Bir oyuncu olarak 1997 büyülü bir yıldır benim için. Konsol pazarına iddialı bir şekilde giren ve yıllarca rekorlara ve harika yapımlara ev sahipliği yapan PlayStation ile tanışmam bu yıldadır mesela. Günümüzde dahi yeni oyunları ile oyun dünyasında bomba etkisi yaratan Final Fantasy ve Resident Evil serileri ile tanışma şansına da yine 1997’de kavuşmuştum. Jeton peşinde koştuğum arcade dönemi kapanmış ve artık uzun soluklu, hikaye odaklı oyunlar ile odamdaki küçük tüplü ekran televizyonum başında keyifli saatler geçirmiştim.

20 yılı aşkın PlayStation geçmişim içinde ilk göz ağrım Final Fantasy VII halen oynadığım rol yapma oyunları içinde çok özel bir yere sahip. Yıllar sonra yapımcı Square Enix’in bize bu macerayı bir remake ile tekrar sunmuş, orijinaline her alanda sadık kalmasa da başarılı bir oyun ile nostalji isteyen eski oyuncuları da, seriye yabancı olan yeni oyuncuları da mutlu etmeyi başarmıştı. Square Enix şu sıralar Final Fantasy VII Remake’in ikinci bölümü üzerine çalışırken geçmişten bir sürpriz daha bizleri karşıladı: CRISIS CORE!

Tam 15 yıl önce PSP için yapılmış olan orijinal CRISIS CORE, Final Fantasy VII’nin öncesinde olan olayları konu alıyor. FFVII’de de adını ara sıra duyduğumuz ancak gizli bir ara sahne haricinde hiç görmediğimiz Zack adlı bir karakterin öyküsünü oynadığımız CRISIS CORE, aynı zamanda Final Fantasy VII’de olan bir çok olayı da detaylandırıyor, anlam ve derinlik katıyor.

Yenilenmiş adıyla CRISIS CORE –FINAL FANTASY VII– REUNION‘ın ana karakteri Zack, Shinra adlı büyük bir şirkete ait, SOLDIER isimli özel askeri birliğe mensup gelecek vaat eden bir savaşçıdır. SOLDIER’ın üç büyük efsanesi Sephrioth, Angeal ve Genesis’in bir alt sınıfı olan Zack, özellikle Angel ile tam anlamıyla bir usta – çırak ilişkisi içinde. Hikayenin başında yolu Sephrioth ve sonrasında Shinra’ya başkaldıran Genesis ile kesişir ve efsane üçlünün arasındaki gizem dolu bir mücadelenin ortasında kalır. Hikayeye bir noktadan sonra Final Fantasy VII’nin ana karakteri olacak Cloud da dahil olacak ve gezegenin kaderini etkileyecek arkadaşlıklar ve fedakarlıklara tanık olacağız.

Crisis Core Final Fantasy VII Reunion çıkış fragmanı

Neler değişti?

Final Fantasy XV’i de felaketin eşeğinden kurtarmış olan Hakime Tabata yönetmenliğinde hazırlanan CRISIS CORE –FINAL FANTASY VII– REUNION, orijinalde PSP’ye özel olarak geliştirilmişti. Dönemi ve çıktığı platform için iyi grafiklere ve etkileyici ara sahnelere sahip olan oyunun görselleri tabii ki aradan geçen uzun sürenin ardından yaşlandı. Reunion’da ilk olarak bu duruma el atılmış. Görseller yakın dönem çıkan Final Fantasy VII Remake tarzında tekrar hazırlanmış. Bu haliyle oyun FFVII Remake kadar olmasa da günümüz standartlarına uygun şekilde, oldukça şık duruyor. Nintendo Switch hariç tüm sistemlerde saniye başı 60 kare performansında çalışan oyun, PlayStation 5 ve Xbox Series X gibi yeni nesil konsollarda 4K, eski nesil sistemlerde ise 1080P çözünürlük ile geliyor. Nintendo Switch tarafında ise hem handheld hem de dock modunda iken 720P çözünürlük ve 30fps performans ile çalışmakta.

Fmv olarak hazırlanan ara sahneler PSP sürümündeki video dosyalarından upscale edilerek mümkün mertebe kalitesi bozulmadan aktarılmaya çalışılmış, ancak az da olsa netlik / piksellenme gibi durumlar ile eski olduklarını hissettiriyorlar. Neyse ki bu sahneler oyunda çok yok. Öte yandan oyun içi görseller ile gerçek zamanlı gördüğümüz ara sahneler cilalanmış görsellerin kalitesini sonuna kadar hissetiriyor.

PSP’nin UMD disk kapasitesi limiti artık söz konusu olmadığı için seslendirme tarafında da gelişmeler var. Oyunun piyasaya sürüldüğü lokasyona bağlı olarak tek seslendirme seçeneği yerini yenilenmiş İngilizce seslendirme ya da orijinal oyunun batıda hiç duyulmamış Japonca seslendirme seçeneğine bırakmış. Bunun oyunun orijinal seslendirmesi ile oynama şansı tanımaktan öte bir bonusu var. İngilizce seslendirmeye göre çok daha profesyonel olmasının yanısıra oyunun önemli karakterlerinden biri olan Genesis, Japon Rock şarkıcısı Kamu Gackt tarafından seslendirilmiş. Karakterin İngilizce ses sanatçısının da hakkını yemek istemem ama kesinlikle Gackt’ın performansının yanından geçemiyor. Bunun yanısıra orijinalde sessiz olan bazı diyaloglar da elden geçirilerek oyunun tamamı seslendirilmiş durumda.

Oyunun en az kurcalanan tarafı ise oynanış olmuş. Orijinal Final Fantasy VII tur tabanlı bir rol yapma oyunu iken Crisis Core döneminin ötesinde aksiyon tabanlı eğlenceli bir oynanışa sahipti. Bu yanı ile yapımcılar fazla değişikliğe ihtiyaç duymadan oyunu günümüze aktarmış. Standart saldırımız ve L1/ZL/LB tuşuna basılı tutarak kuşandığımız materi’lar eşliğinde yapabildiğimiz özel saldırılar ve büyüler ile düşmanlarla kapışıyoruz. Savaş sahnelerinde slot makinesi tarzında bir mekanik daha işliyor, belirli kombinasyonlar geldiğinde Zack’in bazı anıları canlanıyor ve anlık bonuslar veya gizli saldırıların kilidi açılıyor.

Yeniden yapımın yumuşak karnı ise bölüm tasarımları. PSP’nin limitleri nedeniyle çok büyük ve detaylı değiller. En büyükleri basit labirentleri andıran bölüm tasarımları yenilenmiş görselleri ile çok daha iyi görünseler de PSP’dekiler ile tamamen aynı içeriğe sahipler. Oyunun eleştiriye açık bir diğer yanı ise yan görevler. Çok önemli aksesuar, materialar ve başarımlar yan görevlere bağlanmış durumda. Ancak bu görevlerin çoğu ana görevlerden çok çok daha küçük bölgelerde hedef bir düşman kesme üzerine kurgulu. Eğer kendinizi kaptırırsanız ne ala, karakteriniz çok güçlenecek ve bir sürü bonus alacaksınız. Ancak bazı oyuncular için de kendini tekrar eden, sıkıcı bölümler olabilirler.

“Embrace Your Dreams”

Square Enix tarafından tekrar ateşlenen Final Fantasy VII projesi Remake’in ardından serinin kilit olaylarını işleyen Crisis Core Reunion ile git gide genişliyor. VII’nin ana karakteri olan Cloud için çok önemli bir yeri olan Zack’in macerasına en cilalı hali ile tanıklık etmek ve  ilerleyen dönemde çıkacak Final Fantasy VII Remake ikinci bölümü Rebirth’e öykünün arkaplanına daha hakim olarak başlamak için güzel bir şans olan Crisis Core Rebirth tüm konsollar ve PC için çıkış yapmış durumda. Bahsi geçmişken Rebirth için yayınlanan ilk fragmanı da paylaşalım:

Üçleme olarak planlanan Final Fantasy VII Remake projesinin ikinci bölümü olan Rebith önümüzdeki sene oyuncularla buluşacak. Birinci bölümün nihai sürümü olan Intergrade için yayınladığımız inceleme yazımız için de bir link bırakalım:
Final Fantasy VII Remake Intergrade inceleme

GENEL BAKIŞ
Görseller
8.5
Hikaye / SUnum
8.5
Oynanış
8
Ses / Müzik
9
Önceki İçerikTeenage Mutant Ninja Turtles: Cowabunga Koleksiyonu’nun ilk Güncellemesi Geliyor!
Sonraki İçerikThe Elder Scrolls Online: Morrowind Üzerindeki Gölge yeni sınıf ve hikaye ile geliyor
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
crisis-core-final-fantasy-vii-reunion-incelemeBir oyuncu olarak 1997 büyülü bir yıldır benim için. Konsol pazarına iddialı bir şekilde giren ve yıllarca rekorlara ve harika yapımlara ev sahipliği yapan PlayStation ile tanışmam bu yıldadır mesela. Günümüzde dahi yeni oyunları ile oyun dünyasında bomba etkisi yaratan Final Fantasy ve Resident...

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz