Öfkenin ete kemiğe bürünmüş formu olan Kratos, düzenbaz Yunan tanrılarının oyunlarına defalarca kez alet olmuş büyük bir generaldi. Savaş tanrısı Ares’i alt edip tahtına oturduğunda bile yüreğindeki intikam ateşi sönmemiş, diğer Olympos tanrılarını da kasıp kavurmuştu. İskandinav topraklarında yeni bir başlangıç yapan Kratos, bir süre huzuru yakalamış olsa da tarih tekerrür etmiş ve yine çeşitli entrikaların kucağına itilmişti. Kaçınılmaz kış geldi ve tanrıların kıyameti olarak nitelenen Ragnarök kapıda. Kratos ve oğlu Atreus kaderin karşısında durabilecek mi yoksa akıntının gücüyle savrulacaklar mı? Büyük oyunun ikinci perdesi aralanıyor! God of War Ragnarok incelememiz spoiler içermemektedir.

Önceki Oyunlarda Neler Oldu?

2018’de çıkan God of War’un direkt devamı olan God of War Ragnarök, aslen 2005 yılında başlamış uzunca bir serinin son halkası. Yunan mitolojisini temel alan seri, 2018 yapımı God of War ile bu sefer İskandinav mitolojisine geçiş yapmıştı. Hatırlamak isteyenler ya da oyuna biraz arkaplan sahibi olarak başlamak isteyen yeni oyuncular için hikayeyi özetlememiz gerekirse…

God of War (2005)

Yunan mitolojisinden beslenen serinin başlangıcında Sparta’lı savaşçı Kratos, kendisi ve ordusunu yıkımın eşiğinden kurtarmış olan savaş tanrısı Ares‘in hizmetindedir. Athena‘ya tapanların oluşturduğu bir köye yaptığı saldırıda farkında olmadan ailesini öldüren Kratos, olaylarda Ares’in parmağının olduğunu öğrenince içindeki intikam ateşi alevlenir. Tanrıça Athena’nın yardımlarıyla pandoranın kutusunu bulan ve kutudaki güçle kuşatma altındaki Atina’da son kozlarını paylaştığı Ares’i öldüren Kratos, Olimpos Dağı’na çıkar ve yeni savaş tanrısı olur.

God of War II (2007)

Sparta ordusu ile Yunan şehir eyaletlerini fethetmeye başlayan Kratos’un acımasız tutumu diğer tanrılar tarafından hoş karşılanmaz. Athena’nın son uyarısını da duymazdan gelmesi üzerine tanrılar tanrısı Zeus olaya el at atar ve Kratos’un tanrısal güçlerini elinden alarak onu öldürür. Kratos ölenlerin gittiği yer altı dünyasından bir titan olan Gaia tarafından kurtarılır. Dünyada tanrılardan önce hüküm sürmüş olan titanlar, tanrılara karşı verdikleri Büyük Savaş’ı kaybetmişler ve Tartarus’un derinliklerine sürgün edilmişlerdir. Kratos ve Gaia ortak amaçları olan tanrılardan intikam alma uğrunda beraber harekete geçerler ve zamanda yolculuk yaparak Büyük Savaş’ta yenilgiye uğratılmadan önce titanları günümüze getirerek Olimpos Dağı’na tırmanmaya başlarlar.

Gof of War III (2010)

Titanlar tarafından intikam için kullanıldığının farkında olan Kratos, Olimpos Dağı’na geri dönmeleri ile oluşan kaosta hem titanların hem de tanrıların icabından gelir. Zeus ile amansız mücadelesi sona eren Kratos gizemli bir şekilde ortalıktan kaybolur.

God of War (2018)

Kratos Yunanistan’ı terkederek İskandinav topraklarına varmış, burada bir kadınla hayatını birleştirmiş, hatta bir de çocuk sahibi olmuştur. Artık olgunlaşmış ve sakin yapısıyla dikkat çeken Kratos, mütevazi bir hayat sürmüş, tanrı olduğunu oğlu Atreus’tan dahi saklamıştır. Savaş tanrısı olduğu günleri anavatanıyla birlikte tamamen geride bırakmış olan Kratos’un eşinin ölümü ile kader ağlarını bir kez daha örer…

Kratos cenaze töreni ardından eşinin vasiyetini gerçekleştirmek, küllerini diyarın en yüksek dağından savurmak için Atreus’u da yanına alarak yollara koyulur. Fakat bir şekilde izini bulan ve gerçek kimliğinden haberdar Nors tanrıları ile yüzleşmek zorunda kalır. Kratos geçmiş tecrübelerinden tanrılar ile uğraşmanın bedelinin büyük olduğunun farkındadır ancak ne kadar kaçarsa kaçsın kaderi yine onu tanrılarla karşı karşıya getirmiştir. Üstelik bu kez hayatta kalan son varlığı, oğlu tehlike altındadır. Hal böyleyken bazı yeminler kaçınılmaz olarak bozulacaktır. Yolcukları boyunca ikili, Baldur ve Thor’un oğulları Magni ve Modi gibi tehlikelerle yüzleşir, yeni dostlar ve kaçınılmaz olarak düşmanlar edinirler. Finalde karısının vasiyetini yerine getiren Kratos, kaderi hakkında oğlu ile bile paylaşamayacağı bir detay keşfeder.

Ve Ragnarök başlar

Önceki oyunun birkaç yıl sonrasında geçen God of War Ragnarök (Ragnarok olarak okunur) Atreus’un kimliğini keşfetmesi ve varoluş amacını sorgulaması ile başlıyor. Kratos tanrılara bulaşılmaması gerektiğini düşünürken devlerin soyundan gelen ve önceki oyunda asıl adının Loki olduğunu öğrendiğimiz Atreus ise kendisine biçilmiş olan kaderi merak ediyor ve büyük bir meydan muharebesi ile tanrıların düşeceği Ragnarök’ta kilit bir rolü olduğuna inanıyor. Bu inancı doğrultusunda eski savaş tanrısı Tyr’in mabetlerini araştıran Atreus bir noktadan sonra babasının desteğine ihtiyaç duyuyor. Yeni oyunda otoritesini olanca sertliği ile korusa da oğluna duyduğu saygıyı da hissettiren Kratos ise bu teklifi kabul ediyor ve ikili tekrar amansız mücadeleler ile dolu yolculuklarına başlıyor.

Senaryo adına en çok merak edilen konulardan biri yeni oyunda nelerin işleneceği idi. Spoiler vermeden cevaplamaya çalışalım. Öncelikle geliştirici ekibin yapım sürecinde de beyan ettiği üzere God of War Ragnarök, İskandinav mitolojisinin ikinci ve son perdesi. İlk oyuna göre inanılmaz geniş bir hikayesi var haliyle. Bunu zaten oyunda kısa bir ilerleyişten sonra çeşitli detaylar ile daha iyi kavrayacaksınız: Bazıları hikayeye daha da anlam katan yan görevlere sahip düzinelerce yeni karakter, Nors mitolojisinin ünlü 9 diyarının tamamına erişim, ilk oyunda neredeyse hiç görmediğimiz, Aesir, Vanir, cüce ve dev ırklar… Önceki God of War özgür dünyası ile ses getirmiş olsa da biraz tenha bir hissiyata sahipti. Ragnarök’ta nihayet daha ayakları yere basan ve yaşayan bir dünya hissi başarıyla yakalanmış.

Oyunda gezindiğimiz diyarlardan bazıları ilk oyundan, ancak tamamen farklılaştırılmış haldeler. Yani aynı bölümleri tekrar oynayacaksınız gibi bir düşünceniz kesinlikle olmasın. Örneğin önceki oyunda çoğunlukla su üzerinden seyahat ettiğimiz Midgard, büyük kışın gelmesi ile tamamen donmuş durumda ve üzerinde kurtlara kızak çektirerek seyahat ediyorsunuz. Alfheim ise karanlığa boğulmuş ve büyük bir kum fırtınası altında. Buna bağlı olarak bölüm tasarımları, bulmacalar ve sunum tamamen değişmiş. Yine Ragnarök’ta ilk kez göreceğiniz yeni bölgelerin üzerinde daha özgürce çalışılabildiği için daha büyük ve detaylı olması gözümüzden kaçmadı.

Leviathan Baltası elimizde, Kaosun Kılıçları belimizde

Hayatına hack & slash türünde başlamış olan God of War serisi, 2018 yılındaki oyun ile köklü değişimler görmüştü. Sonradan ikonik Kaosun Kılıçları’na kavuşsak da Kratos’un yeni silahı Leviathan Baltası bizi yeni ve ağırbaşlı saldırılara sahip oynanış mekanikleri ile tanıştırmış, özellikle balta fırlatma mekanikleri hem mücadelelerde hem de bulmacalarda etkin bir işleve sahip olmuştu. God of War Ragnarök yine bu iki silahı bize sunarak açılışını yapıyor; üstelik Kaosun Kılıçları bu sefer direkt en baştan kullabilir halde. Ulaşımda kanca görevi gören kılıçlarımız sayesinde oyuna daha yüksek bir mobilite ile başlıyoruz. Atreus yine savaşlarda okları ile bize eşlik ediyor ve atanmış tuşu ile yeteneklerini kullanabiliyoruz; iki çeşit olan ok büyüsü ile bazı bulmacalarda da yine kendisine işimiz düşüyor. Oyunda ismini anmayacağım ama hikayenin belirli bir noktasında açılan üçüncü bir silahımız daha var. Bu silah oyunun başından itibaren çeşitli bölümlerde beliren bazı erişilemez bölgeleri açığa çıkartıyor. Oyunun en büyük yeniliği ise artık oynanabilir tek ana karakterin Kratos olmaması. Tamamen kendine has kontrollere sahip bir oynanabilir karakterimiz daha mevcut. Kim olduğu konusunda iyi bir tahmininiz vardır ama ben yine de sürprizi kaçırmamak için yazmıyorum. Yardımcı karakter konusunda ise gerçekten şaşıracaksınız, çünkü çok sayıda karakter hikayenin belirli noktalarında kahramanlarımıza eşlik edecek.

Oynanış mekanikleri bir önceki oyunda zaten gayet iyi durumda olduğu için köklü bir değişiklik yapılmamış. Her silahın R1 ve R2 tuşları ile gerçekleştirilen hafif ve ağır normal saldırısı, takılabilen hafif ve ağır olmak üzere iki rünik saldırı ve üçgen tuşu ile gerçekleştirilen özel hareketi var. Öte yandan oyuncuyu darbe almadan daha seri oynamaya yönelten bir dolum mekaniği bulunmakta. Darbe almadan gerçekleştirdiğiniz her saldırınız ile silah barınız biraz doluyor ve en sonunda L1+Üçgen tuşlarına basarak silahın kısa süreli farklı ataklar yapmanızı sağlayan daha güçlü bir modunu açıyorsunuz. Tecrübe puanları ve yetenek ağacımız da Ragnarök’ta sizi bekliyor olacak. Kratos’un artık üç farklı öfke yeteneği var ve bunların üçer seviyesi bulunmakta. Yetenek ağaçları ise silahlara yeni saldırılar ekliyor. Belirli bir sayıda kullanılan yetenekler için ek bir slot açılıyor ve bunlara fiziksel hasar, element hasarı ya da sersemletme gibi çeşitli ek nitelik bonusları kazandırabiliyorsunuz. Tecrübe puanlarını düşmanları alt ederek, ana veya yan görevleri tamamlayarak ya da bazı özel koşulları yerine getirerek kazanabilirsiniz.

Ekipman sistemine gelirsek, oyunda çok sayıda zırh bizi bekliyor. Göğüs, bilek ve bel olmak üzere üç parçadan oluşan zırhlar ile Kratos’un çeşitli nitelikleri yükseltilebiliyor. Oyun menüsünde gördüğümüz sırasıyla Kuvvet, Runik, Savunma, Can, Şans ve Dolum Süresi olmak üzere 6 niteliğimiz bulunmakta ve kuşandığımız ekipmanlar bunlara belli başlı yükseltmeler yapmakta. Oynayış stilinize en uygun olan zırh parçalarını kuşanmanız düşmanlarınıza karşı üstünlük sağlamanıza yardımcı oluyor. Bunun önemini başlarda pek hissetmeyebilirsiniz, ancak özellikle ilerleyen kısımlarda, cinnetkarlar gibi çok güçlü gizli düşmanlar ile kapışırken daha iyi anlayacaksınız. Zırh parçalarınızın niteliklerini yolculuğunuzda bize yardımcı olacak cüce demirci dostlarımızın yardımıyla yükseltebilirsiniz. Silah konusunda ise özelleştirme seçeneklerimiz yine kabza aksesuarları ile sınırlı.

Teknik Mevzular

God of War Ragnarök oyun dünyasını ikiye bölen bir platform tercihi ile çıkışını yapıyor: PlayStation 4 ve PlayStation 5. İşin içinde eski nesil konsolların olması son kullanıcıya erişim açısından kritik bir tercih. Dünya çapında 100 milyon üzerinde PlayStation 4 satılmış durumda, önceki God of War oyunu da bu platformda baş gösterdi. Öte yandan konsolun teknik sınırları yıllar önce aşıldı ki 2018 God of War’u bu konuda tam anlamıyla bir şaheserdir. Yeni neslin gücünü en sevdikleri oyunda görmek isteyen PlayStation 5 sahibi oyuncular ise yapımcı Santa Monica’nın aynı eski nesil konsollar yüzünden kendini sınırlayacağına inanmaktaydı. Peki, son durum ne oldu?

Durumu öncelikle eski nesil tarafını analiz edelim. God of War Ragnarök tüm ihtişamı ile PlayStation 4’te çalışıyor, tabii ağır bir bedel karşılığında. Öncelikle oyunda saniye başı 30 kare hızı ve 1080p çözünürlük ile sınırlısınız. Pro modellerde ise 1650p çözünürlük odaklı 30fps ya da 1080p kare hızı modlarında oynama seçeceğiniz mevcut. Bu modda dahi kare hızı maalesef 60’a kadar çıkamıyor ve oyundaki bölgenin detay seviyesine göre 40-50fps aralığında değişken hızlar alıyorsunuz. Çeşitli raporlarda konsolların fazlasıyla zorlandığı, özellikle fan sesinin çok yüksek olduğunu gözlemledik. Ancak test ettiğimiz revizyonlu kasa PlayStation 4 Pro’da rahatsız edici düzeyde bir ölçüm yapmadık. Performansta limitli olsa da oldukça stabil ve tek tercihiniz PS4 ise kesinlikle iyi bir deneyim yaşayacaksınız.

Asıl ilgici çekici kısım olan PlayStation 5 tarafına gelirsek… Oyun yeni nesil sistemlerde gelişmiş geometri, kaplama, gölge ve yansıma detayları içeriyor ve 4 farklı grafik seçeceği ile geliyor. Kalite modunda native 4K çözünürlük ve 30fps kombinasyonu ile karşılaşıyoruz, tıpkı Sony’nin çeşitli birinci parti oyunlarında olduğu gibi. Performans modu ise harika bir kombinasyon olan dinamik 4K çözünürlük ve stabil 60fps kombinasyonuna sahip. Teknik olarak bu mod “İşte yeni nesil tecrübe” dedirten mod bir bakıma. Öte yandan oyunun HDMI 2.1 ve 120 hertz ve VRR destekli ekranlar için ayrıca sürprizleri var. Bu şekilde bir sisteminiz varsa oyunun 60fps kilidi kalkıyor ve ortalama 1440p çözünürlükte sahnesine göre 80fps’lere kadar performans alabiliyorsunuz. Yine bu tarz ekran / konsol kombinasyonları için 40 fps’e sabitlenmiş bir kalite modu daha bulunuyor. Bu modda dinamik çözünürlük 1800p ile 4k arası değişiyor ve stabil bir kare hızı performansı sunuyor. Örneklemek gerekirse Resident Evil Village’ın RTX destekli kalite moduyla aynı ayarda diyebiliriz.

Tabii ki oyunumuz PlayStation 5’in adaptive trigger, haptic feedback ve 3D Audio teknolojilerini de başarılı bir şekilde kullanıyor. Özellikle ses mimarisi çok başarılı ve Pulse 3D gibi bir kulaklıkla oyun deneyiminiz arşa çıkıyor.

Ülkemize özel olarak God of War Ragnarök Türkçe desteği ile geliyor. Sony Türkiye yine başarılı bir çalışmaya imza atmış durumda. Çeviriler oldukça başarılı ve iyi lokalize edilmiş. Birçok yabancı eserde karşımıza çıkan çeşitli kelimelerin Türkçe karşılıkları iyi seçilmiş. Örneğin All Father’ın Yüce Baba, bir nevi gazap askeri diyebileceğimiz Berserker’ların Cinnetkar (bu tarz çevrildiğini ilk kez görüyorum) olarak çevrilmiş olması hem ilgi çekici hem de gayet hoş.

Baba ve Oğul

Önceki oyunun incelemesinde yaptığım gibi yine finalde Kratos ve Atreus arasındaki derin ve katmanlı ilişki üzerinde durmak istiyorum. Serinin eski oyunlarında yalnız başına takılan, konuşmaktan çok kafa koparmayı yeğleyen, konuştuğu zaman da zaten pek de anlamlı olmayı beceremeyen bir Kratos modelimiz vardı. Yunanistan’daki maceralarında pek çok tanrının yanısıra masum insanlar da deli fişek Kratos’un öfkesini tattı. Kendince haklı nedenleri olsa da çokça kusuru ve pişmanlığı da oldu savaş tanrımızın… İskandinav topraklarındaki bir önceki macerasında ise daha ağırbaşlı, çok konuşmayan, ağzını genellikle oğluna bilgece öğütler vermek üzere açan bir Kratos vardı karşımızda. Öte yandan oğlu Atreus ise zeki ama yaşının beraberinde getirdiği bir toyluğa sahipti.  Özellikle başlarda “efendi” yapısıyla, babasına saygıda kusur etmeyen, dillere olan yatkınlığı ile babasının okuyamadığı yazıtları ona okuyan Atreus, ok ve yay konusunda çok hünerli oluşu ile dikkatleri çekiyordu. Öte yandan ikili aslında evin hanımının ölümüne kadar gerçek anlamda bir bağ geliştirmiş değildi. Atreus hayat ve yaşadıkları dünya hakkında çoğu şeyi annesinden öğrenirken Kratos bir baba olarak Atreus’un hayatında büyük bir boşluk bırakmıştı. Bırakılan vasiyet nedeniyle uzun ve sert bir yolculuğa çıkan ikili büyük bir karakter gelişim sürecinden geçmişti. Kratos, Atreus’a sert çıkışlarda bulunsa da bunu oğlunun iyiliği için, kendi ayakları üzerinde durabilsin diye yaptığını, hata yaptığında aslında oğluna kızmaktan öte, onun geleceği adına korktuğunu biz oyunculara hissettirebilmişti. Bu bağlamda başta mesafeli ve soğuk olan baba-oğul ilişkisinin yolculuk ilerledikçe daha samimi hale gelmesi; hatalar, saklanan sırlar ve tüm olumsuzluklara rağmen sevginin ve sadakatin galip oluşu,  oyunun zaten gayet başarılı olan ana hikayesini daha da kuvvetlendiren bir can damarı haline gelmişti.

Ragnarök’ta bu baba-oğul ilişkisi daha da incelikle işlenmiş diyebiliriz. Artık oğlunun büyüdüğünü kabullenmeye başlamış olan Kratos, Atreus’un sorumluk alma, zorluklar karşısında ayakta durabilme ve en önemlisi, hayatını etkileyecek kararlar verme konusundaki özgürlüğünü sonunda oğluna bahşetmiş gibi. Tabii ki ipler hala Atreus’ta değil; Kratos çok koruyucu bir baba figürü, ama oğluna da artık bir birey olarak saygı duyuyor ve içten içe onu destekliyor. Ayrıca babalık bilincine kendini daha da kaptırdığını oyundaki küçük diyaloglardan bile anlayabiliyoruz. Örneğin Atreus’un Mimir’e aşk hakkında soru sorduğu an “Yoksa biri mi var?” diyerek kendinden beklenmeyen bir heyecan ile yaptığı çıkış gibi çeşitli anlar bizleri hem gülümsetiyor hem de yıllardır hayatlarına tanık olduğumuz bu iki kurgusal karaktere bizi bir adım daha yaklaştırıyor.

Şunu unutmamak lazım ki, God of War etkileyici görselleri, sağlam oynanış mekanikleri kadar bizi de adeta bir yoldaş gibi bu ikilinin macerasına kattığı başarılı sinematik anlatısı ile de öne çıkan bir yapım.

GENEL BAKIŞ
Görseller
9
Hikaye / Sunum
10
Oynanış
9
Ses / Müzik
9
Önceki İçerikResident Evil Village Gold Edition inceleme
Sonraki İçerikBayonetta 3 inceleme
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
god-of-war-ragnarok-incelemeİskandinav mitolojisinin ikinci ve son bölümü tüm ihtişamıyla deneyim etmenizi bekliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz