Helldivers temelleri 2015 yılında atılmış bir PlayStation özel oyunu. Hem aradan geçen 9 yıllık uzun süreç, hem de devam oyunu için pek de reklam yapılmamasından dolayı pek dikkat çekmeyen Helldivers 2 tabiri caizse “tam 12’den vuran” bir yapım oldu. Oldukça kaygan bir zemin olan live service türünde olan oyun son dönem başarısız olan çoğu türdaşının arasından sıyrıldı ve masaya yumruğunu vurdu. Peki, bu nasıl mümkün oldu? Helldivers 2 inceleme yazımızda bu sorunun cevabını arayacağız.

Yurtta demokrasi, galakside demokrasi

Öncelikle Helldivers’ın en büyük ilham kaynağı olduğuna inandığım Starship Troopers’a bir saygı duruşu rica ediyorum. Faşizm, milliyetçilik, militarizm gibi konularla dalga geçen film, günümüzde en büyük bilimkurgu yapımlardan biri olarak anılıyor. Helldivers’ta da Starship Troopers ile göz ardı edilemeyecek paralellikler mevcut. Uzak, uzak gezegenlere adeta bir çocuk coşkusuyla “demokrasi” götüren tepeden tırnağa teçhizatla donatılmış “vatansever” askerlerimizin çirkin uzaylıları “özgürlük” ile tanıştırmalarını (!) konu alıyor oyunumuz. Daha giriş sahnesinden abartılı düzeyde ofansif ve sarkastik olduğunu göstermekten çekinmeyen oyunu tıpkı Starship Troopers’ta olduğu gibi metaforlarının altında yatan acı gerçekleri aslında eleştirdiğini ama bunu yaparken de bizi hunharca eğlendirmeyi amaçladığını kabullenerek kendimizi akışa bırakmamız gerekiyor.

Oyunumuz matrak bir açılış sekansı sonrasında uzak gezegenlere demokrasi götürmek için orduya katılmış çaylak askerimizin kontrolünü bize veriyor ve tutorial sekansına doğru akıyoruz. Üçüncü şahıs nişancı kamera açısına sahip oyunda birincil ve ikincil silah kontrolleri, çökme, sürünme, sıçrama ve ileri atılma gibi aksiyonları öğreniyoruz. Helldivers 2’nin oynanış mekaniklerinde türevlerinden sıyrıldığı an ise Stratagems sisteminin tanıtılmasıyla başlıyor. Cephane veya silah takviyesi çağırma, belirli bir alanı bombardımana tutma, hatta destek ekip çağırma gibi çeşitli işlevlere sahip Stratagems sistemi, kendi içinde bir mini oyun sistemine sahip. Stratagems’leri aktif etmek için savaş alanının harareti ve heyecanına yenik düşmeden belirli komutları hızlıca girmeniz gerekmekte. Bu mini oyun aynı zamanda görevlerde üslerin sistemlerini girme ya da kaçış aracı çağırma sekanslarında da devreye giriyor.

Peki, oyunda görev sistemi nasıl işliyor? Öncelikle hub bölgemiz olan uzay gemimizde galaksi rehberimizi açıp hangi gezegende hangi görevi katılacağımızı seçiyoruz. Evren haritasında kapıştığımız tehditler iki ana ırka ayrılıyor: Devasa böcekler olan Terminid’ler ve gücüne göre cyborg’dan mecraya doğru devam eden Automaton’lar. İki tarafla da mücadele etmek oldukça keyifli, ancak oyunu çözene kadar Terminid odaklı görevler almanızı tavsiye ederim. 8 tip Terminid düşman tipi bulunmakta ve genellikle sürü mantığı hareket eden, yakından hasar veren tipler. Yani gunplay temelinizi oturtmanız için idealler. Automaton tarafında ise humanoid askeri birimler ile başlayıp tanka kadar genişleyen bir kategoride, ateşli silahlar kullanan düşmanlara karşı uzak menzil ve strateji isteyen çatışmalar sizi bekliyor.

Oyunu tek başınıza oynayabilirsiniz ancak tahmin edeceğiniz üzere Helldivers 2, eğlencesi ağırlıklı olarak co-op oynanışta yatan bir oyun. 4 kişilik ekiplerle oynanabilen oyun PC ve PlayStation arasında çarpraz platform oynanışı da destekliyor. Hazır PC tarafı anılmışken hemen sistem gereksinimlerini de not düşeyim;

Minimum:

    • İşletim Sistemi: Windows 10 (64 bit)
    • İşlemci: Intel Core i7-4790K or AMD Ryzen 5 1500X
    • Bellek: 8 GB RAM
    • Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti or AMD Radeon RX 470

Önerilen:

    • İşletim Sistemi: Windows 10 (64 bit)
    • İşlemci: Intel Core i7-9700K or AMD Ryzen 7 3700X
    • Bellek: 16 GB RAM
    • Ekran Kartı: NVIDIA GeForce RTX 2060 or AMD Radeon RX 6600XT
PlayStation 5 tarafında ise standart kalite – performans seçenekleri mevcut. Yoğun aksiyon içeren oyunlarda genellikle akıcı bir görüntü önceliğim olduğu için ben performans modunu tercih ettim.

Oyun yapısı gereği oldukça kaotik ve dört yandan düşmanlarla kapışırken kasıtlı olarak oyuna eklendiğini düşündüğüm friendly fire, yani ekip arkadaşlarınıza zarar verme durumu nedeniyle hem güldüren hem de sinir krizleri yaşatan durumlarla karşılaiabiliyorsunuz. Mesela benim bile oyunla ilgili gördüğüm ilk oynanış kliplerinden birinde tam zafer anında ekip arkadaşlarından birinin indirdiği podun altında ezilerek ölen bir oyuncuydu. Çıkış dönemini takiben özellikle tiktok gibi kısa kliplerin döndüğü platformlarda tonlarca Helldivers 2 komik anlar videoları boy gösterdi ve oyunun popülaritesini katladı. Ama bu beraberinde bir problemi getirdi.

Beklenmeyen başarı

Helldivers 2 anlaşılan sadece oyuncuları değil, oyunun geliştiricilerini de büyük bir sürprize uğrattı. Konuyu açmak gerekirse; bir oyun geliştirilirken yapımcı firma oyunun ulaşacağı kitle üzerinden ayrılacak kaynakları belirler. Helldivers 2 live service oyunu olduğu için haliyle aktif olarak bir sunucu üzerinden oynanması gerekmekte ve geliştirici firma Arrowhead Game Studios analizleri sonrasında aktif oyuncu sayısı beklentileri oranında bir sunucu kapasitesi ayarlamış. Sürpriz faktörü ise Helldivers 2’nin beklentilerinin çok ama çok ötesinde oyuncu çekmiş olması. Sadece Steam’de 24 saat içinde 400.000 üzerinde aktif oyuncu gören oyun, sunucuların çökmesine, oyuncuların oyuna girememesine veya uzun bekleme kuyruklarına alınmalarına neden oldu. İnceleme çalışmalarımı yaparken ben bile kaç kere oyuna erişim sağlayamadım hatırlayamıyorum. Yazıyı finallemeye yaklaştığım saatlerde bile 200.000 civarı aktif oyuncusu olan oyun birçok firmanın kıskançlık ile takip ettiği rakamlara sahip oldu. Kıyaslama için aynı saatlerde göz attığım yeni çıkmış bir diğer live service oyunu olan Suicide Squad: Kill the Justice League’in sadece 450 aktif oyuncuya sahip olduğunu not düşeyim.

Helldivers 2’nin başarıya uzanan tarifi ise çok basit. Meramını düzgünce anlatan, oyuncuyu boğmayan, çatışma ve aksiyon hissiyatını yeterli düzeyde veren, mekanikleri düzgünce çalışan bir oyun olması. Bu saydığım şeyler günümüzde artık belirli bir bütçenin üzerinde yapılan her oyun için standart olmalı değil mi? Niyeyse çok büyük firmalar bu işi beceremedi, bakınız Square Enix’in Marvel’s Avengers’ı, bakınız Platinum Games’in Babylon’s Fall’u ve bakınız, onlar yapmaya utanmadı, ben niye anmaya utanayım, Rocksteady’nin Suicide Squad’ı… İşte bu iş nasıl yapılır gördünüz. Hem de size bu dersi 15 yıllık İsveç’li mütevazi bir stüdyo verdi. Umarım notlarınızı almışsınızdır.

PC ve konsolda “aynı anda” çıkan ilk PlayStation oyunu olan Helldivers 2, fiyatıyla da oyuncuları sevindiriyor. Konsolda 999TL ile açılışını yapan oyun Steam’de de 40 dolardan (mevcut kur ile yaklaşık 1250TL) satışa sunuldu. Güncel oyunların 2000TL civarında olduğunu hesaba katarsak fena sayılmaz. Özellikle beraber oynayacak arkadaşlarınız varsa Helldiver 2 size keyifli saatler vaat ediyor.

GENEL BAKIŞ
Görseller
9
Oynanış
8.5
Atmosfer
8.5
Co-Op deneyimi
9
Önceki İçerikElden Ring genişleme paketi Shadow of the Erdtree duyuruldu!
Sonraki İçerikTürkiye Oyun Sektörü Raporu 2023 Yayımlandı!
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
helldivers-2-incelemeArrowhead Game Studios'un henüz beşinci oyunu olmasına rağmen büyük bir başarı yakalayan Helldivers 2 live service oyunları konusunda da rakiplerine güzel bir ders vermeyi başardı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz