2018’de Nintendo’nun Microsoft’u geçmesi bekleniyor

Geçen yıl konsol pazarı son altı yıldaki en büyük büyümeyi yaşadı.

Bir rapora göre, konsol pazar payında bu yıl içinde Nintendo‘nun Microsoft‘u geçmesi bekleniyor.

Gamesindustry.bizin aktardığına göre, IHS Markit‘in yayımladığı analiz raporu, konsol pazarının 2017’deki durumuna ait detaylı veriler içeriyor. Rapordaki en çarpıcı bilgi ise şu şekilde: Switch‘in bu yıl da iyi bir performans sergilemesi halinde konsol pazar payı açısından Nintendo’nun Microsoft’u geçmesi öngörülüyor.

NINTENDO, BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE PAZAR PAYINI NEREDEYSE 2 KAT BÜYÜTTÜ

Raporda ayrıca, konsol pazarının 2017’de son altı yıldaki en büyük büyümeyi gerçekleştirdiği de belirtildi. Geçen yıl Xbox’ın donanım, yazılım ve servisler için 10 milyar dolarlık bir paya sahip olduğu; Nintendo’nun ise 8 milyar ile bunun hemen arkasında yer aldığı raporda geçen bilgiler arasında. Bu verilere göre, Nintendo 2016 yılına oranla pazar payında yaklaşık iki kat büyüme gösterirken, Microsoft ise hafif bir düşüş yaşadı.

Nintendo’nun bu yükselişi Switch’in çıkışına, SNES Classic‘in tekrardan piyasaya sürülmesine ve 3DS‘in devam eden satışlarına bağlandı.

SONY PAZARIN LİDERİ OLARAK KALMAYA DEVAM EDECEK

İleriye yönelik tahminlerde IHS Markit, Nintendo’nun ürün ve servislerde 2018 yılında 11 milyar dolar pazar payına ulaşacağını, Microsoft’un ise 9 milyara gerileceğini belirtiyor. Sony’nin ise şu anda olduğu gibi konsol pazarının lideri olarak kalmayı sürdüreceği raporda yazıyor.

2017 senesinde PlayStation’a yönelik ürün ve servis harcamalarının 20 milyar doları gördüğü ifade edildi. Bunun geçen yıla göre 2018’de biraz düşmesi, ancak toplam miktarın yine de 20 milyarı geçmesi bekleniyor.

İLGİLİ HABER – Oyuncuların sadece yüzde 6’sı mikro ödemeye para harcamıyor

Yıllara göre (2016, 2017 ve 2018) konsol pazarındaki paylar | Kaynak: IHS Markit

KONSOL PAZARININ TAHMİNİ BÜYÜME ORANI

Konsol pazarının 2018’de yüzde 4 oranında büyüme göstermesi öngörülürken, bu pazarın genelinde müşterilerin donanım, yazılım ve servis harcamalarının 42 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. 2017 senesinde bu rakam 41 milyardı. 2016’da ise 35 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

Raporda, 2017 senesinde konsol pazarındaki harcamaların 2011’den bu yana en büyük artışı gösterdiği kaydedildi. Bu zaman kadarki en yüksek nokta ise 2008’de gerçeklemiş ve Wii’nin gösterdiği başarılı satış performansı sayesinde 56 milyar dolarlık toplam pazar harcamasına ulaşılmıştı.

DONANIM VE YAZILIM SATIŞLARINDAKİ GELİRLER NE DURUMDA?

IHS Markit, donanım satışlarındaki gelirlerin pazar genelinde 2017’de yüzde 33 artarak 14,1 milyar dolara ulaştığını belirtiyor. Bu artışın en önemli faktörleri olarak ise Nintendo Switch ve Xbox One X gibi iki yeni konsolun piyasaya sürülmesinin yanında PS4 Pro‘nun devam eden yüksek satışları gösterildi. IHS Markit ayrıca, 2017 sonuna kadar 12,8 milyon adet Switch’in satıldığını da raporunda açıkladı.

Yazılım tarafında ise, hem kutulu hem de dijital oyun satışlarından elde edilen gelirlerin pazar genelinde geçen yıla oranla yüzde 12 artışla 23,6 milyar dolara ulaştığı bilgisi raporda yer alıyor. Xbox Live ve PlayStation Plus servislerine olan aboneliklerin de yüzde 11 artarak 3 milyar dolar gelir sağladığı kaydedildi. Servis gelirlerinin, Nintendo’nun kendi çevrimiçi servisini kurması ile 2018’de büyük ölçüde artış göstermesi bekleniyor.

İLGİLİ HABER – SÖYLENTİ: PlayStation 5’in geliştirici kiti hazır!

Önceki İçerikThe Last of Us Part 2’nin yönetmeni değişti
Sonraki İçerikThe Order 1886’nın yapımcısından yeni bir oyun geliyor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz