30’lu yaşlarını tüketmekte olan bir oyuncu olarak Pac-Man’in adını dahi duymam beni çocukluk yıllarıma ışınlıyor. Mazideki lakabıyla “ham ham yiyici” olarak akıllarımıza kazınan doyumsuz sarı kahramanımız Pac-Man, Namco tarafından 1980 yılında video oyun dünyasına kazandırıldı. Basit yapıda ama inanılmaz keyifli olan ilk versiyonunda labirentvari bir bölümün içinde etraftaki noktaları yiyor, bizi kovalayan hayaletlerden kaçıyor, ancak kenarlara serpiştirilmiş o meşhur power-up’ları aldığımızda da canlarına okuyor, puan kasıyorduk. Özellikle çıktığı dönem olay olan bu oyun yapımcısına 1990’larda 2.5 milar dolar kazandırarak oyun dünyasının en çok kar getiren oyunları arasına da yerleşmiştir. 30’un üzerinde spin-off’un yanısıra Amerikan müşteriler ile yapılan bir ankette elde ettiği %94’lük oran ile en çok bilinen markalardan da biri olmuştur.
36 yıllık geçmişi olan bir oyun tabii ki zaman içinde oldukça evrildi, zaman zaman orijinal konseptten oldukça uzaklaştı. Ancak Championship Edition serisi ise hem özüne döndü hem de zamana ayak uydurdu diyebiliriz. Bunda şüphesiz 1980’deki orijinal oyunun yaratıcısı Toru Iwatani’nin de büyük etkisi var. Kendisi emekliliğe ayrılmadan önce son projesi olarak Pacman Championship Edition üzerinde çalıştı. Pac-Man Championship Edition nostaljik ama bol ışıltılı görseller, özüne sadık ama daha hızlı hale getirilmiş kontroller, bazı yeni kurallar ve eskisi kadar eğlence sunuyordu oyunculara. Geneliyle pozitif yorumlar alan oyunun devamı da kaçınılmaz olarak geldi.
2016’nın Eylül ayında PlayStation 4, Xbox One ve PC için piyasaya çıkan devam oyunu Pac-Man Championship 2 ilk oyundaki elementlerin üstüne daha da fazlasını katarak aynı keyifli yapıyı sürdürmeyi başarmış. Görseller biraz daha göz alıcı, zaman zaman hızı ve efektleriyle size küçük bir sarhoşluk (iyi anlamda) yaşatacak, yeni boss kapışmaları ve diğer mücadeleleri ile biraz heyecanlandıracak bir yapıya bürünmüş. Power-upları toplayıp peşinize düşürdüğünüz düzinelerce hayaleti birden yerken minik kahramanımız adeta ekrandan fırladığında yüzünüzde ister istemez bir gülümseme oluşuyor.
Yeni oyuncuların geneliyle beğenebileceği bir yapıda olan oyuna nostalji faktörünü önemseyen eski oyuncuların tamamen adapte olup olamaması ise biraz piyango işi gibi. Öncelikle oyunun hızlı ve puan toplamaya odaklı yapısı oldukça keyifli ama bir yandan da “Bu bizim alıştığımız ve sevdiğimiz Pac-Man değil” gibi yorumlar alabilecek olma ihtimali de mevcut. Hayaletler artık dokunduğumuz zaman bizi öldürmüyor. Bir kaç kez toslaştığımızda agresif bir moda giriyor ve o zaman bize zarar verebiliyorlar. Ancak halihazırda hızlı olan oyunun bölümleri bitirdikçe daha da hızlanması, peşimizde biriken hayaletlerin düzinlerce olabilmesi (öyle ki bir süre sonra ekranın yarısını hayaletler oluşturabiliyor) bize neden böyle bir yol izlenmiş olduğu konusunda ufak bir fikir veriyor.
Oynanış temel olarak “bölüme serpiştirilmiş noktaları ye ve bölüm geç” yapısını koruyor. Ancak bazı kural değişiklikleri var. Eski nesil Pac-Man’de noktaların tamamını yiyerek bölüm geçiyorken Championship’te belirli bir miktar nokta yediğinizde beliren meyveyi yiyerek sonraki bölüme ışınlanıyorsunuz. Oyuna mücadele faktörünü katan yegane element olan hayaletler de de yine bize eşlik ediyor. Bölüm içinde etrafta gezinen bir tane hayaletin yanısıra çok sayıda uyuyan hayalet mevcut. Bunlar yanlarından geçerken uyanıyor ve ana hayaletin peşine takılarak uzun bir kuyruk oluşturuyorlar ve sizinle birlikte onlar da bir sonraki bölüme ışınlanıyor. Belirli zamanlar topladığınız noktalar meyve yerine özel bir power up oluşturuyor. Bunu aldığınızda eski oyunlardaki gibi kısıtlı bir süre için hayaletleri de yeme hakkına kavuşuyorsunuz. Size verilen süre boyunca bu döngüyü devam ettirerek en yüksek puana ulaşmaya çalışıyor ve sıralamaya giriyorsunuz. Oyunumuz aşağı yukarı bundan ibaret.
Pac-Man sizi bir oturuşta saatlerce esiri edecek cinste bir oyun değil. Aksine kafa dağıtmak istediğinizde tekrar tekrar dönüp 10-15 dakika sonrasında kapatacağınız bir oyun. Çölde bir vaha, buzdolabında unuttuğunuz, alakasız bir torbanın içinden çıkan bir dondurma, ya da paltonuzun cebinde kalmış bir çıtlamalık tek bir çekirdek… Absürt örnekler ama Pac-Man tam olarak bu işte. Çok derin düşünmeden bir kaç el atıp kapatacağınız ama bir gün mutlaka tekrar döneceğiniz küçük bir kaçamak.
Pac-Man Championship Edition 2’yi PC (Steam), PlayStation 4 ve Xbox One platformlarında oynayabilirsiniz.