Lego Horizon Adventures inceleme

Guerrilla Games’in başyapıtı olan Horizon, vahşi doğa ve teknolojiyi ilginç bir şekilde harmanlayan, geniş açık dünyası ve gizemli hikayesi ile dikkatleri çeken bir aksiyon rol yapma oyunu serisi. Geçtiğimiz yedi yıl içinde iki ana oyun, genişletme paketleri ve tartışmalara konu olmuş bir yeniden yapımla gündeme gelen seri yepyeni ve pek de şeker bir yapımla karşımıza çıktı: Lego Horizon Adventures inceleme yazımızda ilk oyunun Lego’nun kübik parçaları ile baştan yaratılmış matrak dünyasına adım atıyoruz.

Mini mini bir Aloy

Söz konusu Lego olduğunda aslında Horizon’ın ilk rodeosu bu oyun değil. 2022’de oyunun en ilginç mekanik yaratıklarından Tallneck (uzunboyun) için özel bir Lego seti piyasaya sürülmüştü. Bu set ile birlikte serinin ana karakteri Aloy’u da ilk kez Lego formatında görmüştük. Lego Horizon Adventures fiziksel Lego setinde gördüğümüz estetiğe tamamen sadık olarak hazırlanmış. Birkaç yıl önce incelemesini yaptığım ve bolca övdüğüm Lego Skywalker Saga ile kıyasladığımda arkaplanların dahi Lego parçalarıyla oluşturulmuş olması gibi çok hoş detaylar var; ancak bu durum yazının devamında değineceğim bazı eksileri de beraberinde getirmiş.

Lego Horizon Adventures’ın hikayesi için serinin ilk oyunun Lego’nun esprili tarzıyla baştan yoğurulmuş bir versiyonu diyebiliriz. Öykümüz tıpkı orijinal oyundaki gibi Aloy’un akıl hocası ve manevi babası Rost ve bebek Aloy ile açılışını yapıyor ve kısa bir süre içinde Aloy makinelerin kol gezdiği bu gizemli dünyada kilit bir role sahip olduğunu anlıyor. Tabii orijinal yapıma kıyasla her şey o kadar esprili ve kendi tarzında ilerliyor ki hikayeye hakim olsanız dahi sizi ummadığınız bir sürprizle güldürmeyi başarıyor. Ayrıca oyunun hikayeye bazı ilginç dokunuşları da olmamış değil. Aloy’a macerasında eşlik eden Erend, Vaars ve Teersa orijinal oyunda da yer almalarına karşın hikaye ağırlıklı Aloy’un solo maceraları ekseninde aktığından pek akılda kalıcı karakterler değillerdi. Lego Horizon Adventures ile bu üç karakter hikayede daha aktifler. Çok daha eğlenceli tipler haline getirilmişler ve maceramız boyunca türlü geyik muhabbeti ile oyunun hikaye anlatısını çok neşeli bir hale getirebiliyorlar.

Parçalı mücadele seti

Lego Horizon Adventures hikayesinden oynanışa “yediden yetmişe” temalı bir yapım. İster motor fonksiyonları yenice gelişmiş küçük bir çocuğunuz, ister ihtiyarından bir aile bireyiniz ya da oyunları çok da beceremeyen bir sevgiliniz olsun, bu oyunu oynayabilir ya da size eşlik edebilir. Plartform oyunu ile beat’em’up arası bir noktaya konumlandırabileceğim oynanış mekanikleri oldukça küçük ve asgari düzeyde keşif elementleri içeren bölüm tasarımlarına sahip. Savaşlar da çok zorlayıcı değil; bir tanesi hariç tüm karakterler uzak menzil saldırılara sahip ve çoğu düşmanla temas kurmadan savaş sekansları bitirilebiliyor. Oyunda savaştığınız yerlerde zaten mutlaka iyileşmenizi sağlayan ağaçlardan bulunuyor ve sağlık kaybederseniz bu ağaçlara dokunarak iyileşebiliyorsunuz. Arada sırada zıplamanızı gerektiren platform öğeleri de mevcut, ancak buralardan düşmek size sağlık kaybettirmiyor ve istediğiniz kadar tekrar deneme yapabiliyorsunuz. Özetle oyunun savaşları çok zor değil.

Öte yandan Lego Horizon Adventures tıpkı orijinal serideki gibi düşman robotların zayıf noktalarını görmenizi sağlayan bir tarama sistemi sunuyor. Bu şekilde robotların yüksek hasar alan zayıf noktalarını hedef alarak savaşları rahatlıkla bitirebilirsiniz. Bu durum oyunun ana bölümlerind eçok önemli olmasa da ilerleyen kısımlarda challenge odaklı bölümlerde çok işe yarayabiliyor, oralarda zorluk birkaç kademe daha yüksek ve düşman sayısı çok daha fazla. Onun haricinde oyunda her karakteri kendine özel kullandığı, sınırlı kullanım hakkı olan bonus silahlar veya gereçler bulunuyor. Örneğin Aloy birden fazla ok atabilen, daha geniş açılı bir yaya, Erend büyük bir alanda deprem yaratabilen özel bir tokmağa sahip olabiliyor. Bunlar ana silahınızın yerini alıyor ve R1 ile istediğiniz an sonra kullanmak üzere kenara kaldırabiliyorsunuz. Yuvarlak veya X tuşuna bağlı gereçler ise ekstra hasar veren bazı tuzaklar, çift zıplamanızı sağlayan (denk getirirseniz düşmana zarar da verebilen) roket çizmeleri gibi oynanışa biraz çeşitlilik getiren ekstralar olarak karşımıza çıkıyor.

Lego köy Nora

Lego oyunlarında her daim özelleştirme de bir yerlerde boy gösterir. Lego Horizon Adventures da buna bir istisna değil. Oyunumuzun hub bölgesi olan Nora köyü binalarından zeminine kadar özelelştirilebilir durumda. Horizon temasının yanısıra Lego City ve Lego Ninjago setlerinden de parçaları açabilmek için oyunda ilerlemek ve bölümlerin sonunda çıkan veya yan görevler ile verilen altın Lego parçalarını bulmanız gerekiyor. Oyunda ayrıca dört oynanabilir karakter için geniş bir parça skalası bulunuyor. Bunların da bazıları yine oyunda ilerleme kaydederek veya bölümler içinde topladığınız minik Lego paralarını harcayarak elde ediliyor. Özelelştirme seçenekleri o kadar artıyor ki bir süre sonra karakterleri tanınmayacak hale getirmeniz bile mümkün. Bu halleriyle ara sahnelerde görülmeleri de işi ayrıca komikleştiriyor.

Oyunda toplamda dört bölgeye dağıtılmış şekilde toplamda 24 bölüm var. Bölgelerin hikaye bölümlerini tamamladığınızda ise mücadele odaklı ek Apex Machine Hunt ve Expedition gibi ek bölümler açılıyor.

Lego Horizon Adventures inceleme | Sony Interactive Entertainment

Koltuk muhabbeti

Günümüz oyunlarında artık couch co-op dediğimiz, yani iki oyuncunun yan yana gelerek aynı ekranda oynadığı oyun sayısı hayli az. Lego oyunları ise bu geleneği istikrarlı şekilde devam ettirmekte. Skywalker Saga gibi daha nüanslı yapımlarda split screen co-op oynanış sunulurken Lego Horizon Adventures ise bölümlerin yalın yapısı ve sabit kamera kullanması sayesinde tek ekran üzerinde iki oyuncuya kadar destek verebiliyor. İkinci oyuncu istediği an oyunun gidişatına etki etmeden giriş veya çıkış yapabiliyor, bu çok güzel bir detay. Mücadeleler iki oyuncuyla çok daha keyifli olurken ikinci oyuncuya özel olarak gelişen bazı farklı diyaloglar da cabası. Yazının önceki kısımlarında oynanışın da oldukça rahat, her yaştan kitleye hitap ettiğini belirtmiştim. Haliyle Lego Horizon Adventures oyunlarla çok arası olmayan arkadaşlarınız, eşiniz ya da aile bireylerinizi beraber oyun oynamaya ikna etmeniz için ideal bir yapım.

Teknik analiz

Lego Horizon Adventures, Studio Gobo tarafından Unreal Engine 5 oyun motoru ile geliştirilmiş. PlayStation 5 ve PC sürümlerinde ray trace desteği de mevcut. Her ne kadar ray trace teknolojisinden yararlanmasa da Nintendo Switch de sürümü sayesinde Nintendo oyuncuları da oyunu oynama şansına kavuşmuş. Görseller geneliyle Lego estetiğine çok sadık. 2022 yapımı Lego Skywalker Saga’da çevre dizaynları ağırlıklı olarak gerçekçi tasarımlara sahipken Lego Horizon Adventures tamamıyla Lego ile oluşturulmuş setlerden oluşuyor. Arkaplanda akan şelaleden üzerine basıp geçtiğiniz ot parçasına kadar her şeyin Lego parçalarından oluşmuş olması çok bütünlük açısından harika olmuş. Öte yandan bu özeni maalesef bölüm tasarımlarında göremiyoruz. 4 bölge birbirinden farklı temalara sahip olsalar da kendi içlerinde yer alan bölümleri ayırt etmekte zorlanacaksınız. Platform ve keşif elementleri de oldukça kısıtlı ve birbirinin aynısı olduğu için bir süre sonra bölümler sıkıcı bir şekilde tahmin edilebilir hale geliyor. Bu durum matrak hikaye sunumuyla büyük ölçüde kurtarılıyor ama yine de bölümlerin bir sonraki ara sahneye ulaşmak için geçilmesi gereken şablonlar olmaktan ötesi olmadığı gerçeğini değiştirmiyor. Geliştiricilerin sanat tarafındaki gösterdiği başarının bölüm tasarımında olmasını da gerçekten dilerdim, oyun iyi bir potansiyel barındırıyor ama bu sene Astro Bot gibi oyunlar da elimizden geçtiği için Lego Horizon Adventures aynı kulvarda gerilerde kalıyor.

Bir diğer ilginç bulduğum nokta ise PlayStation’ın odak markalarından biri olan Horizon için yapılmış bir oyuna PlayStation 5 Pro desteği verilmemiş olması. Sitemizde yakın dönem yaptığımız haberimizde de listelediğimiz üzere birçok çıkışını yapmış ya da çıkışa hazırlanan oyun Pro Enhanced ibaresi ile Sony’nin en güçlü konsolunun gücünden yararlanacak. Lego Horizon Adventures ise bu listede yok ve sanıyoruz olmayacak. Oyun standart kalite ve performans modlarıyla geliyor. Kalite modu daha yüksek çözünürlükte kaplamalar, detaylı ışıklandırma ve gölgelendirme ve daha iyi efektler sunarken oyunu saniyede 30 kareye kilitliyor. Performans ise bu detaylarda biraz kısıntıya giderek saniye başı 60 kareyi stabil bir şekilde yakalıyor.

Grafik ve performans modu arasında oyunun istediğiniz bir anında geçiş yapabiliyorsunuz. LG OLED C serisi TV’de yaptığımız testlerde iki mod arasında önemli bir fark gözlemlemedik. Saniye başı 60 kare hızını sadece performans modunda alabiliyorsunuz, dolayısıyla oyunu edinen herkese bu modu tavsiye ediyoruz. Oyunun görsel yapısı aşırı talepkar değil ve PlayStation 5 Pro çok rahatlıkla kalite moduna 60, hatta 120 kareyi yakalayabilirmiş. Bu konuda henüz bir duyuru olmasa da umuyoruz gelecekte bir güncelleme ile Lego Horizon Adventures’ı sistemde en iyi haliyle oynayabiliriz.

Seslendirme tarafına da değnmezsek ayıp olur, orijinal seride Aloy’u canlandıran Ashly Burch gibi ses sanatçılarının çoğu Lego tarafında da yerini almış. Tam liste şu şekilde:

  • Ashly Burch / Aloy
  • JB Blanc / Rost
  • John Macmillan / Varl
  • Blaire Chandler / Teersa
  • John Hopkins / Erend
  • Tim Russ / Sylens
  • Mark Gagliardi / Helis
  • Adam Croasdell / Buried Shadow
  • Tony Williams / Karst
  • David Angland / Teb
  • Patricia Allison / Sona
  • Chris Ragland / Mysterious Trader

Sanatçıların genel olarak Lego Horizon Adventures’ta çok daha rahat ve samimi bir iş ortaya koyduklarını söyleyebilirim. Lego dünyasının neşeli yapısına iyi uyum sağlamışlar ve belki de ana seride bastırmak zorunda kaldıkları yanlarını bu oyunda özgürce konuşturmuşlar. Bu arada ana seride Sylens’i canlandıran Lance Reddick’i geçen sene kaybetmiştik, kendisini saygıyla anıyoruz. Bu oyunda yerini alan Tim Russ’ı Star Trek hayranları Tuvok rolüyle hatırlayabilir, iyi bir seçim olduğunu söyleyebilirim.

Kübik ufuklarda batan güneş

Lego Horizon Adventures, Lego estetiğini en iyi kullanan oyunlardan biri ve oynanış mekanikleri ile her yaştan oyuncunun özellikle co-op olarak keyifle oynayabileceği bir yapım olmuş. Tekrar eden bölüm tasarımları Skywalker Saga gibi daha detaylı yapımları seven oyuncuları biraz üzebilir. Yurt dışında 60 dolara satılan oyun Steam platformunda yerel fiyatlandırma ile 50 dolar, PlayStation Store’da ise 2500TL’ye satışa sunuldu. Oyunu ekstraları ile tamamlamak ise 10 saat civarı sürüyor.

GENEL BAKIŞ
Görseller
8.5
Oynanış
8
Eğlence
8
Fiyat / Performans
7
Önceki İçerikThe Game Awards 2024 adayları açıklandı
Sonraki İçerikİlginç bir ortaklık: Stellar Blade x Nier Automata
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
lego-horizon-adventures-incelemeBölüm tasarımı konusunda biraz zayıf olsa da özellikle iki kişi oynandığında akıp giden, Horizon Zero Dawn'ın hikayesini renkli bir şekilde yorumlamış kısa soluklu bir Lego oyunu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz