Foxhole inceleme

Son zamanlarda farklı konseptlere sahip bağımsız oyunlarla karşılaşıyoruz. Özellikle Steam’in PC oyunculuğu konusunda hala liderliğini sürdürdüğünü düşünürsek, bağımsız oyun yapımcıları ürünlerini Steam üzerinden oyunculara ulaştırmayı tercih ediyor. Foxhole da bu akımın yeni üyelerinden biri ve 27 Temmuz itibariyle Steam’de Erken Erişim olarak yerini aldı. Bu nedenle Foxhole inceleme yazımız oyunun erken erişim sürümü üzerinden yapılmıştır.

Kanada merkezli bağımsız oyun stüdyosu Clapfoot tarafından geliştirilen Foxhole, sözünü ettiğim farklı konseptteki yapımlardan… Foxhole bizi çocukluğumuzda plastik askerlerle oynadığımız günlere döndüren nostaljik bir yapım. Oyuncuların birer asker olarak oynadığı, devasa haritalarda taktiksel shooter deneyimi sunan bir oyun yapma fikri yapımcı firmaya bu oyuncaklardan gelmiş olabilir.

Devasa haritalarda günlerce süren savaşlar

Oyunda campaign (hikaye) ve multiplayer (çok oyunculu) olmak üzere iki mod var. Esas eğlenceli kısım ise çok oyunculu modda diyebilirim. Colonials ve Warderns adlı iki taraf mevcut. En az 80, en fazla 120 kişilik sunucularda oynama imkanı mevcut. Savaşlar 20-30 gün kadar sürebiliyor ve sunucuya girerken savaşın kaçıncı günde olduğunu görebiliyoruz. Bu zaman tabii ki oyunun kendi süre döngüsüne göre, yani gerçek zamanlı değil. Ayrıca oyunda gündüz ve gece döngüsünün yanı sıra mevsim koşulları da değişkenlik gösteriyor.

Tam ekran görüntülemek için görselin üzerine tıklayın.

Oyunun kontrolleri şu şekilde:

  • Hareket etme – W, A, S, D
  • Envantere erişme – Tab
  • Hızlı koşma – Shift
  • Etkileşime girme – E
  • Bir araca binme/aracı kullanma (Tank, kamyon, top vs.) – Q
  • Eğilme – C
  • Sürünme – X
  • Craft menüsü – B
  • Harita – M
  • Eşyalar arası değişim – 1, 2 ve 3
  • Zıplama – Space
  • Nişan alma ve ateş etme – Fare aracılığıyla

Foxhole arayüz olarak ise oldukça sade bir tasarıma sahip. Kafanız karışmadan istediğiniz her menüye kolayca erişebilir, sunuculara kolayca giriş yapabilirsiniz.

Öte yandan, oyuna alışma sürecinde 1 saatlik oynanış yeterli olacaktır. İş bölümü oyunun temel noktalarından biri ve kazanmak için kilit unsur olarak karşımıza çıkıyor. Ekip halinde ilerlemek ve yoğun cephelerde birlikte, taktiksel olarak çalışmak galibiyeti beraberinde getirecektir. Takım arkadaşlarınızla anlaşmak için oyunun içerisinde yer alan sesli sohbeti veya konuşma kutusunu kullanabilirsiniz.

Oyunda RPG ögeleri de bolca bulunuyor. Eşyaları, araçları, silahları craftlamak gerekiyor. İşte bu yüzden ortak ve koordineli olarak çalışmak gerekiyor. Farklı cepheler mevcut. Her cephede kendi üssünü bulunuyor ve buraları eşya depolaması için kullanabiliyorsunuz ve ulaştığınız her bir üssü yeniden doğma noktası olarak atabiliyorsunuz. Bu sayede öldükten sonra tekrar cepheye ulaşmak kısa süre alıyor. Başlangıçta cepheden uzaksanız askeri kamyonlar ile 5-6 asker aynı anda cepheye gidebiliyor. Ancak bu araçlar bazen kilitli olabiliyor yani o aracı craft eden kişi kendi arkadaşlarını taşımak için kilit koyabiliyor.

Bir asker savaşın yönünü ne kadar değiştirebilir?

Çok oyunculu kısmında arkadaşlarla oynamak tabii ki de daha eğlenceli. Ancak tek başınıza da iyi işler çıkarabilir, savaşın gidişatında ufak veya büyük çaplı değişiklilere sebebiyet verebilirsiniz. Bu durum gerçekten sizin büyük bir savaşta bir asker olarak rol aldığınız hissiyatını rahatlıkla verebiliyor. Zaten bu da oyunu başarılı kılan ve konsept olarak diğer yapımlardan ayıran bir özellik olarak karşımıza çıkıyor.

Fakat oyunu oturup öyle sabah akşam saatlerce oynamak pek de mümkün değil. Multiplayer kısımda olaylar bir süre sonra tekrara bindiği için 1-2 saat kadar oynayıp kapatmanız olası. Daha sonra tekrar girdiğinizde ise son katıldığınız savaşa, savaşın kaldığı yerden devam edebiliyorsunuz. Eğer o savaş sona erdiyse en baştan da başlamak mümkün.

Hikaye modu ise sınırlı süreliğine aktif oluyor ve sadece bu süre zarfında oynayabiliyorsunuz. Oynadığım esnada kapalı olduğundan bu modu deneyimleyemedim. Tekrar açıldığı zaman deneyip incelemeyi güncelleyeceğim.

Oyunun eksi yanlarına değinecek olursam, zaman zaman takım arkadaşlarımızın ve rakip oyuncuların savaş alanında kaybolup aniden tekrar ortaya çıkması. Çatışma esnasında bu durum oldukça rahatsız edici. Ancak erken erişim aşamasında ve “alpha” sürecinde olan bir oyun için başarılı diğer yönleriyle bu durumu şimdilik es geçebiliriz.

Genel itibariyle, farklı bir konsepti bizlere sunan Foxhole, MOBA tarzı oynanışı ve RPG ögeleriyle birlikte taktiksel, devasa bir shooter oyun olarak karşımıza çıkıyor. Son olarak, Foxhole’u kalabalık bir arkadaş grubuyla oynamanızı tavsiye ediyorum.

Steam’de 31 TL fiyat etiketine sahip Foxhole, bağımsız yapımlar içerisinde sahip olduğu farklı tarzıyla mutlaka şans verilmesi gereken bir yapım. Oyunun sistem gereksinimleri (minimum) ise şöyle:

İşletim Sistemi: Windows 7 veya daha iyisi

İşlemci: Dual-Core 64-bit Intel ya da AMD işlemci, 2.0 GHZ CPU

Bellek: 4 GB RAM

Ekran Kartı: 1 GB DirectX 11 uyumlu

Ağ: Genişbant İnternet bağlantısı

Depolama: 2 GB kullanılabilir alan

GENEL BAKIŞ
Görseller
7.5
Oynanış
8.5
Ses/Müzik
8
Eğlence Faktörü
8.5
Önceki İçerikGran Turismo Sport Cebimize Göz Dikmeyecek
Sonraki İçerikWargaming ve VRTech Güçlerini Birleştirdi
foxhole-incelemeFarklı bir konsepti bizlere sunan Foxhole, MOBA tarzı oynanışı ve RPG ögeleriyle birlikte taktiksel, devasa bir shooter oyun olarak karşımıza çıkıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz