Wondershot İnceleme

Geliştirici Leikir Studio
Yayımcı Leikir Studio
Platform PC, Xbox One
Çıkış Tarihi 19 Şubat 2016
Tür Bağımsız
Mod Tek Oyunculu, Yerel Eşli Oyun

 

Oyunlar, arkadaşlarla oynanınca daha bir keyifli oluyor. Tek başınıza sıkılarak oynadığınız bir oyun, arkadaşlarınızla oynamaya başladığınız an çok eğlenceli dakikalar sunabiliyor. Wondershot da bu fikri esas almış ve kendini “yerel çoklu oyuncu arenası” olarak tanımlamış. Bakalım oyun ne kadar iyi bir “yerel çoklu oyuncu arenası”ymış, görelim.

wondershot-inceleme-yaziici3

Kontrolcüler elimizde

Wondershot; oyundaki silahların sadece bir adet cephanesi olduğu ve tek vuruşta öldüğünüz, en fazla 4 kişi oynayabildiğiniz, kuş bakışı açısına sahip “arkadaşlar arasında kavga çıkarma” simülasyonu. (Siz yine de kavga etmeyin.) Her elde silah ve arena değişiyor, oynama stratejiniz de buna göre değişiyor. Oyundaki portallar, hareket eden engeller ise sizleri farklı düşüncelere ve hareketlere sürüklüyor.

Oyunu tabii ki ilk açtığınızda “Sen yenisin galiba” diyerek sizi öğrenme kısmına alıyor ve oyunun mekaniklerine alışmanızı amaçlıyor. Eğer öncesinde herhangi bir benzer oyunu oynadıysanız hiç yabancılık çekmeyeceğiniz mekanikler, ilk defa böyle bir oyun oynuyorsanız bile çok kolayca çözebildiğiniz cinsten. Oyun bu bakımdan gayet oyuncu dostu diyebiliriz.

Arkadaşlarınızla kavga etmenize sebep olabilecek dört adet silah bulunuyor: Bunlar; ok, sapan, balyoz ve bumerang. Ok; bildiğimiz, atalarımızın at üstünde kullandığı, Orta Asya’dayken düşmana korku saldıran… Evet. Silahlar konusunda herhangi bir sıradışı, doğaüstü bir tasarıma gidilmemiş. Hepsi bildiğimiz, günlük hayatta kolayca görebileceğimiz cinsten. Oyunda da pek farklı işlevleri yok. Sapanla attığınız taşlar duvarlardan sekebiliyor. Balyoz ile engelleri aşabiliyoruz. Bumerang size geri dönüyor. Kesinlikle sayısı yetersiz. En azından farklı özellikli, görmediğimiz, şaşıracağımız bir şey olsaydı…

wondershot-inceleme-yaziici1

Oyun dediğim gibi asıl olarak çoklu oyuncu için yapılmış olsa da, tekli oyuncu kısmı da sunuluyor. Bu bölümde de “Mücadeleler” ve “Sonsuz” olmak üzere iki adet modumuz var. Mücadeleler bölümünde oyun bize görevler veriyor ve bu görevler süre sınırlı ya da sınırsız olabiliyor. 45 adet olan bu görevler “Şu kadar saniyede şu kadar düşman öldür“, “Bumerangı öyle bir kullan ki duvarın arkasına gitsin” tarzında; sıradan, pek de eğlenceli olmayan yapıda. Bir bölümü bitirince, sıradaki kilitli bölümü açıyorsunuz. Sırf olsun denmesi için konmuş bir mod olmuş. “Sınırsız” kısmında ise dalga dalga gelen düşmanlara karşı seçtiğimiz silahla karşı koymaya çalışıyoruz. Burası da pek “idare edecek” bir tatta değil. Aslında komple tekli kısmı geçebilirsiniz. Çünkü burada eğlence adına pek umut vaat eden bir şey yok. Bu arada tekli kısmı, arkadaşınızla takım olarak da oynama imkanına sahipsiniz. Ancak bu da pek bir şeyi değiştirmiyor.

Şimdi gelelim asıl kısma. Oyunun asıl eğlencesi tabii ki arkadaşlarınızla oynayınca çıkacak. Ama o eğlence ne kadar, biraz düşündürücü.

Okeye ikinci, üçüncü ve dördüncü aranıyor.

Oyunumuzu aldık, silahşörlerimizi bulduk, elde kontrolcüler bekliyoruz. Sonra bir baktık oyun çökmüş.

Oyunun maalesef çökme sıkıntısı var. Hiç beklemediğiniz anda oyundan atabiliyor. Bana ilk olarak çoklu oyuncu kısmına girerken olduğu için bu sorunu araya sıkıştırıvermek istedim.

wondershot-inceleme-yaziici2

Oyunu tekrar açtık, bu sefer sıkıntı yok; oyun türü seçme kısmına geldik. Oyun bize tamı tamına 3 (yazıyla üç) tür sunuyor, hatta ve hatta kendi kurallarımızı koyabilme seçeneği de veriyor. Bu üç oyun türümüz ise “Son kalan sen ol”, “Vurunca puan kazan”, ”Minik alanlarda savaş”. Bu kısımda da oyundan herhangi beklenmedik bir sürpriz bizleri karşılamıyor. Halihazırda her türlü benzer oyunda görebildiğimiz türler. Ancak yiğidi öldürüp, hakkını yemeyelim; sağ olsunlar bazı kurallar ekleyip çıkarmamıza izin vermişler. En azından tekdüzelikten biraz kaçmamıza yardımcı olabiliyor.

Ancak kabul etmeliyim ki, oyun annenizin bile oynayabileceği kadar basit mekaniklere sahip. Eğer evde yalnız değilseniz, oynayacak birini bulmanız zor olmayacaktır. E tabii ilk başta kendisini oyun oynamaya ikna etmelisiniz, o ayrı.

Bu arada oyunun arkaplan çizimleri hoş olmuş. Bu konuda benden geçer notu aldı ama kredisi “1” olan ders gibi, ortalamaya pek etki edecek bir durum yok.

wondershot-inceleme-yaziici4

Çin malı arena

Fark etmişsinizdir, oyun hakkındaki fikirlerim çok da olumlu değil. Çünkü oyunda bulunan her şey sıradan. Mekanikler sıradan, silahlar sıradan, oynanış sıradan. Zaten birçok benzer oyun piyasada cirit atarken, hiçbir açıdan yenilik getirmeyen bir oyunla başarı beklemek… İnsan gerçekten hayret ediyor.

Oyun dünyasının farklılığa ihtiyacı var. Yeni bir tür yaratmak çok zor olabilir ama türe yenilik getirmek, bir oyunu değerli kılması için olmazsa olmaz. Wondershot maalesef kopyala-yapıştır bir oyun olmuş. Dört arkadaş karar verip, parayı da bölüşüp alırsanız belki biraz oyalar ama o kadar. Daha fazlası değil.

Oyunu Steam üzerinden satın almak içinse buraya tıklayabilirsiniz. Ama tıklarken yanınızda üç kişi daha olmasına dikkat edin.

GENEL BAKIŞ
Oynanış
6
Görseller
6
Ses
6
Eğlence Faktörü
6
Önceki İçerikEA, Titanfall 2’nin bu yıl; Mass Effect: Andromeda’nın 2017’de çıkacağını doğruladı!
Sonraki İçerikNo Man’s Sky’ın çıkış tarihi ve sistem gereksinimleri açıklandı
Makine ve otomotiv mühendisi, aynı zamanda yılların oyuncusu. Arada kamyonculuk yaptığı iddia edilmektedir.
wondershot-inceleme6-6-6, the number of the beast...

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz