Tekken Tarihçesi

Tüm Kavgalar Kişiseldir

Namco’nun (sonraki yıllarında Bandai-Namco) ikonik oyunu Pacman’den hemen sonra oyun dünyasında en çok bilinen çalışması şüphesiz Tekken’dir.  İki boyutlu sprite görsellerin halen revaçta olduğu bir yıl olan 1994’te cesurca bir atılım ile üç boyutlu bir dövüş oyunu piyasaya süren Namco, henüz emekleyen bir teknoloji kullanmasına rağmen büyük bir başarı yakaladı – 1 sene sonra PlayStation’a port edilen oyun, konsolun 1 milyon üzeri satan ilk oyunu oldu.  Başarısını devam oyunlarıyla da sürdüren seri çok geçmeden sayısız dövüş oyunu arasında zirveye tırmanmayı başardı.  Bir yandan erinin son halkası Tekken 7 inceleme yazımız üzerinde çalışırken hem anılarını tazelemek isteyen eski oyuncular hem de seriye yabancı yeni oyuncular için şu ana kadar çıkan Tekken oyunlarının hikayelerini içeren bir Tekken Tarihçesi derledik. Sonuçta Tekken 7 ilk oyundan beri süregelen büyük bir hikayenin de son düğümünün çözülüşüne, yani Mishima ailesinin büyük kavgasının finaline ışık tutuyor.

Tekken diğer dövüş oyunlarına nazaran biraz daha sıradışı ve kaotik bir hikayeye sahip. Tekken 7’nin hikayesine hakim olabilmeniz için önceki ilk oyundan başlayarak ne olmuş ne bitmiş şöyle bir hatırlayalım:

Tekken

Serinin ilk oyunu Kazuya Mishima adlı bir karakteri odak noktasına alır; Çocukken babası Heihachi Mishima tarafından uçurumdan atılan Kazuya bir şekilde hayatta kalmayı başarır ve yıllar sonra intikam almak için Heihachi’nin sahip olduğu dev holding Mishima Zaibatsu (Mishima Finans Grubu) aracalığıyla düzenlediği King of the Iron Fist Tounament’a katılır. Finalistin Heihachi ile kapışacağı turnuvada Kazuya tüm rakiplerini alt eder ve babasıyla kozlarını paylaşır.

Kanında bulunan devil gene’in (şeytan geni) bahşettiği doğaüstü gücün de yardımıyla Heihachi’yi mağlup eden Kazuya bununla da yetinmez ve yıllar önce çocukluğunda babasının onu attığı uçurumdan Heihachi’yi aşağı atar. Ayıca Mishima Zaibatsu’nun da başına geçer.

Tekken 2

Önceki oyundan 2 sene sonrasını konu alan Tekken 2’nin hikayesi artık Kazuya’nın liderlik ettiği Mishima Zaibatsu’nun 2. King of Iron Fist turnuvasını duyurması ile başlar. Heihachi atıldığı uçurumdan canlı çıkmayı başarmış ve dövüş yeteneklerini geliştirmek için kendisini dağlarda meditasyon ve antrenmana vurmuştur. Turnuvaya oğlunun işini halletmek üzere katılan Heihachi finalde Kazuya ile kapışır ve onu ağır bir yenilgiye uğratır. Anormal aile bireylerinin uçurumdan atılarak ortadan kaldırılamayacağını tecrübeleri ile sabitlemiş olan Heihachi bu sefer işi sağlama almak için Kazuya’yı bir yanardağa atar. Oğlu mu yoksa babası mı daha pislik anlayamadığımız bu iki Mishima’nın kavgaları ise bu şekilde bir son bulmuş gibi görünür. Ta ki…

Tekken 3

Kazuya’nın yanardağda közlenmeye bırakılışından 16 yıl sonra yeni bir ana karakter, Jin Kazama ile devam eden hikayemizde aile ilişkilerinin yeni detaylarını öğreniriz. Kazuya iki arada bir derede yollarının Tekken 2’de kesiştiği Jun Kazama adlı  hanım kızımız ile işleri pişirmiş ve mercimeği fırına vermiştir. Bu aşkın (?) meyvesi olan Jin, annesi Jun ile sessiz sakin bir hayat yaşamaktadır. Heihachi ise geçen yıllar boyunca boş durmamış, askeri bir birlik olan Tekken Force’u kurmuş ve dünya barışını korumak adına çeşitli olaylara karışmıştır. Ancak kaderi Meksika civarlarında Ogre adlı doğaüstü varlık ile kesiştiği zaman bu durum değişir.  Heihachi’nin uzun zamandır bastırdığı dünyayı ele geçirme güdüsünü uyandıran Ogre’nin peşine düşen Heihachi onu bir türlü yakalamayı başaramaz.

Kısa süre içinde dünyada çeşitli dövüş sanatları ustaları ortadan kaybolmaya başlar.  Ogre tarafından hedef alınan bu ustalardan biri de Jun’dur.  Ogre’un peşinde olduğunu hisseden Jun oğluna eğer başlarına bir şey gelirse Heihachi’yi bulmasını tembihler. Çok geçmeden korktukları başlarına gelir ve Jin’in 15. Gününden kısa bir zaman sonra Ogre yaşadıkları bölgeye ulaşır ve Jin’in annesini koruma çabalarına karşın amacına ulaşır. Annesinin ölümü ardından öfkeyle yanıp tutuşan Jin soluğu  Heihachi’nin yanında alır. Tüm olan biteni dedesine anlattıktan sonra Ogre’den intikamını alabilmek için Heihachi’nin kendisini eğitmesini ister. Jin’in bu isteğini kabul eden Heihachi’nin ise bambaşka planları vardır.

Bu Devirde Dedene Bile Güvenmeyeceksin

4 yıllık eğitimin ardından Jin Mishima stili karatede ustalaşır ve 19. Yaşgününde 3. King of Iron Fist turnuvası duyurulur. Heihachi Jin’i ve turnuvaya katılacak diğer büyük dövüşçüleri adeta bir yem gibi kullanmayı, Ogre’ı tuzağa düşürmeyi planlamaktadır.  En nihayetinde işler beklediği gibi gelişir ve finalde Jin Ogre ile kapışır ve intikamını almayı başarır.  Heihachi ise artık işine yaramayacak olan torunu Jin’i Tekken Force askerlerine vurdurtur, hatta son vuruşu da torununu başından vurarak kendi yapar. Babası Kazuya’dan kendisine miras kalan şeytan geni sayesinde dirilen Jin, askerleri ve Heihachi’yi kısa sürede aşağı indirip uçarak olay yerinden uzaklaşır ve kayıplara karışır.

Tekken 4

Heihachi’nin Ogre’ı ele geçirme çabalarının başarısızlıkla sonuçlanmasının üzerinden 2 sene geçmiştir. Emrindeki bilimadamlarına verdiği emir ile Tekken 3’deki kapışmadan geriye kalan kan ve doku örneklerinden genetik deneyler yapılmaya başlanır. Heihachi’nin amacı Ogre ve kendi genlerini bir araya getirip üstün bir yaşam formu ortaya çıkarmaktır.

Yapılan tüm deneylerin başarısızlıkla  sonuçlanması üzerine biyomühendisler ek bir gene – şeytan genine – ihtiyaç duydukları sonucuna ulaşırlar. Heihaci’de bu gen bulunmadığı için tek opsiyonu ailede bu gene sahip son “canlı” olan Jin’i ele geçirmektir.

Heihaci Ogre mücadelesinden sonra bir daha izine rastlamadığı torunu Jin’i ararken kendisini çok daha dehşete düşüren başka bir ipucu yakalar. Ele geçirdiği 20 yıllık bir fotoğraftaki yanmış beeni dikkatle incelediğinde bunun oğlu Kazuya olduğunu anlar. Tekken 2’de mağlup edip, yanardağa attığı oğlu biyogenetik dalında araştırmalar yapan rakip şirket G Corporation tarafından ele geçirilmiş ve o zamandan beri üzerinde analizler ve deneyler yapılmaktadır.

Heihachi Kazuya’nın kalıntılarını – daha dürüstçe ifade etmek gerekirse şeytan genini –   ele geçirmek emrindeki Tekken Force ile birlikte şirketin araştırma tesislerine saldırı düzenler, ancak işler planladığı gibi gitmez. Elde ettiği görüntülerde Tekken Force’un Kazuya tarafından darmadağın edildiğini gözlemleyen Heihachi G Corportation’ın ir şekilde oğlunu hayata döndürmüş olduğunu anlar.

Baba, Oğul ve Lanetli Ruh

Oğlu ve torununu hizaya getirmek için yeni bir plan yapan Heihachi dördüncü King of Iron Fist turnuvasını her zamankinden çok daha büyük bir ödül ile ilan eder; şampiyon, dev holding Mishima Zaibatsu’ya sahip olacaktır. Turnuvanın br tuzak olduğu bariz şekilde beli olsa da Heihachi’den intikamını almak isteyen Kazuya ve artık Mishima sülalesinden nefret eden ve onlara ait her şeyi yok etmek niyetinde olan Jin, turnuvada yerlerini alırlar.

Eşleşmelerdeki tüm rakiplerini yenen Kazuya oğlu Jin ile yapacağı aşamaya ulaşır, ancak Heihachi tarafından Jin tutsak edildiği için bu dövüş gerçekleşmez ve Kazuya şampiyon ilan edilir.  Soluğu Heihachi’nin yanında alan Kazuya Jin’in nerede olduğunu sorar. Tabii ki Heihachi böyle bir bilgiyi yumruklar konuşmadan önce vermeyecektir. Kazuya’dan temiz bir dayak yedikten sonra onu Jin’i tutsak ettiği tapınağa götürür. Jin’i gördüğü an Kazuya’nın içindeki şeytan uyanır ve yollar önce kaybettiği yarısının artık Jin’de bulunduğunu ve onu geri alacağını dile getirir. Ancak dövüşü Jin kazanır ve Kazuya emellerine ulaşamaz. Bunun üzerine Heihachi de aynı girişimde bulunur ve o da sopadan payını alır. Jin bir kez daha kanatlarını açar ve gökyüzünde kaybolur.

Tekken 5

Önceki oyundaki baba – oğul – torun  kapışmasının hemen ardından tapınak Jack-4 serisi robotlar tarafından basılır. Kazuya ve Heihachi bu istilaya karşı zoraki bir takım oyunu ile saldırıyı bir süre savuştururlar, ancak Kazuya babasına pislik yapar ve onu bir grup Jack-4’ün arasına fırlatır ve olay yerinden kaçar. Heihachi’nin bir yığın robot altında kalışından kısa bir süre sonra büyük bir patlama gerçekleşir ve tüm mekan yerle bir olur. Durumu uzaktan gözlemleyen Raven, Heihachi’nin öldüğünü rapor eder. Tüm bu karşamanın içinde gizemli bir sponsor taradından yeni King of Iron Fist turnuvası ilan edilir. Kazuya önceki saldırıda kimin parmağı olduğunu keşfetmek, Jin ise içindeki şeytan geninin gittikçe kontrol çıkmasına neden olan şeyin sırrını çözmek için turnuvaya katılır.

Turnuvanın finaline Jin yükselir ve gizemli sponsorun Heihachi’nin babası, Mishima Zabatsu’nun kurucusu olan Jinpachi olduğu ortaya çıkar. 50 yıldır ortalarda olmayan Jinpachi, Heihachi tarafından Tekken 4’ün finalindeki kapışmaları gerçekleştiği tapınağın altında zincire vurulmuş ve açlıktan öldükten sonra gizemli bir güç tarafından hayata döndürülmüştür. Jack-4’lerin tapınağı havaya uçurması ile serbest kalan Jinpachi zihnini içten içe kemiren bu gücün gelecekte sebep olacağı terörü engelleyecek birini bulabilmek umuduyla yeni turnuvayı düzenlemiştir. Yaptıkları dövüş sonunda Jin galip olur ve Jinpachi’nin dileğini yerine getirir. Artık Mishima Zaibatsu Jin Kazama’nın kontrolündedir.

Tekken 6

Mishima Zaibatsu ile elde ettiği güç Jin’i gaddarlaştırmıştır. Küresel bir süper güç haline gelen organizasyon ile tüm milletlere savaş açan manyak torun dünyayı büyük bir kaosa sürükler. Artık G Corporation’ın başında olan Kazuya’nın da oğlundan aşağı kalır bir yanı yoktur ve dünyayı ele geçirme planları için Jin’i bir engel olarak görmektedir.  Kazuya’nın kendisini ortadan kaldırma planlarından haberdar olan Jin’in ise cevabı yeni King of Iron Fist turnuvasını duyurmak olur.

Hayırsız Baba Heihachi’nin Gelecek Vaat Eden Evlatları

Tüm bu çılgınlığın ortasında Tekken Force’dan Lars Alexander adında genç bir asker savaşı durdurmak adına bir isyan başlatır. Heihachi’nin sadece şeytan genine sahip olup olmadığını anlamak adına “deneysel olarak“ sahip olduğu oğlu olduğu ortaya çıkan Lars’ın en büyük destekçisi ise yine Heihachi’nin sonradan yollarını ayırdığı evlatlığı Lee Chaolan olur. Olaylar git gide kızışırken Heihachi’nin ölmediği ve kuytuda Mishima Zaibatsu’yu yeniden ele geçirme planları yapmakta olduğu da ortaya çıkar.  Lars her üç gücün de hedefindedir.

Zaman içinde Jin’in gerçek planı belli olur. Çöldeki bir tapınakta bulunan Azazel adındaki şeytanı uyandırmak için tüm dünyayı negatif duygular ile doldurması gerekmektedir ve bunun için en uygun ve hızlı bulmuş yol ise savaş çıkartmaktır. Tüm dünyayı kaosa sürükleyerek bu amacına ulaşan Jin Azazel’i uyandırır ancak Lars kendisine temiz bir sopa atarak aklını geç de olsa başına getirir. Öte yandan Azazel çok kuvvetlidir ve Jin Lars ve çetesine bu işi sadece şeytan genine sahip olan birinin – yani kendisinin çözebileceğini söyler. Azazel ile güçlerini çarpıştıran Jin büyük bir enerji patlaması sonunda Azazel ile birlikte gözden kaybolur.  Bir süre sonra çölde Jin’in bedeni keşfedilir ancak başına ne geleceği büyük bir soru işratedir.

Sonun Başlangıcı

En sadeleştirilmiş hali ile Tekken 7’ye kadar olan bütün olaylar bu şekilde.  Jin hayatta mı? Sahipsiz kalan Mishima Zaibatsu kimin kontrolüne geçecek? Jin ve Heihachi arasındaki husumet nasıl son bulacak?  Tüm bunların cevapları Tekken 7 ile veriliyor.

Tekken 7 inceleme yazımız çok yakında yayında olacak.

Önceki İçerikRime – PC İnceleme
Sonraki İçerikTekken 7 PS4 İnceleme
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz