Street Fighter V – İnceleme

Geliştirici Capcom, Dimps
Yayıncı Capcom
Yönetmen Takayuki Nakayama
Yapımcı Yoshinori Ono
Beste Masahiro Aoki
Hideyuki Fukasawa
Keiki Kobayashi
Takatsugu Wakabayashi
Zac Zinger
Platform PC, PlayStation 4
Grafik Motoru Unreal Engine 4
Çıkış Tarihi 16 Şubat 2016
Tür Dövüş
Mod Tek Oyuncu, Çok Oyunculu

 

Sıradan bir dövüş oyunundan değil, 1987’den beri süregelen bir efsaneden bahsediyoruz…

Şüphesiz dünyanın en bilinen, en popüler dövüş oyunu Street Fighter’dır. Öyle ki ülkemizde bile sigorta reklamlarına çıkmış, adına şarkılar yapılmış bir oyun. Dövüş oyunlarına aşina çoğu oyuncu gibi ben de 90’lı yıllarda Street Fighter II (SFII) ile bu seriyi tanıdım. Çeşitli ülkelerden dövüşçülerin toplandığı fantastik bir dövüş turnuvasını konu alan oyun tam da o yıllarda tüm dünyayı eline geçirmiş, özellikle arcade’lerin (halk arasında bilinen adı ile “atari salonu”) en çok aranan oyunu haline gelmişti. Ayrıca halen daha günümüz dövüş oyunlarında kabul gören oynanış mekaniklerini oturtan oyun da yine SF II idi. Tabii yapımcı firma Capcom da böyle bir potansiyeli iyi değerlendirdi ve çeşitli yan sürümler ve devam oyunlarıyla seriyi günümüze kadar popüleritesini kaybettirmeden taşımayı başardı.  Son olarak 2008’de çıkan Street Fighter IV (SFIV) tam 8 yıl boyunca oyuncuların vazgeçilmezi olmayı başardı. Ancak bu başarısına karşın oyunun eleştirilen yanlarından biri iyi bir oyun olmasına karşın seriye çok taze bir soluk getirememiş oluşuydu. Karakterlerin ve oynanış mekaniklerinin çoğunu SFII ve III’den ödünç alan SFIV’e yenilik olması adına eklenen focus attack gibi özellikler ise genellikle oyuncular tarafından beğenilmemişti, ancak bu durum oyunun döneminin en çok oynanan, turnuvaların bir numaralı dövüş oyunu olmasına engel olamadı. Tarih 2015’i gösterdiğinde ise yapımcı Yoshinori Ono yeni oyunun duyurusunu yaparak serinin hayranlarını heyecan içinde bıraktı.

Street Fighter V Çıkış Fragmanı

 

Biz diyelim Hadouken siz diyin Aduket

Street Fighter V ilk yayınlanan videosundan beri seriye oyunculara yıllardır beklenen o taze soluğu getireceğini vaat ediyordu ve tam sürümün çıkmasıyla da bu vaatlerinin çoğunu yerine getirdiğini kabul edebiliriz. Öncelikle Unreal Engine 4 ile hazırlanmış görseller oldukça etkileyici. Karakter modelleri oldukça detaylı ve albenili. Daha önemli bir faktör olan oynanış açısından ise oyun yine yüzümüzü güldürüyor. Serinin diğer oyunlarındaki gibi 6 vuruş tuşu kullanan oyunda SFIV’de çok eleştiri alan focus attack özelliği çıkarılmış durumda. Onun yerine her karaktere özel bir V-Skill ve V-Trigger özelliği eklenmiş. V-Skill aynı focus attack gibi dövüşün istediğiniz bir anında medium punch (MP) & medium kick (MK) tuşlarına basılarak yapılıyor. Seçtiğiniz karaktere göre bu yetenek ofansif veya defansif bir performans sergiliyor. Örneğin, Ryu’nun V-Skill’i Mind’s Eye, SFIII’deki gibi parry yapmanıza yani size gelen darbeleri savuşturmanıza olanak sağlıyor (tabii zamanlamasını yapmak oldukça zor, onu da not düşelim) ya da Bison’ın Zangief’in Iron Muscle’ı ile rakibinizin darbelerine göğüs gererek aranızdaki mesafeyi kısaltabiliyorken F.A.N.G.’in Nishodoku’su ile rakibinize zehir atabiliyorsunuz. V-Trigger ise kendina ait bir barı (V-Gauge) olan ve sadece tamamı olduğu zaman kullanılabilen bir yetenek. High Punch (HP) + High Kick (HK) tuşları ile aktif edebileceğiniz V-Trigger da yine karakterinize özel olarak farklı avantajlar getiriyor. Yine Ryu’dan örnek verirsek V-Trigger’ı Denjin Renki’yi aktif ettiğinizde hadouken (↓, ↓↘, → + P) ve shoryuken (→ , ↓ , ↓↘ , → + P) hareketleriniz elektrik özelliği kazanarak daya yüksek stun ve can zararı veriyor, hadouken kombinasyonundaki yumruk tuşuna basılı tutarak güç biriktirip daha kuvvetli bir versiyonunu çekebiliyorsunuz. V-Trigger’lar aktif edildiği zaman belirli bir süre aktif kalıyorlar (şu an için tek istisna Necalli) ve özel vuruşlarınızı kullanmanız daha kısa sürmelerine ya da direkt bitmelerine yol açabiliyor. Mesela Ryu’nun Shinku Hadouken vuruşunu (EX Gauge doluyken ( ↓ , ↓↘ , → x 2 + P ) bu moddayken yaparsanız Denjin Hadouken adlı üst sürümünü yapıyorsunuz ve V-Gauge tamamen boşalıyor. Onun haricinde SFIII’ü oynayanların yabancılık çekmeyeceği EX Gauge hemen V-Gauge’un altında yer alıyor. Bu bar da siz vuruş yaptıkça (ya da darbe aldıkça) doluyor. Kendi içindeki küçük parçalardan birini harcayarak özel vuruşlarınızın kuvvetli versiyonlarını (EX moves – özel vuruşunuz kombinasyonunuzun ardından 3 yumruk ya da 3 tekme tuşuna basarak yapılır), ya da tümünü doldurarak Critical Art denen hareketinizi yapmanıza olanak tanıyor.

V-Trigger / V-Skill ile oyunun oldukça zenginleştiğini, karakterlerin birbirinden daha özgün şekilde ayrıştığını söyleyebilirim. Oldukça başarılı yenilikler olmuşlar. Bunun haricinde genel olarak oynanış ve dengelerde de büyük değişiklikler var. Önceki oyunlarda ezberlediğiniz kombinasyonlar genellikle bu oyunda uygulanamıyor, bu da oyuna yeni bir soluk getirmiş, amatörün de profesyonelin de yeni şeyler keşfedeceği ve taze bir his alacakları bir oyun olmuş.

street-fighter-V-inceleme-02

Hangisi senin dövüşçün?
Bir diğer önemli konu olan karakterlere değinelim. Açılışta 16 karakter ile gelen oyunda bulunan dövüşçüler şunlar:

  • Ryu
  • Chun-Li
  • Nash
  • M. Bison
  • Cammy
  • Birdie
  • Ken
  • Necalli (Yeni)
  • Vega
  • R. Mika
  • Rashid (Yeni)
  • Karin
  • Zangief
  • Laura (Yeni)
  • Dhalsim
  • F.A.N.G (Yeni)

 

16 karakterin içinde Ryu, Ken, Chun-Li, Bison gibi eski nesil karakterlerin yanı sıra Alpha serisinden beri görmediğimiz ve bu oyunda boy göstermeleriyle çoğu oyuncuyu sevince boğulan R. Mika, Karin, Birdie ve Nash gibi karakterler de mevcut. Öte yandan 4 karakter; Necalli, Rashid, Laura ve F.A.N.G. ilk kez Street Fighter V ile seriye dahil olmuş durumda. Bazı oyuncular için şu anki rakam az görünse de Capcom oyunu en az 5 sene destekleyeceklerini ve her sene 6 karakter ekleyeceklerini duyurdu. Önümüzdeki dönem gelecek 6 karakter belirlendi bile:

  • Alex
  • Guile
  • Balrog
  • Ibuki
  • Juri
  • Urien

Bu gruptan Alex önümüzdeki Mart ayında oyuncularla buluşacak. Gerçek para ya da oyun içi para birimi olan Fight Money ile (bedeli 100.000 FM olacak) kendisini elde edebileceksiniz. Hazır Fight Money’den bahsetmişken Capcom’un Street Fighter V için geliştirdiği pazarlama stratejisine bir göz atalım:

Öncelikle Street Fighter V’in serinin bir çok oyununda olduğu gibi yeni düzenlemeler ve eklentiler içeren Turbo, Super, Ultra gibi ek sürümleri çıkmayacak. Ana oyun sahip olmanız gereken tek sürüm. Oyun içi düzenlemeler ve yeni modlar (örneğin yazın gelecek olan Cinematic Story Mode) ücretsiz olacak. Yeni karakterler ise oyunu oynayarak biriktirebildiğiniz Fight Money ile satın alınabilecek. Yani oyunu sadık şekilde oynayan oyuncular en azından gözlerine kestirdikleri favori karakterlerini ceplerinden para ödemeden alabilecekler. Oyunun mevcut sürümünde sadece senaryo modunu her karakterle bitirmeniz bile ilk karakteri alabilmeniz için yeterli oluyor. Aynı şekilde Survival modunu çeşitli zorluklarda tamamlayarak ve bolca online dövüş yaparak bir kaç karakteri daha ücretsiz alabilecek kadar FM biriktirebilirsiniz. Ancak her yeni içeriği toparlamak isterseniz (özellikle kostümler) bir miktar ek harcama yapmanız gerekebilir. Yine de Capcom’un hakkını verelim, FM oldukça güzel ve oyuncuları oyunu oynamaya teşvik edecek ve harcadıkları emek oranında onları ödüllendiren güzel bir uygulama olmuş.

Oyun Modları Tanıtım Videosu

Oyunun şu anki modlarına bir göz atalım:

Story: Hikaye modu. Yalnız bu mod yazın gelecek Cinematic Story Mode (C.S.M.) ile karıştırılmasın, bu mod daha çok ana hikayenin anlatılacağı C.S.M.‘a bir giriş niteliğinde. Capcom’un emektar artisti Bengus’a çizdirilen bir kaç sahne ve genelde 2 ya da 3 dövüş yaparak her karakterin hikayesini tamamlıyorsunuz. Ve genede büyük bir olay olmuyor. Sadece karakterlerin ne arayışı içinde olduklarına küçük bir bakış atıyor ve ucu açık sonlarla karşılaşıyoruz. Sadece çizimlere bakmak bile bu modun aceleye getirilmiş ara bir mod olduğunu anlamamıza yetiyor. Hani Bengus’un ne kadar başarılı bir artist olduğunu bilmesem neredeyse suçu kendisine yıkacağım, aşağıda örnek bir görse paylaşacağım bakınca siz de bu modun ne derece son ana bırakıldığını ve bu sebeple çizimlerin ne kadar aceleye getirildiğini tahmin edebilirsiniz:

Umuyorum C.S.M. oyunun hikaye konusundaki açığını fazlasıyla telafi edecektir. Zaten yayınlanan fragmanı da oldukça heyecan verici:

Training: Dövüş oyunlarının olmazsa olmazı, eğitim modu. Karşıdaki dummy’i istediğiniz ayarlar altına pataklarken oyunun online özelliklerini de aktif edip rakip bekleyebilirsiniz. Ayrıca oyunu ilk açtığınızda karşınıza gelen senaryo / eğitim kırması bölümü (Ryu’nun geçmişini anlatan) bu menü altından tekrar oynayabiliyorsunuz.

Survival: 4 ayrı zorluk seviyesinde peş peşe adam dövdüğünüz mod. Canınız ve EX barınız bir önceki dövüşten devrediyor. Ancak kazandığınız puanları harcayarak sonraki dövüş için can, atak, defans bonusları satın alabiliyorsunuz. Bu modu herhangi bir karakterler bitirdiğiniz takdirde o karaktere özel renk açılıyor, ek olarak tecrübe ve fight money kazanıyorsunuz.

Seçeceğiniz zorluğa göre karşılaşacağınız rakip sayısı ve ödüller şu şekilde:

Easy = 10 rakip, 5.000 EXP / 2.000 FM + 1 renk
Normal = 30 rakip, 10.000 EXP / 5.000 FM + 3 renk
Hard = 50 rakip, 20.000 EXP / 10.000 FM + 3 renk
Hell = 100 – oyuncu profilinize koyabileceğiniz özel title (ünvan)

Survival modunun story’den sonra Fight Money kazanmak için en iyi yöntem olduğunu not düşelim. Eğer tümünü tamamlayabilecek kadar (hell hariç) sabırlı ve yetenekliyseniz büyük miktarda para toparlayabilirsiniz.

Bunların haricinde tek kişi oynanabilecek başka mod yok. Evet, gözleriniz bir Arcade Mode aramış olabilir. Dövüş oyunlarının olmazsa olmazlarından biri olan Arcade Mode bu oyunda bulunmamakta. Eksik kalan bir içerik mi, Capcom’un oyuncuları Survival’a yönlendirmek için başvurduğu bir strateji mi kestirmek güç, ancak bazı oyuncular bu modun yokluğundan şikayetçi olmuş durumda ve suçu Street Fighter V’i Capcom Pro Tour’a yetiştirmek için erken çıkarmış olan firmaya atmış durumda.

street-fighter-V-inceleme-03

Bu arada eksik içerik demişken, Capcom’un Mart ayında güncelleme ile getireceği yenilikler şunlar:

Shop: Şu an için kapalı durumda, bu mod açılınca yeni karakterleri satın alabileceğiz ya da mevcut karakterlerimize kostüm satın alabileceğiz. Gerçek para oyunda Zenny’e dönüştürülecek ve ister Zenny, istersek de oyunu oynayarak elde ettiğimiz Fight Money ile yeni içeriği satın alabileceğiz. Ücretlendirme şu şekilde olacak:

Yeni Karakter = 100.000 FM ya da 600 Zenny
Story Mode Kostümleri = 40.000 FM
Premium Kostümler = 400 Zenny

Şu an için arkadaşlarınızla yapmak istediğiniz online dövüşler için sadece iki kişilik lobiler kurabiliyorsunuz. Mart güncellemesi ile bu da geliştirilecek ve 8 oyuncu bir araya gelip dövüşebilecek ve birbirlerinin dövüşlerini izleyebilecek.

Bunlar haricinde yabancı oyuncularla SFIV’deki gibi Casual ve Ranked dövüşler de yapabiliyorsunuz. Casual’da sadece para ve exp. kazanırken Ranked dövüşlerde ise LP adlı seviyenizi belirleyecek bir puan türü daha kazanıyorsunuz. Bu da sıralamanızı ve liginizi belirliyor. Ranked modda kaybettiğiniz dövüşlerde bir miktar LP de kaybettiğinizi de hatırlatayım.

Yazıyı yavaş yavaş finale bağlayalım. Biraz aceleye getirilmesinden dolayı eksik içerikle çıkan bir oyun Street Fighter V. Ama altyapısı oldukça sağlam ve kesinlikle önceki oyundan kat kat başarılı bir oyun aynı zamanda.. Capcom’un desteği ve yeni içeriklerin eklenmesi / noksanlarının giderilmesiyle çok daha iyi duruma geleceğini ve uzun bir dönem tekrar en popüler dövüş oyunu tahtına oturacağını bize şimdiden garantiliyor.

Genellikle incelediğimiz oyunların PC sürümleri için tavsiye ettiğimiz satış platformu olan Playstore‘da oyun 89 TL fiyatla satışa sunulmuş durumda (Steam’e kıyasla 30 lira daha ucuz). Satış sayfasına ulaşmak için tıklayın. Ayrıca oyunun Mart ayı ve takip eden dönemde eklenecek olan 6 yeni karakterini ve bu karakterlere ait premium kostümleri içeren 2016 Season Pass eklenti paketini bu link üzerinden satın alabilirsiniz.

Bir sonraki rauntta görüşmek üzere!

GENEL BAKIŞ
Oynanış
9
Görseller
9
Ses / Müzik
9
Hikaye
3
Eğlence Faktörü
9
Önceki İçerikCall of Duty: Black Ops 3 satış verileriyle rekor kırdı!
Sonraki İçerikDark Souls 3’ün ön sipariş bonusları açıklandı; Dark Souls, ‘geriye uyumluluk’ için doğrulandı
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
street-fighter-v-incelemeŞu an bazı teknik aksaklıklar ve henüz tamamlanmamış içerik haricinde oyunun en zayıf noktası hikaye modu. Mart'ta gelecek içerik güncellemesi ve yazın gelecek Cinematic Story Mode ile oyunun eksikleri büyük ölçüde kapanacak ve kesinlikle daha yüksek bir puana layık olacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz