SÖYLENTİ: PlayStation 5’in CPU ve GPU mimarisi belli oldu

İddialar, AMD'nin Navi ekran kartı (GPU) mimarisinin PS5 için özel olarak tasarlandığını belirtiyor.

Ortaya çıkan yeni bir söylentiye göre, PlayStation 5‘in CPU ve GPU mimarisi şimdiden kesinleşti. İddialar, AMD‘nin Navi ekran kartı (GPU) mimarisinin PS5 için özel olarak tasarlandığını belirtiyor.

Forbes‘un endüstri içerisindeki kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Sony‘nin sıradaki konsolu PlayStation 5’te CPU (işlemci) için AMD’nin Zen mimarisi, GPU (grafik kartı) için ise yine AMD’nin Navi mimarisi kullanılacak. Geçtiğimiz yıl ortaya çıkan başka bir söylentide, aynı şekilde PS5’te AMD’nin Zen CPU mimarisinin yer alacağı söylenmiş ancak GPU için herhangi bir bilgi verilmemişti.

AMD’nin Zen mimarisi, şu anda Ryzen adlı bilgisayar işlemcileri için tercih ediliyor.

Öte yandan, Forbes’un haberinde, GPU yani ekran kartı açısından Navi mimarisinin Sony için özel olarak tasarlandığı ve PlayStation 5’te kullanılacağı ifadesi yer alıyor. Söylentiler, Navi mimarisi kullanılarak hazırlanacak AMD ekran kartlarının özellikle düşük bütçeli donanım olarak tasarlandığını, bu nedenle konsollarda tercih edilmesinin gerçekçi olacağını belirtiyor.

E3 2018: Sony konferansından tüm duyurular, videolar ve detaylar

Forbes’un kaynaklarından aktardığı yazıda, PS5 için tercih edilecek olan Zen işlemcilerinin eşsiz SoC (çip üzerinde sistem) teknolojisinden faydalanarak Sony’e özel tasarım mı olacağı, yoksa her ikisi için ayrı parçalar kullanılacak standart bir işlemci mi olacağının bilinmediği ifade ediliyor. Sitede ayrıca, Sony için hazırlandığı öne sürülen Navi tabanlı özel GPU’ların işlemci ile ayrık veya entegre olup olmadığı hakkında da bir bilgi verilmiyor.

Diğer taraftan, Forbes, Xbox One‘da AMD’nin geliştirdiği GPU’yu tercih eden Microsoft‘un yeni nesil konsollarda da AMD ile işbirliği içinde olup olmadığı hakkında da bilgi sunmuyor. Microsoft’un E3 2018’de sözünü ettiği ve kod adı “Scarlet” olan sıradaki Xbox konsolunda AMD’yi terk edip Nvidia ile anlaşması olası gibi duruyor. Ancak Microsoft’un AMD’nin diğer tasarımları olan Vega GPU’ları ya da Ryzen CPU’ları tercih etmesi de muhtemel.

Önceki İçerikBus Simulator 18 inceleme
Sonraki İçerikSekiro: Shadows Die Twice’ta neden çok oyunculu mod olmadığı açıklandı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz