Sadece dövüş oyunları arasında değil, tüm video oyunları arasında en bilinen serilerden biri olan Street Fighter, altıncı oyunu ile 2 Haziran’da karşımıza çıkacak. Serinin bir önceki oyunu Street Fighter V, olaylı çıkışı ile olumsuz eleştiriler almış olsa da zamanla kendini toparlamış ve içeriğini zenginleştirmişti. Ancak oyuncular hala Street Fighter 3 ve 4’le kıyaslıyor, oradaki mekanikleri özlemle anıyordu. Yapımcı firma Capcom hatalarından ders çıkarmayı başardı mı? Yeni Street Fighter tekrar dövüş oyunlarının kralı olabilir mi? 1987 yılından bu yana devam eden köklü bir seri günümüzde nasıl taze kalabilir? Tüm bu soruların cevaplarını Street Fighter 6 inceleme yazımızda arayacağız.

Cevap, savaşın kalbinde yatıyor

Street Fighter serisinin ana karakteri Ryu’nun en sevdiğim repliği ile açılışımızı yapalım, zira bu replik oyunun geliştirme sürecine de ışık tutuyor. Street Fighter 6’yı kapalı betasını, ardından demosunu ve nihayetinde de tam sürümünü oynama şansı bularak bir bakıma erken geliştirme sürümünden son sürüme kadar gelişim sürecine tanıklık etmiş oldum. Geliştiricilerin güncellemelerini ve sızıntısından resmi duyurulara kadar her haberini yakından takip ettim. Street Fighter 6, önceki oyunun aksine özenle hazırlanmış ve tam anlamıyla cilalanmış bir oyun olarak piyasaya sürülmesi için büyük emek sarfedilmiş. Yazının devamında detaylı değineceğim yeni oynanış mekanikleri, hikaye modu, hatta ekstralarıyla bile dolu dolu ve taze bir his veren bir oyun var karşımızda. Ve ilk kez hem eski hem de yeni oyuncuları aynı anda memnun edebilecek bir formül yakalandığını düşünüyorum.

İlk olarak oyunun üç ana moduna göz atalım:

World Tour

Street Fighter V, aceleye getirilmiş ve eksik içerikle piyasaya sürülmüş bir yapımdı. En önemli eksiklerden biri sözü verilmiş ama çıkışa yetişmemiş hikaye moduydu. Oyunun çıkışından 4 ay sonra yetiştirilebilen hikaye modu, pasif izlenen hikaye sekansları ve aralara serpiştirilmiş zorlama dövüşler ile zayıf bulunmuştu. Street Fighter 6 ise bu konuda ileriye büyük bir adım atarak sizi Street Fighter dünyasının eksenine, kendi yaratacağınız bir avatar karakter eşliğinde rol yapma oyunu kıvamında bir maceranın ortasına bırakıyor. Özgürce gezebileceğiniz Metro City’de açılışını yapan hikayemizde serinin yeni karakterlerinden biri olan Luke’un öğrencisi olarak başlıyoruz. World Tour’un en önemli özelliklerinden biri de tam olarak bu; serinin ana karakterlerinin öğrencisi olabiliyor ve onların dövüş tekniklerini kendi karakterimizde kullanabiliyoruz. Böylelikle inanılmaz keyifli kombinasyonlar da yakalanabiliyor. Bu özel hareketler dövüşler haricinde de kullanılabiliyor. Örneğin rising uppercut ile varil veya kasaları patlatıp içinden eşyalar düşürebiliyor, spinning bird kick veya yoga teleport ile uzak noktalara erişebiliyoruz.

Hikaye açısından çok derinlikli bir şey beklemeyin. Tıpkı zamanında Ryu’nun yaptığı gibi, “Güç nedir?” sorunsalı peşinden koşturan ana karakterimiz ile kendimize yeni ustalar bulup yeni teknikler keşfederek, bolca da rakip pataklayarak gücümüze güç katmaya çalışıyoruz. Bir de Luke’un spor salonunda tanıştığımız sorunlu arkadaşımız Bosch’a yardımcı olmaya çalışıyoruz. Oyun genel olarak birilerinin getir götürünü yap, şu adamı döv, şu turnuvaya katıl modunda ilerliyor. Ancak serinin ana karakterleri ile tanışıp onların öğrencisi olabilmek paha biçilmez bir his. Karakterimizin dövüştükçe atladığı seviyeler daha güçlü olmamızı sağlerken kazandığımız yetenek puanları ile de yetenek ağacımızı geliştiriyoruz. Toplamda 5 sayfa olan yetenek ağacında birbiriyle çakışan iki yetenek arasında seçim yaparak bir üste geçiyoruz. Her sayfa ile yetenek sayısı da daha da artıp detaylanıyor. Seçimlerinizden memnun kalmazsanız reset fonksiyonu sayesinde puanları baştan dağıtmak da mümkün kılınmış. Ayrıca dükkanlardan alacağınız kılık kıyafet de bize farklı pasif yetenekler kazandırabiliyor, vuruş gücümüzü ve savunmamızı yükseltiyor.

Ustalara saygı kuşağı

World Tour ustaları hakkında biraz daha detaylı bilgi vereyim. Oyunda yer alan 18 karakterin hepsini ustanız yapabilirsiniz. Farklı ustaların özel hareketlerini karakterinize ekleyebiliyorsunuz, ancak aktif olarak sadece bir ustanın dövüş stilini ana stiliniz yapıyorsunuz. Bunu da tıpkı kıyafet gibi ekipman ekranından karakterinize “takıyorsunuz”.  Bu kısım çok önemli, zira karakterinizin kendi seviyesi haricinde bir de ustalık seviyesi var. Her ustanın seviyesi onun dövüş tekniği size ekliyken yükseliyor. Bunun tek alternatifi dövüştüğünüz bazı rakipler özel olarak bazı ustaların tecrübe puanlarını kazandırabiliyor olması. Ancak bu rakip türü çok yaygın değil. Sizi görünce koşarak gelen agresif gruplar haricinde oyunun dünyasında karşınıza çıkan hemen her NPC ile dövüşebilirsiniz. Dövüştükçe güçlenecek ve ustalık seviyenizin yükselmesiyle yeni özel hareketler öğreneceksiniz. Ayrıca fullenmiş ustalık seviyesinin üzerine kazandığınız tecrübe puanlarını diğer ustaların seviyelerini yükseltmek için kullanabiliyorsunuz. Yani sevmediğiniz stilleri kullanmadan da seviyelerini yükseltmek mümkün.

Ustalık seviyesi haricinde bir de ustalarınız ile bir bond (bağ) seviyeniz var. Bağ seviyesi ustanız ile dövüştükçe, zaman zaman size yönelttiği sorulara verdiğiniz cevaplarla, bazı yan görevlerle ve son olarak da onlara hediye verdikçe yükseliyor. Bağ seviyesi işin biraz hayranlara oynayan tarafı, zira bağınız kuvvetlendikçe ustalar size kendilerinden bahsediyor, cep telefonunuza mesajlar atıyor, hatta özel illüstrasyonlar açılıyor. Seriyi çok yakından takip eden biri olsam bile bazı karakterlerle ilgili hiç bilmediğim detayları bu sayede keşfetme imkanı buldum ve çok hoşuma gitti. Bu arada bazı ustaların World Tour ana hikayesi kapsamında bazılarının ise yan görevler sonrası erişilebilir olduğunu belirteyim. Geneliyle içine girdikçe oyuncuyu ödüllendiren ve 20 saat üzeri bir oyun deneyimi sunan, hikayesi çok derinlikli olmasa da bir önceki oyuna göre çok daha başarılı bir mod olmuş World Tour.

Battle Hub

Avatar karakterimizle dahil olduğumuz bu modda bölge ve oda seçimi sonrasında içinde gezebildiğimiz, arcade makineleri ile dolu büyük bir lobiye giriyoruz. Burada diğer oyuncularla iletişim kurabiliyor, arcade makinelerinin başına oturup dövüşebiliyor, hatta klasik Capcom oyunlarını oynayabiliyorsunuz. Bazı etkinlikler ve turnuvalar da yine bu mod içinde gerçekleşiyor.

 

Fighting Ground

Kendi içinde çok sayıda moda ev sahipliği yapan Fighting Ground, genel olarak tek oyunculu veya yanyana arkadaşınızla oynayabileceğiniz modlara ev sahipliği yapıyor. Ayrıca Battle Hub’a kıyasla daha sade bir çevrimiçi mod da barındırıyor.

Arcade:  Seçtiğiniz karakterle 5 veya 12 arası dövüş yaparak oynadığımız, odağında skor kasmak olan klasik modumuz. Oyunun başında ve son dövüşte seçilen karakterin tanıtımı ayarında sayılabilecek hikaye görselleri de karşımıza çıkıyor. Arcade ayrıca skorlarımızı en yüksek ve o ayın en yükseği olmak üzere iki kategoride bize gösteriyor. SFV’e göre çok daha derli toplu ve beklentileri karşılıyor bu yapısıyla.

Practice: Oyunun mekaniklerini çözmek, karakterlerin hareketlerini ve kombolarını öğrenmek isteyenler buraya. Kendi içinde 4 moda ayrılıyor;

Training – Serbest antrenman. Karakterinizi seçip dilediğiniz şekilde çalışabildiğiniz mod.

Tutorials – Oyunun genel mekaniklerini anlatıyor ve öğretilen hareketlerin tekrarını yaptırarak diğer derse geçiyor. Dersler giriş, orta ve ileri düzey olmak üzere üç kategoriye ayrılıyor.

Character Guides – Tutorials benzeri olan bu modda seçtiğiniz karaktere özel hareketler gösteriliyor, isterseniz try butonu ile izlediğiniz dersi pratiğe dökebiliyorsunuz.

Combo Trials – Karakter kombolarını öğreten harika bir mod. Giriş, orta ve ileri düzeye ayrılmış olarak 3 kategoride çeşitli komboları öğrenmeye çalışıyorsunuz. Ne yapacağınızı tam anlayamazsanız oyunu durdurup watch seçeneğini seçerek kombonun yapılışını da izleyebilirsiniz.

Versus: Arkadaşlarınız ile yanyana gelerek kapışabileceğiniz, çevrimdışı mod. İçeriği şu şekilde:

One on One – Klasik teke tek dövüş

Team Battle –  Kendi içinde üçe ayrılıyor;
Single elimination – İki ile beş arası dövüşçü seçip eleme usülü müsabakalar gerçekleştiriliyor, yani kazanan kalıyor yenilen eleniyor. Bu şekilde karşı tarafın tüm dövüşçülerini yenmeye çalışıyorsunuz. Round sayısı bire çekilirse kalan sağlık ve overdrive bar değerini bir sonraki dövüşe taşıma opsiyonları açılıyor ki bunları açarsanız oyun King of Fighters ile aynı ayara geliyor.

Double – Her iki taraf da İkişer dövüşçü seçerek karşı tarafı alt etmeye çalışıyorsunuz.

Teams – İki ile beş arası seçtiğiniz dövüşçülerle takım mücadelesi. Single Elimination’dan farklı olarak burada her dövüşçü bir kez mücadele ediyor ve toplamda en çok mücadele kazanmış taraf galip oluyor.

Special Match: Şu an için sadece Extreme Battle bulunuyor.
Rules ve Gimmicks kategorisinden 6 öğeyi kombine ederek dövüşüyorsunuz. Mesela Down & Out rakibi beş kere düşürme üzerine bir kuralken gimmick tarafına bull run seçerseniz arada sırada kızgın boğalar dövüş alanına girip önüne geleni deviriyor.

Online: Ranked ya da Casual olarak maçlara girebilir ya da kendi odanızda arkadaşlarınızla ile kapışabilirsiniz. Bunlar Battle Hub’da yapılabiliyor ama daha sade bir arayüz ile işini görmek isteyenler için de bu mod düşünülmüş.

Yeni mekanik: Drive

Street Fighter 6’ya dinamik bir yapı kazandıran yeni Drive merkaniği dash, parry, ex hareketler, hatta defansa kadar bir çok açıdan dövüşlerin kaderini belirliyor. Can barınızın altında bulunan drive gauge miktarına bağlı olarak kullanabileceğiniz üç farklı hareketimiz var;

Drive Impact – Street Fighter 4’teki focus attack benzeri olan drive impact, 1 drive gauge barı harcayarak rakibin size yaptığı saldırıyı absorbe edip karşı atak yapmanızı sağlıyor. Bu ayrıca rakibi olası kombo ve superler için de açıkta bırakıyor. Başarılı olduğunda karşı taraftan da drive gauge götüren hareket, blokta 0.5, düz temasta 1, counter’da 1.25 ve punish counter’da ise rakipten 1.5 bar götürüyor. Drive Impact yapmak için yüksek yumruk ve tekme tuşlarına aynı anda basmanız yeterli.

İlk başta aşırı avantajlı gibi görünse de tabii ki handikapları da var. Öncelikle ex hareketler ile kolayca bozulabiliyor. Seri vuran ya da shoryuken gibi karakteri yukarı atıp erişilmeyecek pozisyonlara sokan bir hamle gelirse drive impact boşa çıkıyor. En riskli kısım ise karşı taraf sizden sonra drive impact yaparsa onunki başarılı oluyor ve hem Drive Gauge’dan hem de devamında gelecek saldırılar ile canınızın güzel bir kısmından oluyorsunuz. Korunarak ve az sonra değineceğim Drive Parry ile de çok kolay şekilde Drive Impact’i engelleyebilir, rakibinizi yorgunluğa adım adım yaklaştırabilirsiniz.

Drive Parry – İlk kez Street Fighter 3’te gördüğümüz parry mekaniğinin yenilenmiş hali. Orta yumruk ve tekme tuşlarıyla yapılan bu parry bastığınız süre boyunca yavaş yavaş drive gauge barınızı azaltıyor. Başarılı savuşturmalar ile dolum hızına biraz takviye kazanıyorsunuz. Parry ile drive impact, hatta super vuruşlar dahi kolayca ekarte edilebiliyor. Eğer zamanlamasını tam darbe alacağınız ana denk getirirseniz size karşı saldırı için avantaj bile getiriyor. Öte yandan drive parry de handikapları ile geliyor. İlk olarak drive parry’den toparlanmak biraz sürüyor, yani boştayken yapmanız rakibin size yaklaşması ve toparlanma anında vurması için fırsat yaratıyor. Parry duruşunuzda kapmalara karşı da açık hedef oluyorsunuz. Öte yandan doğru kullanıldığında 2004 Evo’daki efsanevi Justin vs Daigo maçındaki gibi anları yaşayabiliyorsunuz.


Drive Rush – Parry komutu + iki kez ileri basarak hızla ileri atılabildiğiniz drive rush size çabucak rakiple mesafe kısaltma, kombo uzatma gibi avantajlar sağlıyor. Drive gauge tüketimi en hızlı özelliğiniz bu, o nedenle dikkatli kullanın.

Drive Reversal – Bu mekanik özellikle köşeye sıkıştığınızda çok işe yarıyor. Rakip size saldırırken geriye basarak savunma ya da drive parry yaparak saldırıları savuşturduğunuz anda hızlıca ileri + drive impact komutu girerek drive reversal yapabilir ve ufak bir hasar eşliğinde rakibi geriye doğru savurarak kendinize nefes alacak bir alan yaratabilirsiniz.

Overdrive – Eski adıyla ex saldırılar. Komutlara dayalı özel saldırılarınızı iki yumruk ya da iki tekme tuşuyla yaptığınızda daha kuvvetli olarak gerçekleştirdiğiniz overdrive saldırılarınız artık super barınızı değil, drive gauge barınızı tüketerek yapılıyor. Örnek vermek gerekirse Ryu’nun aşağı – ileri – yumruk ile yaptığı hadouken’i, aynı komutu iki ayrı yumruk tuşuna aynı anda basarak yaparsanız overdrive versiyonunu çıkartıyorsunuz. Overdrive vuruşlar karakteri saran sarı renkli aura ile kendini kolayca belli ediyor ve çoğu vuruşa karşı zarar / vuruş önceliği ve armor gibi üstünlükleri var. Her ex atak drive gauge’dan iki bar tüketiyor.

Gelelim çokomelli kısma. Drive gauge oyunda canınız kadar dikkat etmeniz gereken bir bar. Kullanmadığınızda keni kendini yavaşça doldursa da tamamen bitirirseniz dövüşçünüzü yorgun moda sokuyor. Bu moda düştüğünüzde karakterinizin animasyonları değişiyor ve beyaz bir aura ile kaplanıyor. Yorgun moda giren bir dövüşçü drive ve ex komutlarını gerçekleştiremiyor. Ayrıca daha yavaş hareket ediyor ve özel saldırılara karşı blok aldığında dahi hafif de olsa zarar alıyor. Ayrıca ekranın herhangi bir ucunda drive impact ile temas ederseniz geçmiş olsun. Korunmanız dahi sizi kurtarmıyor ve kafanızın üstünde civcivler uçulan meşhur animasyon eşliğinde stun moda geçiyorsunuz. Bu noktada karşınızda deneyimli bir oyuncu varsa raundu kendisine gümüş tepside teslim ettiniz demektir. Drive gauge’a sahip çıkalım!

Modern bir hamle

Oyunun klasik oynanış şeması korunmuş olsa da yeni oyuncular ve engellileri düşünerek Capcom iki farklı oynanış şeması daha dahil etmiş Street Fighter bünyesine. Modlara bir bakış atarsak;

Classic: Üçü yumruk üçü tekme olmak üzere 6 tuşlu sistemde, çeşitli yön ve vuruş tuşu kombinasyonları ile mücadelemizi verdiğimiz standart oynanış şeması.

Modern: İlk kez Street Fighter 6’da karşımıza çıkan, saldırı tuşları dörde indirilmiş ve sadece bir ya da iki tuşa basarak birçok özel vuruşu gerçekleştirebildiğimiz kolaylaştırılmış oynanış şeması. Modern mod dövüş oyunu ile yeni tanışacak olanlar, eğlencesine oynamak isteyen ama vuruşları bilmeyen oyuncular için düşünülmüş bir mod. Mesela Tekken oynayabilmesine rağmen hareketleri çıkaramadıkları için Street Fighter oynatamadığım arkadaşlarımla Modern mod sayesinde beraber dövüşme şansım oldu. Oldukça da keyifliydi. Modern modda vuruşların %20 az hasar verdiğini da not düşeyim. Yani rekabetçi oynamak isteyenler yine classic ile devam etmek zorunda. Capcom burada oyunu casuallaştırmadan yeni oyuncuları da çekmek adına adil bir adım atmış denebilir. Her haliyle Dragon Ball FighterZ ve King of Fighters’taki otomatik kombo sistemlerinden daha iyi olmuş diyebilirim.

Dynamic: Bu mod teknik olarak dövüş oyunlarından hiçbir şey anlamayanlar için. Sadece üç tuş kullanıyorsunuz ve tüm özel hareketler, kombolar ve fazlası rakibe mesafeniz ve hangi tuşu bastığınıza bağlı olarak tamamen otomatik gerçekleşiyor. Tamamen çevrimdışı modlara özel olan bu mod ile dövüş oyunlarını hiç beceremeyen arkadaşlarınızla bile kafa kafaya mücadele etmenize imkan sağlıyor.

Çevrim içi deneyimler

Oyunun geliştirilme sürecinde hem kapalı hem de açık betalara katılma şansım oldu. Yazıyı hazırladığım sıralarda da sadece basın ve diğer erken erişim sağlayanların birbiri ile mücadele edebiliyordu. Yani Capcom sunucularını çeşitli dönemlerde ve yoğunluklarda test etme şansı buldum. Genel olarak maçlarda ülkesine bağlı olarak 30-40 Ping’den başlayıp 200 sınırlarına dayanan ama geçmeyen değerler ile eşleşmeler elde ettim. Capcom netcode açısından harika bir iş çıkarmış diyebilirim. Dövüşlerde, takılma, yavaşlama, hiçbir lag belirtisi yoktu. PlayStation 5 ve PC  sürümleri ile katıldığım dövüşlerin yükleme hızları gayet iyiydi ve yeniden dövüşme seçeneği hiç bekletmeden yeni dövüşü başlatıyordu. Daha önce fragmanlarda defalarca gördüğüm grafikler oyun içinde çok daha şık ve canlı durmaktaydı. hakkında çok yazılıp çizilmese de ses dizaynı da oldukça başarılı olmuş. Fiyakalı vuruş animasyonlarını tamamlayan, oturaklı ses efektleri kullanılmış ve vurduğunuz her darbeyi tatmin edici bir şekilde hissettiriyor.

Battle Lounge odaları 100 kişiye kadar ev sahipliği yapabiliyor ve bunlarda 32 kişilik turnuvalar gerçekleştirmek mümkün. Turnuvalar ve çevrim içi görevleri yaparak kazanacağınız drive ticketler ile avatarlarımıza kıyafet ve aksesuarlar alabiliyorsunuz.

 

RE Engine farkı

Street Fighter V’teki muz demeti saçlı Ken’i hatırlıyor musunuz? İç içe geçen kumaş ve aksesuar detaylarını? Bunları artık unutabilirsiniz, zira Street Fighter 6 yeni bir oyun motoru ve konsepte daha sadık işlenmiş karakter modellemeleri, daha oturaklı kumaş, kas ve saç detaylarına sahip. Oyun hem mevcut hem de Street Fighter V’in de çıkmış olduğu önceki nesil konsollara geliyor. O zaman farkı yaratan detay ne derseniz, cevabım: RE Engine. Orijinalde Resident Evil 7 için geliştirilen ve ismini de zaten bu seriden alan oyun motoru o kadar iyi iş çıkartıyor ki Capcom artık Monster Hunter’dan Devil May Cry’a bu motoru kullanmaya başladı. Daha önceden Unreal Engine kullanılan Street Fighter’da da RE Engine’e geçiş yapıldı ve işini iyi yapan bir sanat ekibinin çalışmaları sonucu şu ana kadar en iyi üç boyutlu Street Fighter görsellerine imza atılmış durumda. Nihayet Ken’in saçlarını tel tel görebiliyoruz; karakter portreleri de oldukça detaylı ve bazıları Street Fighter 2’deki tasarımlarına göz kırpan nostaljik dokunuşlara sahip. Oyunun genelinde grafiti tarzı efektler dikkatimizi çekiyor ve sokak dövüşü temasına uygun. Özetle görseller bu sefer olmuş hocam.

Street Fighter ile 20 yıldan fazla geçmişi olan bir dinozor olarak Street Fighter 6, beklentilerimin tamamını karşıladı diyebilirim. Street Fighter 4 ve V, bazı mekanik tercihleri açısından oyuncuları bölmüştü. Ancak 6 dağılan bir kitleyi tekrar bir araya getirecek ve çok mutlu edecek gibi görünüyor.

2 Haziran’daki global çıkışta görüşmek ve dövüşmek üzere!

GENEL BAKIŞ
Görseller
9.5
Hikaye / Sunum
8.5
Ses / Müzik
9
Çevrim İçi Deneyim
9.5
Eğlence
9
Önceki İçerikFinal Fantasy XVI çıkış fragmanı yayınlandı
Sonraki İçerikSILENT HILL: Ascension için yeni fragman yayınlandı
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
street-fighter-6-incelemeEski oyuncuları tekrar çekecek kadar özüne sadık, yeni ve acemileri çekecek kadar da taze dokunuşlar barındıran Street Fighter 6, bir kez daha dövüş oyunlarının tahtına oturmaya hazır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz