XCOM 2 inceleme

Geliştirici Firaxis Games
Yayıncı 2K Games
Yönetmen Jake Solomon
Yapımcı Garth de Angelis
Tasarım Gregory Foertsch
Oyun Motoru Unreal Engine 3.5
Beste Timothy Michael Wynn
Platform Windows, OS X, Linux
Çıkış Tarihi 5 Şubat 2016
Tür Tur Tabanlı Taktik
Mod Tek Oyuncu, Çok Oyunculu

 

Uzaylılar Aramızda!

XCOM, temelleri Mythos Games ve Micro Prose tarafından UFO: Enemy Unknown (Kuzey Amerika’da X-COM: UFO Defense) ile 1994 yılında atılmış olan bir tur tabanlı taktik oyunu. Uzaylılar ve insanların amansız savaşını anlatan 6 çıkmış, 2 tane iptal edilmiş oyun ve 2 roman sonra 2K Games ve Firaxis 2012’de serinin haklarını devralarak XCOM: Enemy Unknown ile hikayeyi baştan ele alarak oyunu yeni nesil oyuncular ve eski hayranları ile buluşturdular. Oldukça başarılı olan oyun bir sene sonra da bir genişletme paketiyle (Enemy Within) taçlandırıldı. Bu güncellemenin ardından bir kaç yıl sessiz kalan ekip yeni oyunlarını 2016’da oyuncular ile buluşturacağını görkemli bir fragman eşliğinde duyurdu:

Konseyin İhaneti

2016’nın Şubat ayında çıkışını gerçekleştiren devam oyunu XCOM 2 ilk oyunun 20 yıl sonrasında, 2035 yılında geçiyor. İnsanların uzaylılar tarafından yenilgiye uğratıldığı bir senaryo üzerine kurgulanan oyunda uzaylılar ile savaşmak için kurulmuş örgüt XCOM’un dünya dışı tehditler karşısında etkili olamaması üzerine Konsey Uluslar uzaylılara teslim olmuşlar ve XCOM’u devre dışı bırakmışlardır. Bir çok üyesini uzaylı kuvvetlerine geçiş yapan ya da susturularak kayıtlardan silinen XCOM’un savaşmayı seçen üyeleri ise izlerini kaybettirerek ortalıktan kaybolmuştur.
Kuklaları ADVENT Administration aracılığıyla dünyayı yönetmekte olan uzaylılar geçen yıllar içinde hükümetler ve medya desteğiyle iyi bir imaj yaratarak barışçıl olduklarına insanları inandırmış, baskı içinde yaşadıkları gezegende kimsenin durumunu sorgulamadığı bir hale getirmiştir.

xcom_-_2_01
XCOM 2 inceleme

Oyunumuz ilk oyunda da sağ kolumuz olan merkezi yönetim subayı Bradford’un artık basit bir direniş gücü konumuna indirgenmiş olan XCOM üyeleriyle bir ADVENT gen bankasına düzenledikleri saldırı ile başlıyor (bu aynı zamanda oyunun eğitim bölümü). Aldıkları bir istihbarat üzerine harekete geçmiş olan ekip buradan uzaylıların 20 yıl boyunca bir sıvının içinde saklamış oldukları kumandanı (commander) yani oyuncuyu kurtarıyor (ilk XCOM’da karargahı bu bu karakterin gözlerinden görüyorduk). Avenger adlı üslerine döndüklerinde durumu açıklayan Bradford, insanları özgürlüğe kavuşturabilmek için tekrar XCOM komutasını devralmamızı istiyor. 20 sene sebze konumunda bekletilmiş biri olarak biz de yapacak daha iyi bir şey olduğunu düşünmüyor ve tekrar XCOM’ın başına geçiyoruz.

xcom_-_2_02

Ölümüne Direniş

XCOM 2 önceki oyunda hali hazırda başarılı olan mekanikleri aynen korumuş, üstüne biraz daha eklemiş bir yapım. Unreal oyun motorunun daha yeni bir sürümü ile hazırlanan oyunda görseller geliştirilmiş, fizik ve etkileşim bir nebze daha kuvvetlendirilmiş. En hoşuma gidenlerden biri de askerlerimizi dilediğimizce şekillendirebilmemiz. Önceki oyunda ufak tefek düzenlemeler ile yetinirken XCOM 2’de zenginleştirilmiş seçenekler ile sevdiğiniz oyun ve film karakterlerini hatta kendinizin bir benzerini bile oluşturup savaşlarda koşturtabilirsiniz. Hoşuma giden ufak ayrıntılardan biri de çok uluslu bir ordu olan XCOM’da artık Türklerin de yer alması. Oyunu oynarken tesadüfen rastgele oluşturulmuş bir askerin üniformasında Türk bayrağı arması görerek farkettiğim bu detay eminim bazı oyuncuların çok hoşuna gidecektir.

Kylo Ren, the Dude, Rivia'lı Geralt ... ne yapıyrosunuz siz burada? :)
Kylo Ren, the Dude, Rivia’lı Geralt … ne yapıyorsunuz siz burada? 🙂

Biraz da oynanışa değinelim. Oyun iki ana kısım üzerinden ilerliyor: Uzaylılar ile çatıştığımız görevler ve üssümüz Avenger. Görevlerde tur tabanlı olarak askerlerimiz ve uzaylılar arasındaki savaşı yönetiyoruz. Her karakterin bir tur içinde iki hareket hakkı var. Karakterimizi ilerletirken erişebileceğimiz alan mavi ve sarı renkler ile belirtiliyor. Mavi paneller içinde ilerlediğiniz taktirde tek hareket hakkı kullanmış oluyorsunuz. Ancak sarı alana girerseniz ikinci hakkınızı da kullanmış sayılıyorsunuz ve o karakterin turu sonlanıyor. Karakterlerinizi yerleştirirken mümkün olduğunca iyi siper alabilecekleri noktalar seçmek gerekiyor, aksi takdirde kolaylıkla düşman tarafından öldürülebiliyorlar. Bu arada ölen karakterlerinizi bir daha kullanamayacağınızı belirteyim, yaralananlar ise belirli bir süre (aldıkları yaranın derecesine göre) görevlere yollanamıyor. O nedenle elinizden geldiğince iyi taktikler kurmalı, özellikle görevlerin başında gizlilik içinde ilerleyip düşmanı sürpriz saldırılarla zayıflatmalısınız. Savaşlar genellikle zorlu ve oyuncu için heyecanlı anlarla dolu, ne kadar iyi oynarsanız oynayın ıskalanan bir atış, kötü yerleştirilen bir asker ya da ummadığınız bir anda ortaya çıkan uzaylılar size zor anlar yaşatacak, zorluk eğer oyunlarda sevdiğiniz bir faktör ise XCOM 2’de çok eğleneceğinizden emin olabilirsiniz.

xcom_-_2_04
XCOM 2 inceleme

Oyunda sıcak çatışmaların yanısıra bir de yönetmek ve geliştirmekle yükümlü olduğumuz bir üssümüz var. Çatışma kısımları kadar önemli olan bu kısımda teknoloji araştırmaları, askerlerimizi geliştirme, üsse geri getirdiğimiz uzaylı bedenleri üzerinde otopsi yapmaya kadar bir çok aktivitede bulunabiliyoruz. Her işlem dallanıp budaklandığı ve belirli bir süre istediği için yapacağınız seçimler çok önemli. Araştırmalarınız siz uzaylılar ile savaşırken devam edip sonuçlanıyor ve zorlu mücadelenizde kritik rol oynuyor.

xcom_-_2_05
XCOM 2 inceleme
Puanlama

Oynanış: Tur tabanlı bir oyunda askerleriniz üzerinde ne kadar hakimiyet bekliyorsanız XCOM 2 fazlasıyla size sunuyor. Savaşlardaki çifte hareket sistemi ilginç stratejiler oluşturmanıza olanak sağlıyor ve tur tabanlı olan oyunu daha akıcı bir hale getirmeyi başarıyor. Arayüzü kullanıcıyı boğmayan üssünüzü inşa ettiğiniz kısımlar da bir o kadar keyifli ve oyuna ayrı bir derinlik katıyor.

Puan: 9 /10


Görseller:
XCOM 2 ‘nin görselleri bir önceki oyunu gerçekten gölgede bırakıyor. Daha detaylı karakter ve çevre modellemeleri, ve daha zengin karakter varyasyonlarının yanısıra geliştirilmiş karakter oluşturma fonksiyonu ile görsel olarak çok daha zengin bir oyun olmuş. Yine de zaman zaman görselleri baltalayan buglar ile karşılaşabileceğinizi belirteyim.

Puan: 8,5 /10

Ses: Ses efektleri ve seslendirme oldukça başarılı, bunun yanısıra Total War: Atilla oynayanların kulaklarının aşina olacağı atmosferi gerçekten kuvvetlendiren parçalar ise müzisyen Timothy Michael Wynn tarafından bestelenmiş. İlk oyuna kıyasla özellikle müzikleri çok daha başarılı bulduğumu söyleyebilirim.

Puan: 9 /10

Hikaye: İşin içine uzaylılar girince klişeler elbet kaçınılmazdır. Yine hain uzaylıları gezegenlerinden def etmek için çabalayan insanları yönetiyoruz. Ancak ilk oyunun yenilgiyle bitmiş olması, XCOM’un kendisine pek de sahip çıkmayan konseyin kucağından inerek asi bir direniş gücü haline gelmesi ve uzaylıların halkı kandırarak yanına alması gibi detaylar hikayeyi çok cazibeli bir hale getirmiş.

Puan: 8 /10

Eğlence Faktörü: XCOM türü sevenler ve önceki oyunların hayranları müptelası etme potansiyeline sahip bir oyun. Türlü zorluklarla mücadele edeceğiniz senaryo modunun yanısıra çok oyunculu modda oyuncular birbirlerine karşı gerilla mücadelesi de verebilir. Kendinizi kaptırdığınız takdirde oyunda geçireceğiniz saatler en az üç haneli rakamlarla ölçülecektir.

Puan: 9,5 /10

Genel: 8,6 / 10

Gayet başarılı bir devam oyunu olan XCOM 2 tur tabanlı taktik oyunlarını sevenler için şu sıralar yapılabilecek en iyi seçim. Oyunu Playstore üzerinden satın almak için tıklayın!

Oyunun çıkış gününde sıcağı sıcağına çektiğimiz ilk bakış videomuza da aşağıdan göz atabilirsiniz:

GENEL BAKIŞ
Oynanış
9
Görseller
8,5
Ses
9
Hikaye
8
Eğlence Faktörü
9,5
Önceki İçerikDying Light: The Following – Enhanced Edition Çıktı!
Sonraki İçerikAnimasyonun Temel Prensipleri
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
xcom-2-incelemeGayet başarılı bir devam oyunu olan XCOM 2 tur tabanlı taktik oyunlarını sevenler için şu sıralar yapılabilecek en iyi seçim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz