Yine bir kasım ayı, yine bir Call of Duty oyunu. Activision’ın 2005’ten itibaren hiç ara vermeden her yıl yenisini piyasaya sürdüğü dünyaca ünlü oyun serisi. Aslında bu devamlılığın arkasında iyi bir planlama yatıyor. Activision bünyesinde bulundurduğu stüdyolardan üçünü sadece bu video oyun serisine ayırıyor. Infinity Ward, Treyarch ve Sledgehamemer Games sırasıyla ana geliştirici stüdyo görevini üstleniyor. Her stüdyo üçer yılda bir yeni bir oyun geliştiriyor, her bir oyuna üç yıllık geliştirme süresi tanınmış oluyor. Böylece hiç ara vermeden her yıl yeni bir Call of Duty oyunu piyasaya sürülebiliyor. Son yıllarda bu döngü bozulmaya başladı ve aynı stüdyodan iki yılda bir yeni Call of Duty görmeye başladık. Hatta 2023 yılında Activision’ın yeni bir oyun yerine bir önceki yılın oyunu Call of Duty Modern Warfare II için ek içeriklerle desteklemeyi planladığı ancak daha sonra vazgeçtiği ortaya çıkmıştı. En nihayetinde bu yıl da tam oyun fiyatından satılan yeni bir Call of Duty oyunu piyasaya sürüldü. Sledgehammer Games’in geliştirdiği Call of Duty: Modern Warfare 3 (III) 10 Kasım’da çıktı. İnceleme yazımızda sırasıyla oyunun hikaye modundan başlayarak çok oyunculu modlarını ve zombi modunu detaylıca irdeleyeceğiz.

Call of Duty Modern Warfare 3 inceleme

Call of Duty oyunları daima kısa hikaye modları içermiştir. Call of Duty Modern Warfare III de bu konuda istisna değil. Oyunun senaryo modu yaklaşık 4-5 saatlik bir oynanış süresi içeriyor. Senaryonun ana odağı ise Vladimir Makarov’un başdüşman olarak konumlandığı tipik bir Batı Dünyası-Rusya mücadelesi. Hikayenin sıradanlığı ve basitliği bir yana dursun, Call of Duty Modern Warfare III ne yazık ki hikaye sunuş açısından da serinin en zayıf oyunlarından biri. Call of Duty oyunlarından aşina olunan çizgisel ama bir o kadar da akılda kalıcı hikaye parçaları ve aksiyonla dolu görev tasarımları yerine bu sefer “Open Combat Mission” adlı, Warzone modunun küçük parçalara ayrılmış halinde sunulan bölümlerde ilerliyor. Her bir bölümde geniş alanlarda birden fazla objektif yer alıyor ve bu görev noktalarına ulaşırken Warzone modunda olduğu gibi etrafta yeni silahlar, zırh parçaları, bina tepelerine tırmanmaya yarayan halat, türlü türlü patlayıcı ekipmanlar gibi birçok araç gereç bulunabiliyor. Ancak çoğu zaman bunları bulma ihtiyacı dahi hissetmiyorsunuz zira düşman yapay zekası oyunun büyük bir kısmında ortalama altında kalıyor, sadece birkaç noktada zorlayıcı olabiliyor.

Call of Duty Modern Warfare 3 inceleme

2004’te çıkan Call of Duty 4 ile Modern Warfare alt serisini başlatan Infinity Ward, aradan geçen 15 yıl sonra 2019’da orijinal üçlemenin ilk oyununu bir kez daha ama bu sefer bambaşka bir hikaye ile ele almıştı. Bunu takiben geçen yıl Modern Warfare II ile yine Infinity Ward yeni üçlemenin ikinci ayağını ortaya koymuştu. Call of Duty: Modern Warfare III ise farklı bir stüdyodan, Sledgehammer’dan geliyor. Oyun, 2019’da reboot edilen Modern Warfare üçlemesine kendini çok fazla yaslarken, orijinal üçlemeden de Makarov gibi bazı karakterleri yeniden karşımıza çıkarıyor. Buna rağmen ortaya konan iş hem senaryo yazımı hem de hikaye anlatımı açısından yeni Modern Warfare üçlemesinin en zayıf halkası olurken, aynı zamanda son yılların en sıkıcı Call of Duty hikayelerinden birini içeriyor. Öyle ki, bir Call of Duty oyununda zaten kısa olan senaryo modunu ilk kez sonunu görmeden yarıda bırakmak istediğim anlar oldu. Bunun üstüne açık alanlarda geçen ve birden fazla objektif içeren bölümlerde bazı görevleri tamamladığınız halde kayıt sisteminin bölümün en başına sarması gibi bir saçmalık da eklenince oyun tahammül sınırlarını zorlamaya başlıyor. Kısaca Modern Warfare III, Call of Duty’nin imzası olan çizgisel ve akılda kalıcı sinematik aksiyon odaklı hikaye anlatımını bir kenara iterek Warzone modunun ufak bir kopyasına benzer geniş alanlarda geçen, hem senaryo yazımı hem de oynanış açısından serinin en özensiz hikaye moduna imza atmış.

Çok Oyunculu Modlar

Call of Duty Modern Warfare III, çok oyunculu modlar açısından seride alışılagelmiş modları içeriyor.

Team Deathmatch: 6 vs 6 şeklinde iki takımın hedef skor sayısına ulaşana kadar mücadele ettikleri mod.

Free for All: Takım oyununun ortadan kalktığı bu modda, herkes hedef skor sayısı 30’a ulaşana veya süre dolana kadar birbirleriyle mücadele ediyor. 10 dakika içerisinde en çok öldürme sayısı elde eden ilk üş kişi kazanmış sayılıyor.

Domination: A, B ve C olmak üzere üç farklı noktanın ele geçirilmesine dayanan bu modda iki takım süre bitene kadar veya hedef skor sayısına ulaşana kadar bu üç noktayı elinde tutmaya çalışıyor. Düşman öldürmek skora katkı sağlamıyor.

Kill Confirmed: Team Deathmatch’in farklı bir versiyonu olarak karşımıza çıkan bu modda, iki takım oyuncuları öldürdükleri oyuncuların künyelerini toplayarak skora katkı sağlıyor. Ölen ekip arkadaşlarının künyelerini toplayarak rakibin skor kazanmasını engellemek de mümkün.

Search and Destroy: İki takımın belirli alanlara bomba kurma veya imha etmesi üzerine kurulu, daha temkinli oynanış gerektiren bir mod.

Hardpoint: Haritada dinamik olarak belirli aralıklarla beliren bölgeleri ele geçirerek skor toplanan bu mod, Domination’ın daha kaos dolu bir versiyonu olarak tanımlanabilir.

Control: Takımlardan birinin haritada belirlenen iki alanı ele geçirmekle, diğerinin ise korumakla görevlendirildiği bu modda, iki takım da sınırlı sayıda yeniden dirilme hakkına sahip.

Cutthroat: Üçer kişilik üç takımın bulunduğu bu modda, sona kalan ekip hanesine bir skor kazandırıyor. Round bazlı bu modda gerekli sayıda skor toplayan galip ayrılıyor.

War Mode: İki takımdan birinin bir dizi görev serisini (anti-uçak savunma sistemlerini yok etme, tanka eşlik ederek hedef noktasına ulaştırma ve en sonunda füze sistemlerini hackleme) yerine getirmeye çalıştığı, diğer takımın ise bunu durdurmak için uğraştığı bir mod. İki turlu bu modda takımlar yer değiştiriyor. İki takımından hangisi görevleri tamamlayamazsa veya daha daha uzun sürede tamamlarsa kaybetmiş sayılıyor.

Ground War: 32 vs 32 olan bu mod, Call of Duty’nin Battlefield’ın geniş alanlarda geçen topyekün savaş dinamiğine en yakın oyun modu. Birçok ele geçirme noktası bulunuyor ve en yüksek skor toplayan takım kazanıyor. Bu modda ayrıca tank ve helikopter gibi büyük savaş araçları da yer alıyor.

Invasion: Team Death Match’in daha geniş alanlarda geçen bir versiyonu olan Invasion’da takımlar 20 vs 20 olarak ikiye ayrılıyor. Ayrıca her iki takım da da yapay zeka kontrolündeki askerler bulunuyor. Bu modda tank, helikopter ve benzeri çeşitli askeri araçlar yer alıyor.

Hardcore: Çok oyunculu modların daha zorlayıcı versiyonları. Hardcore oynatma listesinde yer alan oyun modlarındaki karşılaşmalarda oyuncular daha az sağlık miktarına sahip olurken, HUD ekranındaki bilgilendirici göstergeler neredeyse tamamen kapalı halde oluyor. Ek olarak, bu modda takım arkadaşlarına zarar verme açık durumda, yani daha dikkatli bir oynanış gerektiriyor.

Zombi Modu: Oyunun yeni Warzone haritasında geçen, haritanın kenarından başlamak ve ortasına doğru artmak üzere üç farklı zorluk kademesi barındıran Zombi Modunda, üç kişiden oluşan bir grupla PvE olarak zombileri öldürüp öz topluyoruz. Ayrıca haritanın çeşitli noktalarında kısa kontrat görevleri yaparak da öz biriktirip, karakterimizi güçlendiren perk’ler elde ediyoruz. Toplanan özleri haritanın birkaç noktasındaki mağazada kullanarak mevcut silahımınız hasarını ve mermi kapasitesini güçlendiriyoruz. Böylece kalabalık zombi sürülerine, haritanın ortasına doğru ilerledikçe saldırı tipleri değişen ve görünüşleri farklılaşan zombilere karşı daha avantajlı hale gelebiliyoruz. Zombi modu beraberinde üç aşamadan oluşan bir hikaye ile gelse de bu oldukça zayıf bir anlatı ile sunuluyor. Telsiz konuşmalarına ek olarak birkaç CGI sinematik sahne ile destekleniyor. Modun kendisinin PvE odaklı olmasından dolayı da koordinasyonunun önemi ortaya çıkıyor ve kendi arkadaş grubunuz dışında oynamaya çalıştığınızda alabileceğiniz eğlence miktarı önemli ölçüde düşüyor. Bu modun daha ziyade yeni Warzone haritasını tanıtma amacı taşıdığını söylemek pek yanlış olmaz.

Haritalar ve Silahlar

Modern Warfare III, 16 adet çok oyunculu harita desteği ile geliyor. Ancak bunların tamamı, evet yanlış okumadınız, tamamı 2009’da çıkan orijinal Modern Warfare 2’den alınarak remaster edilen haritalar. Oyunda bir tane bile sıfırdan tasarlanmış harita yok. Remaster edilen haritaların tasarımları ise orijinal halleriyle birebir aynı ve görsel anlamda günümüz seviyesine çıkartılmış gibi gözükse de, aslında birçoğu estetik olarak orijinallerinden uzakta. Rust, Highrise, Terminal ve Skidrow oynanması en keyifli haritaların başında geliyor.

Silahlar ve silah modifikasyonları açısından Modern Warfare III çok fazla çeşitlilik sunuyor. Bunun nedeni ise oyunun geçen yıl çıkan Modern Warfare II’deki tüm silahları ve silah eklentilerini barındırması. MWII’den entegre edilen silahlar ve silah ekipmanları dışında bu yılki oyunla beraber gelen yeni silahlar da mevcut. Silahlar her ne kadar görünüş olarak birbirinden ayrılsa da kullanım olarak geçen yıla göre geriye gidilmiş. Modern Warfare II’de yer alan silahlar dahil olmak üzere bu yılki oyunda bulunana tüm silahlar ateşlendiklerinde verdikleri geri bildirim ve ses olarak tekdüzeleşmiş.

Öte yandan silahların ve silah modifikasyonlarının sayısının fazlalığı nedeniyle en ideal özelleştirme kombinasyonunu bulabilmek için epey deneysel ilerlemek gerekiyor. Ancak bu noktada önümüze bir engel çıkıyor. Normalde Call of Duty oyunlarında seviye sistemi bulunur. Seviye sınırına ulaştığınızda oyundaki hemen hemen tüm ekipmanları ve silahları açmış olursunuz. Bu yılki Modern Warfare III ile seviye sistemine ek olarak Armory adı verilen bir sistem dahil edilmiş. Oyundaki silahların bir kısmı, bazı önemli perk’ler, çeşitli patlayıcılar, ekipmanlar ve birçok silah eklentisi buraya kaydırılmış. Armory’de yer alanların kilidini açmak içinse söz konusu eşyanın şart koştuğu sayıdaki günlük mücadele görevlerini tamamlamak gerekiyor. Tam fiyattan satılan bir oyuna her gün girip oynamak adına böyle bir sisteme başvurmuş olmaları biraz hayal kırıklığı yarattı. Oyunun en eğlenceli ve deneysel olan silah özelleştirme sistemini Armory adlı ilerleme sistemi nedeniyle geri planda kalmış. Bundan dolayı belli bir süreliğine oyunun sunduğu ve ileri seviye silah modifikasyonlarına sahip hazır setleri kullanmakta fayda var.

Modern Warfare III’ün içerik olarak zengin gözükmesini sağlayan bir diğer nokta da oyunda yeni Modern Warfare üçlemesinde yer alan tüm operatörlerin bulunması. Böylece geçen yıl çıkan MWII’de kilidini açtığınız operatörleri de burada kullanabiliyorsunuz. Fakat bu geriye yönelik içerik desteğinin getirdiği bir tutarsızlık da söz konusu. Zira oyunda satılan Operatör paketleri arasında Call of Duty’nin özel askeri kuvvetler temasıyla hiç bağdaşmayan Diablo IV’ten Lilith ve şarkıcı Nicki Minaj gibi karakterler yer alıyor. Oyunun çok oyunculu modlarını oynarken Captain Price ile sırt sırta verip mücadele ederken karşınıza bir anda böyle alakasız karakterlerin çıkması epey rahatsız edici bir görüntü oluşturuyor.

Call of Duty Modern Warfare 3 inceleme

Perk Sistemi

Oyunda altı farklı yelek ekipmanı bulunuyor ve her biri ayrı bir özellik barındırıyor. Örneğin, Infantry Yeleği, silahla beraber hızlı koşma süresini arttırırken, bu özelliğin yeniden dolma süresini de kısaltıyor. Engineer Yeleği düşmanların yere bıraktığı ekipmanları harita üzerinde ve duvar arkasından fark etmeye yararken, Gunner Yeleği ile silahların mermi kapasitesi dolu olarak geliyor ve daha hızlı şarjör değiştirilebiliyor. Ancak Gunner Yeleği giyildiğinde oyundaki bir diğer perk olan bot takılamıyor. Overkill Yeleği ile iki silah slotuna da ana silah yerleştirmek mümkünken, koşarken şarjör değiştirme gibi önemli bir özellikle daha kazanılıyor. Comms Yeleği ise düşmanların radarda görünme süresini uzatırken, aynı zaman fazladan bir teçhizat kuşanmasını sağlıyor ancak el bombası veya sis bombası gibi bomba çeşitlerini takmanızı engelliyor.

Yelekler dışında oyunda birer adet eldiven, bot ve ek teçhizat kuşanılabiliyor. Eldivenler arasında silah değiştirme hızını arttırma, ölen düşmanlardan mermi toplama, zıplarken nişan almayı hızlandırma ve isabetli hale getirme gibi çeşitli katkılar bulunuyor. Botlarda hareket hızını arttırma, hareket ederken ses çıkarmama, kayma mesafesini arttırma ve kayarken yakından nişan alma gibi kabiliyetler kazandıran önemli perk’ler mevcut. Ek teçhizatlarda ise düşmanların gaz veya flaş bombası gibi bombalara karşı dirençli olma, seri öldürme maliyetini azaltarak hava saldırısı desteği benzeri güçlü geliştirmelere daha çabuk ulaşma, düşman ayak izlerini gösterme, savaş sesini kısarak düşman hareket seslerini yoğunlaştırma gibi bazı kritik destekler bulunuyor.

Perk sisteminin bir diğer güzelliği ise yelekler ile diğer ekipmanlardan bazılarını kombinasyon yaptığınızda ek özellikler kazandırmaları. Mesela, Infanrty Yeleği takılıyken Running Sneakers botunu giydiğinizde ayrıca Lightweight botunun hızlı hareket etme botunun özelliğini de kazanıyorsunuz. Veyahut, Overkill Yeleği giyiliyken, Quic-Grip eldiveni veya Commando eldiveni kuşanırsanız, Marksman eldiveninin de özelliğini aktif hale getirip silah tepmesini azaltan bir perk’ü ek olarak kazanabiliyorsunuz. Oyunun silah modifikasyonu ve perk sistemindeki bu çeşitlilik ile deneysel olarak birçok farklı oynanış tarzı denenebilir.

Teknik Mevzular

Call of Duty oyunlarının senaryo modları çizgisel bölümlerde geçmesinin verdiği avantajla daima üst düzey görseller sunmuştur. Ancak Modern Warfare III’ün daha açık bölüm tasarımları tercih etmesi nedeniyle görsel kaliten geçen seneki oyununun da altına düşmüş durumda. Grafikler dışında oyunun ses işçiliği de biraz zayıf kalmış. Geçen seneki Modern Warfare II’de her silahın kendine has kurgulanmış bir çalışma sesi varken, yeni oyunda bu sesler de tekdüze hale gelmiş. Hatta Sledgehammer’ın bir önceki oyunu olan 2021 tarihli Vanguard’tan alınma karakter seslendirmelerini dahi duymak mümkün. Bunun ötesinde yine geçen yılki MWII’de yer alan DualSense’e özel dokunsal geri bildirimi ve uyarlanabilir tetik gibi özelliklerde de bir geriye gidiş söz konusu. Öte yandan performans anlamında herhangi bir sorun olmadan PS5’te 60fps akıcı oynanabiliyor.

Teknik açıdan Call of Duty oyunlarının son yıllarda baş ağrısı yaşattığı bir diğer durum dosya boyutu. Call of Duty oyunları tek bir platformda, Call of Duty HQ’da toplanıyor. Bunun sebebi de son çıkan oyunlarda benzer asset’ler kullanılması ve battle royale modu olan Warzone’da ortak içeriklerin yer alması. Call of Duty HQ tek başına 80 GB civarında. MWIII’ün yalın hali eklendiğinde bu boyut 150 GB’lara çıkıyor. Ayrıca MWIII’ün iki farklı hikaye paketi bulunuyor, bunlar toplamda 45 GB alan istiyor. Oyunun çok oyunculu paketi ise 37 GB. Tüm bunları indirdiğinizde konsolda 242 GB yer kaplıyor. Bu devasa yer kaplama mevzusundan kurtulmak için ne oynamak istediğinize bağlı olarak indirme yapmanız gerekiyor. Senaryo modunun oldukça zayıf olması nedeniyle 45 GB civarında oradan kazanç sağlayabilirsiniz. Bu durumda sadece Modern Warfare III’ün standart çok oyunculu modlarını oynayabilmek için bile en az 196 GB konsol depolama alanı gerekiyor. Bu, birçok diğer oyundan feragat edip silmek anlamına geliyor. Önümüzdeki yıllarda Call of Duty serisinin bu soruna bir çare üretmesi gerekecek gibi gözüküyor.  

Sonuç olarak, Call of Duty Modern Warfare III serinin en özensiz ve zayıf hikaye modlarından birini sunarak daha oyunun ilk saatlerinde büyük bir hayal kırıklığı yaşatıyor. Çok oyunculu tarafta ise tamamı remaster haritalara dayanan içeriklere ve geçen yılki MWII silahlarına sırtını dayıyor. Kendine özgü yeni silahlar barındırsa da silah eklentileri, teçhizatlar ve perk’ler gibi kritik öneme sahip içeriklerinin önemli bir kısmını Armory adlı can sıkıcı ilerleyiş sisteminin arkasına saklayarak oyunun en eğlenceli sayılabilecek olan silah özelleştirme ve perk kombinasyonu gibi mekaniklerini kabız bir hale getiriyor. Günün sonunda çok oyunculu modlarda oynamak yine eğlenceli fakat oyunun genelinde yeterli bir yenilik yok. Bu nedenle net bir şekilde DLC olarak çıkması gerekirken tam oyun parasıyla piyasaya sürülen, son yılların en eksik hissettiren Call of Duty oyunu.

GENEL BAKIŞ
Hikaye/Sunum
3
Oynanış
6
Görseller/Atmosfer
6.5
Ses/Müzik
7
Eğlence Faktörü
7.5
Önceki İçerikTales of Arise: Beyond the Dawn inceleme
Sonraki İçerikGTA 6 için ilk fragman yayınlandı ve çıkış tarihi açıklandı
call-of-duty-modern-warfare-3-inceleme-ps5-2Serinin en özensiz ve zayıf hikaye modunu sunuyor olması bir yana, Call of Duty Modern Warfare 3 çok oyunculu tarafta da en az yeni içerikle gelen, DLC gibi hissettiren ancak tam oyun fiyatıyla çıkan bir yapım olmuş.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz