Yakınlarda kaybettiğimiz dünyaca ünlü mangala Akira Toriyama‘nın 24 yıl önce kaleme aldığı eseri Sand Land, tek ciltlik kısa bir öykü olmasına rağmen okuduğumda beni çok etkilemişti. Karakterleri, eski nesil Dragon Ball kıvamında naif / kara mizah arası öykü anlatımı, ilginç bir dünyası ve ana karakterinin şeytan olmasına rağmen insancıl, çevreci mesajlar içeriyordu. Neredeyse çeyrek asır sonra nihayet Bandai Namco Entertainment bu eseri değerlendirmeye karar verdi. Sand Land inceleme yazımızda oyun ve animasyon olarak iki koldan yürütülen projenin oyun tarafına göz atacağız.

Bir yudum suya hasret: Sand Land inceleme

Sand Land, yıllarca süren doğal afet ve savaşların ardından, ana su kaynağından yoksun kalmış bir dünyada geçiyor. Ülkeye su sağlayan nehir uzun zaman önce kuruması ve açgözlü kralının kişisel su kaynağının Sand Land vatandaşları için giderek daha pahalı hale gelmesiyle, insanlar su ve para için birbirlerini soymaya başlar. Bu duruma bir çözüm arayan Şerif Rao, yeni bir su kaynağı bulmak için Sand Land iblislerinden yardım ister. İblislerin prensi Beelzebub Rao’ya yardım etmeye karar verir ve yanlarına Beelzebub’ın akıl danışmanı Thief’i de alarak yollara düşerler.

Çizgi romandaki olaylara paralel şekilde ilerleyen oyunda sayfalarda gördüğümüz en ufak yan karaktere kadar tüm detaylar üç boyutlu olarak modellenip oyuna dahil edilmiş. Özellikle öyküde pek de göremediğimiz yerleşkeler ve genel dünya tasarımı ise muazzam bir ölçekte sıfırdan oluşturulmuş. Açık dünya yapıya sahip oyunda, araba, tank, mecha (jump bot) gibi Toriyama’nın kendine has dokunuşuna sahip araçlar da hem ulaşım hem de tehlikelerle baş etme konusunda emrimizde olacak.

Aksiyon rol yapma oyunu türünde olan Sand Land’de ana karakterimiz Beelzebub ile ana ve yan görevler peşinde kurak diyarları baştan aşağı gezeceğiz. İşin içinde araçlar da olduğu için keşfedilecek bölgeler de büyük ölçekte tasarlanmış. Hızlı seyahat sağlayan ve güdümlü füze atabilen arabalar, öykünün ana aracı diyebileceğimiz toplu tüfekli tank, yüksek yerlere erişmemizi sağlayan jump bot ve bataklık tarzı bölgelerden hızlıca geçmemizi sağlayacak olan motosiklet dört ana araç tipimiz. Araçlarımız ayrıca hub bölge olarak kabul edebileceğimiz Spino’daki garajda özelleştirilebiliyor. Sand Land dünyasında keşfedeceğiniz çeşitli kaynaklar ve parçalar ile araçlarımızın seviyelerini yükseltebilir, yeni parçalar oluşturup monte edebilir hatta bu parçaları güçlendirebilirsiniz. Dünyada karışımıza çıkan karakterler ve verdikleri yan görevleri tamamladıkça Spino popülasyonu artacak, yeni dükkanlar ve bunlara bağlı olan özellikler açılacak.

Mücadele 101

Beelzebub’ın kontrolünü devraldığımız Sand Land’de yaya ve araçlı olarak iki oynanış tarzı bulunuyor. Beelzebub fiziksel saldırılara sahip: kare ile hafif vuruşlar, yuvarlak ile de ağır saldırılarını gerçekleştiriyor. Çevik ve hızlı bir karakter olsa da Sand Land dünyası büyük ve çetin. İşte burada da devreye çeşitli araçlar giriyor. Açık dünyada araç kullanımında neredeyse bir sınır yok, hatta oyun da daha çok araçla ulaşımı destekler şekilde. Mücadele, kaynak toplama gibi çoğu eylemi araç içindeyken de yapabiliyorsunuz. Saldırı şemasında da kare genellikle hafif makineli tüfeklere, yuvarlak ise top ya da roket gibi ağır silahlara dönüşüyor. Oyunda bizim gibi araç, tank, mecha kullanan düşmanlar mevcut. Bunlara Beelzebub ile de kafa tutabilirsiniz, ancak araçla mücadeleye girerseniz kesinlikle daha etkili bir şekilde karışılık verebilirsiniz. Oyunda ayrıca boss tipi yüksek seviyeye sahip güçlü düşmanlar da geziniyor ve özellikle oyunun başlarında birkaç hamle ile Beelzebub’ı indirebiliyorlar. O nedenle araçlarınızı kullanmaktan çok çekinmeyin.

Sand Land’de tıpkı Dragon Ball’daki gibi bir kapsül teknolojisi bulunuyor. Kapsüller hacmi büyük olan nesneleri cep boyutundaki kapsüllerin içinde taşımanıza olanak sağlayan bir teknoloji. Sand Land mangasında görünmeselerde de oyuna devşirilmesi yerinde bir tercih olmuş. Bu sayede istediğiniz an aktif aracınızı kapsül içine koyup diğerlerine geçiş yapabiliyorsunuz. Ayrıca aracı nereye bıraktım derdiniz de olmuyor. Kapsülden çıkartıp yolunuza devam ediyorsunuz.

Oyunda düşmanlarımızı patakladıkça veya görevleri tamamladıkça tecrübe puanı kazanıyoruz. Seviye atladıkça da Beelzebub, Rao ve Thief’in yetenek ağaçlarında kullanabileceğiniz yetenek puanları elde ediyoruz. Beelzebub tahmin edebileceğiniz üzere dövüş tekniklerini geliştiren ofansif yeteneklere sahip. Rao ise ofansif / yardımcı nitelikleri ile dikkat çekiyor. Thief ise ağırlıklı olarak destek türü yeteneklere sahip, bunlardan en dikkat çekeni ve ilk alınması gerekenler ise düşmanlardan eşya çalma, haritayı tarayıp hazine bulma gibi yetenekler. Seviye atladıkça Beelzebub’a ayrı, Rao ve Thief ikilisine ise ayrı puan geliyor. Bu sayede Beelzebub’ın gelişimi hızlı bir şekilde ilerleyebiliyor. Öte yandan Rao ve Thief ise aynı puan havuzunu kullanıyor. Bu nedenle çok uzun bir süre Rao için pek yetenek elde etmem mümkün olmadı. Rao ve Thief’in yetenek ağacı Beelzebub kadar büyük olmasa da puanlarınızı dağıtırken en çok bu kısımda zorlanacaksınız.

Oyun çok zorlu bir yapıda değil. Düşmanlarla mücadele etmek kolay. İşi zorlaştıran kısım genellikle sizin ve düşmanın arasındaki seviye farkında yatıyor. Genel olarak senaryoda karşılaşacağınız düşmanları rahatlıkla indirirken av görevlerinde sizden 10 seviye bir düşmana denk geldiğinizde işler biraz değişiyor. Hatta belirli av görevlerini tamamladığınızda aynı düşmanın iki kat daha yüksek seviyeli versiyonları da açılıyor. Yetenekleriniz, araç geliştirmeleriniz ve oynayış tarzınızı oturttuktan sonra ise bu uçuk seviye farkları bile çok anlam ifade etmeyecek. Meraktan bir av görevinde benim neredeyse iki katım seviyeye sahip bir dinozor grubunu tankla çember çizerek darbe almadan indirdikten sonra (savaş yarım saate yakın sürdü) zorluk konusunda beklenti içinde olmadan, çevreyi keşfedip gizli hazineleri bulmanın işin asıl keyfi olduğuna kanaat getirdim. Bu da zaten genel olarak çoğu anime oyununda da karşılaştığım bir durum. Sand Land en azından dünyası ve canlılığı ile sizi merakla başında tutabiliyor. Bu tarz incelediğim bir başka Akira Toriyama eserinden uyarlama olan ve yine Bandai Namco projesi olan Dragon Ball Z: Kakarot‘ta en çok eleştirdiğim konu açık dünyanın bomboş hissetirmesiydi.

Değişim ve gelişim

Sand Land kaynak materyali en ince detayına kadar özümseyip oyunlaştırmayı başarmış bir yapım. Ancak mevzu bahis materyal bir cildi doldurmak üzere yazılmış, sekiz bölümlük bir öyküden ibaret. Okurken büyük potansiyel gördüğüm bu öyküde zamanında benim bile dikkatimi çeken noksanlar üzerinde iyi şekilde çalışılmış. Bunları açmak gerekirse… Ana ekip üç tane erkekten oluşuyordu ve bunlardan ikisi ihtiyar tiplemelerdi. Her ne kadar özgün kişiliklere ve eğlenceli diyaloglara sahip olasalar da bu parti düzeni işi biraz “sosis partisi” kıvamına getiren bir durumdu. Hatta düşman tarafta da öne çıkan bir kadın karakter olmaması işleri daha monoton hale getiriyordu. Oyunda ise ana takıma Ann adlı bir kadın dahil oluyor. Bir teknisyen olan Ann öyküde bize eşlik ederken araçlarımızın da modifiye ve geliştirme işlemlerini gerçekleştiriyor. Düşman kadrosunda yeni general karakterler dikkatimizi çekiyor. Her biri kendine has boss tipi tank ve araçlara sahip bu karakterler boss skalasını genişletiyor. Daha evvel de değindiğim üzere köy ve kasaba tarzı çeşitli yerleşkeler, askeri üsler gibi mangada görmediğimiz mekanlar oyuna dahil edilip dünyası zenginleştirilmiş. Akira Toriyama’nın kaleminden çıkmış gibi duran bir sürü canavar ve insan karakter de oyunun dünyasında karşımıza çıkacak. Öykü anlatımı da anime tadında, mangadaki hissi başarıyla veren ve üstüne çok fazlasını katmayı başarmış genişletilmiş bir anlatıyla sahip. Özetle oyun buralarda bir cevher gibi parlıyor.

Bu senenin sürpriz çıkışlarından birini yapmayı başaran Sand Land inceleme sürecimizde neredeyse Tales of Arise gibi türevi oyunlara denk bir keyif verdi. Akira Toriyama’nın matrak, hafif karanlık ve kaotik öyküleme ve karakter formüllerini başarıyla oyunlaştıran oyun eğer anime ve anime oyunlarını seven biriyseniz kesinlikle şans vermeniz gereken bir yapım. Oyunu PlayStation 4/5, Xbox Series S/X ve Steam platformlarından edinebilirsiniz.

GENEL BAKIŞ
Görseller
8
Hikaye / Sunum
8.5
Oynanış
8.5
Ses / Müzik
9
Atmosfer
9
Eğlence
9
Önceki İçerikOuter Terror inceleme (Nintendo Switch)
Sonraki İçerikMaziden gelen ilginç bir yapım – El Shaddai: Ascension of the Metatron HD (Nintendo Switch)
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
sand-land-incelemeDüşmanlarınıza ister tokat ve tekmeyle, ister tankla, tüfekle, en ağır sanayi hamleleriyle dalabileceğiniz ve bunu yaparken aynı şekilde eğlenebileceğiniz güzel bir aksiyon rol yapma oyunu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz