Tur tabanlı strateji konsol tarafında çok yaygın görülen bir tür değil. Ancak Intelligent Systems, Nintendo tarafında bu açığı yıllardır başarıyla kapatıyor. Günümüzde Fire Emblem serisiyle çokça ses getiren stüdyo ayrıca Paper Mario, Warioware ve yazımıza konu olan Wars serisi ile de Nintendo’ya büyük katkılar sağladı. Taşınabilir el konsolu Gameboy Advance ile batıda büyük başarı yakalayan Advance Wars, bir bakıma o dönemler Japonya dışında pek tanınmayan Fire Emblem serisinin de önünü açmış oldu. 2001 yılının büyük klasiğini bizlerle bir kez daha buluşturmak için harekete geçen firma efsanenin yenilenmiş haliyle karşımızda. Nintendo Switch’e özel olarak geliştirilen Advance Wars 1+2: Reboot Camp inceleme yazımızda nostaljik bir mücadeleye geri dönüyoruz.

Batı Çıkarması

Orijinalde çıktığı konsolu ön takı alarak isimlendiren Wars serisi ilk olarak Japonya’nın 8 bit konsolu Famicom ile yola çıktı. Famicom Wars tıpkı Fire Emblem gibi Japonya harici bölgede çıkış yapmayan bir oyundu. Bu kararda yatan temel neden o dönemler Nintendo’nun batılı oyuncuların kompleks mekanikler ve tur tabanlı oynanışa sahip bir oyunu sevmeyeceği fikri idi. Aynı durum Advance Wars için de söz konusu olsa da oyunun tasarımcısı Kentaro Nishimura oyun içinde eğitim bölümleri ve bizi alıştıra alıştıra zorlaşan mekanikler ile durumu çözdü. Oyun batıda o kadar tuttu ki Nintendo benzer yapıda bir seri olan Fire Emblem’i de batıyla buluşturdu. Günümüzde Fire Emblem’in ne kadar popüler olduğu göz önüne alınırsa Advance Wars için “Japon tur tabanlı strateji oyunlarının batıdaki fatihi” diyebiliriz.

Her ne kadar yolu açan yapım olsa da Wars serisi, Fire Emblem kadar sık karşımıza çıkmadı. 2008’de çıkan Advance Wars: Days of Ruin sonrası seri sessizce kenara çekildi ve Intelligent Systems Fire Emblem serisine yoğunlaştı. Aradan geçen 15 yıl sonrasında ise devrim niteliğindeki ilk iki Advance Wars oyunu tek pakette sürpriz bir şekilde karşımıza çıktı.

Acemi birliği

Advance Wars, Orange Star ve Blue Moon adlı iki ulusun savaşını konu alıyor. Blue Moon ordusunun komutanı Olaf’ın Orange Star’a saldırmasıyla tetiklenen savaşta Orange Star ordusunun taktik danışmanı olan karakterimiz Andy, kumandan Nell ile birlikte düşman saldırısına karşılık verir. Görevler devam ettikçe mücadeleye iki diğer komutan Max ve Sami de katılır. Oyunda üç komutandan birini yanınıza alarak savaşlara katılıyorsunuz. Komutları siz verseniz de komutan seçiminiz hikaye akışına etki edebiliyor. Oyunun ana kısmı ise Fire Emblem gibi savaş sekanslarından oluşmakta.

Görevler üzerinden ilerleyen oyunda savaşlar düşman ile aramızdaki turlar esnasında gerçekleşiyor. Her turda insan ya da araçlardan oluşan birliklerimizi haritada konumlandırıyor, menzil içindeysek saldırı gerçekleştirebiliyoruz. Haritalardaki şehirleri ele geçirebilirsek bulundukları panellere yerleştirdiğimiz birliklerimizin aldığı hasarları onarmamız mümkün. Şehirler sadece insan birlikleri tarafından ele geçirilebiliyor, o nedenle insan ve araçlar arasında iyi bir denge yakalamanız çok önemli. Oyunda kara ve hava birlikleri, tüfekten topa hafif-ağır çeşitli silahlara hakim ve her birliğin birbiri üzerinde avantajları ve dezavantajları var. Benzer şekilde oyunda çeşitli zemin türlerinde de üstünlük yakalamanız mümkün. Örneğin dağlık bir bölgede hasar almanız daha zor. iki kara parçasını kesen bir nehir araçların geçişine izin vermezken insanlar için bir kestirme görevi görebiliyor. Her birliğin bir sağlık değeri var, bu değer aktif savaşta birliğinizin içindeki aktif asker / araç sayınızı temsil ediyor ve ortalama 10 ile başlıyor. Savaşlarda hasar aldıkça bu sayı azalıyor. Ancak aynı türde birlikler birbiri ile güçlerini birleştirme özelliğine sahip. Yani 5 birime düşmüş bir birliği 4 birimlik bir diğer birlikle birleştirip 9 güce sahip olabiliyorsunuz. Rakamlar azaldıkça daha kolay yok edilme riski olduğu için bu stratejiyi es geçmeyin. Oyun zaten ilk 3 bölümde tüm bu mekanikleri çok temiz bir şekilde size öğretiyor.

Teknik mevzular

Unity ile geliştirilen Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp, orijinal oyundaki sprite grafikleri terk ederek üç boyutlu görsellere geçiş yapmış. Gameboy Advance’teki görsel tarza yakın olarak hazırlanan üç boyutlu modeller tartışmalı olarak iki boyutlu halleri kadar albenili durmuyorlar, ancak kesinlikle çok daha net ve canlılar. Oyunun üçüncü boyuta taşınması harita açısından da bir avantaj getirmiş. Orijinalde ekran boyutu ile sınırlı olan görüş açısı yerini 4 kademeli bir uzaklaşma / yakınlaşma opsiyonuna bırakmış. Bu, özellikle büyük haritalarda çok daha rahat bir oyun deneyimi sunuyor. Oyunda saniye başı 60 kare kilidi açılmış bir şekilde olsa da genel olarak 30 kare hızında bir performans alıyorsunuz. Birliklerin animasyonları oldukça akıcı bir şekilde oyuncuya aktarılıyor ve savaşlar harita ve çatışma arası geçişlere sahip olduğu için sahneler arası farklı kare hızlarını hissetmiyorsunuz.

Ateşkes

Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp, klasikler arasında olmasına karşın unutulmuş bir yapıtı yıllar sonra tekrar oynama fırsatı sunuyor bizlere. Kesinlikle eskimemiş başarılı oynanış mekanikleri ile hala harika ve keyifli bir oyun deneyimini bize vaat etmeyi başarıyor. Umarız bu oyun gelecekte daha da rafine görseller ve oynanış mekanikleri ile gelecek bir Switch Wars’un ilk adımı olur.

GENEL BAKIŞ
Görseller / Performans
7
Oynanış
9
Ses / Müzik
8
Eğlence
9
Önceki İçerikHorizon Forbidden West: Burning Shores inceleme (PS5)
Sonraki İçerikStar Wars Jedi: Survivor Çıktı!
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
advance-wars-12-re-boot-camp-incelemeKonsolda tur tabanlı strateji formülünü en iyi işleyen firma Intelligent Systems'ın bu derece özel bir projesini tekrar diriltmesi çok umut verici.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz