Fallout Tarihi ve Dünyası Bölüm 6: Enclave

Brotherhood of Steel yazımızın ardından, en büyük düşmanı Enclave ile Fallout Tarihi serimize devam ediyoruz…

Rebuilding America’s Future Today!

Savaş öncesi Amerikan hükümeti üyelerinden beri gelen, gizemli, politik, bilimsel ve askeri bir organizasyon olan Enclave, hükümetin üst düzey görevlilerinden, askeriyenin elit üyelerinden ve bunun gibi önde gelen güçlü, devlet içerisinden sözü geçen kişiler tarafından kuruldu.

Büyük Savaş sonrası ayakta kalmayı başarmış sayılı organizasyondan birisi olan Enclave’in kökleri savaş öncesi Amerikan hükümetine ve askeriyesine dayanır. Tüm kurucu üyelerin ortak fikri, nükleer savaşın kaçınılmaz olduğu ve ülkenin çoğunluğunun savaştan sağ çıkamayacağı yönündeydi. Büyük Savaş’ın sonunda Amerika’nın önde gelen kişileri hayatta kalıp ve akabinde, ivedi ile komunizmi sonsuza kadar Amerika’dan silip, ülkeyi yeniden inşa etmeyi planladılar.

2073 yılında, doğal kaynakları elde etme yarışı, küresel boyutta zirveye ulaştı. Amerika, Pasifik Okyanusu’nu derinliklerinin dibinde gömülü kalmış ham petrolün dünyada bilinen son rezervini elde etti. Poseidon Oil, savaşın devam eden yılları içerisinde tüm dünyada petrol ağı kurarak dünyanın petrol tekeli haline geldi.

fallout-tarihi-enclave-02

Savaşın korkutucu ve yıkıcı bir hal almaya başladığı 2077 yılının başlarında, gezegen nükleer yıkıma giderken, Birleşik Devletlerin Başkanı ve hükümetin çeşitli ileri gelen üyeleri, gizlice kıtanın çeşitli bölgelerindeki, halktan gizli tutulmuş güvenli bölgelere çekildi. Enclave’in bir çok üyesi bu bölgelerde birbirleriyle uzaktan iletişim kurmaya devam etti. Çin ile devam eden savaş sonrası varlığını sürdüreceği planlanmış olmasına rağmen, bombalar düşmeye başladığında Pasifik Okyanusu’ndaki Poseidon Petrol Rafinerisi’nin ana üssü ile olan bağlantılar koptu. Ana üssün yeni ve öncelikli hedefi, Birleşik Devletler’i geri alıp, kalkındırıp, tekrardan kurmak; akabinde komunizmi sonsuza kadar Amerika’dan silmek oldu. Dünya, Amerika ile birlikte nükleer savaşın ortasında kavrulurken, Birleşik Devletler’in başkanı ve Enclave’e dahil olan Amerikan hükümetinin geri kalan savaş öncesi üyeleri gizlendikleri yerleri korudular.

Vault-Tec! Geleceğinizi güven altına alır!

Bu süre zarfında sığınaklar, Birleşik Devletler tarafından destekleniyordu ve dolayısıyla kontrol tamamen yönetimin eli altındaydı. Açıkça, Büyük Savaş’ta kimin hayatta kalıp, kimin yıkımla birlikte yok olacağını yönetim belirleyecekti. Gizli saklı yürütülen Vault projesinin büyük bir bölümü amacının dışına sapmaya başladı.

Savaşın kızışmasıyla birlikte, Enclave üyeleri saklandıkları yerden hızlıca ayrılıp, gizlice rafineriye taşındı. Büyük Savaş’ın ardından uzun bir süre, Enclave sessizce Pasifik’deki petrol rafinelerinde bekleyip, askeri gücünü yeniden toparladı ve teknoloji alanında gelşimlerini sağladı.

fallout-tarihi-enclave-03

100 yılı aşkın bir süre boyunca Wasteland’deki radyasyon seviyesini düzenli olarak takibin ardından, Wasteland’e yeniden geri dönüp, yayılıp, Amerikan ulusunu yeniden canlandırmayı amaçladılar. Geliştirdikleri İleri Seviye Güç Zırhı geriye kalan radyasyon seviyesini süzüp, temizleyecek biçimde tasarlandı. Kendi geliştirdikleri Vertibird isimli helikopterlerini kullanarak, petrol rafinerisine en yakın eyalet olan Kaliforniya’nın dört bir köşesinde keşiflere başlandı. Akabinde, Super Mutantlar, ghoullar ve diğer tüm tehditlerinin sebebi, Baskın Evrim Virüsü’nün (Forced Evolution Virus/F.E.V.) geliştirildiği yer olan Mariposa Askeri Üssü’ne rastgeldiler.

fallout-tarihi-enclave-06

Enclave, askeri üssün altında kazılar yapıp, üssün derinliklerinde gömülü kalmış, unutulmuş, kabarcıklar çıkaran ve yapış yapış yeşil madde olan FEV virüsünü yeniden çıkardılar. Enclave, virüsten örnekler toplayıp, bu örnekleri petrol rafinelerinde analiz ettirdi. Bundan önce, kazı yaparken bazı madenciler FEV’e tamamen maruz kaldı. Kaza ile virüsün içerisine düştüğü tahmin edilen madenciler, mutasyon geçirmeye başlayıp, ikinci seviye Super-Mutant‘a dönüştü.

Mutant madenciler fazla zaman geçmeden Enclave korumasını aşıp, Enclave’in kaçarken geride bıraktıkları techizata el koyarak ilk mutant ordusunu oluşturdular ve çok hızlı bir şekilde, askeri üssün üst katmanlarına dayandılar. Enclave birlikleri, tüm engelleri aşarak akın eden super mutant ordusundan panikle kaçıyordu. Üssün üst katlarına çekilmek zorunda kalan Enclave, alt katmanların bütün girişlerini kilitleyip, patlayıcılarla destekleyerek ikinci nesil mutantları üssün derinliklerine kapatmak zorunda kaldılar.

Soykırıma hazırlık

İşlerin Enclave için bu kadar ters gitmiş olmasına rağmen, hala ihtiyaçları olan virüs örneklerine sahiplerdi. Hızlıca rafineriye geri dönüp, U.S. Chemical Corps‘a örnekleri teslim etmelerinin ardından acilen serum çalışmalarına başlandı. Araştırmaların sonunda, yalnızca virüsten etkilenmiş mutantlar üzerinde işe yarayan etkili ve ölümcül bir toksin buldular. Fakat, bu toksin ya tedavi ediyordu ya da akıllı Super-Mutant’a çeviriyordu. İnsanların üzerindeki sonucu görebilmek ve araştırmalarda ilerleme sağlayabilmek için deneklere ihtiyaç duyuldu. İki çeşit test grubu oluşturuldu; ilki tamamen temiz ve saf insanlardan oluşan grup, diğeri ise kendi halinde yer üstünde yaşayan, onlarca sene radyasyona maruz kalmış, yarı mutant ve mutantlar. Enclave bu mutant denekleri kolayca, Oregon Eyaleti’nin güneyinde yer alan Arroyo kabilesinin tüm nüfusunu kaçırarak elde ettiler.

Temiz insan grubu bulmak çok daha zor olacaktı. Enclave, Chemical Corps’un petrol rafinerisinde yaşayan kimseyi denek olarak kullanamayacağını söylediğinde, Chemical Corps mecburen başka yerlere bakmak zorunda kaldı. Böylelikle, araştırmalar sonucu Vault 13’e girmeye karar verildi. Vault 13’e zorla girebilmek için Vault’un ana bilgisayarına kapıyı açma komutu verildi. İçeride zayıf bir direniş ile karşılaşmış olmalarına rağmen, bu durum çok kolay aşıldı. Geriye kalan insanların etrafını kuşatan Enclave, kontrollü bir şekilde, herkesi petrol rafinerisindeki laboratuvarlarına, FEV deneylerini gerçekleştirmek amacıyla Vertibird helikopterlerle taşıdı. Deneylerine hızla devam eden Enclave, aynı zamanda anakaradaki tüm popülasyonu yok etmeyi planlayarak, havadan zehir vermeye hazırlandı.

fallout-tarihi-enclave-04

Fakat, San Francisco koyundaki bir toplulukta uzun yıllardır yaşayan, halk arasında Seçilmiş olarak anılan bir kişi ortaya çıkar. Seçilmiş Kişi (Chosen One, Fallout 2) doğumundan itibaren gelecekte yaşadığı topluluğun başına geçmesi için eğitildi. Bu topluluk Enclave tarafından kaçırılmadan önce Arroyo Kabilesi ile yakın bağ içerisindeydi. Arroyo, Seçilmiş Kişi eğitimi tamanlandığında Cennetin Bahçesi Yaratma Kiti (Garden of Eden Creation Kit, GECK) bulması için gönderildi. Uzun aramalar sonucu, Seçilmiş Kişi GECK’i buldu. Bulduğu sırada ilgisini çeken bir olayla karşılaştı. Söylenti ve komplo teorilerinden duydukları doğruydu ve Enclave faaliyetini sürdürüyordu. Bunun üzerine vakit kaybetmeden Enclave helikopterlerini takip etmeye başladı.

Seçilmiş Kişi, Enclave’i Pasifik Okyanusu’ndaki Poseidon Petrol Rafinerisi’ne kadar takip etti. Bu takibi sonucunda, FEV deneylerinde denek olarak kullanmak için Enclave’in, Arroyo ve Vault 13 sakinlerini kaçırdığını öğrendi. Hızlıca planladığı kurtarma sırasında bir çok Enclave askeri ile savaştı. Rafineri’den kaçarken, Enclave’in başarılı deneylerinden birisi ve ölüm makinesi olarak adlandırılan Frank Horrigan ile karşılaştı. Horrigan tam tabiri ile Power Armor giymiş bir Ultra Super Mutant’dı. İkinci Jenerasyon Super Mutant ve kendisi için özel hazırlanmış modifiyeli Power Armor’la hareket eden bir savaş makinesi. Seçilmiş Kişi’nin zorlu bir savaşın sonucunda, hayatı boyunca aldığı eğitimler kendini göstermiş ve 2242 yılında Horrigan öldürüldü. Horrigan’ı öldüren, Vault 13 ve Arroyo sakinlerini kurtaran Seçilmiş Kişi, kaçarken Petrol Rafinesine zaman ayarlı bomba yerleştirdi. Böylelikle, Enclave ana karargahı yokedilmiş oldu ve dünya, üzerinde oynanmış FEV virüsünün yaratacağı korkuç tahribattan kurtuldu.

fallout-tarihi-enclave-07

Enclave’in her zaman olası bir faciaya karşı B planı olduğu unutulmaması gerekirdi. Tüm bu olaylara rağmen Enclave, Petrol Rafinerisi’nden de sağ çıkmayı başardı. Fakat patlama sonucu Başkan Richardson tarihten tamamiyle silinmiş oldu. Gücü kalmamış, liderlerinden kopmuş, sayıca çok azalmış olan Enclave, Albay Augustus Autumn’un kendini ön plana atmasıyla yeniden organize olup, gücünü geri toplamak amacıyla Yeni Kaliforniya’da saklanmaya başladı.

fallout-tarihi-enclave-05

Gelecek bölümde Enclave ve Brotherhood of Steel arasındaki büyük mücadeleyi işleyeceğiz. Takipte kalın!

Fallout Tarihi ve Dünyası yazı dizimizin şu ana kadar yayınlanmış bölümleri:
Bölüm 1: Savaşa Dair
Bölüm 2: Sığınaklar
Bölüm 3: Süper Mutantlar
Bölüm 4: Brotherhood of Steel
Bölüm 5: Brotherhood of Steel 2

Önceki İçerikGame of Thrones’un 2. Sezonu Geliyor
Sonraki İçerikBethesda uyardı: Fallout 4’ün konsol kodları kayıtlı dosyalarınızı kolayca bozabilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz