Freedom Planet 2 inceleme (Nintendo Switch)

Özellikle platform türünü seven oyuncular hayatlarının bir noktasında “Sonic cycle” yani “Sonic döngüsü” olarak bilinen meme’e maruz kalmışlardır. Sega’nın bir dönem Mario’ya ciddi anlamda kafa tutan platform serisi geçen yıllar içinde güçten düşmüş, her yeni oyun duyurusuyla önce hayranları heyecanlandırıp umutlandıran, ardından da oyunun çıkışıyla hüsrana uğratan bir kısır döngü içine girmişti. Hal böyleyken sektöre bir süredir fikir ve özveri konusunda can suyu görevi üstlenen indie yapımcılar bu kısır döngü içinde ömürlerini tüketmek yerine kendi hayallerindeki oyunları yapmak için kolları sıvadılar. İşte Freedom Planet’ın da doğuşu aşağı yukarı böyle bir senaryoya dayanıyor. 2012’de bir Sonic hayran oyunu projesi olarak başlayan Freedom Planet, ilerleyen süreçte kendi kimliğine kavuştu ve 2014’te başarılı bir çıkış yaptı. Oyun o kadar beğenildi ki doğrudan Sonic oyunlarının nirvanası olan Sonic 3 ile kıyaslandı ve “1994’ten bu yana çıkan en Sonic gibi oyun” gibi ilginç övgülerle karşılandı. Peki, Freedom Planet’ı bu kadar başarılı yapan neydi ve devam oyunu bu başarıyı nereye taşıyabildi? Bu sorulara da Freedom Planet 2 inceleme yazımızda cevap arayacağız.

Freedom Planet 2 inceleme

Öncelikle Freedom Planet’ın neyi doğru yaptığı ile başlayalım. Aslında işin özünde devrimsel bir şey yok; her şey sadece yıllardır gayet ortada olan bir formülün doğru uygulanmasından ibaret. Vakti zamanında Sonic ilk piyasaya sürüldüğünde Nintendo’nun Mario’su piyasayı domine etmişti. Sonic’in bu dev rakibe karşı mücadelesinde ise iki etkili silahı vardı: Rakibine kıyasla çok hızlı olan oynanış ve devasa, karmaşık, her oynadığınızda farklı bir şeyler keşfetmenizi mümkün kılan bölüm tasarımları. Freedom Planet tam olarak orijinal Sonic’in formülü üzerinden giden, üç boyutlu görseller yerine nostalji değeri yüksek, özenli hazırlanmış piksel görseller içeren bir oyun. Freedom Planet 2 ise bunu her açıdan bir adım daha ileriye taşımış bir oyun. Öncelikle bir platform oyununun en önemli unsuru olan bölüm tasarımlarına değinelim. Freedom Planet bize isterseniz speed run yapacak kadar hızlı, isterseniz de neredeyse mini bir metroidvania gibi köşe bucak keşfedip oyalanacağınız düzeyde büyük ve karmaşık bölümler sunuyor. Bunu yaparken ayrıca her bölüme tematik ve dinamik olarak o bölümü eşsiz kılacak tonla detay ve mekanik de eklemeyi başarmış. Ne şekilde oynarsanız oynayın hem eğleniyor hem de ödüllendiriliyorsunuz.

Oyunda her biri kendine has bir oynanışa sahip dört oynanabilir karakter bulunuyor. Bunlardan Lilac ve Carol ilk oyundan gelen oynanabilir karakterler, Neera ve Milla da önceki oyunda hikayede gördüğümüz ve ilk kez bu oyunla oynanabilir hale gelmiş iki yeni karakterimiz. Genel olarak zıplama, saldırı ve özel hareket üçgeninde olan oynanışta kendine has hareketleriyle ayrışan karakterlerden herhangi birini seçerek oyuna başlayabilirsiniz. Sonic deneyimine en yakın oynanış hissi için ana karakter Lilac ile başlamanızı öneririm. Atası Sonic’ten farklı olarak sağlık ve enerji barı sistemine sahip olan Freedom Planet 2’de darbe almanız topladığınız kristalleri kaybetmenize değil, sağlık barınızdan bir parça yitirmenize sebep oluyor. Enerji barı ise karakterin kendine özel hareketini yapmasını sağlıyor. Çok hızlı geri dolduğu için kullanmaktan çekinmeyin, zira bölüm içindeki çeşitli engelleri aşmak için de bu gerekiyor. Karakterler ayrıca iksir ve ekipmanlarla özelleştirilebiliyor. Ancak avantaj sağlayan nesneler ile bölüme başlamak puan bonuslarınızın bir kısmının kırpılmasına yol açabiliyor. Yani genel olarak bisikletteki üçüncü teker vazifesi görüyorlar diyebiliriz. Ustalaşana kadar kullanıp sonrasında yüksek skorlar elde etmek için bir kenara kaldırabilirsiniz.

Tamamı seslendirilmiş ara sahnelerden oluşan Freedom Planet 2, ilk oyunun üç yıl sonrasında geçiyor. Lord Brevon’un yenilgisinin ardından huzura kavuşmuş olan Avalice dünyası derinlerden gelen yeni bir tehdit, su ejderhası Merga ile yüzleşiyor. Dört kahramanımız Merga ve yardakçılarıyla yüzleşmek üzere krallığın dört bir yanına dağılıyor ve olaylar gelişiyor.

Piksel görselleri ilk oyuna göre daha da cilalı duran Freedom Planet 2, neredeyse bir çizgi film kıvamına gelmiş durumda. Bölümler de daha büyük ve detaylı hale getirilmiş. Her bölümün sonunda zorluğu tatmin edici boss kapışmaları da ihmal edilmemiş. Freedom Planet 2 teknik olarak ilk oyunun üstüne devrimsel bir yenilik getirmemiş (gerek de yoktu) sadece gayet iyi uygulanan bir formülü çok daha büyük bir ölçekte sunmuş ve ortaya her yönüyle daha başarılı bir devam oyunu çıkmış. İşte bu kadar basit be Sonic. Yıllardır seni bundan alıkoyan ne?

Büyüyen ve detaylanan bölüm tasarımları, tatlı hikaye sekansları ile Freedom Planet 2 ilk oyunun tam 2 katı bir oynanış sunuyor. Ortalama bir oynanışla yaklaşık 10 saat, her şeyi tamamlayarak bitirmek isterseniz de 20 saat üzeri bir oynanış süresi sunan oyun 2 yıllık bir sürecin ardından nihayet PC tekelinden çıkarak konsollara da gelmiş durumda. Oyunu Nintendo Switch, PlayStation 4/5, Xbox One, Series S/X platformlarında oynayabilirsiniz. Bizim tercihimiz mobil deneyime çok uygun olmasından ötürü Nintendo Switch oldu. Piksel görsellere sahip iki boyutlu bir oyun olmasından ötürü performans açısından hiçbir sistemde sıkıntısı bulunmamakta. Retro platform oyunları içinde en başarılı örneklerden biri olan Freedom Planet 2’yi türü seven oyunculara, özellikle de Sonic hayranlarına tavsiye ederiz.

GENEL BAKIŞ
Görseller
8
Oynanış
9
Bölüm tasarımı
9
Eğlence
9
Önceki İçerikİlk İzlenim: Synduality: Echo of Ada – Kapalı Beta
Sonraki İçerikOuter Terror inceleme (Nintendo Switch)
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
freedom-planet-2-inceleme-nintendo-switchFreedom Planet 2, ilk oyunda da gayet iyi uygulanan bir formülü çok daha büyük bir ölçekte sunmuş ve ortaya her yönüyle daha başarılı bir devam oyunu çıkmış. Retro platform türüne ilgi duyanların kaçırmaması gereken bir oyun.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz