
Tamagotchi çılgınlığı 90’lı yıllarda ülkemize de sıçramış bir yaz yangını gibiydi. Yumurta anlamına gelen tamago ve saat anlamındaki uotchi kelimelerinden türetilen Tamagotchi’ler, tıpkı isimleri gibi yumurta şeklindeki minik cihazlarımızın içinde besleyip büyüttüğümüz sevimli yaratıklar barındırıyordu. Bu minik bebekler olur olmaz zamanlarda (genellikle de öğrencilerin izinsiz götürdükleri okullardaki ders saatlerinde) türlü ihtiyaçları ile bizi sürekli başlarında tutuyordu. Fiziksel cihazların yanısıra video oyunları ile de Nintendo platformlarında defalarca kez karşımıza çıkan Tamagotchi’ler, şimdi yepyeni bir plaza yaşamına adım atıyor. Tamagotchi Plaza inceleme yazımızda, bu nostaljik dijital evcilik deneyiminin Nintendo Switch 2’ye nasıl uyarlandığına yakından bakıyoruz.
Renkli Bir Dünya: Plaza Sistemi Nasıl İşliyor?
Tamagotchi Plaza, klasik Tamagotchi bakım mekaniklerini alıp onları çok daha sosyal ve açık dünya benzeri bir yapıya taşıyor. Oyuncular artık sadece bir Tamagotchi ile ilgilenmiyor; aynı zamanda plaza içinde yer alan marketler, okullar, eğlence alanları ve diğer Tamagotchi karakterleriyle de etkileşime geçiyor. Yüzünü görmediğimiz avatar karakterimiz, yanına aldığı yardımcısı ile plazadaki Tamagotchi’lerin yardımına koşuyor. Amacımız Tamahiko Kasabası halkını yaklaşan festivale en iyi şekilde hazırlamak. Tamagotchi’ler çeşitli uğraşlara ve ilgi alanlarına sahip. Bir dükkana girip krep pişirirken diğerinde dişçiliğe soyunuyorsunuz… Bu şekilde oyunun Switch 1 sürümünde 12, Switch 2 sürümünde ise 15 farklı dükkan bulunuyor.
Yardım eli uzattığınız her dükkan size bir mini oyun sunuyor. Mini oyunlarda başarılı oldukça 1 ile 3 arası puan ve belli bir miktar para kazanıyoruz. Bu para gelecekteki festivali başarıyla gerçekleştirmek için gerekli olacak. Puanlar ise kabaca sizden istenilenleri ne derece doğru yaptığınızı gösteriyor. Mini oyunlar birkaçı hariç geneliyle oldukça eğlenceli ve tekrarlamaya müsait. Manga çizdiğimiz ve kafede servis yaptığımız iki oyun ise bana ilk başlarda kök söktürdü diyebilirim. Manga mini oyununda çizim için belirli Tamagotchi’lerin isimleri veriliyor ve bunları isminden bilemezseniz panellere ne çizeceğiniz konusunda fikriniz olmuyor ve tam puan alamıyorsunuz. Kafe mini oyunu ise en tuhafı denebilir. Her seferinde sizden bir çift içecek isteniyor ama sadece bu şekilde bir servis yaparsanız beğenilmiyor. Masayı çok sepesifik şekilde donatmanız gerekiyor. Bunun için aşağıdaki videoya bir göz atabilirsiniz:
Dükkanlar haricinde Plaza’da da ufak tefek eylemler olabiliyor. Bazen diyaloğa dayalı mini görevler, bazen de bakım isteyen bahçe detayları gibi anlık şeyler karşınıza çıkabilir. Bunlar haricinde Plaza bir hub görevi görmekte ve festivale kadar oldukça cansız bir atmosfere sahip.
Tama-teknik mevzular
Tamagotchi Plaza’nın Nintendo Switch 1 ve Nintendo Switch 2 için iki ayrı sürümü bulunuyor. Yukarıda da değindiğim üzere Switch 2’de fazladan üç tane dükkan bulunmakta, bunlar Switch 2 Joycon’larının optik okuyucusunu kullanan mini oyunlara sahip. Switch 2’de yüksek çözünürlüklü ekran ve HDR ile geliştirilmiş renk desteği, Tamagotchi Plaza’nın pastel renkli dünyasını daha albenili gösteriyor. Bunun dışında çok büyük bir fark yok, oyun yalın yapısı ile iki tarafta da pürüzsüz bir performansa sahip.
Tamagotchi Plaza ayrıca Tamagotchi Uni cihazlar ile uyumlu. Plaza ile Uni bağlandığı takdirde özel eşyalar ve etkinlikler açılıyor ve her iki tarafta da ödül kazanılıyor. Türkiye’de Tamagotchi cihazlarını yakından takip etmeyi sürdüren bir azınlık vardır diye düşünerek bu detayı da es geçmek istemedim.
Artılar ve Eksiler
Artılar:
- Genişletilmiş oynanış ve sosyal etkileşimler
- Basit kontroller ve akıcı arayüz
- Elde ve dock modlarında sorunsuz performans
- Çocuklar ve yetişkinler için uygun içerik
Eksiler:
- Uzun süre oynanış için çok müsait değil
- Daha fazla plaza etkinliği eklenebilirdi
Sonuç: Switch 2’de Tamagotchi Ruhu Yaşıyor
Tamagotchi Plaza, hem nostalji arayan yetişkinlere hem de ilk kez bu dijital evcilik dünyasını deneyimleyecek çocuklara hitap eden, sevimlilikle dolu bir oyun. Mini oyunların hepsini deneyim ettikten sonra sizi başında uzun süre tutamayabilir ama ara sıra açıp kısa süreli oynanış ziyaretleri için de oldukça ideal bir oyun. Bazı içeriklerin sadece Uni sahiplerine özel olması biraz üzücü. Bu içeriği oyun içinde farklı şekillerle de açabilsek harika olurdu. Yine de kendine has yapısıyla oyunun ilginç bir albenisi var.
Tamagotchi Plaza’nın Nintendo Switch sürümü 39 dolar, Switch 2 sürümü ise 49 dolarlık fiyat etiketine sahip. Sonradan geçiş yapılabilmesi için 10 dolarlık bir yükseltme de mevcut.