Tüm Zamanların En İyi 15 Dövüş Oyunu

[10 – 6]

10. Garou: Mark of the Wolves

Genel Bakış: Fatal Fury serisinin en popüler halkası Garou, 1999 yılındaki çıkışından beri değeri en az bilinen ama bilenler tarafından da en çok övülen dövüş oyunlarından biri olmuştur. Fatal Fury evreninin ilerki yıllarında geçen oyunda Terry Bogard orta yaşlarına dayanmış, ölen Geese Howard’ın oğlu Rock büyümüş, KoF’tan tanıdığımız Kim’in oğulları da ringlerde yerini almıştır. Türe getirdiği devrimsel nitelikte oynanış özellikleriyle ve yağ gibi akan oyun tarzıyla hiç eskimeden göz almaya devam ediyor.

Oyun Sistemi: Oyundaki mekaniklerden ilki “Tactical Offense Position” (T.O.P.) sistemi. T.O.P. sisteminde karakterimizle birlikte 3 parçaya ayrılmış olan sağlık çubuğumuzun hangi kısmında T.O.P. moda gireceğimizi seçiyoruz. Örneğin son parçayı T.O.P. olarak seçtik diyelim. Dayak yedikçe sağlık barımız son 3. parçaya kadar düştüğü an bu mod etkinleşiyor. Bu modda özel T.O.P. hareketi yapabiliyoruz, verdiğimiz hasar artıyor, yavaş yavaş sağlık yenileyebiliyoruz ve süper barımız daha hızlı doluyor. Bu özelliği ister ilk parçaya alarak rauntun başında kullanabilir, istersek de sona alıp bir geri dönüş mekaniği şeklinde harcayabiliriz. Bunun dışında “Just Defend” mekaniği sayesinde saldırı geldiği anda korumaya aldığımızda Street Fighter 3’teki “Parry” sistemine benzer bir şekilde savuşturma yapıp korumada sağlığımızın azalmasını engelliyor ve ayrıca rakibe karşı ufak bir avantaja sahip oluyoruz.

Eğlencesi ve Rekabetçi Özelliği: Garou, sahip olduğu ilginç mekaniklerle özellikle üst düzey kapışmalar için uygun, eğlenceli, renkli bir oyun. Zamanının ilerisinde olması onu değeri en az bilinen dövüş oyunlarından biri haline getiriyor. Şu an oyunun PS4 ve Vita için de HD sürümleri mevcut.


9. Samurai Shodown V Special

Genel Bakış: Samurai Shodown serisi, her ne kadar hep çok sevilen ve çok övgü gören bir seri olsa da genellikle karakterler arası dengesiz oluşuyla da bilinir. Özellikle Samurai Shodown V faciasından sonra SNK Playmore, Yuki Entertainment ile gelmiş geçmiş en dengeli Samurai Shodown oyununu çıkartıyor. SSV Special’da 28 karakter bulunuyor.

Oyun Sistemi: Her zamanki gibi 4 temel tuşla oynanan oyunda yine çift, üç veya dört tuşa basarak yapılan hareketler mevcut. Her karakter için evrensel üstten koruma bozma hareketi ve evrensel kapma hareketi bulunuyor. Yani daha önceki oyunlardaki gibi bu hareketleri seçtiğiniz karaktere göre suistimal edemiyorsunuz. Ayrıca oyundaki konsantrasyon modu, anında çıkan issen kesişi ve fatality benzeri ölümler de hem tansiyonu yükseltiyor hem de görsel bir şölen sunuyor. 

Eğlencesi ve Rekabetçi Özelliği: Serinin tüm sevilen karakterlerini dengeli bir oynanışla birleştiren ve fundamental (temel dövüş) mekaniklerinin ön planda olduğu SSV Special, kesinlikle oynanıp iyice öğrenilmesi gereken bir dövüş oyunu. Temel dövüş oyunu prensiplerinin ön plana çıktığı, çok uzun kombolar barındırmayan, sürekli tetikte olmanız gereken, akıl oyunlarının çok önem kazandığı heyecan yüklü kapışmalara hazır olun. SNK, SS 6 ve SS Sen (Edge of Destiny) ile seriyi öldürmeden önceki son güzel Samurai Shodown oyunu.


8. Ultimate Mortal Kombat 3

Genel Bakış: Bu yazıyı yazarken olası “Bu listede nasıl bir Mortal Kombat oyunu olmaz” bağırışlarını duyar gibiydim. Bu yüzden koca seriden benim ve pek çok oyuncunun favorisi UMK3’ü eklemek ve ta 8 numaraya kadar yükseltmek benim için bir görevdi. Arcade salonlarının en sevilen oyunlarından olan UMK3, gizli karakterler hariç 22 dövüşçüye ev sahipliği yapan, 1995’te çıktığı ortama göre oldukça kalabalık bir oyundu. Bir önceki sürümü MK3’e yeni özellikler, zorluk dereceleri, yeni bölümler ve karakterler ekleyerek tam bir MK deneyimi sunuyordu. Sahip olduğu uzun kombolar, ilginç özel hareketler, Fatality/Babality/Animality/Friendship gibi bitirici hareketler ve bir sürü giz oyunu tekrar tekrar oynamamızı sağlıyordu.

Kombo yapması en zevkli oyunlardan birisi UMK3

Oyun Sistemi: Alıştığımız üzere koruma, koşma tuşları ve 4 ayrı vuruş tuşuna sahip oyunda belirli tuşlara sırayla basarak zincir kombolar yapabiliyoruz. Her ne kadar ninjalar renkleri dışında birbirinin aynısı gibi gözükse de oyundaki karakter çeşitliliği oldukça farklı oynanışlar sunabiliyor. Bazı bölümlerde rakibinize yedirdiğiniz bir aparkatla üst kata çıkartıp başka bölümlere geçiş yapabiliyorsunuz.

Eğlencesi ve Rekabetçi Özelliği: Mortal Kombat hiçbir zaman dengeli ve rekabetçi bir seri olmadı. Fakat yine UMK 3, MKX ile birlikte serinin en rekabetçi oyunlarından birisi sayılır. Eskiler yad etmek ve eğlenceli zamanlar geçirmek için hâlâ gideri var.


7. Ultimate Marvel vs Capcom 3

Genel Bakış: Bu oyunu tek bir kelimeyle anlat deseler şunu seçerdim: GAZ! Marvel serisi her zaman en büyük gaza gelme anlarına sahne olan serilerden biri olmuştur. MVC 2 ne kadar bozuk bir oyun olsa da yıllarca bıkmadan usanmadan oynanmış ve coşkusundan bir şey kaybetmemişti. 3. oyunun son sürümü UMVC 3 ise yine kusursuz olmamasının yanında o coşkudan hiç bir şey kaybetmiyor, hatta üstüne bir kat daha gaz katmanı çıkıyor. En ünlü kurgusal evrenlerden Marvel çizgi roman evreni ile Capcom’un oyun evrenini birleştiren oyunda 50 tane birbirinden ünlü karakter bulunuyor. Bunların içinde bir köşede Captain America, Spider-man, Deadpool, Wolverine, Doctor Strange; diğer köşede Ryu, Chun Li, Akuma, Dante, Haggar gibi karakterler var. Bol ışıklı, efektli, komboların havalarda uçuştuğu bu oyun kesinlikle herkese göre değil.

Deadpool’u dövüş oyununa eklersek, gider sağlık barını falan söker

Oyun Sistemi: Oyunun; Küçük, orta, büyük saldırı ve launcher (havaya kaldırma) olmak üzere 4 temel tuştan ve ek olarak asist/karakter değiştirme tuşlarından oluşan bir kontrol şeması var. Normal vuruşlarla kombo başlatıp launcher ile hava kaldırdığımız rakibi, havada döverken yere düştükten sonra OTG (yerden kaldırma) hareketleriyle yerden kaldırdığımız, bunun yanında kombo uzatma ve tuzağa düşürme gibi amaçlarla asist çağırdığımız, bitişine de süperi rakibin gözüne soktuğumuz karman çorman gibi gözüken ama alıştıkça tüm bunları zevkle yaptıran bir oyun sistemi bulunuyor. Tğm oyun rakibin kafasını karıştırıp, anlık olarak tuzağa düşürüp kombo başlatma üzerine. Tüm bunları yaparken karşıdakini çok iyi okumamız gerekiyor. Aksi taktirde rakibimiz, yardım gelen karakterimizle birlikte bizi bir güzel dövebilir. Bir anda 2 hatta belki de 3 karakterimizi aynı anda kaybedebiliriz. Bunun yanında X-Factor adı verilen bir geri dönüş mekaniği mevcut. Ne kadar az adamımız kalırsa o kadar uzun süren ve güçlenen X-Factor özelliği, 4 tuşa basıp etkinleştiriliyor. X-Factor sekansı sırasında çok hızlı hareket edip çok büyük hasarlar verebiliyoruz. Ayrıca X-Factor’ü kombo arasında cancel olarak kullanıp daha uzun kombolar yapabiliyoruz. Wesker ve Dark Phoenix gibi karakterlerin elinde adeta bir kitle imha silahına dönüşen X-Factor kesinlikle oyunun en bozuk özelliklerinden birisi.

Eğlencesi ve Rekabetçi Özelliği: UMVC 3 kesinlikle kusurlu bir oyun. İçerisinde, yapması çok zor da olsa sonsuz kombolar ve bir takım glitchler barındırıyor. Capcom, oyun çıktıktan sonra geliştirme ekibini dağıttığı için yıllardır yama gelmiyor. Ayrıca, yeni başlayan oyuncular ekranda ne olup bittiğini anlamakta zorlanabilirler. Fakat, öğrenme eşiği çok kolay bir şekilde aşıldıktan sonra gelsin kombolar… Bu oyunda o kadar çok kombo çeşitliliği sunuyor ki, kendiniz oluşturduğunuz takıma özel kişisel kombolarınızı oluşturabiliyor ve oyun stratejileri geliştirebiliyorsunuz. Bu noktada eğlence metresi tavana vuruyor. Çıkışından 6 sene sonra hâlâ yeni şeyler gördüğümüz oyunu izlemek bile çok ayrı bir keyif sunuyor.

 

6. Street Fighter II – Champion Edition

Genel Bakış: Bu efsane hakkında söyleyecek çok da bir şey yok aslında. Bugün bildiğimiz dövüş oyunu türü bu oyuna borçluyuz diyebiliriz belki. Kendisinden önce çıkan dövüş oyunlarına kıyasla dev bir sıçrayış yapan Street Fighter II’nin günümüzde hâlâ geçerli olan sapasağlam oynanışı, çağının ilerisinde görselliği, her biri birer ikon haline gelen karakterleri ile bu oyun tam bir dönüm noktası. Onca yaşına rağmen hâlâ aynı çekiciliğini koruyan oyun, inanıyorum ki bir 20 yıl geçse de sevenleri tarafından ilk günkü gibi oynanmaya devam edecek. SF II’nin oldukça çok sürümü çıktı. Ben de bu liste için II’nin en popüler ve en derli toplu sürümlerinden olan Champion Edition’ı seçtim.

Oyun Sistemi: 3 yumruk, 3 tekme olacak şekilde toplam 6 tuşla harikalar yaratan, bizi kombo sistemiyle tanıştıran SF II 90’ların en büyük olaylarından biriydi. Shoryuken hareketi biraz fazla güçlü olsa da her karakterle pek çok akıl oyunu yapmaya izin vardı.

Eğlencesi ve Rekabetçi Özelliği: SF II bir çocukluğumuzun bir parçasıydı. İkonik kelimesinin sözlük anlamıydı. Tüm dünya bu oyunu yıllarca oynadı. Çıkışından 28 yıl sonra hâlâ oynanabilir olan, aynı zevki veren başka pek fazla oyun yok. SF 2 klasikleşmiş bir eser ve asla ölmeyecek.

[5 – 2 arasındaki oyunlar için diğer sayfaya geçin]

1
2
3
4
Önceki İçerikMiddle-earth: Shadow of War resmen duyuruldu, ilk fragmanı yayınlandı!
Sonraki İçerikHearthstone’un yeni genişleme paketi duyuruldu: Journey to Un’Goro

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz