3 boyutlu dövüş oyunlarının atası sayılan Tekken, 90’lı yıllardan beri yeri geldi arcade’lerde, yeri geldi ev konsollarında bizi ekran başına çiviledi. Diğer dövüş oyunlarına kıyasla normal saldırıları ön planda tutan, bu sayede hem işin üstadını hem de acemisini bir şekilde kapıştırmayı başarabilen Tekken, en son yedinci oyunu ile huzurlarımıza çıkmıştı. Her ne kadar Rage Art, Cage Drive ve Power Crush gibi mekanikleri ile eski oyunlardan sıyrılmaya çalışmış olsa da yeni nesil rakipleri arasında artık hantal kalmaya başlamış klasik yapısı ve aksak çalışan çevrimiçi modu nedeniyle hayranlarını oldukça üzmüştü.

Aradan 6 yıl geçti ve Tekken 8 duyuruldu. İlk kez Unreal motoruna geçen oyun oldukça cilalı duruyordu ama asıl ilginç olan oynanışın çok daha farklı bir his vermesiydi. Bu fragmanların büyüsü müydü yoksa bir şeyler gerçekten değişme evresinde miydi? Çok geçmeden Bandai Namco düzenlediği beta etkinlikleriyle oyunu deneyim edip kendi cevaplarımızı bulmamıza yardımcı oldu. Şu ana kadar gerçekleştirilen tüm beta fazlarına katılmış bir oyuncu olarak özellikle elden geçirilmiş son fazdan sonra izlenimlerimi sizlerle paylaşmak için kolları sıvadım.

Görseller
Tekken 8, yeni çıkan Unreal Engine 5 ile geliştirilen ilk oyunlardan biri. Görseller Tekken serisi için her zaman önemli bir unsur olmuştur. İlk bakışta çok fark hissetmeseniz de bölümlerdeki detay artışı, etkileşime geçilebilen objeler (hatta bölümün kendisi), karakterlerin kıyafet, takı ve aksesuarlarındaki detayların zenginliği dikkatleri çekiyor. Tekken 7 ile uzun zaman geçirmiş biri olarak benim en çok dikkatimi çeken şey ise yükleme süreleri. Tekken 7’de bir yeri geldiğinde bir dakikaya yaklaşan yükleme süreleri Tekken 8’de saniyeler içinde gerçekleşiyor. Bu kadar görsel detaya rağmen bu performans harika.

Oynanış
Girişte de belirttiğim üzere Tekken 7 kendi çapında yenilikler getirmeye çalışsa da klasik yapının fazlaca esiri kalmış bir oyundu. Turnuvalarında en profesyonel maçlar bile sürekli arenada sağa sola hareket edip, gardda kalarak rakibin açığını yoklamak ve ezberlenmiş komboları öldüresiye saydırmaktan ibaretti. Bu hantal yapı nihayet Tekken 8 ile kırılmış durumda. Daha agresif bir oynanış destekleyen oyunda artık pasif kalan değil, atağa geçen daha avantajlı. Oyunda Heat adında yeni bir mekanik bulunuyor. İstediğiniz zaman geçiş yapabildiğiniz ve kısıtlı bir süre vuruşlarınızı daha efektif hale getiren Heat modundayken gard alan rakibinize iyileştirilebilir bile olsa zarar veriyor. Heat moduna farklı kombolar ile girebilir ya da tek tuşla aktif edebiliyorsunuz ki bu bile başlı başına bir strateji. Örneğin darbe almaya başladığınızda Heat kullanarak rakibin kombosunu kesebilmeniz mümkün. Belirli hareketler ile birleşebilen Heat başlangıcı bir kombo uzatıcı olarak da kullanabilir. Heat’i rakibi savuran bir hamle ya da güzel bir zarar vermenizi sağlayan özel Heat hamlesi ile de sonlandırabilirsiniz. Özetle oyunda ezber bozan, öğrenmesi ve alışması da zaman alacak iyi bir eklenti olmuş.

Rage mekanikleri ve Power Crush da yeni oyunda yerini almış. Vuruş animasyonları her zamanki gibi oldukça akıcı ve birbirleri ile iyi kaynaşıyor. Bazı heat aksiyonları ve özellikle Rage Art’lar yine sinematik tatta. Bölümler ile etkileşim de yine üst düzeyde. Betada şu ana kadar beş bölümü gözlemleme şansımız oldu ve kırılabilen duvarlar, çöken zeminleri ile oldukça eğlencelilerdi.

Çevrim içi etkileşim
Geçmiş Tekken oyunlarını şöyle bir gözden geçirdiğimde çevrim içi deneyim konusunda pek iyi şeyler söyleyemeyeceğim. Basit yapıları ve bağlantıdaki niteliksizlikleri ile kötü anılarımı süsleyen eski oyunlar daha çok yakın çevrem ile oynadığım yapımlardı. Tekken 8 ile yapımcılar bu duruma sağlam bir el atmış. Hem Avrupa hem de Amerika ile eşleşmeler saniyeler içinde gerçekleşti ve oldukça iyi ping değerleri ile adeta koltukta yanımdaki bir oyuncu ile oynuyormuşum gibi akıcı maçlar gerçekleştirdim. Sadece konsol oyuncuları arasında gerçekleşen ilk faz ve biraz korkarak giriştiğim cross platform destekleyen ikinci faz arasında neredeyse hiç fark yoktu ve bu oyunun muhteşem bir çıkış yapacağını müjdeler gibiydi. Sonrasında ise oyunun lobi sistemi ile tanıştık:

Yukarıda payklaştığım fragmanda 1:15 sonrasında göreceğiniz üzere Tekken 8 kendi oluşturacağınız avatar karakter ile içinde özgürce gezeceğiniz bir lobi sistemi ile geliyor. Betanın son fazındaki güncelleme sayesinde deneyim etme şansı bulduğumuz bu lobi gezilebilir bir park, plaj, arcade salonu ve dükkan gibi çeşitli bölgelerden oluşuyor. Chibi, yani karikatürize minyon karakter sistemi başta tuhaf gelse de hemen alışıyor ve diğer oyuncularla kaynaşmaya başlıyorsunuz. Ancak bu taze deneyim beraberinde bazı karışıklıklar da getirmiş. Muhtemelen betaya tam olarak eklenmemiş olduğunu düşündüğümüz arkadaşlarla özel maç yapma işlemi için iki tarafı boş bir arcade kabini bulup eşleşmek gerekiyor. Tam sürümde özel odalar olacak, ancak fırsat varken tanıdıklarla da kapışalım diyen bazı arkadaşlarım bayağı zorlandı bu betada. Ben ise biraz daha şanslı taraftaydım, halihazırda ekli olan bir PlayStation arkadaşımı takip ederek bulunduğu sunucuya girdim ve boş bir arcade kabini denk getirip beraber oynama şansımız oldu.

Kendi adıma yeni lobi sistemi ile ilgili tek sıkıntım çok karakter yığılması olan bölgelerde ağır bir Frame düşüşü ya da lag tarzı bir yavaşlama olması. Bir süre sonra menülerde bile dolaşmak acı verici oldu bu ağır veri akışı olan bölgelerde. Yapımcılar umuyorum bu konuya el atar ya da bu avatarlı lobi sistemi harici daha sade menüler ile de eşleşme imkanı oluştururlar.

26 Ocak 2024’te çıkacak olan Tekken 8 sadece PlayStation5, Xbox Series X|S ve Steam üzerinden PC’ye özel olarak geliyor. Bandai Namco Studios Inc. tarafından geliştirilen oyun, serinin şimdiye kadarki görsel olarak en çarpıcı oyunu olması için mevcut donanımın gücünü kullanacak, bu nedenle eski nesil sistemler için çıkış yapmayacak.

Önceki İçerikMarvel’s Spider-Man 2 ilk günden satış rekoru kırdı
Sonraki İçerikMarvel’s Spider-Man 2 inceleme
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz