Söz konusu rol yapma oyunları olduğunda en üretken ülkelerin başında kesinlikle Japonya geliyor. 80’li yıllardan bu yana özünden fazla şey kaybetmeden günümüze kadar gelmiş ve halen beğeni ile oynanan köklü rol yapma serilerinden biri olan Dragon Quest ise 11 numaralı ana oyunu ile 2017’de oyunseverler ile buluşmuştu. Builders, Monsters ve Heroes gibi yan başlıklara sahip spin-off yapımlar ile de geçtiğimiz yıla kadar aktif şekilde Dragon Quest oyunları görmeye devam ettik. Yapımcı Square Enix biraz köklerine dönmeye karar vererek ve HD-2D tekniğini de arkasına alarak Erdrick üçlemesi olarak da bilinen ilk üç oyuna tekrar dönüş yapmaya karar verdi. İlk basamak olarak seçilen Dragon Quest III HD-2D Remake inceleme yazımızda orijinalde 1988 yapımı olan bir efsane ile yeniden buluşuyoruz.

Erdrick üçlemesi nedir ve neden üçüncü oyunla başlıyoruz?

İncelemeye aklınıza gelen ilk sorularla başlayalım. Erdrick (Oyunun Japon versiyonunda Loto ya da Roto olarak geçer) Dragon Quest kahramanlarına verilen onursal bir ünvan. Tüm Dragon Quest oyunları aynı zaman çizgisi ya da evrende geçmese de ilk üç oyun birbiri ile bağlantılı ve sürpriz, üçüncü oyun aslında kronolojinin başında yer alıyor. Yani Dragon Quest I ve II’de oynadığımız karakterler Dragon Quest III’ün kahramanının soyundan geliyor. Üç oyun da yeniden yapılacak ve oyunların çıkış yılı yerine kronolojik sıraya göre hazırlanmaları uygun görülmüş, dolayısıyla üçüncü oyun ile açılış yapılmış.

Hikayeyi de kısaca analım. Baramos adlı kötü bir varlığın dünyayı tehdit etmesi ile birlikte Aliahan Krallığı’nın efsanevi savaşçısı Ortega yollara düşer ancak kendisinden bir daha haber alınmaz. Ortega’nın çocuğu olan ana karkaterimiz on altıncı yaşına bastığında kral tarafından çağırılır ve Ortega’nın yarım bıraktığı macerayı tamamlamak ve Baramos’u yok etmek için görevlendirilir. Gelecekte Erdrick ünvanı ile anılacak kahramanımız yanına birkaç sadık savaşçı alarak babasının izini sürmeye başlar.

Bana bir karakter yarat, kodu mu oturtsun

Dragon Quest III HD-2D Remake, orijinalinde olduğu gibi kahramanın cinsiyeti, ismi gibi temel iki seçimin ardından sizi adeta bir sınava tutar gibi bir dizi soruya tutuyor. İlk bakışta çok önemli değil gibi görünse de aslında vereceğiniz cevaplar karakterinizin kişiliğini, buna bağlı olarak karakterin gelişme ivmesi belirleniyor. Eğer en iyi stat gelişimine sahip olan karakteri oluşturmak isterseniz sizlere minik bir rehber ayarladım:

Öncelikle oyundaki en iyi gelişim ivmesine sahip kişilik Vamp olarak kabul ediliyor. Bu kişiliğe orijinal oyunda sadece kadınlar sahip olabiliyordu. HD-2D ile bu durum artık yan karakterler için değişmiş olsa da ana karakterde halen aynı kural geçerli. Oyunun başında size sunulan A ve B görünüşü başlangıçta çok anlam ifade etmese de bir sonraki ekranda A’nın erkek B’nin de kadın olduğunu öğreniyoruz. Bu seçime bağlı olarak oyun içinde de size Ortega’nın oğlu ya da kızı olarak hitap ediliyor. B’yi seçerek oyuna başlayın. Size sorulan soruları “Do you believe that a promise, once made, can under no circumstances be broken?” gelene kadar YES olarak cevaplayın. Buradan itibaren tüm sorulara NO cevabı verin. Son sahnede chancellor karakterinin yanına giderek iki kez YES seçeneğini seçin. Tebrikler, oyunun en iyi stat gelişimine sahip Vamp kişiliğine sahipsiniz. Yine de oyunda kuracağınız ekibin de önemli olduğunu unutmayın.

Ekipten bahsetmişken, oyunun başlarında yanınızda savaşması için savaşçılar toplamanız gerekiyor. Bunun için şehirdeki tavernaya uğramalısınız. Burada çeşitli nitelikler ve sınıflara sahip kahramanlar ile karşılacak ve onları yanınıza alabileceksiniz. Dragon Quest III’ün meslek sistemi oldukça esnek ve emek verdikçe oyuncuyu ödüllendiren bir nitelikte. Bir karakter 20. seviyeye ulaştığında başka bir mesleğe geçirerek birinci seviyeye döndürebiliyorsunuz. Bu şekilde karakterler eski mesleklerindeki yetenekleri kullanabiliyor ve üstüne yeni meslek yeteneklerini ekliyor, ayrıca temel stat bonusları sayesinde yeniden seviye atladıklarında olması gerekenden daha yüksek değerlere ulaşıyorlar.

Özüne sadık ama cilalı

Bu tür klasikler yeniden yapıldığında ilk sorgulanan durum yeni yapımın aslına ne kadar sadık olduğu oluyor. Yakın dönem Silent Hill 2 yapımlarda gördüğümüz üzere nostalji faktörü bazen oyuncu yararına düşünülen değişiklerden daha fazla önemsenebiliyor. Dragon Quest III HD-2D Remake bu konuda iyi diyebileceğimiz bir noktada yer alıyor. Öncelikle Square Enix’in geçmiş dönem HD-2D yapımlarında da olduğu gibi karakterler ve düşmanlar için baştan hazırlanmış sprite görseller ve pixel art estetiğine yakın görünecek şekilde hazırlanmış üç boyutlu arkaplan grafikleri oldukça uyumlu duruyor. Square Enix’in Octopath Traveller, Live A Live ve Triangle Strategy gibi oyunlarında kullandığı bu formül bir süredir güzel işlemekte ve oyunlara nostaljik bir hava katmakta; Dragon Quest’e de oldukça yakışmış.

Geliştirmeler sadece görsellerle sınırlı değil. Oyunda diyaloglar da seslendirilmiş ve hem Japonca hem de İngilizce seçeneği sunulmuş. Midi olan bestelerin yerini ise senfonik kayıtlar almış ve kulaklarınızı bayram ettiriyorlar. Bunların yanısıra opsiyonel olarak bazı modern dokunuşlar da mevcut. Örneğin oyundaki bir sonraki görev noktasını harita üzerinde görebilir ya da seçeneklerden kapatarak eski oyunlardaki gibi takılabilirsiniz. Haritalar da orijinal oyuna göre hayli büyümüş ve oyunun dünyası çok daha genişlemiş. Yeni sürümde zorluk seçeneği de sunularak savaşlarda zorlanan oyuncular için kolaylık ya da hardcore arkadaşlar için ekstra mücadele mümkün kılınmış. Dragon Quest oyunlarında ölen karakterleri diriltmek masraflı (kiliseye götürerek ücreti karşılığında diriltebiliyorsunuz) ve partiniz mağlup edilirse elinizdeki paranın belli bir oranını kaybediyorsunuz (bunun önüne geçmek için paranızı bankaya koymalısınız). Bu tür mekanikler ana oyun deneyiminin bir parçası olsa da hikaye için oynayan ya da grind yapmak istemeyen oyuncuların da düşünülmesi güzel. Bunların haricinde partinizdeki savaşçıların renk paletini değiştirebilme, yeni bir meslek olan ve canavar yakalamanıza olanak tanıyan Monster Wrangler gibi irili ufaklı pek çok yenilik oyuna dahil edilmiş.

Savaşlarda ise ilk etapta karakterlerin de savaş ekranında görünmesi bir heyecan yaratsa da komutları vermenizin ardından aksiyon sekansı yine orijinal yapımlardaki gibi birinci şahıs perspektifinde gerçekleşiyor. Nostaljik savaş sekanslarına alternatif olarak karakterlerin savaş animasyonlarını görebildiğimiz bir seçenek sunulmuş olmasını çok isterdim. Neyse ki savaş hızını ayarlama ve otomatik savaşmanızı sağlayan taktikler gibi bazı kullanıcı dostu yenilikler işi daha sabredilebilir bir kıvama getirmeyi başarmış. Gönül isterdi ki düşmanlar random encounter şeklinde gelmesin, ya da opsiyonel olarak dünya haritası ya da zindanlarda gezinirken savaşları açıp kapatabilelim. Final Fantasy VII-VIII ve IX’un modern konsol versiyonlarındaki bu tarz seçenekler vardı. Belki sonraki Dragon Quest oyunlarında, kim bilir?

Ustaya saygı kuşağı ve kapanış

Dragon Quest’ten bahsederken yakın dönem aramızdan ayrılan Akira Toriyama’yı da anmak boynumuzun borcu. Dragon Ball adlı mangasıyla dünya çapında büyük bir üne kavuşan Toriyama aynı zamanda Chrono Trigger, Tobal ve Blue Dragon gibi video oyunları için de karakter ve canavar tasarımı yaptı. Bunların içinde ilk göz ağrısı ise Dragon Quest’ti. 1986’dan ölümüne (1 Mart 2024) dek çıkan TÜM Dragon Quest oyunlarının karakterleri Toriyama’nın kaleminden çıktı. Neredeyse 50 yıla yayılmış uzun kariyerinde hem manga okurları, hem anime seyircileri, hem de oyuncular için harika işlere imza atan bu büyük yeteneği saygı ile anıyoruz.

Dragon Quest III HD-2D Remake Nintendo Switch, PlayStation 5, Xbox Seris S/X ve PC platformlarında çıkış yaptı. Performans açısından platformlar arasında önemli bir fark yok, o nedenle önerim eğer Switch ya da Steam Deck gibi bir cihaza sahipseniz oyunu bu platformlarda edinip yattığınız yerden keyifle oynayın. Fiyatlandırma olarak yurt dışında 60 dolar uygun görülmüş. Türkiye’de ise oyun Steam’de 49 dolar (yaklaşık 1750TL), PlayStation’da 2500TL, Xbox’ta ise 1750TL’den fiyatlandırmış. Özellikle retro seven oyunculara önerebileceğim Dragon Quest III HD-2D ortalama bir oynanış ile 40-50 saat, tüm içeriğiyle tüketilmek istenirse de 70-80 saat civarı bir oynanış süresine sahip.

GENEL BAKIŞ
Nostalji
9
Fiyat / Performans
9
Önceki İçerikİlginç bir ortaklık: Stellar Blade x Nier Automata
Sonraki İçerikWoW Classic 20. Yıl Dönümü Sürümü Diyarları Çıktı!
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
dragon-quest-iii-hd-2d-remake-incelemeOyun dünyasının en köklü rol yapma oyunlarından biri başarıyla aramıza geri döndü.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz