Crest inceleme (Erken Erişim)

Gün geçtikçe sayıları artan indie yani bağımsız yapım oyunlardan bugün Crest ile beraberiz. Crest, temeli şehir kurma ve yönetme oyunlarına dayalı strateji merkezli bir “Tanrıcılık Oynama” simülasyonu. Evet, gerçekten de öyle ve siz bir Tanrı olarak toplumu yönlendirmeye çalışıyorsunuz. İsveç merkezli Eat Create Sleep adlı bağımsız bir oyun stüdyosu tarafından geliştirilen Crest, 23 Nisan 2015 itibariyle Steam’de yer alan erken erişim bir oyun. Oyunun tam sürüme bu yılın son çeyreğinde geçmesi planlanıyor. Bu nedenle Crest inceleme yazımız oyunun erken erişim versiyonuna aittir.

Kabile hayatından modern topluma

Başlangıçta 3-4 kişiden oluşan bir kabileyi yönetme şeklinde başlayan oyun Afrika’nın vahşi topraklarında, Savana bölgesinde geçiyor. Oyunun amacı, sözcükleri birleştirerek insanlara direktifler yollayarak topluluğun ilerleme kaydetmesini sağlamak. Ne kadar zor olabilir, değil mi?

Oyunda sekiz dönemden oluşan bir döngü mevcut. Her bir dönem, normal oyun hızında 45 dakika civarında sürüyor. Sözcükleri üç aşama ile birleştirerek emirler veriyoruz. İlk olarak nerede yaşadıklarını, ikinci olarak yapacakları fiili, üçüncü olarak ise nesneyi seçiyoruz. Mesela “Savana bölgesinde yaşayan inançlılar tarım yapar.” veya “Savana bölgesinde yaşayan inançlılar ürer.” şeklinde direktifler verebiliyoruz. Bunlar tamamen bize kalmış. İstersek, “Savana bölgesinde yaşayan inançlılar diğer canlıları öldürmez” şeklinde de emir verebiliriz.

Peki ya inançsızlar?

Her bir direktif ile 3 itibar puanı harcıyoruz. Her bir dönemde ise itibar puanımız yenileniyor. Öte yandan, bu yönlendirmelere uymayanlar da olabiliyor. Örnek verecek olursam, “tarım yapın” şeklinde emir vermeme rağmen, madencilik ile uğraşanlar oldu. Böyle bir durumda sizin insanlara olan etki puanınız azalıyor ve eğer o kişileri etki altına alamazsanız zamanla toplumun çoğunluğu sizden gelen direktifleri dikkate almamaya başlıyor. Böyle bir durumda da oyun sona eriyor ve baştan başlamanız gerekiyor.

Oyundaki dönemlerde mevsim koşulları da farklılık gösteriyor. Bu mevsimler sizin verdiğiniz emirler ile uyumluluk gösterebilir veya handikap yaratabilir. Bu gibi durumlarda ise mevsim koşullarına uygun yönlendirmeler yapmanız gerekiyor.

Bu arada yazımın başında sürekli olarak Savana bölgesi şeklinde yazdım ancak oyunun başlangıcında bizi orada başlatıyor. Eğer topluluk ormana doğru yayılırsa bu sefer emirler yazarken “orman”, eğer çöle yayılırsa “çöl” kelimesini seçmeniz gerekiyor. Yani, hangi bölgede neler yapılmasını istiyorsanız onu belirliyorsunuz.

Crest’te Tanrı olarak yönlendirmeler yapmanız için gerekli sözcüklere zamanla yenileri de ekleniyor. Bu sayede oyunun ileriki aşamalarında daha farklı direktiflerde bulunarak toplumun ilerleyişinde farklı çizgilere sapmak mümkün. Ek olarak, topluluktaki insanların tek tek ihtiyaçlarını da gidermek size olan bağlılıklarını ve oyun sürenizi uzatan bir diğer önemli nokta.

Erken Erişim bir oyun olmasına karşın sürekli olarak güncellenen ve hatalarından arındırılan Crest’te “Bug Raporlama” sistemi de mevcut. Böylece karşılaştığınız hatalara hızlı çözümler bulabilirsiniz.

Oyunun eksi yönlerinden biri ise, mevcut arayüzü kullanımının biraz karmaşık olması. Umarım oyun oyunun tam sürümünde bu duruma el atarlar da basitleştirilmiş ve kullanımı daha kolay bir arayüzle karşılaşırız.

GENEL OLARAK, farklı bir konsept ile karşımıza çıkan Crest, derin detaylar ve görsel açıdan sahip olduğu hoş çizimler ile diğer bağımsız yapımların arasından sıyrılabilecek bir potansiyele sahip.

Şu anda erken erişim aşamasında olarak Steam’de yer alan Crest, 19 TL fiyat etiketine sahip ve 7 Ağustos’a kadar da yüzde 10 indirim ile satışta.

Sistem Gereksinimleri ise şu şekilde (Minimum):

  • İşletim Sistemi: Windows XP
  • İşlemci: 3 Ghz
  • Bellek: 4 GB RAM
  • Ekran Kartı: 1 GB VRAM ve shader model 2.0 uyumlu
  • DirectX: Sürüm 9.0c
  • Depolama: 1 GB kullanılabilir alan
GENEL BAKIŞ
Görseller
8
Oynanış
7.5
Ses/Müzik
6.5
Eğlence Faktörü
7.5
Önceki İçerikYerli Oyun Soldiers of the Universe Lasmanı Gamex 2017’de!
Sonraki İçerikFor Honor Üçüncü Sezonu “Grudge & Glory” 15 Ağustos’ta Geliyor
crest-incelemeFarklı bir konsept ile karşımıza çıkan Crest, derin detaylar ve görsel açıdan sahip olduğu hoş çizimler ile diğer bağımsız yapımların arasından sıyrılabilecek bir potansiyele sahip.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz