Guilty Gear Strive Kapalı Beta İzlenimleri

Tek kişilik ordu, yapımcı, yönetmen, besteci, illüstratör Daisuke Ishiwatari‘nin 1998 yılında dövüş oyunu topluluğuna kazandırdığı enfes bir seri Guilty Gear. Kendine has yapısı ve havalı el çizimi görselleri ile daha çok hardcore olarak nitelendirebildiğimiz bir kitle taafından sahiplenen seri, 2015 yılında 5. ana oyun Guilty Gear Xrd ile hayranlık uyandırıcı şekilde estetik yaklaşımla üç boyutlu bir yapıya sahip olmuştu. Geliştirici firma Arc System Works bu yapıyı daha sonra Dragon Ball FighterZ ve Granblue Fantasy: Versus gibi yapımlarda da başarı ile devam ettirdi. Dövüş oyunu camiasını adeta tek başına ihya eden Arc System Works yakın bir dönemde yeni bombası, Guilty Gear’ın son halkası Guilty Gear Strive‘ı bize geçtiğimiz E3’te yayınladığı teaser ile bize sunmuştu. Nostaljik ama bir o kadar da taze görünen fragman büyük heyecan yaratmış ve oyuncular sabırsızlıkla beklemeye başlamıştı. Eh oyunumuz henüz çıkışını gerçekleştirmiş değil, ancak geçtğimiz haftasonu deneme şansı bulduğum Guilty Gear Strive kapalı beta izlenimlerim ile karşınızdayım.

Beta Bomb!

Öncelikle beta sürümünün oyunun tüm niteliklerini yansıtmayan, daha çok kullanıcı geri bildirimine dayalı bir eksik, hata vs. saptama odaklı bir sürüm olduğunu belirtelim. Özellikle kapalı betalarda bu nitelikler daha önplana çıkar. Nitekim Guilty Gear Strive kapalı beta da özellikle ilk günü ile oldukça sıkıntılıydı. Bir türlü başarılı olamayan eşleşmeler, dövüş içinde kopup ana menüye atılmak gibi tonla sıkıntının ardından uzun bir server bakımı ile ilk gün teknik olarak yalan oldu. Sonraki günlerde nispeten daha temiz bir deneyim yaşasak da genel olarak oyunun yapısıyla ilgili de ezber bozan değişimler var. Öncelikle temel mekanikler ile başlayalım:

Guilty Gear’da 5 temel saldırı tuşu bulunuyor. Bunlar Punch (P), Slash (S), High Slash (HS), Kick (K) ve Dust (D). Bu normal vuruşlar her karaktere özgü olsa da özet olarak;
P= Zayıf Yumruk
S= Orta Saldırı
HS= Güçlü Saldırı
K= Tekme
D= Dust

Dust önceki oyunlarda rakibi havaya savuran ve hava kombolarının önünü açan ağır bir vuruştu. Guilty Gear Strive’da ise rakibi geriye savuran bir vuruş olarak değiştirilmiş. Ancak küçük bir numarası var, eğer rakibe counter (size vuruş yapmaya çalışırken karşı tarafa isabetli bir hamle) yaparsanız tıpkı eski oyunlardaki gibi karakteri havaya savurabiliyorsunuz. Bu vuruşun değiştirilmesindeki temel sebep ring etkileşimlerinin artması. Strive’da ringler eski oyunların aksine tek bir parçadan değil, birbirine bağlı birden fazla parçadan oluşuyor. Rakibe köşelerde yaptığınız saldırılar gitgide büyüyen bir cam kırılma efekti oluşturmaya başlıyor. Yeterli hamle ile rakibi ringin diğer bir parçasına yollayabiliyor ve zarar avantajı kazanıyorsunuz. Ring kenarında yapılan bir counter dust hamle ise tek seferde rakibi diğer parçaya savurmaya yetiyor.

Bunun dışında counter mekaniğinde de büyük bir değişim söz konusu ve şu aşamada oyuncular tarafından pek hazmedilemedi. Counter vuruşlarda oyun kısa bir süre için slow motion’a giriyor, ancak bu durum henüz yeni olduğu için oyuncuları afallatıyor ve faydadan çok zarar sağlıyor, örneğin yaptığınız bir komboda ritminizi kaçırabiliyor ya da bir efektin tepkisi ile durabiliyorsunuz. Bunların dışında karakterler eski özel hareketlerinin çoğunu korumuşlar, ancak kombolar, birleşen ve birleşmeyen vuruşlar oldukça değişmiş. Yani ezber bozan bir yapım var karşımızda.

Attack of Stick Men

Oyunun yeni ve hazmı zor diğer kısımlarından biri de lobi sistemi. Açıkçası seriye aşina olanlar şimdiden bir iç geçirmişlerdir, zira çok çektiler bu sistemden. Arc System Works çevrimiçi rekabetçi modlar için karmaşık ve eşleşmelerde zorluk çıkaracak tercihler yapıyor. Örneğin Guilty Gear Xrd’da koca bir bahçede avatarımız ile dolaşıp arcade kabinlerine oturuyor ve yanımıza başka bir oyuncunun gelmesini bekliyorduk. Açıkçası menüde bir iki seçim yapıp eşleşme beklemek varken bu tür bir tasarım hem oyuncuyu yoruyor hem de eşleşme sürelerini uzatıyordu… Vee size kötü bir haberim var. Guilty Gear Strive’ın lobi sistemi çok ama çok daha tuhaf.

Bu sefer pixel art olarak hazırlanmış çevrimiçi modda öncelikle sizden bir avatar yaratmanız isteniyor. Tipsiz bir çöp adamı ufak tefek düzenlemeler ile bir şeylere benzetmeye çalışıyorsunuz, bir de silah seçimi yaptırıyor size. Ufak bir tutorial sonrasında sizin gibi pixel çöp adamlarla dolu bir lobiye atılıyorsunuz. Olay şu: lobide gözünüze kestirdiğiniz bir avatarın karşına çıkıp kılıç çekmelisiniz. Bu şekilde meydan okumuş oluyorsunuz. Karşı taraf da kılıcını çektiği zaman birbirinize bağlanıyor ve dövüşe giriyorsunuz. Girebilirseniz tabii.

Sevgili Arc System Works,
Bu siz güzel insanlara açık bir mektuptur. Yapmayın abi… ne olur. Böyle acaip çevrimiçi modlar yaparak farklılık yakalamaya çalışıyorsunuz, estetik kaygılarınız olabilir, evet. Ama bu iş fonksiyonelliği baltaladığı an her şey mahvoluyor. Twitter’da bizzat kendiniz teyit ettiniz, “Avatarınızı eşleşmeler sırasında hareket ettirirseniz kopuyorsunuz, aman dikkat” diye. O zaman neden böyle bir sistem yaptınız? Lobide 5-6 avatar dipdibe gelince göz gözü görmüyor, tam bir karmaşa. Tamam, dövüşler sırasında kopmalar, netcode vs bir şekilde halledilir. Ama bu tasarım karmaşasının altından kim kalkacak?

Sevgiler,
Sadık takipçiniz Ozan.

Guilty Gear Strive estetik ve oynanış olarak yine harika duran, temposu yüksek, öğrenmesi rahat, ustalaşması zaman alan, yani bir dövüş oyunu hayranı için mükemmel olma potansiyeli taşıyan bir oyun. Umarım Arc System Works betaya katılanların geri dönüşlerinden gerekli dersleri çıkartıp oyunu daha iyi bir şekile sokar.

Tam sürümde görüşmek üzere!

Önceki İçerikSÖYLENTİ: PlayStation 5 ilk senesinde az sayıda üretilecek
Sonraki İçerikRiot Games Sezon Ortası Turnuvasını (MSI) iptal etti
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz