Eğlence sektörünce Lego dendiği an akan sular durur. Oyuncakları, video oyunları ve animasyonları ile her kesimden insanı bir şekilde kafalamıştır Lego. Çocukluğumda hayallerimi inşa ettiğim legolar her yaşımda bir şekilde karşıma çıktı ve bana güzel zaman geçirtti. Örneğin Zack Synder ve Warner Bros’un el ele mahvettiği DC sinematik evreninin karşısında Lego Batman filmi o kadar güzel bir duruş sergiledi ki, Nolan üçlemesinden beri gördüğümüz en iyi Batman yapımı olarak akıllara kazındı. Yine yakın bir zaman Skywalker Saga ile 9 filmi tek oyuna sığdırarak Star Wars nostaljisi ihtiyacımızı dibine kadar giderdi. Yani, seviyoruz seni be Lego! Ama bu sefer üzdün, çok ama çok fena üzdün bizi. Lego Brawls inceleme yazımızda güzel bir fikrin uygulamada nasıl başarılamadığına bakıp kedere boğulacağız.
Super Lego Brawls Smash
Oyunumuz bir Smash Bros klonu. Türe yabancı olanlar için, bir arena içinde oyuncuların bir araya gelerek birbirini patakladığı, power-up’lar ve hafif platform öğeleri ile süslenmiş bir dövüş oyunu diyebiliriz. Ne şekilde olursa olsun bir dövüş oyunu karakterleri ile öne çıkar. Mesela Street Fighter dendiği an akla Ryu, Ken, Chun-Li gelir hemen. Smash Bros da Nintendo’nun bünyesindeki Mario, Link, Pikachu gibi ikonik karakterlerini bir araya getirmesi ile meşhurdur. Lego Brawls’da ise… tam anlamıyla karakter bile yok. Belirli Lego parçalarını bir araya getirip avatar karakterler oluşturuyorsunuz. Bu elbette Lego’nun doğasına çok uygun ama özgünlük açısından birbirinden pek de ayrışamayan karakterler ile oynamanıza yol açıyor. Dış görünüş için 200 üzeri parça seçeniniz var ama saldırı şemalarını belirleyen seçenekleriniz o kadar az ki, “aynısının laciverti” karakterlerin ötesine geçemiyorsunuz.
Karakter konusunda sınıfta kalan oyunumuz arena açısından da benzer şekilde geçer not alamıyor. Sadece 4 arenadan oluşan Free for Brawl modu ve birkaç farklı mod ile karşımıza cesur şekilde çıkan oyun “Hepsi bu kadar olamaz, menüyü kurcalayım biraz” dedirterek adeta sorunu bizde gibi hissettiriyor. Ama hepsi bu; medieval, uzakdoğu, uzay gibi temalar üzerine kurgulanmış, görsel açıdan hiç etkileyici durmayan, kendine has birkaç handikap ve power-up içeren bölümlerde birbirinden neredeyse hiç farkı olmayan karakterleri kısır oynanış mekanikleri ile dövüştürüyoruz. Bu arada oyunu oynayacağınız platform Türkçe destekli ise karşınıza korkunç bir makine çevirisi çıkartıyor. Mesela Free for Brawl modu “Dövüş için ücretsiz” olarak çevrilmiş, tek kelimeyle rezalet.
Lego Fails
Yurtdışında 40 dolar, Türkiye fiyatı ise platformuna bağlı olarak 349TL – 469TL arası olan oyunumuz PlayStation, Xbox, Nintendo, Steam için 2022 Eylül ayında piyasaya çıkmış olsa da aslında iki yıllık bir Apple Arcade oyunu. Bu kısım da gayet kafa karıştırıcı. Zira orada 4 dolarlık bir üyelik ücreti ile oynanabiliyor.
Bu kadar büyük potansiyel taşıyan bir yapımın bu derece kısır bir şekilde konsollar ve PC’de baş göstermesi tam bir trajedi. Görünen o ki tüm sıkıntılarımızın kaynağı oyunun orijinalde mobil için hazırlanmış olması ve hiç geliştirilme kaygısı güdülmeden diğer platformlara aynen geçiş yapması. Mobil ve konsol oyuncularının beklentileri arasında dağlar kadar fark var, kaldı ki Smash Bros (Ultimate) bile WiiU sürümünden Switch’e geçiş yaparken gerek oynanış, gerek karakter listesi açısından çeşitli güncellemeler almıştı. LEGO Brawls neresinden tutsak elimizde kalan bir yapım olarak en sıkı hayranların bile kısa süre içinde elinden düşüreceği bir yapım olarak bizi belki de yıllardır ilk bir Lego oyunu hakkında olumsuz bir inceleme çalışması yapmaya itti.