Crest inceleme (Tam Sürüm)

Steam ile hayatımıza giren “Erken Erişim” kavramı ile oyunlar, özellikle bağımsız yapım olanlar henüz geliştirme aşamasında iken oyuncu topluluğuna sunuluyor. Böylece, bu oyunlar bir yandan oynanabilir olurken, diğer taraftan da yapılan geri dönüşler aracılığıyla geliştirilmeye devam ediyor. Bugün de “erken erişim” olarak hayatına başlayıp yakın zamanda tam sürüme geçen bir oyunla beraberiz: Crest. Aslında geçtiğimiz yılın Ağustos ayında Crest’i erken erişimdeyken incelemiştik. Oyunun tam sürüm geçmesiyle bir kez daha göz atmak gerekir diye düşündük. Bu nedenle Crest inceleme yazımız oyunun tam sürüm versiyonunu temsil etmektedir.

Crest için temelinde strateji oyunu olan ancak sizin bir Tanrı olarak toplumu yönettiğiniz bir “Tanrıcılık Oynama” simülasyonu denebilir. İsveç merkezli bağımsız oyun stüdyosu Eat Create Sleep’in geliştirip yayınladığı oyun, dört yıllık geliştirme sürecinin ardından 8 Mart itibarıyla tam sürüme geçiş yaptı.

Kabile hayatından modern topluma

Başlangıçta 3-4 kişiden oluşan bir kabileyi yönetme şeklinde başlayan oyun Afrika’nın vahşi topraklarında, Savana bölgesinde geçiyor. Oyunun amacı, sözcükleri birleştirerek insanlara direktifler yollayarak topluluğun ilerleme kaydetmesini sağlamak. Ne kadar zor olabilir, değil mi?

Oyunda sekiz dönemden oluşan bir döngü mevcut. Her bir dönem, normal oyun hızında 45 dakika civarında sürüyor. Sözcükleri üç aşama ile birleştirerek emirler veriyoruz. İlk olarak nerede yaşadıklarını, ikinci olarak yapacakları fiili, üçüncü olarak ise nesneyi seçiyoruz. Mesela “Savana bölgesinde yaşayan inançlılar tarım yapar.” veya “Savana bölgesinde yaşayan inançlılar ürer.” şeklinde direktifler verebiliyoruz. Bunlar tamamen bize kalmış. İstersek, “Savana bölgesinde yaşayan inançlılar diğer canlıları öldürmez” şeklinde de emir verebiliriz.

Peki ya inançsızlar?

Her bir direktif ile 3 itibar puanı harcıyoruz. Her bir dönemde ise itibar puanımız yenileniyor. Öte yandan, bu yönlendirmelere uymayanlar da olabiliyor. Örnek verecek olursam, “tarım yapın” şeklinde emir vermeme rağmen, madencilik ile uğraşanlar oldu. Böyle bir durumda sizin insanlara olan etki puanınız azalıyor ve eğer o kişileri etki altına alamazsanız zamanla toplumun çoğunluğu sizden gelen direktifleri dikkate almamaya başlıyor. Böyle bir durumda da oyun sona eriyor ve baştan başlamanız gerekiyor.

Oyundaki dönemlerde mevsim koşulları da farklılık gösteriyor. Bu mevsimler sizin verdiğiniz emirler ile uyumluluk gösterebilir veya handikap yaratabilir. Bu gibi durumlarda ise mevsim koşullarına uygun yönlendirmeler yapmanız gerekiyor.

Bu arada yazımın başında sürekli olarak Savana bölgesi şeklinde yazdım ancak oyunun başlangıcında bizi orada başlatıyor. Eğer topluluk ormana doğru yayılırsa bu sefer emirler yazarken “orman”, eğer çöle yayılırsa “çöl” kelimesini seçmeniz gerekiyor. Yani, hangi bölgede neler yapılmasını istiyorsanız onu belirliyorsunuz.

Crest’te Tanrı olarak yönlendirmeler yapmanız için gerekli sözcüklere zamanla yenileri de ekleniyor. Bu sayede oyunun ileriki aşamalarında daha farklı direktiflerde bulunarak toplumun ilerleyişinde farklı çizgilere sapmak mümkün. Ek olarak, topluluktaki insanların tek tek ihtiyaçlarını da gidermek size olan bağlılıklarını ve oyun sürenizi uzatan bir diğer önemli nokta.

 

Şunu da belirtmek gerekir, bir Tanrı olarak verdiğiniz emirlerin belli bir etki süresi var. Bu bittikten sonra aynı şekilde bir yönlendirme yapıp yapmamak size kalmış. Ayrıca, yapılan yönlendirmeler zaman zaman yapay zekanın yani yönettiğiniz toplumun kendisi tarafından kendi içinde evrilebiliyor. Bu değişim, iyi yönlü olabileceği gibi kötü şekilde de gerçekleşebilir. Bu aşamada, sizin istediğiniz şekilde ilerleyenlere “kutsama” diyebileceğimiz, diğer gruplara ise “kötüleme” şeklinde tepki verebilirsiniz.

Erken erişiminden tam sürüme geçiş ne kadar başarılı?

Oyunun erken erişim döneminde en çok yakındığım noktalardan birisi arayüz olmuştu. Ne yazık ki, tam sürümde bu konuda herhangi bir iyileştirme yapılmamış. Benim gibi bu türe uzak olanlar oldukça zorlanacaklar. Bağımsız yapım bir oyun olarak Crest’in, daha çok insana ulaşmak için oynanabilirliği basit bir şekilde tutması gerekiyor ancak durum maalesef böyle değil. Oyuncuyu kendine çekme konusundaki bir diğer başarısız taraf ise Crest’in detaylar içinde kaybolması. Aynı anda pek çok şeyi kontrol etmeniz gerekiyor ve bu durum, zaten karışık olan arayüzle birleşince ortaya felaket bir manzara çıkıyor.

Öte yandan, yapay zekanın pek de dengeli olduğunu söylemek mümkün değil. Oyunun ilk başlarında verdiğiniz yönlendirmeler genellikle yönettiğiniz topluluk tarafından kabul görürken, ilerleyen aşamalarda çok fazla kişi zorluk çıkararak karşı koymaya çalışıyor. Değinmek istediğim diğer bir şey ise, oyunda “doğrudan bir cezalandırma” sisteminin olmayışı. Şöyle ki, sizin dediklerini yapmayan ve size bağlılığı zayıf olanlara yönelik yapılabilecek eylemeler yok. Bu da, Tanrı olarak insanları yönetmeye çalıştığınız bir oyunun aslında bir noktada kendi konseptinden oldukça uzaklaştığını gösteriyor.

Performans konusuna gelirsek, oyunu erken erişim olarak incelediğim zamanda daha stabil bir deneyim elde etmiştim. Şu anki tam sürüm hali ise sıkıntılı. Bu konuda insanların yorumlarını da okudum ve sistemi oldukça iyi olan kişilerde de benzer sorunlar yaşandığını gördüm. Özellikle kamerayı oynatırken yaşanan takılmalar oyun deneyimini baltalıyor.

GENEL OLARAK, Crest son derece başarılı bir orijinal fikir ancak bağımsız yapım bir oyun olarak oyuncu dostu olmaktan uzak. Yukarıda da saydığım gibi eksik ve yanlış yönleri bulunan, strateji sevenlerin zorlanmayacağı fakat türe yeni olan kişilerin kolay kolay adapte olamayacağı bir yapım. Ayrıca, şunu da belirtmem gerek, oyun geçen yılki erken erişim döneminden bu zamana kadar çok fazla bir değişiklik yaşamamış.

Crest, şu anda Steam’de 18,5 TL’lik fiyatıyla satışta.

GENEL BAKIŞ
Görseller
8
Oynanış
6
Ses/Müzik
6.5
Eğlence Faktörü
6
Önceki İçerikSwitch’in tahmini satış rakamları açıklandı
Sonraki İçerikDRAGON BALL FighterZ Anime Music Pack Satın Almaya Değer mi?
crest-inceleme-tam-surumOrijinal bir konsepte sahip olan Crest, performans başta olmak üzere bazı eksi yönleriyle sahip olduğu potansiyeli değerlendirememiş bir bağımsız yapım. Strateji sevenler rahatlıkla şans verebilir ancak türe yeni olanlar temkinli yaklaşmalı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz