Tokyo Mirage Sessions FE Encore inceleme (Nintendo Switch)

Nintendo zaman zaman elindeki IP’leri çok ilginç şekilde değerlendiren bir firma. Tokyo Mirage Sessions #FE Encore, Atlus’un Shin Megami Tensei serisi ile Nintendo’nun Fire Emblem serisinin kesişmesinden doğan bir oyun. Mevzubahis oyunlara hakim olanlar direkt farketmiştir ki kaynaşması oldukça zor iki seri tek potada ertilmeye çalışılmış. Başarılı olunabilmiş mi? Oyunumuz ne derece eğlenceli? 5 yıl kadar önce çıkışını WiiU platformunda gerçekleştirmiş oyunumuzun Nintendo Switch portu nasıl? Tokyo Mirage Sessions FE Encore inceleme yazımızda bu soruların cevaplarını arayacağız.

O Ses Japonya

Oyunumuz Aoi Itsuki ve Tsubasa Oribe adlı iki karakterin üzerine kurgulu. Oyundaki olayların başlangıcından 5 yıl önce Tsubasa’nın kardeşi Ayaha, verdiği bir konserde gizemli bir şekilde ortadan kayboluyor. Ablasının mirasına sahip çıkmak isteyen Tsubasa da çıktığı seçmelerde yine doğa üstü tehditlere, diğer bir deyişle oyunda mirage (serap) olarak anılan şeytanların saldırısına maruz kalıyor. Çocukluk arkadaşı Aoi’nin yardımı ile aslen Fire Emblem serisinden tanıdığımız Chrom ve Caeda’nın gücünü ele geçiren ikili, birer savaşçıya dönüşerek mücadele vermeye başlıyor.

Teknik olarak Shin Megami Tensei (SMT) ya da spin-off’u Persona tarzına sahip olan oyunda Fire Emblem karakterleri ise daha çok rol yapma aleminde summon olarak adlandırdığımız, hikayede daha pasif, karakterlerin gücüne güç katan yan elementler olarak yer bulmuşlar. Seviye atladıkça yeni yetenekler kazanan karakterler Aoi ve Tsubasa’nın maceralarında başarıya ulaşmalarını sağlayacak. Tur tabanlı savaş sistemine sahip oyunumuz tıplı SMT serisindeki gibi düşmanın zayıf olduğu element ya da saldırı tarzlarını kullandığımızda bize tur avantajı kazandırıyor. Yani yine düşmanın zayıflığını hedef alan ofansif bir oynanış ödüllendirilmekte. Benzer şekilde düşmana açık verirseniz onlar da canınıza okuyabiliyor, o nedenle stratejilerinize dikkat edin.

Gerçek dünya ve serapların oluşturduğu sürreal zindanlar arasında gidip gelen oyunda ağır şekilde Atlus etkisi hissediliyor. Öte yandan karakter tasarımları Kazuma Kaneko ya da Shigenori Soejima gibi ikonlaşmış sanatçıların elinden çıkmadığı için Atlus’un diğer oyunlarındaki kadar etkileyici durmuyorlar. Hikaye de diğer Atlus yapımları kadar derinlik hissettirmiyor, eğlenceli ve renkliler ama ana akım Atlus oyunları kadar da derine işleyemiyorlar. Ama yine altını çizeyim, geneliyle oyun Atlus kalitesini hissettirmeyi başarıyor. Özellikle tematik olarak birbirinden ayrışmayı başaran zindanlar çok başarılı.

Idolüm Olur Musun?

Başlıkların kusuruna bakmayınız ancak Aoi ve Tsubasa’nın maceralarının gerçek dünyada geçen kısımları tamamen idollük kariyerleri üzerine. Bu konuyu biraz daha detaylandırmak için Asya kültürüne hafifçe bir yelken açmak gerekiyor. Oldukça renkli görünmesine rağmen genç yaşta çocukların adeta hiç edildiği acımasız bir sektör söz konusu. Şarkılar, danslar, hayranlar ile ayarlanan etkinlikler hatta foto modelliğe kadar uzanan, yetişkinlikten biraz nasibinizi aldığınız an ise şutlandığınız bir kariyer düşünün. Japonya ve Kore gibi ülkelerin başını çektiği idollük müessesesine hoş geldiniz. Baz alınan mevzu bu olunca ister istemez oyunun diğer Atlus yapımlarına kıyasla renkli ve yer yer karakterlerin seksapelini ortaya çıkaran durumlar ortaya çıkıyor. Oyun batıya uyarlanırken bu durumların bazıları törpülenmiş. Malum, şiddetten tetiklenmeyen batılı tayfa sanal karakterlerin biraz ten göstermesinden fena şekilde nem kapabiliyor. Tokyo Mirage Sessions bu tema üzerinden ilginç bir senaryo ortaya koymuş. Gerçek dünyada bir idol olmaya uğraşırken şeytanlarla kapıştığınız zindanlarda ise adeta yaşadıklarınızın bilinçaltı çözümlemelerine karşı mücadele vereceksiniz.

Biraz da oyunun Encore takısı alarak piyasaya çıkan Switch sürümü ile neler getirdiğine değinelim. WiiU sürümündeki tüm DLC’lere sahip olan Encore sürümü  tüm kostümler, şarkılar ve kısıtlı etkinliklerle sahip olunabilen Fire Emblem kahramanlarını içeriyor. Ayrıca EX Stories adı altında Switch sürümüne özel ek hikaye içeriği de hazırlanmış.  Yani Tokyo Mirage Sessions FE Encore bir ‘nihai edisyon’. Oyun özellikle handheld modunda çok keyifli bir hal alıyor; oyunumuz WiiU’da hiç görünmediği kadar keskin bir şekilde avuçlarımızın içinde oynanabilir durumda artık.

Sanatımla Dünyayı Kurtaracağım!

Tokyo Mirage Sessions FE Encore gayet keyifli bir rol yapma oyunu. Eğer Shin Megami Tensei ve Fire Emblem gibi iki büyük serinin arkasına sığınmasaydı bu kadar eleştirmezdim. Ortalama bir Japon rol yapma oyunundan hiçbir eksiği yok. Ancak özellikle Fire Emblem elementleri hayal kırıklığı düzeyinde zayıf kalmış. Malumunuz Nintendo Switch’in en başarılı çıkış yapan oyunlarından biri Fire Emblem: Three Houses oldu. Nintendo karakterlerinin birbirini patakladığı meşhur dövüş oyunu Smash Bros Ultimate’te de Fire Emblem karakterleri domine edici bir ağırlık sahibi olmayı başardı. Hal böyleyken Tokyo Mirage Sessions’ın da en azından Switch sürümü için biraz daha Fire Emblem odaklı içerik geliştirilmesini beklemiş olmamı da benim seriye olan düşkünlüğüme veriniz. Zira oyunumuz piyasada artık çok sık gelmeyen JRPG oyunları arasında güzel bir yere sahip.

GENEL BAKIŞ
Hikaye / Sunum
7
Görseller
7
Oynanış
7
Ses / Müzik
8
Eğlence
8
Önceki İçerikXbox’ın başkanı Spencer: İleriye yönelik rakiplerimiz Amazon ve Google
Sonraki İçerikDragon Ball Z Kakarot inceleme
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
tokyo-mirage-sessions-fe-encore-inceleme-nintendo-switchZindanlara da akarım, kariyer de yaparım!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz