara katılıyoruz. Bu mod beni 90’lar ve 2000’lerin başında arcade’lerde takıldığım eski, güzel günlere götürdü. Genellikle izbe ortamlarda kabinlerin başına geçip rakiplerle kapıştığımız günler ev konsollarının yaygınlaşmasıyla ülkemizde tarihe karıştı. O günlerin nostaljisini yine bir ev konsolu ile yaşama şansına kavuşmak gerçekten ironik oldu.

Dayakta yeni çağ

Tekken 8 oynanışta genel yapıyı koruyan ama üstüne yerinde yenilikler de katmış bir oyun. Bu konuyu yazının devamında detaylı şekilde açıklayacağım. Öncelikle temellere değinelim. Tekken üç boyutlu şekilde arenada hareket edebildiğimiz, dört tuşlu bir dövüş oyunu. İleri – geri hareketin yanısıra iç ve dışa doğru da hareket edebiliyoruz, yani rakibe 360 dereceden temas edebiliyoruz. Vuruş tuşları ise bazı istisnalar dışında sağ / sol yumruk ve sağ / sol tekme olarak karakterlerin uzuvlarına ayrılmış durumda. Dövüşlerde vuruş tuşlarımıza yeri geldiğinde sıralı, yeri geldiğinde aynı anda basmak suretiyle karışık kombinasyonlar ile kullanarak karakterlere özel vuruşlarını yaptırabiliyoruz. Yedinci oyun bizi Rage Art, Rage Drive ve Power Crush ile tanıştırmıştı. Rage Art can barımız kritik seviyeye düştüğünde yapabildiğimiz özel saldırımız, Rage Drive ise yine aynı koşullar altında gerçekleştirebildiğimiz, daha düşük hasar veren ama kombo uzatıcı olarak kullanılabilen bir hareketti. Power Crush hamleleri ile de karşı saldırılardan etkilenmeden rakibe vurabiliyorduk. Tekken 8’de bu üçlüden Rage Drive kaldırıldı, ancak yerine çok daha fazla potansiyel taşıyan Heat mekaniği eklenmiş durumda.

Yeni heat mekaniği kendi barına sahip, dövüşün istediğiniz anında aktif edebileceğiniz, ofansif yeteneklerinizi güçlendiren ve duruma göre rakiple mesafe kapatma, kombo uzatma, özel saldırı ile ağır hasar verme gibi çeşitli fonksiyonları bulunan bir özellik. Heat iki şekilde aktif edilebiliyor, bunlardan ilki atanmış tuşuna (sağ yumruk + sol tekme) basmak. Bunu yaptığınızda power crush tarzı bir hamle ile rakibin atağını keserek heat moduna giriyorsunuz. Girişi bu şekilde yapmanız heat barınızın bir kısmını harcıyor. Her karakterin heat moduna geçişi tetikleyen alternatif saldırıları bulunmakta, eğer bu şekilde heat’i aktif ederseniz barınız ful olarak başlıyorsunuz. Heat modunda barınızı iyi gözlemlemeli ve en uygun şekilde kullanmaya dikkat etmelisiniz. Heat çeşitli hareketlerinizi daha güçlü hale getiriyor ama rakiple mesafe kapatan / kombo uzatan Heat Dash (belirli hareketlerden sonra iki kere ileri) ya da ağır bir hasar veren Heat Smash (heat mod içinde tekrar sağ yumruk + sol tekme) yapıldığı zaman bar ne kadar dolu olursa olsun Heat modunuz sona eriyor. Ne şekilde kullanacağınız ise tamamen sizin stratejinize bırakılmış.

Oturmaya mı geldik?

Tekken 7’de en eleştirilen kısımlardan özellikle pro maçlarda tüm stratejinin defansif bir şekilde pasif kalıp rakibin çevrenizi dolanmasını engellemeye çalışmak ve açık yakalamak üzerineydi. Bu izlemesi kadar oynaması da çok sıkıcı bir stratejiydi ama mevcut oynanış mekanikleri o zaman bunu ideal kılıyordu. Tekken 8’de ise oyuncuları daha “agresif” oynamaya yönelten bazı değişiklikler getirilmiş. Bunlardan en dikkat çekeni chip damage sistemi. Street Fighter gibi iki boyutlu dövüş oyunlarında çok önemli yeri olan chip damage, yani savunmada alınan küçük hasar Tekken’de bulunmuyordu ve bu defansı aşırı derecede öne çıkarıyor, pasif oyunculuğu cesaretlendiriyordu. Chip damage’ın gelmesiyle birlikte Tekken 8’de hareketli ve ofansif oyun daha ödüllendirici bir duruma geldi. Chip damage ile aldığınız hasar heat moduna girdiğinizde ve karşı saldırı yaptığınızda dolma potansiyeli taşıyor, yani her şekilde rakibe hücum yapmak / baskı kurmak Tekken 8 oynanış stratejisinin can damarı haline gelmiş durumda. Elveda hantal Tekken maçları!

Beklemek yok!

Bir diğer önemli gelişme de çevrim içi tarafta. Beta fazlarında da şanslı bir kitlenin deneyim ettiği üzere Tekken 8’de çevrim içi etkileşim Tekken 7’ye kıyasla muhteşem bir hale gelmiş durumda. Tekken 7 geçtiğimiz nesil açık ara en kötü çevrim içi oynanışa sahip dövüş oyunuydu. Yüklemeler uzundu, bağlantı kalitesi zayıftı, rakibinizle rövanş maçı yapmaya çalışmak ölüm gibiydi. Tekken 8’de sistemsel yüklemeler 4-5 saniye kadar sürüyor. Adanmış server sayesinde ping değerleri düşük ve bölgesel durumlara bağlı değişikler görülebilse de geneliyle maçlar çok akıcı. Yeniden maç yapmak isterseniz yükleme olmadan direkt maça başlıyorsunuz Bandai Namco bu konuda büyük bir yol kat etmiş.

Öte yandan Arcade Quest için yarattığınız avatar karakterinizle dolaşabildiğiniz görsel lobiler yük altında nasıl olacak, çıkış tarihi gelmediği için bunu henüz deneyim edemedim. Betada tek şikayet ettiğim konu olan karakter çoğunluğu olan bölgelerde yavaşlama sorununun çözülmüş olduğunu umuyorum.

Ghost busters!

Rekabetçi yapıda çoğu oyunda rastladığımız ghost battle bir süredir Tekken’de de yer alıyor. Ancak Tekken 8’de yapay zeka olarak eğitebileceğimiz özel bir hayaletimiz bulunuyor. Kendisiyle dövüştükçe bizi daha iyi tanıyor ve Ghost Battle modunda bizi temsil ediyor. Ayrıca diğer oyuncuların hayaletleriyle de kapışarak bazı kozmetik ödülleri açabiliyor, hatta oyunun geliştiricisi Katsuhiro Harada’nın hayaletini bulup yenerseniz bir trophy/achievement/başarım bile kazanabiliyorsunuz kazanabiliyorsunuz.

Yine bu tarz oyunların olmazsa olmazı Replay modunda da ilginç gelişmeler var. Tekken 8 Replay modu, yaptığınız maçları pasif olarak izletmek yerine arada size öneriler sunuyor.  Örneğin havaya kaldırdığınız bir rakip için kombo önerisi, ya da rakip sizi kaptığında “şu şekilde savuşturabilirdin” diyerek replay’i durduruyor. Dilerseniz 10 saniyeliğini burada karakter kontrolünü devralarak alternatif hareketler deneyebiliyorsunuz. Böylece hem stratejilerinizi gözden geçiriyor hem de farklı bakış açıları elde etme şansı buluyorsunuz. Bu kesinlikle dövüş oyunlarında antrenman konusunda çığır açan bir yenilik ve gelecekte daha çok oyunda görmeyi istiyorum.

Teknik mevzular

Unreal Engine 5 ile geliştirilen Tekken 8, sadece mevcut nesil konsollar olan Xbox Series ve PlayStation 5’te ve PC’de erişilebilir olacak. Eski nesil sistemlerin pas geçilmesiyle ve yeni oyun motoru avantajı ile görsel açıdan büyük bir gelişme gösterilmiş denebilir. Dokular ve ışıklandırmalar daha detaylı, yükleme süreleri çok daha kısa. Yüksek çözünürlükte saniye başı stabil 60 kare performans… Daha ne isteyebiliriz ki?

PC tarafında sistem gereksinimleri şu şekilde:
MİNİMUM:

    • 64-bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir
    • İşletim Sistemi: Windows 10 64-Bit
    • İşlemci: Intel Core i5-6600K/AMD Ryzen 5 1600
    • Bellek: 8 GB RAM
    • Ekran Kartı: Nvidia GeForce GTX 1050Ti/AMD Radeon R9 380X

ÖNERİLEN:

    • 64-bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir
    • İşletim Sistemi: Windows 10 64-Bit
    • İşlemci: Intel Core i7-7700K/AMD Ryzen 5 2600
    • Bellek: 16 GB RAM
    • Ekran Kartı: Nvidia GeForce RTX 2070/AMD Radeon RX 5700 XT

Ayrıca 100GB depolama alanı ihtiyacınız bulunmakta. Oyunun sisteminizde ne kadar verimli çalışacağını deneyerek görmeniz için ayrıca bir demo da yayınlanmış durumda.

Ses tarafında da hem efektlerde hem de çalan parçalarda hissedilir derecede kaliteli bir işçilik çıkarılmış. Önceki oyunda da yer alan Juke Box ile isterseniz serideki 8 oyundan parçaları oyun içinde dinleyebilirsiniz.

Şu an için zayıf bulduğum tek şey karakter özelleştirme seçeneklerinde, özellikle kıyafette eski oyunlardaki kadar büyük bir çeşitlilik olmaması. Oyunun tüm assetleri baştan tasarlandığı, üstüne de arcade quest’teki karikatür karakterimiz için ayrıca bir özelleştirme içeriği hazırlanmış olduğunu göz önüne alırsak fena iş çıkarmamışlar, ancak gelecek güncellemelerde gözüm kesinlikle yeni içerik arayacak.

Ek içerik demişken… Eskilerin bileceği Tekken Ball geri dönmüş. Plaj voleybolunun vurdu kırdılısı olarak özetleyebileceğim bu modda, topa vurarak rakibe hasar vermeye ve rauntları kazanmaya çalışıyoruz. kesinlikle Tekken 7’deki bovlingden daha iyi olduğunu söyleyebilirim.

Üç boyutlu oynanışa sahip dövüş oyunları arasında rakipsiz bir konumda olan Tekken, sekizinci oyunuyla tahtını korumaya devam ediyor. 32 karakter ve biri sürü çevrim içi / çevrim dışı modla ile Tekken 8, dövüş oyunu severleri saatlerce ekran başına çivileyecek kuvvetli bir devam oyunu.

GENEL BAKIŞ
Görseller
9
Oynanış
9
İçerik
9.5
Ses / Müzik
9
Önceki İçerikThe Last of Us Part II Remastered inceleme
Sonraki İçerikSILENT HILL: The Short Message ücretsiz olarak yayınlandı
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
tekken-8-incelemeKöklü bir dövüş oyunu serisinin neredeyse tüm noksanlarını kapatarak çıkmış, başarılı devam oyunu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz