
Özellikle 90’lı yıllarda ülkemiz televizyonlarında çeşitli filmleriyle karşımıza çıkan bir ikiliydi Bud ve Terence. İtalyan asıllı Carlo Pedersoli ve Mario Girotti tarafından canlandırılan karakterler birbiri ile harika bir kontrast oluşturuyordu. İri yapılı, kuvvetli ve ketum Bud ile çevik, kurnaz ve matrak Terence polisiyeden western’e birçok farklı türde filmde birlikte türlü maceralara atıldılar. son filmlerini 1994 yılında çeken ikilinin geride bıraktığı filmlerin nostaljisi o kadar etkiliydi ki yıllar sonra oyun geliştiricisi Trinity Team kolları sıvayıp metro tarz piksel grafiklere sahip bir beat’em up oyunla Bud ve Terrence’i tekrar bizlerle bir araya getirmişti. Ekip 2018 yılında çıkan ilk oyunun ardından devam oyunuyla karşımızda. Bud Spencer & Terrence Hill: Slaps and Beans 2 inceleme yazımızı geleceği bozmayarak ilk oyunu incelediğimiz Nintendo Switch platformunda deneyim ederek hazırladık.
Nostalji ile ikinci raunt
Bud ve Terrence filmleri aslında bizim milletin bayağı alışık olduğu tarzda; özellikle Cüneyt Arkın gibi milli hazine sayılabilecek aktörlerimizin yarı komedi yarı aksiyon, bol figüran pataklamalı filmlerine oldukça benzer yapıda filmler. Öyle ki Bud’ın kodu mu oturtan yapısı ile Terrence’ın sempatik ve alaycı yapısını bir potada eritseler direkt Cüneyt olurdu diye düşünüyorum. Oyuna dönersek… Tıpkı filmlerdeki gibi oyun da iki ana karakter üzerinden ilerliyor, tek oyuncuysak bir karakteri yapay zeka devralıyor ve diğerine istediğimiz an geçiş yapabiliyoruz. Local co-op fonksiyonu ile de her karakteri bir oyuncu devralabiliyor.
Oynanış açısından Slaps and Beans 2 neredeyse ilk oyunla aynı yapıda: X tuşu ile hafif / hızlı saldırı, B tuşu ile ağır saldırı, X tuşu ile tutma, A tuşu ile blok / savuşturma yapabiliyoruz. Yenilik olarak yeni düşman tiplerine özel karşı vuruş animasyonları dikkat çekiyor. Bu ilk oyunda da en sevdiğim özellikti zaten, filmlerden fırlamışçasına duran saldırı ve savuşturmalarla yeri geliyor soğan kırar gibi düşmanın kafasına bir yumruk indiriyor, yeri geliyor tokat manyağı yapıyorduk. Bunlar aynen korunmuş ve üzerine kısmen bir şeyler eklenmiş. Karakterlerin dayak atmak dışında bölümlerdeki ufak bulmacalarda da etkileri var. Mesela Terrence akrobatik hareketleriyle bir yerlere tırmanıp çalıştırdığı mekanizmalarla Bud’a yol açabiliyor.
Bir sevgi / nefret ilişkisi içinde olduğum mini oyunlar da bolca yer almış oyunda. 5 yıl önceki inceleme yazımda birinci bölümde zorluğu ayarsız ve geçilmesi mecburi bir mini oyunun oyunda bir duvar oluşturduğundan bahsetmiştim. Oldukça ironik bir şekilde bu oyunda da ilk bölümün sonunda bir muz teknesini koruduğumuz mini oyun, dikkatsiz olduğunuz takdirde size sıkıntı yaratacak. İlk oyundaki kadar acımasız olmamış ama bunda da bir kez kaybederek gene bir afalladım, teşekkürler Trinity Team…
Ses ve ötesi
Slaps and Beans 2 ilk oyundaki gibi metro 16bit piksel görseller ve eski filmlerden bolca soundtrack ile geliyor. Birinci oyunda lisanslı 16 parça vardı. Slaps and Beans 2’de de Oliver Onions imzalı olanlar başta olmak üzere Mundialito, Sheriff ve Banana Joe gibi ironik parça yeni oyunda da yerini almış ve nostalji seviyesini katlamış. Yeni oyunda bir sürpriz daha var; artık tüm diyaloglar seslendirilmiş durumda. İtalyanca, Almanca ve İngilizce dillerinde seslendirilmiş olan oyunda orijinal filmlerin dublajını yapan Michele Gammino ve Bruno Schirripa dikkatleri çekiyor.
Teknik tarafta ise ilk oyunun Nintendo Switch sürümünde bulunan iki problem ortadan kaldırılmış. Arada geçen 5 yıl geliştirici firmaya yaramış olacak ki kalabalık sahnelerde Frame düşüşü ya da oyunu kapatmak zorunda bırakan donma gibi problemler ile hiç karşılaşmadım. Onun dışında 2 boyutlu yapısı ile sistemi hiç üzmeyen, batarya dostu bir oyun zaten.
Tıpkı ilk oyunda olduğu gibi vurucu noktası nostalji faktörü olan Slaps and Beans 2, muhtemelen bu ikili ile ilgili göreceğimiz son oyun. Kickstarter’dan başarıyla fonlananarak, özenle ve sevgiyle yapıldığı her anında kendini hissettiren oyun yaklaşık 3 saat kadar sürüyor.