Horizon Forbidden West inceleme

Daha  önce sadece first person shooter türü oyunları ile bilinen Guerilla Games 2017 yılında ezber bozan bir yapıma imza atmıştı. PlayStation’a özel olarak geliştirilen ve aksiyon / rol yapma oyunu türünde olan Horizon Zero Dawn, bizi bugüne kadar gördüğümüz en renkli kıyamet sonrası dünya ile buluşturmuştu. Muhteşem bir doğallığın içinde ilkel olarak yaşayan insanlar ve robotların tezatlığı üzerine kurgulanmış dünyası oldukça etkileyici görsellere sahip olan oyun hikaye ve oynanışta iyi, ancak daha fazla potansiyel taşıyan bir yapıya sahipti. Aradan geçen 5 yılın ardından devam oyunu Horizon Forbidden West inceleme yazımız ile ana karakterimiz Aloy’a büyük bir macerada bir kez daha eşlik ediyoruz. Arada geçen 5 yıllık süreç ve projenin yeni nesil PlayStation 5’e adım atışını ve nelerin geliştiğini detaylarıyla masaya yatıracağız.

İlk Müjde: Türkçe Desteği

Sony’nin özellikle exclusive oyunlarda verdiği dil desteği takdire şayan. Ancak bir şekilde önceki oyun, Horizon Zero Dawn bu desteği almamıştı. Bu faktör özellikle yabancı dili kuvvetli olmayan oyuncular için negative bir durumdu. Ancak Horizon Forbidden West, Sony’e yakışır bir şekilde Türkçe altyazı desteği ile çıkış yaptı. Hatta son yayınlanan hikaye fragmanında dahi Türkçe desteği bulunmaktaydı:

Yasak Batı’ya Yolculuk

Konu olarak ilk oyunun finalini çok yakından takip eden Forbidden West’te büyük bir mücadele ardından Aloy kahraman ilan edilmiş olsa da insanlık halen farkında olmadıkları bir felaketin eşiğindedir. Tüm bunların farkındalığında olan ve üstüne yüklenen “kahraman” sorumluluğunu kaygıyla taşıyan Aloy ise sorunun kaynağını aramak için sürekli yolculuk halindedir. Nihayetinde alışık olduğu ancak kendisini aldatmış olan bir yüz, Aloy’u Forbidden West adlı bölgeye yönlendirir. Kontrolden çıkmış robotların yanısıra Regalla adlı asi lider ve takipçileri de bu bölgede hüküm sürmekte oldukları için Aloy’u zorlu bir macera beklemektedir.

Dijital Anılar

İlk oyunun dünyası gerek kıyametten dönen insanlığın yeni bir kültür oluşturduğu özgün yapısı, gerekse detaylarıyla gözleri okşayan doğa manzaralarıyla oldukça ilgi çekici bir atmosfere sahipti.

Aloy adlı kızıl saçlı, dik başlı bir savaşçı hanımı kontrol ettiğimiz oyun, daha açılışta bizi ters köşeye yatırarak doğanın olanca güzelliği içinde insanlığın küllerinden yeniden doğmuş olduğu, kabileler ve yeni inanışlarla bezeli primitif, rengarenk bir dünyanın ortasına bırakıyor. Ancak daha açılış filminde de göreceğiniz üzere bebekliğinden çocukluğuna Aloy’un koruyuculuğunu üstlenmiş olan Rost bir dizi robotun arasından geçerken kafamız karmakarışık olmuştu: İnsanlık teknolojide bu kadar ilerledikten sonra ne oldu? Başlarına ne geldi? Neden bu kadar ilkel bir yaşama dönüldü? Etrafta dolanan irili ufaklı robotlar neyin nesi? Amaçları ne?  Sürekli merak uyandıran, dünyası hakkında minik ipuçları veren ama uzunca bir süre gizemini kaybetmeyen bir hikayeye sahipti Horizon Zero Dawn.

Ana karakterimiz Aloy da bu gizem faktöründen payını almış durumdaydı.  Henüz bebekken kabilesi tarafından sürgün edilmiş Aloy’un sırrı da uzunca bir süre başarıyla gizleniyor ve dozu çok iyi ayarlanmış hikaye sunumu / aksiyon ikilisi eşliğinde senaryoya kendimizi kaptırıp gitmiş ve zero to hero (sıfırdan kahramana) bir yolculuk hikayesine katılmıştık.

İlk oyunla birlikte merak unsuru uyandırarak bizi oyuna bağlayan çoğu düğüm çözülmüş olsa da Forbidden West hala etkileyici bir yapıya sahip. Bilimkurgu elementler yine etkili bir şekilde oyuna yedirilmiş  ve oyunun dünyası keşif dürtünüzü sonuna kadar tetiklemeyi başarıyor. Öyle ki, her şey ilk oyunun bir adım ötesinde dahi diyebiliriz.

Kahramanın Aksiyon Rehberi

İlk oyundaki gibi mızrak ve yay ikilisi ile oyuna başlıyoruz. Oyun boyunca çeşitli silahlar elimize geçecek, bunlara robot düşmanlardan düşürdüğümüz parçalar bile dahil. Forbidden West’in savaş mekaniği ilk oyuna göre daha cilalı. Saldırı stillerine mücadeleyi tekdüze olmaktan kurtaracak yenilikler katılmış ki bunu özellikle yetenek ağacımızı geliştirip Aloy’a yeni hareketler eklediğimiz zaman daha da iyi farkedebiliyoruz. Robotların zayıf noktalarını keşfedip her türe uygun şekilde savaştığınızda aksiyon çok daha tatlı bir hal alıyor. İlk oyunun noksanlarından olan yapay zeka ise bu oyunda daha tatminkar bir düzeyde.

Oyunda gizlilik elementleri de hala devam ediyor. Sizi farketmeyen düşmanlarınızı tek vuruş ile etkisiz hale getirebilirsiniz. Ancak oyun bu konuda çok büyük değişikliğe gitmemiş. Uzun bitkilerin arasında gizleneiblir ya da size arkası dönük düşmanlara usulca yaklaşıp işlerini bitirebilirsiniz… Tıpku ilk oyundaki gibi.

Keşif konusunda ise oyun ilki kadar zengin. Toplanabilir bitkiler, avlanabilir hayvanlar, köyler, kasabalar ve içlerinde size tonla yan görev vermeye hazır insanlar yine mevcut. Hatta Forbidden West için yan görev konusunda bayağı bonkör bir oyun denebilir. Oyunun dünyasını keşfederken kanca atma, kalkan ile süzülme ve daha da zenginleştirilmiş su altı sekansları da yüzümüzü güldürüyor. Keşif ve oynanış açısından Forbidden West ilk oyun ne verdiyse bir kat daha fazlasını vaat ediyor.

Teknik Detaylar

Horizon Forbidden West, yeni jenerasyonun tüm nimetlerinden faydalanmış olduğunu belli ediyor. İlk oyuna göre geometri ve ışık detayları büyük ölçüde yükselmiş ve karakterler, en önemlisinden en önemsizine kadar çok canlı detaylara sahipler. Oyunun özellikle çevre detayları çok başarılı; çoğu zaman hayran şekilde doğa manzaralarına kilitleniyorsunuz. Bu başarıda Guerilla Games’in kendi geliştirdiği oyun motoru Decima Engine’in de büyük payı var. Oldukça iyi iş çıkaran bu motor ile oyunun PlayStation 4 sürümünün görselleir bile neredeyse yeni nesil versiyonuna denk tutulabilmiş.

PlayStation 5 sayesinde konsol oyuncularını bu nesil bolca 60 fps AAA oyun oynama fırsatı buldu. Bir önceki nesilde 30 fps sınırına takılan çoğu oyun yeni nesilde 60 fps ve ‘doğal’ yüksek çözünürlük opsiyonları sayesinde oyuncuları yeni bir çağa taşıdı. Horizon Forbidden West de bu konuda istisna olmadı ve çeşitli grafik ayarları sayesinde oyunculara farklı deneyimler sunuyor.

Çözünürlük modunda oyunumuz native (doğal) 4K, yani 2160p çözünürlük sunuyor. Bu mod geçici kenar yumuşatma (TAA) ve hızlı yaklaşık kenar yumuşatma (FXAA) kombinasyonuyla saniyede 30 kare hızı sunmakta. Performans modunda ise PlayStation 4’te bolca adını andığımız checkerboard teknolojisi ile 1800p çözünürlük ve saniyede 60 kare hızı elde edebiliyoruz. İki ayar arasında oyun içinde istediğiniz an geçiş yapabiliyorsunuz ve çeşitli denemeler sonucu nihai kararımız 60fps performans modu oldu.

Oyunun PlayStation 4 sürümlerinde de durum hiç fena değil.  Standart konsollarda kenar yumuşatmalı 1080p, PlayStation 4 Pro’da ise 1800p checkerboard çözünürlük mevcut. Tahmin edebileceğiniz üzere iki makine de 30fps yukarsına çıkamıyor. Ancak bu düzeyde görsellere sahip bir oyunu eski nesilde oynayabilmek dahi harika bir şey.

Playstation 5’e özel her oyunda olduğu gibi bu oyunda da Dualsense özelliklerinden Haptic Feedback ve Adaptive Trigger özelliği çok başarılı bir şekilde kullanılmış. Özellikle ok atmak için yay çektiğinizde ya da bir kapıyı mızrağınızla açmaya çalışırken tetik tuşlarında gerginlik çok etkili. Ortam sesleri ise özellikle 3D bir aygıt ile atmosfere büyük katkı sağlıyor.

Horizon Forbidden West'in çıkış tarihi 2022'ye ertelendi.

Bazı Dilekler

Forbidden West geneliyle ilk oyunun üstüne çok şey katmış ve ilk oyunu çok sevememiş oyuncuları bile kendine bağlayabilecek bir düzeye gelmiş. Öte yandan hala bazı konularda gelişime açık. Bunlarda ilki, oyunun yan görevleri. Çok fazla yan görev var ama geneliyle oyunun temposuna çok uyumlu değiller. Oynanış sürenizi uzatıyorlar ve güzel ödüller veriyor olsalar da senaryonun ana ilerleyişi ve yan görevler arasında iyi bir denge yok. Eğer detaylara çok takılırsanız tempou bozabilmeniz olası. Bu konuda Horizon’ın biraz daha yol alması gerekiyor ve Guerilla Games’in iki oyun arasındaki inanılmaz gelişimini göz önüne alırsak bu durum bir sonraki oyunda kesinlikle çözülecek gibi.

Oyun boyunca içime sinmeyen bir diğer konu ise yan karakterler. Tasarımları harika, etnik çeşitlilik yerinde, ancak bir şeyler eksik… En vahşisi de en soylusu da birbirinden ayırt edilemez halde. Örneğin vahşi bir kabileye mensup bir karakterle karşılaşıyoruz ama pek de tehdit altında hissetmiyoruz. Herkeste bir “şehirli” havası mevcut. Guerilla Games’in bu konuya da devam oyunlarında dikkat etmesini umuyorum, zira bu ufak noksanlar belki de “dört dörtlük” denebilecek bir oyunun bırakacağı tadı biraz da olsun götürüyor.

Kapanış

Horizon Forbidden West ilk oyunda etkileyici bulunan her şeyin üstüne biraz daha fazlasını katan, eksiklerini büyük ölçüde gidermiş bir devam oyunu. Özellikle oynanış mekaniklerindeki yenilikler ve Türkçe desteği ile çok daha rahat içine girilebilecek, ortalama 50-80 saat arası oynanış sunan devasa bir macera. Oyunun her iki nesilde de etkileyici durması teknik açıdan Guerilla Games’in ustalığını ortaya koymuş. İlk oyuna ısınamayan oyuncuların dahi bir şans vermesini öneririz.

GENEL BAKIŞ
Görseller
9.5
Hikaye / Sunum
8
Oynanış
9
Ses / Müzik
9
Atmosfer
9.5
Eğlence Faktörü
9
Önceki İçerikGetsuFumaDen: Undying Moon Masaüstü Sürümü Erken Erişimden Çıktı
Sonraki İçerikElden Ring çıkış fragmanı yayımlandı
Başlat Tuşu 2013 yılında kurulmuş, oyun, teknoloji ve alt kültür konularına dair haber, inceleme ve makale yayınlayan bir sitedir. Site dahilinde Türk oyuncularına özel içerikler, en yeni ve özgün oyun haberleri ve makaleleri bulabilirsiniz. Türkiye oyun kültürü standartlarını yeniden belirleyip, siz değerli okuyucularımıza her zaman en kaliteli ve en güncel içeriği sunmayı kendimize hedef edindik. Bu hedef doğrultusunda yayınlanan her bir içerik özenle hazırlanıp, sizlere sunuluyor.
horizon-forbidden-west-incelemeHorizon Forbidden West, ilk oyunun birçok eksiğini kapatmış, özellikle görsel açıdan büyüleyici bir devam oyunu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz