Outer Terror inceleme (Nintendo Switch)

Indie oyunlar genellikle reklam bütçeleri olmadığından dikkatlerimizden kaçabiliyor. Outer Terror de çıkış tarihine kadar hiç farkında olmadığım oyunlardan biriydi. Aldığım tanıtım mailinin ardından kısa bir bakış attıktan sonra yine geç farkettiğim ama oynarken de çok eğlendiğim Vampire Survivors ve World of Horror ile benzerlikleri, dahası korku türündeki klasiklere göndermelerle dolu çizgiroman tarzı sunumu ile dikkatimi çeken oyuna bir şans vermeye karar verdim. Naif yapısı nedeniyle Outer Terror inceleme yazım için tercih ettiğim platform Nintendo Switch oldu.

Gaipten gelen terör: Outer Terror inceleme

Outer Terror temellerini Vampire Survivors’tan, hikaye dinamiklerini ise kısmen World of Horror’dan almış bir oyun. Hikaye teması ve karakter seçimi ardından bırakıldığınız geniş alanlarda elindeki silahları otomatik olarak ateşleyen karakterinizle her yönden üzerinize bocalanan ve sonu gelmeyen yaratıklarla kapışıp, seviye atladıkça envanterinize yeni silah veya yetenekler katıp daha güçlü hale gelmeye çalışıyorsunuz. İşlerin iyi anlamda ayrıştığı taraf ise bölüm hedefleri Survivors’ın aksine yarım saat dayanıp yenilmez bir düşmandan tek yemek üzerine kurulu olmaması. Bölümler kendi içlerinde belirli dinamiklere sahip, yan görevler alabiliyor ya da belirli nesneler ile etkileşime geçebiliyorsunuz, en nihayetinde ise bölüm içindeki şartları yerine getirdiğinizde bölüm sonu canavarı ile kapışıp senaryonuzu sonlandırabiliyorsunuz. Oyun bu yanıyla bölüm tamamlama açısından daha tatmin edici. Sisler içindeki bir şehirde etrafınızda yaratıklarla kuşatılmışken bir arabayı havaya uçurup kalabalığı dağıtmak gibi ufak tefek anlar neşenizi bir nebze artırabiliyor. Sprite görseller ile hazırlanmış düşmanlar da türevlerinin aksine arak…öhö…esinlenme gibi durmuyor. Hepsi seçtiğiniz bölümün ruhuna uygun, zaman zaman ne olduğu anlaşılmasa da tehditkar durabilen tasarımlar. Bölümler 90’ların PlayStation oyunları tarzında, düşük polygonlu üç boyutlu modellemelerden oluşuyor. Haliyle oyunun temelde oynanış, görsel gibi retro unsurları kitabına uygun icra edilmiş gibi görünmekte.

Şimdi gelelim buzdağının görünmeyen kısmına. Oyunun ses tasarımı çok zayıf. Ağırlıklı olarak ateşli silahlar üzerine kurgulanmış güçlendirmeler topladıkça kafa şişirmeye başlıyor. Bu durum ilginç bir şekilde Vampire Survivors’ta hiç rahatsız etmemişti. Outer Terror’de ise 15 dakika oynayıştan sonra ilk yaptığım şey ses efektlerinin seviyesini kısmak oldu. Maalesef ses tarafındaki sıkıntı bundan ibaret değil. Oyunun çok hoş, atmosfere uygun parçaları var ama o kadar kısa tekrarlardan oluşuyorlar ki bir süre sonra bundan da rahatsızlık duymaya başlıyorsunuz. Yarım saattir oynadığım bir bölümde 30-40 saniyelik tekrardan oluşan bir parçaya bir yerden sonra “Yeter” dedim ve oyunu tamamen sessize aldım.

Eleştireceğim diğer bir detay ise güçlendirmeler. Oyun içinde seviye kazandıkça elde ettiğiniz geçici ve topladığınız paralarla ana menüden alabileceğiniz kalıcı olanlar olmak üzere iki güçlendirme türü mevcut. Geçici olanlar tabanca, tüfek, bomba gibi uzak menzil ya da balta, pala gibi yakın menzil silahlardan oluşuyor. Kalıcı olanlar da sağlık yükseltmeleri, mermi çeşitlendirmeleri gibi seçeneklere sahip. Ancak iki kategori de yeterince doyurucu değil. Tekrar Vampire Survivors’ı anacağım, zira Outer Terror neredeyse klon sayılabilecek derecede benzerlik taşıyor. V.S. her ne kadar bölümlerde bir final tatmini yaşatmasa da harika bir güç fantezisi oyunuydu. Geçici güçlendirmeleri belirli kombinasyonlarla bir araya getirip tatmin edici efektlere sahip saldırıları dört yana saçan bir ölüm makinesine dönüşebiliyorduk. Kalıcı güçlendirmeler ise bölümleri tekrar tekrar oynamamızın ana nedeni gibiydi, tecrübe ve altın katlayıcıları, yeni karakterler, sağlık güncellemeleri ve nicesi bizi daha çok altın toplayıp yeni güçlendirmelerimiz ile bölümlerde daha da efektif oynamaya taşıyordu. Outer Terror ise maalesef hem geçici hem de kalıcı güçlendirme seçeneklerinde oldukça zayıf bir seçkiye sahip.

Biraz da bölüm tasarımlarına değinelim. V.S. klonu bir yapıda olduğu için çok da detaylı yapıda değil bölümler. Genellikle büyük, boş bir alanda etrafı zehirle çevrelenmiş sınırlara sahip bölümler bizi bekliyor. Buna zaman zaman iç mekanlar eşlik ediyor, bu senaryoda biraz daha koridor vari yapılar var. Üzerinize sayısız canavar hücum ederken bir ileri bir geri gittiğimiz bir oyunda çok da derinlik aramayalım, ama bölüm tasarımı namına artık günah kabul edilmesi gereken bir durum Outer Terror’de baş gösteriyor: Görünmez duvarlar! Mesela şehirde yaratıkları peşinize takmış, koşturuyorsunuz. İki bina arasından süzülen bir ara sokak gördünüz ve oraya yöneldiniz. O da nesi? Oldukça geniş görünen sokak aslında girilemeyen bir bölge. Ya da daha fenası haritanızın olmadığı Otherside adlı bölümde labirentvari yapıda ilerlerken gayet de yolun devamı gibi görünen bazı yerlere geçemeyip etrafta dönen ölüm girdaplarına sıkışabiliyorsunuz. Bu gibi durumlar özellikle sağlığınız düşük olduğu anlarda köşeye sıkıştığınızda çok can sıkıyor.

PC, PlayStation 4/5, Xbox One, Xbox Series X/S ve Nintendo Switch platformlarında çıkışını gerçekleştirmiş olan Outer Terror’ü mobil deneyim önceliğim doğrultusunda Nintendo Switch’te incelemeyi tercih ettim. 7 yıllık, yaşlı bir konsol olan Nintendo Switch zaman zaman bizi oldukça şaşırtabiliyor. En iyi ve güncel örneklerden biri yeni yılın ilk haftasında deneyim ettiğimiz Prince of Persia: the Lost Crown olmuştu. Performans açısından Outer Terror ise… orta şeker kategorisinde diyebiliriz. Genel olarak sıkıntısız olan oyun bölümler ilerledikçe toplanmamış altınlar, güçlendirmelerle sayısı artan mermi taneleri gibi partiküllerin miktarı arttıkça bir miktar yavaşlayabiliyor. Bunun haricinde görselleriyle Switch’i zorlama imkanı olan bir oyun değil zaten.

Outer Terror korku oyunlarını seven, çizgiroman tarzı sunumu ve klasiklere saygı duruşu niteliğindeki içeriğiyle sizi kısa bir süre eğlendirme potansiyeli olan bir oyun. Eğer beraber oynayabileceğiniz bir arkadaşınız varsa iki kişilik modu da mevcut ki eğlencesine bir puan daha ekleniyor.

İnceleme kodu Ratalaika adına PR Hound tarafından sağlanmıştır / Code provided on behalf of Ratalaika by PR Hound

GENEL BAKIŞ
Görseller
6
Oynanış
6
Eğlence
7.5
Ses / Müzik
6.5
Önceki İçerikFreedom Planet 2 inceleme (Nintendo Switch)
Sonraki İçerikSand Land inceleme
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
outer-terror-inceleme-nintendo-switchOuter Terror güzel düşünülmüş detaylarının yanında acemice hatalarıyla birlikte geliyor. Büyük beklentiler içinde girmezseniz sizi kısa bir süre eğlendirebilecek minik bir oyun.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz