İlk İzlenim: Synduality: Echo of Ada – Kapalı Beta

Oyun, hatta hobi dünyasının en niş eğlence formatlarından biri olan mecha, ya da kabaca “robotlu eserler” kemik sayılabilecek bir kitle tarafından takip ediliyor. Akla ilk gelen, en popüler örnek olarak anime dünyasında başı çeken ve maket tarafında da neredeyse tekel durumuna gelmiş Gundam serisini saygı ile analım. Video oyunları tarafında ise geçtiğimiz yıl sürpriz bir şekilde devam oyunuyla bizlerle buluşan köklü Armored Core serisinin son oyunu Flames of Rubicon’u örnek verebiliriz. Souls serisiyle oyun dünyasını kasıp kavurmuş olan From Software’in Elden Ring sonrası zirveden bize fırlattığı ve çoğu oyuncunun da genel olarak souls gazıyla denediği oyun tabii ki “mecha” türünde bir yapım olmasıyla kimilerini hayal kırıklığına uğrattı, kimilerini mutlu etti. Oyun özellikle türe hakim, bilinçli oyuncuları özelleştirme detaylarıyla mest etmişti. Neyse efendim, uzun lafın kısası mecra her yiğidin harcı olmayan, kolay beğenilmeyen bir türdür. O nedenle Bandai Namco’nun Synduality projesi ilk duyurulduğundan beri oldukça merak uyandırmıştı.

Synduality Nedir?

Synduality: Echoes of Ada oyunu henüz çıkış yapmamış olmasına rağmen geçen yıldan beri ince ince işlenen bir transmedya projesi. Synduality: Ellie adını paylaşan birer light novel ve manga projesinin yanısıra Synduality: Noir adlı bir de anime serisi ile kurgulanan Synduality evreni bana yine Bandai Namco yapımı Scarlet Nexus‘u anımsattı. O da benzer şekilde oyun ve anime paslaşması ile gol olmaya çalışan ancak son dakikada direkten dönen bir toptu; çok çabuk etkisini yitirdi ve unutuldu. Synduality ile daha çok eserle desteklenen daha hırslı bir proje gibi görünüyor. Popülerleşmesi daha zor bir tür olduğu için bol şans diliyorum.

Üçüncü şahıs nişancı / rol yapma oyunu ve mecra harmanıyla hazırlanmakta olan Synduality: Echo of Ada PC, PlayStation 5 ve Xbox Series S/X’e doğru yola çıktı ve kapalı betası geçtiğimiz haftasonumu gerçekleşti. Oyunumuz tipik bir “kıyamet sonrası” senaryosu ile açılışını yapıyor. Yaklaşık 200 yıl önce Hilal Gözyaşları olarak çevirebileceğimiz bir yağmur nedeniyle dünyadaki insanların %90’ı hayatını ve kurdukları medeniyeti sonlandırıyor. İnsanlardan geriye kalanlar Büyük Amasia Şehri’ni kurarak burada hayata tutunmaya çalışıyor fakat oyunun geçtiği dönemin birkaç yıl öncesi bu şehir bilinmeyen bir nedenle çöküyor ev insanlar tekrar savunmasız kalıyorlar. Üstelik bu sefer tek düşmanları doğal afetler değil, arada geçen süreçte ortaya çıkan Enders adı verilen tehlikeli canavarlar ile mücadele etmek ve şehirlerini kaybetmelerinin ardından doğan enerji kriziyle de baş etmek zorundalar. İşte bu noktada devreye Drifters (gezginler) adlı bir grup savaşçı giriyor. Teknolojinin de yardımıyla Magus adlı bilinçlerin aktarılabildiği androidler ve onların pilotluğunu üstlendiği robotlar olan Cradlecoffin’ler ile mücadele başlıyor.

Oyunda Cradlecoffin’in kontrolünü üstleniyoruz. Kısa bir tutorial sekansı ardından “avatarımız” sayılan Magus’un özelleştirme ekranı ile baş başa kalıyoruz. Magus’umuzu yarattıktan sonra Cradlecoffin ile ikisini tehlikenin göbeğine yolluyoruz. Mechamızı görevlerden önce Sortie ekranında donatıyoruz. Gövde, kol ve bacak olmak üzere üç temel parçamız, iki silah slotumuz ve bir tane de kazıcı aksamımız özelleştirilebilir durumda. 12 slottan oluşan envanter tarafında ise onarıcı malzemeler ve cephane stoklayabiliyoruz. Oyunda roguelike elementler mevcut, bunların başında öldüğünüzde topladığınız her şeyi kaybediyorsunuz. Görevler 15 dakikalık sürelere sahip ve açık dünyada hava koşulları, önceki paragrafta bahsettiğim canavarlar olan Ender’lar yüzleşeceğimiz genel tehlikeler. Ancak işin asıl ilginçleştiği nokta diğer oyuncular ile karşılaştığımız anlar. Tahmin edilebileceği üzere oyundaki en büyük tehlike diğer oyuncular ve nerede ne şekilde karşılaşacağınız çok da belli olmadığı için gerilim faktörünün büyük kısmını bu durum sırtlıyor.

Synduality: Echo of Ada için henüz netleştirilmiş bir çıkış tarihi yok. Sırada bir açık beta duyurusu, etkinlik sonrasında ise oyunun çıkış tarihinin de belirleneceğini tahmin etmekteyiz. Şu an için mecha türünü seven, yakın dönem çıkmış Helldivers tadında kısa süreli ve aksiyon / ganimet kovalama görevlerine dayalı oyunları sevenler için şöyle bir göz ucuyla takip edin diyebiliriz. Oyunla ilgili yeni haberler geldikçe sizlerle paylaşacağız.

Önceki İçerikRise of the Ronin inceleme
Sonraki İçerikFreedom Planet 2 inceleme (Nintendo Switch)
Başlat Tuşu 2013 yılında kurulmuş, oyun, teknoloji ve alt kültür konularına dair haber, inceleme ve makale yayınlayan bir sitedir. Site dahilinde Türk oyuncularına özel içerikler, en yeni ve özgün oyun haberleri ve makaleleri bulabilirsiniz. Türkiye oyun kültürü standartlarını yeniden belirleyip, siz değerli okuyucularımıza her zaman en kaliteli ve en güncel içeriği sunmayı kendimize hedef edindik. Bu hedef doğrultusunda yayınlanan her bir içerik özenle hazırlanıp, sizlere sunuluyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz