Lego Star Wars: The Skywalker Saga inceleme

Gelmiş geçmiş en büyük bilimkurgu eserlerinden Star Wars’un episodik sinema filmi serisinin ana hikayesi Skywalker Saga, 2019’da vizyona giren 9. bölüm Rise of the Skywalker ile tamamlanmıştı. Çok sayıda video oyunu uyarlaması bulunan serinin şu ana kadar yapılmış en kapsamlı oyunu çıkışını yaptı. Bu oyun çok farklı çünkü bir Lego oyunu, ayrıca 9 filmi birden anlatan ilk yapım. Star Wars ile 17 yıllık geçmişi sahip bir firma olan Traveller’s Tales tarafından yapılan Lego Star Wars: The Skywalker Saga inceleme yazımızda büyük bir bilimkurgu serisinin Lego oyunlarının kendine has, matrak yapısı ile nasıl bir şekilde bir araya geldiğine yakından bakıyoruz.

Uzak, uzak bir galakside…

Üç farklı döneme ayrılmış olan üçlemelerden oluşan 9 filmin tamamını oynayabileceğiniz, “gelmiş geçmiş en büyük Lego oyunu” iddiası ile gelen Lego Starwars: Skywalker Saga, size kronolojik sırayla filmlerdeki tüm öyküyü sunuyor. Anakin ile başlayan büyük destan, Luke ile devam ediyor ve Rey’in üçlemesi ile son buluyor. Aydınlık ve karanlığın savaşını tüm detayları ve karakterleri ile konsollarımıza taşıyan oyun, diğer Lego yapıtlarındaki gibi kendine has matrak yapısıyla olabildiğince eğlenceli bir şekilde sunuyor.

Oyuna istediğiniz üçlemenin ilk filminden dalabiliyorsunuz. Artık keyfinize göre ister öykünün kronolojisine göre takılın, ister filmlerin çıkış yılına göre… Her filmin 5 bölüm ile aktarıldığı yapım bize toplamda 45 bölüm sunuyor. Şapka çıkartılacak bir detay olarak Traveller’s Tales bize tamı tamına 380 oynanabilir karakter sunmuş. Evet yazım hatası yok, yanlış da okumadınız, tam 380 karakter! 5 yıldır geliştirilmekte olan oyunda dövüş mekanikleri de önceki Lego oyunlarına göre daha rafine ve kombo odaklı. Oyundaki her şeyin Lego’dan oluştuğunu da hesaba katarsak bol kırmalı dökmeli bir oynanış sizi bekliyor. Bir diğer eğlenceli detay ise oyundaki mumble mode’u. Eski Lego oyunlarında dublajlar anlaşılmayan komik mırıldanmalardam oluşuyordu, bu mod da yeniden o günlere döndürüyor bizi.

Oyunu ne kadar sürede tüketebileceğiniz ise tamamen oynayış tarzınıza bağlı. En düz oynayışla hikaye modunun üzerinden 15-16 saat içinde geçmek mümkün. Öte yandan açık dünya yapıda olan oyunun sunduğu yan görevler, toplanabilir / açılabilirler ile uğraşırsanız oyun sürenizi rahatlıkla 40-50 saate çıkarabilirsiniz. Yazının başlarında da belirttiğim üzere oyunda çok sayıda oynanabilir karakter var.  Jedi, Sith, Hero, Villain, Bounty Hunter gibi çeşitli sınıflara ayrılmış olan karakterlerin kendilerine has nitelikleri de var. Mesela belirli kapıları sadece C3P-0 gibi droid karakterler açabiliyor. Bazı sandıkları sadece Villain sınıfından karakterler patlatarak açıyor. Belirli altın renkli kasaları ise sadece Bounty Hunter silahları ile aşılabilmekte. Oyun bu yönüyle de sizi farklı parti kombinasyonlarına ve keşfe heveslendirmeyi başarıyor. Haliyle de oynanış süresi daha da artıyor. Oyunun hikayesinde ilerledikçe galakside açılan gezegenler bize bir sürü ek içerik vaat ediyor.

Oyunda bir yetenek ağacı da mevcut. Topladığınız şeyleri kullanarak karakterinize ek özellikler veya geliştirmeler katabiliyorsunuz. Bu geliştirmelerle karakterlerin daha hızlı koşması, canının daha fazla olması gibi genel özelliklerin yanısıra sınıflara özel yetenekler de mevcut. Bunca geliştirmeye karşın oyunun zaten çok zor bir yapıda olmadığını not düşelim. Ancak bir şekilde varlar ve dilerseniz yükseltmelerle karakterlerinizi daha güçlü hale getirebilirsiniz.

Biraz da teknik tarafa değinelim. Lego Star Wars: The Skywalker Saga son iki jenerasyona ait tüm konsollara çıkış yapmış durumda. Eski nesil konsollarda 1080p / 30fps performansıyla gelen oyun yeni nesilde ise aynı kare hızında 4K’ya (2160p) kadar çözünürlük verebiliyor. PlayStation 5 ve Xbox Series X 60 fps sunan bir performans moduna da sahip. Bu modda çözünürlük dinamik olarak 1440p’ye kadar çıkıyor. İlerleyen günlerde gelecek yama ile görsellere ray trace cilası da çekilecek. SSD kullanan yeni nesil konsollarımızın yükleme süreleri de haliyle daha kısa. Oyunun PS4 sürümü PS5’e yükseltilebiliyor. Microsoft ise halihazırda Smart Delivery sistemi ile tüm konsollarda oyunu sorunsuz oynamaya imkan tanıyor.

Bir de kendi kulvarından giden Nintendo Switch versiyonumuz var. Oyunun bu sürümü ise 720p’ye kadar dinamik çözünürlük ve 30 fps kombinasyonu ile geliyor. Grafiklerde diğer konsollara göre çok farklı olmasa da çözünürlüğün zaman zaman dinlediği kısımlarda görüntü bulanıklaşabiliyor. Detaylı kıyaslama için aşağıdaki videoya göz atabilirsiniz:

Bölümmüş ekran yöntemi ile ekran karşısında iki kişi de oyunu oynamanız mümkün. Couch Co-op bu tarz oyunlarda gerçekten keyifli olabiliyor.

Karakter kodları
Yazı arasında size bir de kıyak yapalım. Oyundaki holoprojector’u kullanarak  karakterlerinden bazılarına aşağıdaki kodlar sayesinde erişebilirsiniz:

ARVALA7 - The Razor Crest ship
C3PHOHO - C-3PO (Holiday Special)
WOOKIEE - Chewbacca (Holiday Special)
TIPYIPS - D-O (Holiday Special)
WROSHYR - Darth Vader (Holiday Special)
LIFEDAY - Gonk Droid (Holiday Special)
KORDOKU - Poe Dameron (Holiday Special)
KH7P320 - Aayla Secura
XV4WND9 - Admiral Holdo
OKV7TLR - Dengar
SIDIOUS - The Emperor
WBFE4GO - Nute Gunray
Z55T8CQ - Poggle The Lesser
GR2VBXF - Ratts Tyerell
3FCPPVX - Tarkin
SKYSAGA - Temmin Wexley (listed as Snap Wexley for Lego Survey reward)
SHUTTLE - Resistance I-TS Transport ship

Lego Star Wars: The Skywalker Saga şu ana kadar çıkmış en kapsamlı Star Wars oyunu. Kendine has matrak yapısına karşın uyarlandığı 9 filme de oldukça sadık. Filmlerde ikonlaşmış karakterler, olaylar, müzik ve ses efektleri bir şekilde oyunda kendine yer bulmuş. Lego kulvarında da oyun şu ana kadar çıkanlar içinde en çok içerik vaat edeni, yani hem Lego oyunlarını sevenler hem de Star Wars hayranları için ilgi çekici bir oyun olmuş.

GENEL BAKIŞ
Görseller
8.5
Oynanış
8
Eğlence
9
Adaptasyon
9
Önceki İçerikKirby and the Forgotten Land inceleme
Sonraki İçerikMicrosoft, Spider-Man oyunlarını geliştirme teklifini reddetmiş
lego-star-wars-the-skywalker-saga-incelemeSkywalker Saga külliyatını tek oyunda sunabilmek her yiğidin harcı değil.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz