Yakuza Kiwami İnceleme

Macerasına 11 yıl önce Playstation 2’de başlayan Yakuza serisi PS4’te köklerine geri dönüyor. İlk oyunun tamamen yenilenmiş sürümü olan Yakuza Kiwami, seriye yeni başlamak isteyenler ve nostalji yaşamak isteyenler için bizleri Kazuma Kiryu‘nun ilk macerasına geri götürüyor. Yakuza Kiwami inceleme yazımızda Japon yeraltı dünyasına iniyoruz.

Kamurocho Çocuğuyuz Biz

Hepsi Japonya dışına çıkamasa da 7 temel, 4 de spin-off oyunu olan Yakuza, Japonya’nın en popüler oyun serilerinden birisi. Öyle ki ülkedeki ünlü şarkıcılar, modeller ve hatta oyuncular bile seride zaman zaman hem ses hem de oyun içi modellemeleriyle oyuna konuk oluyor. Bunun en son örneği, batıya seneye çıkacak olan Yakuza 6‘da ünlü oyuncu ve yönetmen Takeshi Kitano‘nun da bulunması.

Yakuza 1’in yeni oyun motoruyla ve yüksek çözünürlüklü grafiklerle yeniden yapımı olan Kiwami, günümüz Yakuza oyunlarındaki grafik kalitesini yakalayarak seriye yeni başlayacak olanları kendine çekmeyi başarıyor. İlk Yakuza hikayesini 1080p/60 FPS kalitesinde oynamak cidden güzel bir his. Ayrıca güncellenmiş kontroller, Yakuza 0’dakine benzer yeni dövüş sistemi, yepyeni ara sahneler ve seslendirmelerle aslında bir “remake“ten fazlasını sunuyor. Sega bu konuda gayet iyi bir iş başarmış.

Hikayemiz 1995 yılında Tokyo’nun en işlek mahallelerinden Kamurocho‘da başlıyor. Ana karakterimiz Kazuma Kiryu, en yakın dostu ve yetimhane arkadaşı Nishikiyama ile birlikte ünlü Yakuza klanı Tojo içerisinde yer alan Dojima ailesine hizmet ediyor. Yakuza için haraç toplamak, getir götür işleri yapmak dışında bu ikilinin boş zamanlarında yaptığı tek şey yetimhaneden tanıdıkları Yumi‘nin çalıştığı Serena isimli bara gidip güzel vakit geçirmek. Aralarında adı konmamış bir bağ olan Kazuma ve Yumi’nin hayatları yağmurlu bir gecede tepetaklak oluyor. Tojo klanının patronu, Yumi’ye göz koyuyor ve onu zorla kaçırıyor. Yumi’nin peşinden giden Nishikiyama, patronu öldürüyor. Hemen ardından olay yerine varan Kazuma, bu olanlar karşısında doğru olduğunu düşündüğü şeyi yapıyor ve suçu üstleniyor. Kahramanımız Kazuma, Nishikiyama’nın bakması gereken ölüm döşeğinde bir ablası olduğu için en yakın arkadaşı yerine 10 yıl hapiste yatmayı göze alıyor.

Hapishanede geçen 10 yılın ardından Kamurocho’ya dönen Kazuma, mahalledeki dengelerin değiştiğini, sevdiği kadın Yumi’nin kayıplara karıştığını ve eski dostunun ise davalarına ihanet edip başka bir yakuza birliği kurduğunu öğreniyor. Serena’nın sahibi Reina’nın da yardımıyla hayata tekrar atılan Kazuma’nın yolu, karıştığı cinayeti 10 yıldır araştıran detektif Date ve sokaklarda annesini arayan 10 yaşındaki küçük kız Haruka ile kesişiyor. Oyun buradan itibaren dallanıp budaklanan bir senaryoyla sarıp sarmalıyor bizi.

Racon Değil Parmak Keseriz

Toplamda 12 bölüme ayrılan ana hikaye, belki de uzun süredir oynadığım en iyi oyun hikayelerinden birisi oldu benim için. Senaryoda ara sıra bazı saçmalıklar bulunsa da trajik olaylar, şaşırtıcı dönüm noktaları ve yan karakterlerin harika öyküleriyle bize gerçek bir mafya draması sunmayı başarıyor. Yakuza içindeki çekişmeleri, devlet ve polisle olan kirli ilişkileri karakterimizin gözünden çözümlerken, ara sahnelerdeki sinematik his ve muhteşem seslendirme/oyunculuk ise bizi bu 12 yıllık oyuna tekrar tekrar bağlıyor.

Kazuma Kiryu genellikle işlerini şiddetle çözen bir karakter. Daha doğrusu içinde yaşadığı dünya ondan sorunlarını böyle çözmesini zorunlu kılıyor. Tokyo’nun eğlence mekanı olan Kamurocho’da sokaklar Kiryu için pek de tekin değil. Pek çoğuna göre “Açık Dünya” olan Yakuza Kiwami’ye “Açık Mahalle” desek daha doğru olur. Çünkü günümüz açık dünya oyunları gibi şehirler, dağlar, tepeler değil sadece Kamurocho mahallesini içeriyor.

Genellikle açık dünya oyunlarından pek hoşlanmam. Pek çok açık dünya oyunundaki kilometre karelerce alan bana hep çok gereksiz ve boş gelmiştir. Öte yandan Kamurocho mahallesi küçük olabilir fakat yapacak o kadar çok şey var ki, 15 saatin sonunda oyunu bitirdikten sonra bile daha hiç görmediğim tonlarca şeyin olduğuna eminim. Bunlara birazdan değineceğim. Öncelikle oynanıştan bahsedelim.

Yakuza’nın Tek Anladığı Dil: Şiddet

Haritamızda hikaye gereği görevden göreve koşturmanın yanı sıra çevredeki yardıma ihtiyacı olan veya bize sataşan tiplerle etkileşime geçerek yan görevler yapabiliyoruz. Burası, bildiğimiz sıradan bir açık dünya oyunlardaki gibi işliyor. Dövüş sistemi ise tamamen başka bir dünya. İstediğimiz zaman geçiş yapabildiğimiz 4 adet tekniğe sahip Kazuma’yı yönlendirirken kare ve üçgen’e çeşitli sıralamalarda basarak kombolar oluşturuyoruz. Yaptığımız her başarılı kombonun neticesinde HP çubuğumuzun hemen altındaki mavi Heat çubuğu doluyor. Heat dolduğunda ise “heat action” denilen onlarca çeşit sinematik saldırıyı tetikleyebiliyoruz. Bu heat action’lar belirli mekanlarda (duvar dibi, araba yanı vb.), belirli silahlarla (bıçak, muşta, beyzbol sopası), farklı dövüş teknikleriyle ve düşmanın durumuna göre (yerde, saldırırken veya koşarken) değişiklik gösteriyor. Her bir heat action oldukça vahşi ve tatmin edici. Oyunun hikaye dışındaki en iyi özelliği bu dövüş sistemi ve içinde barındırdığı geniş heat action yelpazesi. Aşağıdaki videoda bazı heat action’ları görebilirsiniz:

İlk başlarda garip gelse de, alıştıkça ve karakteri geliştirdikçe dövüş sisteminden oldukça memnun kaldığımı söyleyebilirim. Hatta o üst düzey şiddetli heat action sekansları, stresli zamanlarda insanı rahatlatacak bir etkiye de sahip. Adam pataklayıp görev yaptıkça kazandığımız tecrübe puanlarımızı da Options’a basıp Abilities sekmesinden erişebildiğimiz yetenek ağaçlarında kullanabiliyoruz. Burada Soul (Heat Action özellikleri), Tech (Yeni dövüş hareketleri), Body (Sağlık ve saldırı/savunma özellikleri), Dragon (Dragon tekniği için özel hareketler) olmak üzere dört ayrı yetenek ağacı bulunuyor. Bu ağaçlardaki bazı yetenekler sadece XP değil, bazı özel şartlar da gerektiriyor. Mesela Goro Majima‘yı belirli sayıda yenmek gibi.

İşte şimdi geldik Kiwami’nin yeni özelliklerinden birine. Tojo klanında Kazuma’nın Majima Abi dediği çılgın bir herif var. Kendisi sadist ve biraz mazoşist bir arkadaş. 10 sene sonra hapisten çıktığımızda bazı teknikleri hatırlatmak için sürekli karşımıza çıkıp dövüşmek istiyor. Majima Everywhere isimli bu yeni mekanik sayesinde yolda dolaşırken kendisinin “Kiryuuu-chaaan” diye ciyaklamasıyla birlikte bir anda kendimizi Goro Majima ile dövüşte bulabiliyoruz. Majima’yı tokatladıkça en başta F olan Majima metremiz giderek seviye atlıyor ve bize bazı yeni hareketler kazandırıyor.

Pelerinsiz Kahraman

Yukarıda da biraz bahsettiğimiz gibi, sokaklarda gezerken bir anda bir yan görev tetiklenebiliyor. Bu, paramızı çalmaya çalışan 3-5 gaspçı, tacize uğrayan bir genç kız veya serseriler tarafından tehdit edilen bir dükkan sahibi olabiliyor. Kazuma Kiryu gibi yiğit bir delikanlı da genellikle böyle durumlarda sessiz kalmıyor; yumruklarını konuşturuyor. Yan görevlerden para ve tecrübe puanı toplayabiliyoruz. Ayrıca oyun içi başarım sistemiyle, örneğin belirli bir eylemi belirli bir sayıda gerçekleştirdiğimizde CP puanları kazanıyoruz. Bu CP puanlarını da Tenkaichi sokağının başında bekleyen palyaçoda (ne alakaysa) harcayıp daha hızlı yürüme gibi özellikler veya nadir bulunan özel eşyalar satın alabiliyoruz.

Mahallede oturup yemek yiyebileceğimiz lokantalar, yiyecek ve içecek satın alabileceğimiz marketler, gönül eğlendirebildiğimiz ve eskortlarla takılabildiğimiz gece kulüpleri, çeşitli oyunlar oynayıp sarhoş olabileceğimiz barlar, SEGA’nın oyun salonları, bowling salonu, model araba yapıp yarıştıracağınız bir kulüp, striptiz kulübü, mahjong ve kumar salonu ve daha pek çok etkileşimli mekan mevcut. Senaryoyu bir kenara bırakıp sırf şu mini oyunlarla saatlerinizi, hatta günlerinizi harcayabilirsiniz. Kiwami’nin ufak gözüken dünyasında yapılabilecek aktiviteler çok fazla.

Karakterlere gelirsek; ana karakterimiz Kazuma Kiryu oldukça mağrur ve güvenilir bir genç. Her ne kadar bazı hayat tercihleri kendisinin 10 sene hapislerde çürümesine sebep olsa da bildiğini okumayı seven ve zayıfları koruyan bir delikanlı. Türkiye’deki dandik mafya dizilerindeki gibi sürekli özlü söz söyleyip racon kesmiyor. Daha çok sevdiği insanları ve güçsüzleri korumak için tehlikenin önüne atlamayı tercih ediyor. En yakın arkadaşı Akira Nishikiyama‘nın da kötü karakter olma süreci, hikaye içerisindeki dağınık flashbacklerle anlatılmış. Aslında bunlar çok güzel arkaplanı olan karakterler, fakat özellikle ilk yarıdaki garip hikaye anlatım seçimleri insanı biraz konudan kopartabiliyor. Diğer karakterlerden detektif Date, annesini arayan ufaklık Haruka, istihbaratçı Çiçekçi ve diğer Yakuza patronlarının öyküleri de merak uyandırmakla kalmıyor, Yakuza dünyasını daha inandırıcı ve tamamlayıcı hale sokuyor. Belirtmeden geçmek istemediğim bir diğer nokta ise kadın karakterlerin zayıf, silik ve aşk uğruna ölümcül hatalar yapan karakterler olmaları. Belki daha iyi kadın karakterler yazılabilirdi.

Kiwami, Yani Ekstrem

Benim gibi yıllardır Yakuza adını duyup bir türlü fırsatını bulamamış ve seriye giriş yapamamış bir oyuncuysanız, Kiwami seriye giriş için iyi bir seçim. Hatta Kiwami’den hemen önce çıkan ve 80’lerde geçen, yani hikayenin daha öncesini anlatan Yakuza Zero ise tam biçilmiş kaftan. Kiwami hem ilk Yakuza’nın yeniden yapımı hem de Zero’nun devamı olarak çok başarılı bir rol üstleniyor.

Oyunla ilgili hoşuma giden şeyleri özetleyecek olursam:
– Oldukça yavan olan ilk 4-5 saat haricinde aksiyon hiç kesilmiyor
– Hikaye en son bölüme kadar sizi şaşırtacak ve merakınızı diri tutacak yenilikler sunabiliyor
– Sokakta gezerken bir anda yakuza, çete üyeleri veya sokak serserilerinin laf atıp kavga başlatması çok eğlenceli
– Dışarıdaki dövüşlerin aksine zorlu boss savaşları
– Son 3 bölümün muhteşem olması, özellikle Çin lokantası bölümünün Raid ve benzeri uzak doğu filmlerini hatırlatması
– Muhteşem seslendirme, oyunculuk ve sinematik sahneler

Sevmediğim şeyler:
– Oyunun ilk 4-5 saati
– Son boss savaşının sinir bozucu olması
– Buglar (özellikle ses bugları)
– Eski tip ve yavaş Save sistemi

Yakuza Kiwami, diğer Yakuza oyunlarından daha ucuz bir fiyatla PSN Store’da satışta. Sorunları olsa da bu fiyata alınacak muhteşem bir oyun.

GENEL BAKIŞ
Görseller
8.5
Oynanış
8.5
Ses
9
Eğlence
9
Önceki İçerikMario’nun Tesisatçılık Günleri Artık Geride Kaldı
Sonraki İçerikAtari 2600 Yeniden Diriliyor
yakuza-kiwami-incelemeŞimdiye kadar yapılmış en başarılı "Remake" oyunlardan birisi. Kütüphanenizde olmayı hak ediyor.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz