Nasıl Bu Kadar Uzun Süre Oynandılar ?

Her insanı kendine bağımlı yapan, uzun yıllar boyunca o şeyle uğraşmasını sağlayan hobi veyahut zevkleri vardır. Bir insanı kendine bağlayan öğeler nelerdir ? Bir insan niye bir şeyle uzun süre boyunca bıkmadan, usanmadan ilgilenir ? Bunların tabiki de farklı cevapları var herkesin kendi fikirleri ve görüşleri doğrultusunda. Bunları bir kenara bırakıp asıl bizi ilgilendiren kısmına girelim işin. Bazı oyunlar gelip geçti hayatımızdan, daha doğrusu geçemedi bağımlısı olduk, sürekli onu oynamak, onunla zaman geçirmek istedik. Yıllar geçse de grafikleri eskise de bırakmaz olduk bu oyunları. Yıllarca topluluklar halinde, arkadaşlarımızla oynar olduk bu oyunları. Peki nasıl bu kadar uzun süre oynandılar ? Gelin hep birlikte inceleyelim. Tek düze oyunlardan, birbirinin aynısı senaryolardan, ve yapacaklarımızın kısıtlı olduğu oyunlar ne kadar iyi olursa olsun, ne kadar iyi grafiklere sahip olursa olsun bizi tatmin etmemeye başladı.

Günümüzden 10-15 yıl önceki oyunlara baktığımızda o zamanlar bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir olmuş insanlara en iyi oyunları sorduğumuzda mutlaka o yıllarda oynadıkları oyunları daha üstün tuttuğunu görürüz. En azından çoğu öyle yapar. Bunun en büyük sebeplerinden biri o dönemlerde çıkan oyunların farklı bir şeyler içermesi, özgün olmaları o oyunları birbirlerinden ayıran en önemli özelliklerdendi. Günümüzdeki oyunların özgünlüğünü yitirmesi, oyun firmalarının fabrikadan ürün çıkarır gibi oyun çıkarması farklı olanın ön plana çıkmasına sebebiyet verdi. Bunun en büyük örneğini Minecraft’ta görebiliriz. Oyunun grafikleri çok mu iyi ? Hayır. Atmosfer, ses bizi alıp götürüyor mu ? Hayır. Peki niye bu oyun bu kadar oynandı ve gittikçe ününe ün katıyor ? Cevabı basit. Diğerlerinden tamamen farklıydı ve birçok şeye olanak sağlıyordu. Her şeyin küplerden oluştuğu uçsuz bucaksız dünyada istediğimizi yapma özgürlüğümüz vardı. Dolayısıyla siz ne oynamak isterseniz o oyunu oynuyordunuz Minecraft’ta…

Minecraft örneğini bir kenara bırakıp gittikçe yaygınlaşan moba kavramını ortaya çıkaran DoTA oyunundan daha doğrusu Warcraft III  modu olan DoTA Allstars’ı örnek olarak gösterelim. Online oyun kavramına yeni bir anlam getirdi. Alışık olduğumuz mmorpg kavramının çok dışındaydı.  Bireysel özelliklerin yanı sıra takım oyunun çok önemli olduğu 5 v 5 bir haritada iki tarafın 30-45 dk birbiriyle mücadelesini konu aldı. İnsanların arkadaşlarıyla takım kurup sürekli farklı kahramanlar ile oynayıp farklı oyun tarzları deneyeceği karakter yelpazesi çok geniş olan oyun uzun süreli oynanış sağladı kullanıcılarına. Ve 10 yılı aşkın süredir E-spor denilince akla gelen ve bu alanda en çok para kazandıran oyunlardan birisi oldu DoTA.

FPS türünde de örneklerimiz mevcut. Tabiki de bunun en büyük örneği Counter Strike. Bu oyun üstünden örnek verelim şimdi de.  Tamam silah sekmeleri, silahların isabet oranları gerçekçi olmayabilir ama insanlara inanılmaz eğlenceli dakikalar yaşatıyordu. Birbirinden farklı modlar, çeşitli haritalar ve turnuvları ile her yıl kendinden söz ettirmeyi ve kendini sevdirmeyi bildi. Zorlu koridorlar, çok iyi saklanmış düşmanlar yoktu bu oyunda ama insanların eğlenme ve rekabet tutkusunu en üst düzeylerde yaşatıyordu bu oyun.

Örneklerimizi arttırabiliriz ama tek tek bütün oyunların niye oynandığından bahsetmek yerine genel olarak özet geçmeyi tercih ediyorum. Yıllar bize bütün insanların farklı zevkleri olmasına rağmen bu zevklerin biraz da olsa birleştiği noktaları oyun malzemesi olarak kullanan oyunlarınun kendinden çokca söz ettirebileceğini, rekabet tutkusunu en üst düzeyde yaşatan oyunların başarılı olabileceğini, uzun yıllar boyunca eskimeyeceğini gösterdi.

Önceki İçerikNeed for Speed Rivals Complete Edition genişleme paketleriyle geliyor
Sonraki İçerikDying Light’ı ön sipariş verenlere özel hediyeler!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz