Slay the Spire inceleme | Erken Erişim

Kutu oyunlarını çok seviyorum. Video oyunlarıyla olan bağım çok çok daha eski de olsa, nispeten yeni sayılabilecek bu sevdam da en az öbürü kadar fazla. Bu iki dünyayı bir araya getirenler oyunlar olunca iştahım da kabarıyor haliyle. Hayır, kutu oyunlarını direkt dijitale aktarılmasından bahsetmiyorum. Benim bahsettiğim daha çok kutu oyunu mekanikleriyle bilgisayarın artılarını güzelce harmanlayıp oluşturulan oyunlar. İşte Slay the Spire da bu oyunlardan biri. Slay the Spire inceleme ile birlikte “deck building” oyunu nasıl yapılırmış hep beraber şahit oluyoruz.

Aşkınla ne garip hallere düştüm

Slay the Spire, yaban ellerin “deck building” dediği deste oluşturmaca mekanikleriyle, roguelike elementlerini birleştiren bir oyun. Bu kadar, dağılabiliriz.

Basit bir fikri, insanı ekran başından kaldıramayacak bir ürüne dönüştürmek maharet ister sanırım. Bu maharet şükürler olsun ki Mega Crit Games’te fazlasıyla varmış, seni veren Allah’a şükürler olsun.

Dikkat! Yazının bundan sonrası bol bol övgü içerecektir.

Her şeyim tamam da, bir sendin noksan

Ne kadar oyun Erken Erişim aşamasında olsa da, çıkış tarihinin yaklaşmasıyla da birlikte, 20 saate yakın maceramda sadece bir kere hatayla karşılaştım. Bu nedenle şu aşamada yazılım olarak gayet iyi durumda.

Oyunun içeriğine gelecek olursak, şu an için, seçilebilir üç karakter ile birlikte üç adet oynanabilir mod bize sunuluyor. Üç karakterin tabii ki özellikleri ve desteleri birbirinden farklı. Oyun modları ise şunlar: Hikaye, Günlük Görev ve Serbest. Karakterlerin desteleri başlangıçta farklılık gösterse de temel olarak benzerlik gösteriyorlar. Yani basit savunma ve saldırı yapabileceğiniz birtakım kartlar ve rakibe debuff (güçsüzleştirme büyüleri) yapabileceğiniz sınırlı sayıda kartlar.

Oyunun roguelike kısmı ise harita kısmında oluyor. Her yeni oyunda farklı bir harita ile karşılaşıyoruz. Haritalarda ise karşılaşabileceğimiz şeyler şunlar:

  • Normal sıradan düşmanlar
  • Elite (daha güçlü) düşmanlar
  • Etkinlikler
  • Kamp ateşi
  • Tüccar
  • Hazine sandıkları
  • Ve haritanın sonunda bölüm sonu canavarı

Bir de bazı kısımlar soru işaretli oluyor. Eğer o taraflara giderseniz size yarar sağlayabileceği gibi zarar da sağlayabilecek etkinliklerle karşılaşabiliyorsunuz. Yine etkinlik dışında düşman falan da çıkabilir. Ama etkinliklerle karşılaşmanın tek yolu bu soru işaretli kısımlar.

Oyunda temel olarak karakterimizi güçlendirebileceğimiz iki şey var: Destenize kartlar eklemek ve relic denen sizi güçlendiren kalıntılar. Oyunda ilerledikçe bunları karakterinize ekliyor, karşınıza çıkacak güçlü düşmanları yenmeye çalışıyorsunuz. Ama her zaman hayat bu kadar basit olmuyor.

Yağmur yaş demeden yollara düştüm

Oyunu tekrar tekrar oynanabilir ve bu kadar zevkli kılan şey ise burada başlıyor. Evet, oyunda şans büyük bir yer tutuyor ama şansınızı yönetebilme beceriniz sizin elinizde. Doğru kartları doğru yerde oynayabilmek, şanssız olduğunuz durumlardan sıyrılabilmek, basitçe şansınızı arttırabilmek tamamen size bağlı. Kartlar ve bahsettiğim kalıntılar çok çeşitli olunca da her oyun farklı bir tat ve hiç beklemediğiniz mekaniklerle ilerliyor.

Şimdi burada size tek tek hangi kartlar ve kalıntılar var anlatmayacağım. Çünkü bu kombinasyonları kendiniz keşfetmeniz çok daha keyifli olacaktır. Ancak nasıl bir durumdan bahsettiğimi anlamanız için hem oyunun çeşitli mekaniklerine değineceğim hem de normalde oynadığınızdan nasıl farklı durumlarla karşılaşabileceğiniz şu örneği vermek istiyorum.

Sıradan bir oyunda her tur başı belirli bir enerjiniz var. Bu enerji ile birlikte kartlarınızı oynayabiliyorsunuz. Tabii ki her kartın kendi enerjisi var, bazılarının da yok. Bunları bedava oynayabiliyorsunuz. Siz oynadıktan sonra sıra düşmana geliyor ve hamlesi neyse yapıyor.

Bu haldeyken çok eskiden beri aşina olduğunuz sıradan tur bazlı savaşlarla sonsuza gidiyorsunuz. Ancak bir oyunumda aldığım bir kalıntı bana tur başına fazladan bir enerji veriyor ancak buna karşılık tüm kartlarımın enerji gereksinimlerini rastgele yapıyordu. Yani bedava olan bir kart 3 enerji de olabilir, ya da 3 enerji gereksinime sahip bir kart bedava da olabilirdi. Ancak bu kalıntı üstüne bir de tur sonunda kartları ıskartaya çıkartmak yerine elimde tutmamı sağlayacak bir kalıntı daha buldum. Böyle olunca ortalık karıştı ve her tur benim için ayrı aksiyon haline geldi. Yeri geliyor çok güçlü düşmanları tek seferde kesiyordum, bazen de küçücük slimedan dayak yiyordum.

İşte bu örnekten çıkabileceğiniz üzere kalıntıların ve kartların kombinasyonlarından çok değişik şeyler doğabiliyor. Sonra benim gibi üç gün içinde oyunu bir bakmışsınız 20 saat oynamışsınız.

İçim ürperiyor…

Desteye ekleyebileceğiniz kartları düşmanları yendikten sonra ve tüccarlardan belli parayla satın alabiliyorsunuz. İki çeşit kart var; biri karakterinizin kendine has kartlarıyken diğeri de renksiz kartlar. Renksiz kartlar destenizde olmasını isteyeceğiniz, oyundaki karakterlerden bağımsı, çok özel güçler veren kartlar oluyor. Bu kartlar olmadan güçlenebilmek çok çok zor. Bir de bu kartları aksi belirtilmedikçe kamp ateşine geldiğinizde bir kereliğine yükseltebiliyorsunuz. (Artı basmak.)

Tüccar kardeşimiz ise kartlar, kalıntılar ve iksirler satıyor. İksirler her oyunda karşılaşabileceğimiz tarzda iksirler burada pek değişik bir şey yok. Ancak bu kardeşimiz bir de bize “Kart yırtma servisi” sağlıyor. Bu da şundan kaynaklı: Bazı etkinlikler sizi lanetleyebiliyor. Bu lanetler destenize kart olarak ekleniyor ve size olumsuz koşullar sağlıyor ya da bazısı basitçe oynanamıyor ve şansınızı azaltıyor. İşte bu kartları böylece destenizden çıkarabiliyorsunuz.

Kalıntıları elite düşmanlardan, bölüm sonu canavarlarından, tüccarlardan, etkinliklerden ve hazine sandıklarından elde edebiliyorsunuz. Ama her kalıntı her yerden çıkmıyor. Nadir olanlar tabii ki de bölüm sonu canavarlarından çıkıyor. Yine de her kalıntı çok önemli.

Oyun haritası üç bölümden oluşuyor ve her bölümün sonunda bölüm sonu canavarı oluyor. Üç bölüm sonu canavarını da yenerseniz oyunu kazanmış oluyorsunuz. Her karakterin deneyim seviyesi var ve seviye atladıkça kilitli kalıntıları açabiliyorsunuz.

Ya evde yoksan?

Bu oyun harika. Uzun zamandan beri bir oyuna böylece bağlanmamıştım. Yalnız ben böyle gidersem oyunu çok çabuk tüketeceğim, acil içerik güncellemeleri bekliyorum!

Bir de fiyatı da çok ucuz, almayanı taşlıyorlarmış.

GENEL BAKIŞ
Eğlence
10
İçerik
8
Görseller
7
Bağımsızlık
10
Önceki İçerikNaughty Dog, The Last of Us Part II’nin çıkış tarihini belli etmiş olabilir
Sonraki İçerikDavid Cage: 2019’u heyecan verici yapmak için planlarımız var
Makine ve otomotiv mühendisi, aynı zamanda yılların oyuncusu. Arada kamyonculuk yaptığı iddia edilmektedir.
slay-the-spire-inceleme-erken-erisimŞans meleğim nerelerdeydin?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz