Çocukluğu kasetli “atarilere”, yani o zamanlar bihaber olduğumuz klon NES konsollarına yetişenlerin hafızalarında sağlam yer edinmiş bir oyundur Contra. Konami yapımı aksiyon yüklü run and gun oyunu üstümüze ardı arkası gelmeyen düşmanları boca ederken kontrolümüze tek kurşunluk canı olan askerler vermişti. Ancak bu zor yapı oyunu özel yapan terazinin bir kefesiydi; diğer kefede ise iyi tepki veren kontroller ve canı burnunda askerlerimizi hayatta tutmaya yardımcı olacak power up’lar bulunuyordu ki bu, amansız zorluğa göğüs geren oyuncuyu mükafatlandıran ve oyunun başına çivileyen harika bir dengeyi oluşturuyordu. Bir de tabii ki o meşhur Konami kodu vardı, ↑, ↑, ↓, ↓, ←, →, ←, →, B, A …ve kimse kimseyi kandırmasın, Konami oyunları oynarken hepimiz bu kodu mutlaka bir yerlerde kullandık, yeri geldi can sayımızı artırdı, yeri geldi ölümden döndürdü 🙂
Contra özellikle 80’lerin sonu ile 90’ları başı arasında, NES ve SNES sistemlerine çıkan oyunlarıyla altın yıllarını yaşadı. Sonrasında ise maalesef eski görkemini yansıtmayan oyunlar ile hayatımızdan çekildi. Yine de 2000’ler sonrası çıkan iki oyuna saygı duruşunu eksik etmeyelim; 2007 yılında platform oyunları ile ünlü olan Wayforward’ın geliştirdiği Contra 4 ve harika dövüş oyunlarına imza atan Arc Sys’in 2011’de bizlere sunduğu, Contra’nın öncesini anlatan Hard Corps: Uprising. Bu ikili içinde Wayforward’ın yaptığı Contra 4 çok önemli, zira seriye hala ilgi duyulduğunu ve özlenmiş olduğunu kanıtlayan, aynı zamanda da Contra: Rebirth ve Hard Corps gibi geçmişi diriltmeye çalışan yapımların da önünü açan yapım buydu. O nedenle Contra Operation Galuga inceleme çalışmam için oyunun başına geçtiğimde geliştirici firmanın Wayforward olduğunu görmek yüzümde bir tebessüm oluşturdu.
Eski dostlar
Öncelikle Operation Galuga yine bir geçmişe dönüş oyunu. Orijinal Contra’nın üç boyutlu görseller ve seslendirme ile tekrar yaratıldığı Operation Galuga, bize ironik ana karakterler Bill ve Lance’in kontrolünü sunuyor. Bu ikili zamanında Holywood aksiyon filmi yıldızları Sylvester Stallone ve Arnold Schwarzenegger’den esinlenerek tasarlanmıştı, onu da nostalji defterimizden not olarak düşelim. 2600’lü yıllarda geçen oyunda gizemli bir meteor yağmuru sonrası Galuga Adası Red Falcon olarak bilinen bir terör örgütü tarafından istila edilir. Adadan gelen yer çekimi dalgaları Dünya Federasyonu’nun dikkatini çeker ve olaya el atmak üzere Contra birliğinin en iyi iki askeri Bill ve Lance adaya yollanır. İkilinin adadaki mücadelesi kısa süre içinde tehlikenin Red Falcon örgütünden de büyük bir tehdit olduğunu ortaya çıkaracaktır.
Operation Galuga ilk Contra’ya pek çok açıdan sadık kalmış. Bölüm tasarımları, düşman tipleri ve silahlar belirli eklentiler eşliğinde neredeyse orijinali ile birebir aynı. Kontroller de yeni eklenen “dash” özelliği (hem karada hem havada ileri atılmanızı sağlayan bir manevra) ve ek silahınızı yok ederek kullanabildiğiniz tek seferlik özel yeteneğiniz haricinde tamamen aynı. Yine üstünüze gelen sayısız düşmanla hoplayıp zıplayıp, power up’lar toplayarak mücadele edeceksiniz. Power up’lar artık iki kademeli ve aynı tipten iki tane üst üste toplarsanız silahınızın daha kuvvetli saldırısını açıyorsunuz.
Öte yandan zorluk konusunda birkaç adım atılmış. İsterseniz klasik formatta tek kurşunluk canınızla mücadeleye koşarken isterseniz sağlık barı ile birkaç darbeye göğüs gerebiliyorsunuz. Oyunda aynı zamanda kazandığınız puanlar ile açabildiğiniz ekstralar bulunuyor. Bu ekstralar ekstra sağlık, ekstra hak, daha kuvvetli silah ne sahip olabilme, hatta ana karakterlerimize ek nitelikler kazandırmaya kadar devam eden bir yelpazeye sahip. Ekstra hak gibi detaylar otomatik eklenirken ekstra sağlık ya da silah gibi bonuslar için karakterinizde bulunan iki bonus slotundan birini kullanmanız gerekiyor.
Operation Galuga hikayenin anlatıldığı Story Mode ve bölümlerde seri şekilde ilerlemek isteyenler için Arcade Mode seçenekleri ile geliyor. Ayrıca yeteneklerinizi sınamak ve bonus puanları daha hızlı toplamak için çeşitli mini mücadeleler sunan Challenge Mode mevcut. Topladığımız puanları ise Perk Shop’ta harcayabiliyoruz.
Teknik analiz
Contra Operation Galuga’yı PlayStation 5 ve Switch platformunda deneyim ettim. İki boyutlu klasik oynanışı üç boyutlu görsellerle harmanlayan oyun özellikle PlayStation 5 tarafında 60fps niteliği ile öne çıkıyor. Switch’te ise 30fps kilidiyle gelen Operation Galuga doku kaplamaları gibi bazı detaylarda diğer sistemlerin gerisinde kalsa da geneliyle başarılı bir görsel çizgiye sahip, oyunu el konsolunda tercih ediyorsanız ve Steam Deck ya da PlayStation Portal gibi ülkemizde edinmesi güç opsiyonlara sahip değilseniz Switch sürümü tam size göre.
El çizimi ve pixel art tasarımlarıyla ünlü olan Wayforward’ın görsellerde tercihini yine bu stillerde yapmasını gönülden dilerdim. Geneliyle Contra ruhu yakalanmış olsa da üç boyutlu görseller hem performans hem de sanat yönetimi açısından hep risktir. Açıkçası şiir gibi üç boyutlu görseller üreten Arc Sys bile 2011 yılında Hard Corps Rising için iki boyutlu sprite grafikler tasarlamışken Wayforward’ın üç boyutlu görselleri tercih etmesi beni biraz hayalkırıklığına uğrattı.
Müzik tarafında ise işler çok daha iyi. Baz alınan oyundaki melodileri hem aranje edilmiş hem de orijinal halleriyle dinleme opsiyonu sunulmuş. Karakter seslendirmeleri ise ortalama – vasat arası bir kalitede, neyse ki oyunda çok fazla diyalog ile karşılaşmıyoruz.
Oyunun en vurucu yanı olan Co-Op ise yine harika çalışıyor. Unutmayalım ki oyunun 80’lerdeki NES versiyonu da çoğumuzu co-op oynanışla tanıştırmış, omuz omuza mücadelenin keyfini bünyemize aşılamıştı. Yeni versiyonda Bill and Lance’in yanısıra iki de robotik karakter eklenerek çeşit artırılmaya çalışılmış.
Contra Operation Galuga eski nesil oyuncuları nostalji dolu saatlere davet ediyor. Yeni oyuncular da platform / run and gun türü oyunları seviyor ya da retro deneyime açıklarsa Operation Galuga’ya bir şans verebilir. Oyunun tüm platformlarda oynanabilir demosu da mevcut.