2005 yılında Sega’nın oyun dünyasına kazandırdığı dev seri Yakuza, geçtiğimiz yirmi yıl içinde çeşitli platformlarda birbirinden ilginç oyunlarla karşımıza çıktı. Action-adventure, beat ’em up ve role playing türlerinin başarılı bir sentezi olan serinin ana karakteri Kazuma Kiryu da video oyun dünyasında büyük bir tanınırlığa sahip. Serinin adından da anlaşılacağı üzere “Japon mafyası” olarak nitelendirebileceğimiz Yakuza (orijinal adıyla Ryu ga Gotoku) bize mafyanın yıkılmayan adamı Kiryu’nun rolünü veriyor ve dev gibi problemleri yumruklarımızla yıkıyoruz. Bu eski nesil ama oldukça tesirli formül bir sürü yan aktivite, yaşayan canlı bir mahalle ve renkli karakterlerle sunularak yıllar boyunca seriyi popüler tutmayı başardı. Haliyle bir yerden sonra eski nesil konsollarda kalan ilk yapımlar, bazı örneklere kıyasla “hakederek” yenide yapım ihtiyacı doğurdu. Yakuza Kiwami 2005 yılında her şeyin başlangıcı olan ilk oyunun yeniden yapımı. Orijinalde PlayStation 4 için çıkan Yakuza Kiwami yıllar sonra Nintendo Switch platformunda, artık avuç içinde bile deneyim edebilmeniz için geri döndü.
Işıltılı sokaklarda karanlık bir başlangıç
Yakuza Kiwami açılışını Tokyo’nun en işlek mahallesi Kamurocho’da yağmurlu bir gecede yapıyor. Ana karakterimiz Kazuma, mensubu olduğu Tojo klanı patronunu öldüren tabancayı elinde tutuyor ve çok geçmeden odaya polisler giriyor. Bu karanlık ve kanlı girişin ardından bir dizi flashback sahne eşliğinde Kazuma’nın yetimhanede beraber büyüdüğü ve kardeşi yerine koyduğu Nishikiyama ve bu ikilinin en yakın dostları Yumi’yi tanıyor ve ardından cinayete neyin sebep olduğu ve aslında Kazuma’nın suçu başkası adına üstlendiğini öğreniyoruz.
Hapiste geçirdiği 10 yılın ardından Kazuma mahallesi Kamurocho’ya geri döner, ancak her şeyin tersyüz olduğunu farketmesi uzun sürmez. Yumi ortalıktan kaybolmuş, Nishikiyama ise Tojo’dan ayrılarak kendi yakuza ailesini kurmuştur. Yapmaya çalıştığı iyiliğin ağır sonuçları olduğunu farkeden ve bunları kendi başına halletmeye karar veren Kazuma’nın bu ilginç macerasında yolu annesini arayan küçük Haruka ve karıştığı cinayeti araştıran dedektif Date ile kesişir.
Döneminin en derinlikli hikayelerinden birine sahip olan orijinal Yakuza’ya sadık olarak geliştirilen Kiwami, öyküyü elden geçirilmiş animasyonlar, detaylandırılmış yeni karakter ve çevre modelleri eşliğinde çok daha etkili bir biçimde sunuyor. Bazı ara sahneler o kadar uzun ki Switch’inizin ayarlarına dokunmadıysanız güç tasarrufu moduna girerek ara sahnenin ortasında ekran kararabiliyor.
Karanlık hikayaye kontrast bir oynanış
Yakuza’nın temeli Kamurocho sokaklarında gezinip ana ve yan görevleri yerine getirmek üzeirne kurulu. Bu kısımları ile oyun ortalama bir rol yapma oyunundan çok farklı değil. Ancak iş aksiyona geldiğinde her şey değişiyor. Yakuza’nun eğlenceli ve ilgi çekici kılan unsurların başında dövüş mekanikleri geliyor. “Kodu mu oturtan” cinste bir abimiz olan Kazuma rakiplerini çeşitli ve kimi zaman yaratıcı şekillerde yere serebiliyor. Kazuma’nın dört farklı dövüş tekniği arasında geçiş yaparak oynanışı canlı tutabiliyorken heat action adlı özel saldırılarla işi daha da ateşli hale getirebiliyorsunuz. Göz zevkiniz için dizayn edilmiş bu sinematik yapıda özel saldırılar yeri geliyor rakibi duvarlara çarpmanıza, bazen köşeden bulduğunuz bir sopa ile kung fu filmlerinden fırlama bir aksiyona girmenize ya da tuttuğunuz bir rakibi etrafınızdaki diğer düşmanlarınıza fırlatmaya kadar hem eğlenceli hem de yüksek hasar veren geniş skalada bir saldırı şemasını kullanmanıza olanak tanıyor.
Dövüşler aynı zamanda size tecrübe puanı kazandırıyor ve bunları Soul, Tech, Body ve Dragon olmak üzere dört farklı yetenek ağacındaki özellikleri almak için harcayabiliyoruz. Beat ‘em up ekseninde oynana bir oyun olsa da yetenek ağaçlarına yaptığınız yatırımların etkisini bazı rol yapma oyunlarından daha fazla hissedebilirsiniz.
Majima şimdi gerçekten her yerde!
Yakuza Kiwami’nin en ilginç yeniliklerinden biri Majima Everywhere (Majima Her Yerde) sistemiydi. Bu sistem hikayenin sevilen karakterlerinden Goro Majima ile Kamurocho sokaklarında en ummadığınız anlarda karşılaşmanıza olanak tanıyor ve zorlu ama ödüllendirici dövüş sekansları içeriyordu. Hapiste kaldığı 10 yıl içinde biraz paslanan Kazuma’yı eski günlerine döndürmeyi kafaya takmış olan Majima bir anda bir logar kapağından, köşe başından hatta kafanızı dinlemek için girdiğiniz bir hostess kulübünden fırlayıp sizi sürpriz bir kapışmaya sürükleyebilir. Komik ama özellikle ilk karşılaşmalarda bir o kadar da gerilimli olan Majima kapışmaları ile Majima metremiz doluyor ve yeni özel saldırıların kilidini açabiliyoruz.
Nintendo Switch ile birlikte artık Majima gerçekten de her yerde! Yatak odanızda, mutfakta ya da tuvalette, handheld modunda Switch’inizi götürebildiğiniz her köşede Majima Everywhere sistemine maruz kalmanız mümkün. Sanırım bu sürüm ile Majima’nın hayalleri tam anlamıyla gerçekleşti. Bu ironiye de değinmeden geçmek istemedim.
Yakuza Kiwami Nintendo Switch’te nasıl?
Gelelim en önemli konuya. PlayStation sürümündne yıllar sonra çıkan Yakuza Kiwami Nintendo Switch versiyonu nasıl?
Öncelikle grafik tarafında oldukça iyi bir iş çıkarılmış. Her şey, özellikle karakter modelleri çok iyi duruyor. Pre render ara sahneler kadar oynanabilir kısımlar da Switch standartlarına göre çok iyi, özellikle OLED ekranda handheld oynarken orijinal PlayStation sürümünü hiç aratmıyor. Yakuza Kiwami’nin açık ara Switch’in en iyi görünen oyunlarından biri olduğunu söyleyebilirim. Oyunun kontrolleri de Switch’e çok rahat bir şekilde aktarılmış. Genel olarak bu tarafta pürüz yok.
Performans tarafında hem docked hem de handheld modunda saniye başı 30 kare karşımıza çıkıyor. Switch bildiğiniz üzere donanım tarafıyla öne çıkan bir konsol değil, ancak port ekibinin elinden geleni yaptığı oyunun her anında farkediliyor. Grafik kalitesi ve frame rate arasında iyi bir denge yakalanmaya çalışılmış. Switch 2 haberleri kapıdayken gelecekte bu oyunun 60 kare hızında bir versiyonunu görürüz diye ummaktayım. Hatta PlayStation tarafında da çok iyi bir performans veremeyen Kiwami 2’nin de elden geçirilip daha iyi optimize edilmiş bir halini yine bu konsolda görebilmeyi çok isterim.
Özetle Yakuza Kiwami, Nintendo Switch standartlarının sınırları içinde oldukça iyi görseller ve kabul görür düzeyde bir performans sunmayı başarıyor.
Kayıpsız bir deneyim
Yakuza Kiwami’nin Switch versiyonunda oldukça ilginç bir gelişme var ki bunu özellikle sona sakladım. Yakuza serisi genel olarak lokalizasyon ve içerik kırpıntılarıyla çok boğuşmuş bir seridir. Özellikle Yakuza 3’te o kadar kesilen içerik vardı ki oyunseverler büyük tepki göstermişti. Zaman içinde oyunlardaki içerik kesintileri ve atmosfere hiç uymayan İngilizce dublaj zorlamaları gibi sıkıntılar geride bırakıldı. Yine de güncel oyunlarda dahi çözülmeyen bir şarkı lisansı konusu vardı.
Yakuza Kiwami’nin Switch sürümü serinin tarihinde bir ilke imza atıyor şu ana kadarki ilk uluslararası çıkış oyunu ünvanını taşıyor. Sega oyunun sadece Japon sürümünde duyabildiğiniz Recieve You Reborn ve Bleed gibi parçaları tekrar lisanslamış ve Nintendo Switch versiyonuna dahil etmiş. Oyunun açılış veya kilit sahnelerinde yer alan bu parçalar ile ilk kez Japonya dışındaki oyuncular TAM bir Yakuza deneyimi yaşama şansı bulacak.
Nintendo Switch’in ömrünün son döneminde en sürpriz başlıklardan biri olarak karşımıza çıkan Yakuza Kiwami özellikle el konsollarında oyun oynamayı seven oyuncuları oldukça sevindirecek. Sadece dijital satışı yapılmakta olan oyunun dosya boyutu 23GB, fiyatı ise oldukça makul tutularak 20 dolar (mevcut kurla 680TL) olarak belirlenmiş.