Fallout Tarihi ve Dünyası Bölüm 8: NCR, Mr.House ve Hoover Dam Savaşı

Fallout Tarihi ve Dünyası serimizin geçen bölümden hatırlayacağımız üzere, dağılan Enclave, Yeni Kaliforniya Cumhuriyeti adında hızlı büyüyen bir bölgenin sınırlarına yerleşti. Bu haftaki konumuz Yeni Kaliforniya Cumhuriyeti, diğer adıyla NCR’ı ve çok hızlı dahil olduğu Hoover Dam Savaşı’nı işleyeceğiz.

Vault 15; Yeni Kaliforniya‘nın ortasına kurulmuş, diğer sığınaklar gibi Vault-Tec tarafından sosyal deney amacıyla kullanılan bir başka sığınaktı. Fallout İncili‘ne göre bu sığınağın amacı 50 sene boyunca birbirine tamamen zıt ideoloji ve kültürlerdeki insanları bir arada toplayıp, kapatmaktı. Bu insanlar bir şekilde aralarında çoğaldılar fakat kutuplaşmalar da bir o kadar arttı. Birbirleriyle olan bu ayrışma onları 4 gruba böldü ve 2141 yılının bahar aylarında bu 4 grup cesurca sığınaktan ayrılıp Wasteland‘e dağıldı. Bu gruplardan üçü, başıboş gezen yağmacı çetelerden oluşan; Jackals, Vipers ve Khans olarak kendilerini adlandırdılar. Diğer dördüncü grup ise, Vault 15’in yalnızca birkaç mil batısındaki, Shady Sands adında eski bir yerleşim bölgesine yerleştiler.
Diğer üç çete grubu yıllarca birbirlerini ve köyü taciz edip durdu.

20 yıl içerisinde, Shady Sands küçük, kendi halinde bir yerleşim yeri olmaktan çıkıp, hızlı gelişen, kendi ekinlerini ekip, yetiştirdikleri brahminleri (birden fazla kafalı inek) güden ve kendi kendini idare eden bir kasaba haline geldi. 2161 yılında kendilerine lider olarak gördükleri Aradesh, 2186 yılında Shady Sands ve çevre bölgelerin ismini Yeni Kaliforniya Cumhuriyeti (NCR) olarak belirledi ve kasaba sakinleri tarafından NCR’ın ilk başkanı olarak seçildi. Eski köy olan Shady Sands artık ticarete başlamış, NCR’a katılan diğer komşu eyaletleri olan Los Angeles, Maxson, The Hub ve Dayglow arasında ipek yolu oluşturmuştu.

fallout-tarihi-NCR-02

Kıyamet sonrası standartlarına kıyasla, Yeni Kaliforniya Cumhuriyeti, kusursuz ve başarılı ekonominin örneği haline geldi. Etik ve doğru politikasıyla, vatandaşlık haklarıyla, hukuk kanunlarıyla, makul oranda fiziksel güvenlik önlemleriyle NCR, dört dörtlük bir ülke olma yolunda ilerliyordu. 2274 yılında NCR gözcüleri keşife çıktığında New Vegas’ı farkettiler. Aynı zamanda New Vegas Strip’de yaşayan bir kişi, bu durumu medeniyetin geri dönüş olarak düşünüp, yeniden harekete geçirmeye karar verir. Bu kişi; RobCo Endüstrileri şirketinin kurucusu Robert Edwin House, halk arasında bilinen ismiyle Mr. House‘un ta kendisidir.

Nükleer savaştan çok uzun zaman geçtiği için hatırlamayanlara hatırlatmak maksadıyla RobCo Endüstrileri, Pip-Boy, Stealth Boy, Sentry Bot ve Liberty Prime gibi ileri teknoloji ürünleri üreten firmadır. Aynı zamanda Poseidon Enerji’nin rakibi olan firma Wasteland’de faaliyetini kısmen sürdürmektedir.

Mr. House Securitron adını verdiği güvenlik robotlarıyla Hoover Dam’de yaşayan kabileleri başka yerlere gönderdi ve bölgeyi robotlarla güvenli hale getirdi. En başta Mr.House’un rezervlerini kullanan kabilelere, RobCo 2060-B adlı akıllı robotlarını gönderip kabile liderleri ile yardımları karşılığında anlaşmaya varmaya çalıştı. Bazı kabileler karşı çıktı ama en büyüklerinden ve güçlülerinden 3 tanesi, Mr. House’un yanında olup, destek vermeyi tercih etti. Bunlar, Omertas, Chairmen ve White Glove Society kabileleriydi. Mr. House, kabilelere artık aile olarak hitap etmeyi tercih edip, minnettarlığını göstermek adına onlara Gomorrah, Tops ve Ultra-Luxe kumarhanelerinin yönetimini verdi. New Vegas artık eski günlerini aratmıyor, Wasteland’in aksine huzurlu, güvenli ve eğlenceli bir ortam sunmaya başlamıştı. 3 aile birbirleri arasında her daim nefret edip, çatışma içerisinde olmasına rağmen, Mr.House’dan korktukları için bu nefreti hiç eyleme dökmeye niyetli olmadılar.

fallout-tarihi-NCR-03

New Vegas’ın güvenli ortamının yanında, kendi suyunu ve elektriğini üretip ve yalnızca bu üretimin en fazla %5’ini kullanıyor ve ücret almadan dağıtmayı tercih ediyordu. Bu durum, Vegas Strip’e geldiklerinde, NCR ordusu için büyük süpriz oldu. Çünkü New Vegas’ın çevresinin bu denli güvenli hale getirilip, güvenlik ekipleriyle korunaklı bir bölge olması şaşırtıcıydı. New Vegas Strip ile bitişik komşu olan Hoover Dam’in kontrolü NCR birliklerindeydi ve NCR, Strip’in kontrolünü de istiyordu. Mr. House ile sürekli anlaşmaya varılmaya uğraşılıyordu.

Fakat, New Vegas yalnızca NCR’ın dikkatini değil, Caesar’ın Lejyonları adı altında, kölelerden oluşan, otokratik, aşırı gerici, totaliter bir toplumun da dikkatini çekti. Hoover Dam, Caesar için stratejik anlamda çok önemliydi. Çünkü Hoover Dam, Caesar için stratejik olarak varlıklarını daha ön plana çıkartacak bir yer ve nehirle kesişmesi de Lejyonlar için büyük avantaj oluşturacaktı. Eğer nehri alırlarsa New Vegas da Caesar’ın olacak ve adını New Rome diye adlandıracaktı. Caesar, hiç vakit kaybetmeden saldırı emrini verdi.

fallout-tarihi-NCR-04

Caesar büyük bir orduyla Hoover Dam’e saldırıya geçti. NCR’ın bu saldırıdan son anda haberi oldu ve çok hızlı taktik hazırlayarak, Caesar’ın Lejyonlarını Hoover Dam Barajında karşıladı. Fakat lejyonlar hem çok güçlü, hem de sayıca üstündü. NCR barajın üstünde etkin bir savunma sağlayamayınca geri çekildi ve Lejyonları keskin nişancılarla uzaktan avlamaya başladı ama Lejyonların sayısı bitmiyor ve korkusuzca geliyordu. Birebir savaşta lejyonların karşısında duramayacağını anlayan NCR taktik değiştirerek Boulder şehrinin en gerilerine kadar çekildi.

Galibiyet sevinciyle NCR’ı kovalayan lejyonlar da şehrin içlerine kadar girdiler. Ancak NCR’ın istediği de tam olarak buydu. Tuzaklarla donattıkları şehri lejyonlar içerdeyken havayı uçurdular. Çok az sayıda kalan lejyonlar geri çekilmek zorunda kaldı ve böylelikle Birinci Hoover Dam Savaşı NCR’ın galibiyetiyle sonuçlandı. Yenilgiyi hazmedemeyen Caesar, başarısızlığa uğrayan bütün komutanlarını, ordu komutanı Legate ile birlikte öldürdü. Fakat Legate’nin bu katliamdan ağır yanıklarla kurtulduğu söylenir ve bölge halkı tarafından Burning Man (Yanan adam) adıyla efsane haline gelmiştir.

fallout-tarihi-NCR-05

Savaşın sonunda NCR, Mr.House ile yeni bir anlaşmaya giderek, küçük de olsa New Vegas Strip’in güvenliğine ortak oldu. NCR birliklerinin etrafta olması Mr.House’un bir yönden hoşuna gidiyordu, çünkü NCR, Vegas Strip’e peşinden daha fazla müşteri getirdi. New Vegas Strip’teki tüm bu gelişmeler Mojave Wasteland’de duyuldu ve eğlence arayanların uğrak yeri haline geldi.

Bütün bu eğlence ve güvenliğe rağmen NCR, Lejyonlar tarafından yeniden bir saldırı geleceğine emindi ve bekledikleri de oldu. Birinci Hoover Dam Savaşı’ndan 4 yıl sonra, 2281 yılında Caesar’ın Lejyonları daha büyük bir orduyla Hoover Dam’e yeniden akın başlattı.

Bu haftaki Fallout Tarihi yazımızın sonuna geldik. NCR, uzun zamandır Wasteland’de görülmemiş bir politika anlayışı ile git gide sınırlarını genişletirken, 2277 yılında çıkan Birinci Hoover Dam Savaşı’nda NCR, Lejyonlara ağır kayıplar verdirmiş fakat Lejyonlar, çok hızlı bir şekilde toparlanarak 2281 yılında yeniden saldırıya geçmişti. Bir sonraki bölümümüzde Caesar’ın Lejyonları’nı daha ayrıntılı işleyeceğiz ve İkinci Hoover Dam Savaşı’na tanık olacağız. Takip etmeye devam edin…

Fallout Tarihi ve Dünyası yazı dizimizin şu ana kadar yayınlanmış bölümleri:
Bölüm 1: Savaşa Dair
Bölüm 2: Sığınaklar
Bölüm 3: Süper Mutantlar
Bölüm 4: Brotherhood of Steel
Bölüm 5: Brotherhood of Steel 2
Bölüm 6: Enclave
Bölüm 7: Enclave ve Brotherhood Savaşı

Önceki İçerikPlaystation 4’ün En Yeni Oyunu “Brutal” Grafikleriyle Dikkat Çekiyor
Sonraki İçerikİptal edilen Half-Life oyunu ‘Return to Ravenholm’dan yeni görüntüler ortaya çıktı!

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz