Replica İncelemesi

 

Geliştirici Somi
Yayımcı Somi
Platform Steam
Çıkış Tarihi 11 Temmuz 2016
Tür Bağımsız, Deneyim
Mod Tek Oyunculu

 

Son zamanlarda benim “deneyim” diye tabir ettiğim; sizi araştırmaya yönelten, hikayesiyle sizi çekmeye çalışan, neredeyse yazı tabanlı grafiklere sahip olacak oyunları sıkça görmeye başladık. Her Story ve Emily is Away başlıca örneklerden. Ben bu tarz oyunları seviyorum. Genellikle de 2-3 saat süren bu oyunlar tadımlık oluyor ve tadı damağımda kalıyor. Tek oyun seansı için birebir. Sevgilinizle, annenizle; hiç oyun ile ilgisi olmayan kişilerle bile oynayabiliyorsunuz.

Replica da işte tam olarak böyle bir oyun. Elinizde bir telefon ile başlıyor, sonunun nereye gittiğine çok şaşırıyorsunuz.

TELEFONA ŞİFREYİ KİM KOYDU?

Replica’yı tamamen bir telefonun ekranından oynuyorsunuz. Oyun ilk başladığında bir sürü cevapsız çağrı ve mesaj bildirimi görüyoruz. Ancak telefon kilitli olduğu için bunlara erişemiyoruz. İlk bulmaca da burada başlıyor, telefonun şifresini bulmak. Bir şekilde telefonun şifresini buluyorsunuz ve asıl maceraya başlıyorsunuz.

replica-inceleme-yaziici2

Oyunda “Anavatan” tarafından terörist olarak nitelenen birinin telefonunu tutuyoruz ve yetkililer bu telefondan istenilen bilgileri elde etmemizi istiyor. Gerek mesajlardan, gerek fotoğraflardan, gerek sosyal medya hesaplarından birçok bilgiye ulaşmaya çalışıyoruz. Ancak bu iş dediğim gibi çok kolay değil. Her bir kısım şifrelenmiş durumda ve bu şifreleri ipuçlarıyla bulmamız gerekiyor. Bu ipuçları ise her yere dağılmış durumda, “şunun şifresi şudur” gibi bir bilgi bulamıyorsunuz. Belki bir gün dönümü, belki bir tarih… Oyun sizi bu konuda araştırmaya teşvik ediyor.

Oyun ilerledikçe size daha da meraklandırıyor ve cidden şaşırtıcı sürprizler yapıyor. Özellikle oyunun sonunu seçebiliyor olmanız belki de sizi tekrar oyunun başına oturtacak. Aslında benim fikrim bu tür büyük seçim yaptığımız oyunlarda bir daha oynamamak ve “Diğer durumda ne olurdu?” sorusuyla baş başa kalmak. Böyle olunca oyunun sizde bıraktığı tat daha bir ayrı oluyor. Ama insan bu, merakına yenik düşüyor. Neyse, konu çok dağıldı.

replica-inceleme-yaziici1

Oyun her bağımsız-düşük bütçeli yapım gibi piksel grafikleri kullanmayı tercih etmiş ve güzel bir iş çıkarmış. Arabirimi kullanmak ise biraz alışkanlık istiyor çünkü normal bir telefon kullanır gibi fare ile çekme itme hareketleri yapmaya çalışıyorsunuz, ama hayır. Tek tıklama ile tüm işler yürüyor. Aslında dediğim gibi çekme hareketleri falan da yapılabilirmiş ama neyse, sıkıntı değil bunlar.

Her gördüğün butona basma.

Oyun inceleme gibi kısa sürüyor. Birkaç saatlik, bir oturuşta bitirebileceğiniz bir oyun; Replica. Fiyatı da 6₺ gibi çok cüzi. Tek sıkıntım kabuğunu biraz kıramaması oldu. Her ne kadar farklı şeylerle karşılaşsak bile sürekli bir şifre bulma telaşı içindeyiz. Yine de ateş etmekten sıkılanlar için harika bir alternatif. Oynayınız efendim.

SONUÇ: Başlat Tuşu tavsiye eder.

Not: Bu tarz oyunlara puan vermek pek mantıklı değil. Tavsiye edilir ya da edilmez diye nitelendirmek daha doğru.

Önceki İçerikBatman: The Talltale Series önümüzdeki ay çıkıyor!
Sonraki İçerikNo Man’s Sky’ın PC Sürümü Birazcık Ertelendi
Makine ve otomotiv mühendisi, aynı zamanda yılların oyuncusu. Arada kamyonculuk yaptığı iddia edilmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz