Pikmin 4 inceleme

Oyun dünyasının en şirin strateji oyunu Pikmin, dördüncü oyunuyla Nintendo Switch’te. Sevimli Pikminler bir kez daha komutlarınızı bekliyor ve bu sefer kumandada tamamen sizin oluşturacağınız özel bir kahraman var!

Pikmin ne ola?
Oyuncu karakterimizin maceralarını yaşadığı gezegenin “yerlileri” olan Pikminler, çeşitli alanları keşfetmek, düşmanlarla savaşmak, hazineleri ele geçirmek ve bulmacaları çözmek için komuta ettiğimiz minik, renkli yaratıklar. Pikminler, nesnelerin ve düşmanların üzerine fırlatılmak da dahil olmak üzere çeşitli görevleri yerine getirmek için yönlendirilebilir ve çeşitli zayıflıklara ve güçlere sahiptir. Örneğin, kırmızı Pikmin ateşe karşı dayanıklıdır, mavi Pikmin su altında yürüyebilir ve kanatlı Pikmin nesneleri kaldırabilir ve tehlikelerin üzerinden süzülebilir. Oyunumuzun ana mekanikleri de tamamen Pikmin’ler üzerine kurulu.

Hikayeye gelirsek… Önceki oyunların ana karakteri Kaptan Olimar, gemisi SS Dolphin ile Dünya benzeri bir gezegen olan PNF-404’e gider. Garip bir kaza gemisinin karaya çakılmasına neden olur ve bunun üzerine geminin eksik parçalarını bulmasına yardım etmesi için gezegende karşılaştığı Pikmin’ler ile işbirliği yapar. Gemisinin iletişim cihazını bulduktan sonra Olimar, yolculuk kayıtlarıyla birlikte bir acil durum çağrısı gönderir, ancak kayıp parçaları aramaya devam ederken ortadan kaybolur.

Galaksiler arası bir kurtarma organizasyonu olan Rescue Corps acil durum çağrısını alır ve Olimar’ı bulup kurtarmak için Kaptan Sheperd liderliğinde PNF-404’e bir ekip gönderir. Ancak gemi gezegene ulaştığında arızalanır ve mürettebat yüzeye çakılmadan önce gemiden atlamak zorunda kalır. Güvenliklerinden endişe duyan Rescue Corps, en yeni acemileri olan oyuncu karakteri (yani bizi) kayıp Rescue Corps üyelerini bulması ve görevi tamamlamalarına yardımcı olması için görevlendirir.

Neler Yeni?
Yazının girişinde de belirttiğim üzere oyuncular artık kendi karakterlerini farklı yüz özellikleri ve üniforma renkleriyle özelleştirebiliyor. Pikmin 4’te Kaptan Shepherd’ın kurtarma yavrusu olan Oatchi adlı köpek benzeri bir yaratık da Pikmin’lerin yanısıra yardımımıza koşuyor. Sevimli dostumuz engelleri aşabilir, düşmanlara saldırabilir ve sizi ve tüm Pikmin ekibinizi sırtında taşıyabilir. Oyun artık gece gündüz döngüsü içeriyor ve geceleri hem keşif hem de mücadele konusunda yeni engeller var. İki yeni Pikmin türümüz var. Bunlardan ilki düşmanları ve su kütlelerini dondurabilen Ice Pikmin. İkincisi ise gece olduğunda haritalarında yolu aydınlatmak için parlayan etkilerini kullanan Glow Pikmin. Night Time Expedition modunda tower defence oyunlarına benzer şekilde oyuncular, yeni Glow Pikmin’i kullanarak bir haritayı keşfedip kaynakları toplayarak gelen tehditleri savuşturabiliyor.

Önceki oyunlara kıyasla Pikmin 4’ün bir diğer yeniliği ise hikayeyi bitirmek için sahip olduğunuz gün sayısında bir sınırlama olmaması. Bir önceki oyunda bulunan malzemelerin tükenme tehdidi de kaldırılmış. Pikmin 4 içeriğini de birden bire oyuncuya bocalayan bir yapım olmaktansa adım adım sizi dünyasına sokan bir yapım olmayı tercih etmiş. Bu karar özellikle yeni başlayanlar için iyi olmuş. Yanlış bir şey yapma ve oyununuzun geri kalanında cezalandırılma baskısını veya endişesini ortadan kaldırıyor, ancak ilerledikçe önceki oyunlara denk bir mücadele hissini vermeyi de başarıyor. Çok fazla zaman baskısı olmasa bile, hatalar illa ki yapılıyor; belki bir düşman saldırı menzilini yanlış değerlendirirsiniz ve donup kalırsınız, yakındaki bir düşmanın siz tepki vermeden önce Pikminlerinizi ezmesine veya yutmasına izin verirsiniz veya belki de bir örümcek ağından sarkan bir hazine parçasına atmaya çalışırken yanlışlıkla birkaç Pikmin’i haritadan fırlatırsınız ve böylece onu geminize geri getirebilmek için ağı kırarsınız. Önceki oyunlarda bu gibi dikkatsiz hatalar, ilerlemeden önce Pikminleri yenilemek için değerli zaman harcamanız anlamına gelirdi, ancak Pikmin 4’te sizi kurtarabilecek kullanışlı bir özelliğe sahibiz: Mevcut günü bitirene kadar, verimliliğinizi artırmak için bir seviyenin bölümlerini geri sarmayı ve tekrar oynatmayı seçebilirsiniz. Böylece bölüm içinde istediğiniz kıvama gelene kadar deneme – yanılma yöntemiyle kafanızdakileri deneyebiliyor, en iyi sonuçlara ulaşabiliyorsunuz.

Teknik mevzular
Unreal Engine 4 oyun motoru ile geliştirilen Pikmin 4, gerçek dünya ve objelerden adapte dilmiş detaylı çevre modellerine ve kalabalık grupları kontrol ettiğimiz bir piksel yoğunluğuna sahip. Bu tarz oyunlar mobil işlemciyle çalışan bir 6 yıllık bir konsol için hayli zorlayıcı. Haliyle dinamik çözünürlük ilk başvurulan çözüm olmuş. Dock modunda 900p hedefleyen oyun ağırlıklı olarak 820p ile 720p arasında değişiklik gösteriyor, ancak HD çözünürlük altına inmiyor. Handheld modunda ise kabul görür bir düzey olan 540p çözünürlük standart olarak göze çarpmakta. Saniye başı kare oranı ise tahmin edilebileceği üzere 30’a kilitli durumda.

2015 yılından beri yapım süreci devam eden oyun Nintedo’nun emektarları Yuji Kando ve Shigeru Miyamoto’nun imzasını taşıyor. Oyunun kapsamlı bir demosu da mevcut.

GENEL BAKIŞ
Görseller
8.5
Oynanış
9
Eğlence
9.5
Ses / Müzik
9
Önceki İçerikEverybody 1-2 Switch inceleme
Sonraki İçerikBaldur’s Gate 3 ve Dört Oyun DLSS Desteği Alıyor!
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
pikmin-4-incelemeYapım sürecini hesaba kattığımızda muhtemelen Nintendo Switch'te göreceğimiz son, seri içinde ise şu ana kadarki en iyi Pikmin oyunu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz