Guilty Gear STRIVE inceleme

Guilty Gear yirmi yılı aşkın bir zamandır çeşitli platformlarda karşımıza çıkan bir dövüş oyunu serisi.  Kuvvetli estetik yapısı, hızlı oynanışı ve rock/metal tarzı müziğiyle çok havalı bir yapıya sahip. 2013 yılında Guilty Gear Xrd -SIGN- ile 3D dizaynlara dönülen seri, yapımcı firma Arc System Works’ün geliştirdiği özel teknikler sayesinde el çizimi gibi bir estetiğe kavuşmuş ve oyuncuları hayran bırakmıştı. Serinin bir diğer niteliği ise pek çok dövüş oyununun aksine hikaye konusunda da oldukça emek verilen bir yapım olmasıydı. 3D geçiş evresinde Sign ile başlayan Xrd bölümü Revelator ile sonlandı. Guilty Gear Strive inceleme yazımızda yeni bir bölümün, bir bakıma da büyük bir finalin ilk perdesine şahit olacağız.

Guilty Gear Nedir?

Tek kişilik ordu, yapımcı, yönetmen, besteci, illüstratör Daisuke Ishiwatari‘nin 1998 yılında dövüş oyunu topluluğuna kazandırdığı enfes bir seri Guilty Gear. Hikayesi uzun bir sürece yayılmış, kendi kronolojisine sahip bir yapım. Bu yapısıyla hikaye modunda dahi zaman zaman oyuncuların kafasını karıştırdığı da olabiliyor. Bu nedenle Guilty Gear Strive menüsünde hikayenin şu ana kadar geldiği noktayı, kilit karakterleri bir şema halinde size sunan bir kronoloji sunulmuş. Size bazı temel detayları aktaracak olsam da mutlaka oyun içindeki bu kronolojiye göz atın derim.

İlk olarak, oyuna ismini veren Gear nedir?  Guilty Gear evreni 22. Yüzyılda insanlığın doğal ve sınırsız bir enerji kaynağı geliştirmesi ile şekilleniyor. İnsanlığın bu büyük keşfi ile Büyü Çağı başlıyor. Bilim, endüstri çevre kirliliğine yol açacak kaynaklar ve kitle imha silahları kanun dışı ilan ediliyor. İşte bu noktada Gear’lar sahneye çıkıyor. Evrimi sonraki adıma taşımak amacıyla üretilen sihirli varlıklara Gear ismi veriliyor. Kendileri bir tür olmayan, başka varlıklardan “türetilmiş” olan Gear’lar zaman içinde savaşlarda kullanılan biyolojik silahlar haline geliyor. Serinin ana karakteri olan Sol Badguy ilk prototip Gear. En büyük amacı ise tüm diğer Gear’ları ve onların yaratılmasından sorumlu That Man’i (nam-ı diğer: Gear Maker) bulup yoketmek.

Serinin bir önceki oyunu Revelator’da dünyayı büyük bir tehlikeden kurtaran Sol’un amacına gitgide yaklaştığını görüyoruz. Strive’da artık That Man daha büyük bir rol oynuyor ve işler daha da kızışmak üzere. Detaylarına çok değinip keyfinizi kaçırmak istemem. Strive’ın hikaye modu bize 4 saatin üzerinde süren anime stili bir öykü sunuyor, ayrıca bu modda olanların ardılı denebilecek ufak anları da arcade mode oynayarak takip edebilirsiniz.

Mekanikler

Nisan ayındaki kapalı Beta sürecine de katılma şansı bulduğum Guilty Gear Strive hakkında ilk dediğim temel yapıyı korurken bazı ezber bozan değişimler içerdiğiydi. Tam sürümde de deneyimlerim sonucu aynı yapının korunduğunu söyleyebilirim. Öncelikle temel oynanış mekaniklerimize bir göz atalım:

Guilty Gear’da 5 temel saldırı tuşu bulunuyor. Bunlar Punch (P), Slash (S), High Slash (HS), Kick (K) ve Dust (D). Bu normal vuruşlar her karaktere özgü olsa da özet olarak;

P= Zayıf Yumruk

S= Orta Saldırı

HS= Güçlü Saldırı

K= Tekme

D= Dust

Dust, GG: Sign ve Revelator’da rakibi havaya savurup hava komboları yapabilmemize olanak taşıyan bir vuruştu. Strive’da ise iki fonksiyonu bulunuyor. Kısa basarsanız rakibi geriye savuran bir yapısı var, basılı tutarsanız ise eski oyunlardaki gibi havaya savuruyorsunuz. Bunu takiben yukarı basarak siz de rakibe sıçrayarak hava kombolarınızı yapabiliyorsunuz. Eski oyunlara göre yedirmesi daha zor, zamanlamanızı daha dikkatli yapmalısınız ki bunu gayet sevdim.

Counter /cezalandırma sistemi çok daha gelişmiş durumda. Guilty Gear oyuncusunu seri oynamaya teşvik eden, ama sallama oynayanı da cezalandıran ilginç bir dengeye sahiptir. Strive’da özellikle size bir darbe vurmaya çalışan rakibe counter çekerseniz size bedava bir vuruş daha yedirebileceğiniz bir zaman/frame aralığı yaratıyor. Bu tür durumlardan yine roman cancel gibi mekaniklerle sıyrılabiliyorsunuz tabii, ancak her şeyin bir bedeli var. Oyunun size tüm mekanikleri sindire sindire öğrettiği bir Dojo bölümü var, mutlaka orada biraz zaman geçirin (rekabetçi bir oyuncuysanız da sömürün!)

Strive ilginç bir yenilikle daha geliyor. Yeni oyunumuzda ringler eski oyunların aksine tek bir parçadan değil, birbirine bağlı birden fazla parçadan oluşuyor. Rakibe köşelerde yaptığınız saldırılar gitgide büyüyen bir cam kırılma efekti oluşturmaya başlıyor. Yeterli hamle ile rakibi ringin diğer bir parçasına yollayabiliyor ve zarar avantajı kazanıyorsunuz. Ring kenarında yapılan bir süper saldırı ya da başarılı bir dust hamle de tek seferde rakibi diğer parçaya savurmaya yetiyor. Hem başarım hissi hem de seyri çok keyifli bir mekanik.

Online Etkileşim

Yine beta yazımda belirttiğim üzere oyunun çevrimiçi moduyla bir sevgi/nefret ilişkisi içindeyim… Daha doğrusu içindeydim. Zira Arc System Works bu konudaki tüm geri bildirimleri dikkate almış gibi görünüyor. Öncelikle şunu özellikle belirteyim. Guilty Gear Strive bir dövüş oyununda gördüğüm en iyi netcode’a sahip oyun olabilir.  Oyunun Avrupa lobisinde yaptığım online maçlarımda neredeyse SIFIR PROBLEM yaşadım. Sorun aslında biraz daha geçmişten gelen bir konu, yapımcıların lobiyi özgün tutmak için tuhaf tasarımlara başvurmaları. Açıkçası seriye aşina olanlar şimdiden bir iç geçirmişlerdir, zira çok çektiler bu sistemden. Arc System Works çevrimiçi rekabetçi modlar için karmaşık ve eşleşmelerde zorluk çıkaracak tercihler yapıyor. Örneğin Guilty Gear Xrd’da koca bir bahçede avatarımız ile dolaşıp arcade kabinlerine oturuyor ve yanımıza başka bir oyuncunun gelmesini bekliyorduk. Açıkçası menüde bir iki seçim yapıp eşleşme beklemek varken bu tür bir tasarım hem oyuncuyu yoruyor hem de eşleşme sürelerini uzatıyordu.

Guilty Gear Strive’da ise pixel art olarak hazırlanmış çevrimiçi modda öncelikle sizden bir avatar yaratmanız isteniyor. Tabiri caizse pikselden bir çöp adamı ufak tefek düzenlemeler ile bir şeylere benzetmeye çalışıyorsunuz, bir de silah seçimi yaptırıyor size. Ufak bir tutorial sonrasında sizin gibi pixel çöp adamlarla dolu bir lobiye atılıyorsunuz. Olay şu: lobide gözünüze kestirdiğiniz bir avatarın karşına çıkıp kılıç çekmelisiniz. Bu şekilde meydan okumuş oluyorsunuz. Karşı taraf da kılıcını çektiği zaman birbirinize bağlanıyor ve dövüşe giriyorsunuz. Beta’da bu durum istediğiniz yerde yapılabiliyordu ve karakterler birbirinin içine giriyor, eşleşme zorlukları yaşıyorduk. Neyse ki tam sürümde bu konu büyük ölçüde düzenlenmiş. Öncelikle karakterinizi lobideki kaidelerin üzerine götürmeli ve meydan okumanızı orada yapmalısınız şeklinde bir değişikliğe gidilmiş. Bu sayede işin karmaşası büyük şekilde çözülmüş. Sağlam netcode sayesinde hem PS4 hem de PS5 oyuncularıyla bir sürü maç yaptım ve lag dahi yaşamadım. Mutluyum.

Performans

Guilty Gear Strive PlayStation 4, PlayStation 5 ve PC platformlarında çıkışını yapmış durumda. PC’de ne kadar ekmek o kadar köfte modunda performans opsiyonlarınız olacağını az çok tahmin ediyorsunuz. O nedenle ben daha çok konsol sürümlerine değineceğim.

Öncelikle PlayStation 4 ve PlayStation 5 sürümleri birbirleriyle tamamen uyumlu. Cross-Play ve Cross-Save desteğimiz mevcut. Tabii PlayStation 5’te önceki nesil kayıtlar direkt okunmadığı için eğer oyuna PlayStation 4’te başladıysanız gelecekte PlayStation 5 sürümüne geçmeden önce tıpkı Spider-Man ve türevi Ps5 upgrade almış oyunlarda olduğu gibi kayıt dosyanızı Ps4 oyununuzun içinden servere gönderip, Ps5’teki oyununuzun menüsünden de indirmeniz gerekmekte.  Standart bulut transferi çalışmıyor.

Cross-Play nispeten daha rahat. Zaten karşınıza çıkan rakibin hangi konsolu kullandığını dövüş öncesi yükleme ekranı haricinde anlamanıza imkan yok. Netcode sorunsuz çalıştığı için eşleşmeler karma yapısına rağmen rahat bir şekilde oluyor.

Gelelim PlayStation 5 sürümünün nimetlerine. Her iki sistemde de 60fps verilebilmiş olsa da PS5 size çok daha keskin netlikte ve ileri seviye kenar yumuşatmalı görseller sunmakta. SSD avantajı sayesinde dövüşlerin yükleme süreleri inanılmaz kısa, ek olarak karakter seçme ekranında da karakteriniz bir yükleme olmadan hemen belirebiliyor. Hikaye modunda zaman zaman çıkan yüklemeler de neredeyse anlık şekilde geçiyor.

Süre farkları ile ilgili birkaç not da düşeyim:
Hikaye modunda kayıt yükleme süresi: PS5 – 2 saniye, PS4 –  29 saniye
Arcade modu yükleme: PS5 – 13 saniye, PS4 – 27 saniye
Dövüş Öncesi Yükleme: PS5 – 8 saniye, PS4 – 25 saniye

Öte yandan PS5’in özel dosya sıkıştırma sistemi sayesinde oyunun boyutunda da büyük bir ferahlık var. PS4 sürümü 30GB olan oyunun PS5 sürümü ise 14GB gibi yarıdan az bir boyuta indirilmiş durumda.

Kapanış

Guilty Gear Strive sanatsal yapısını her oyunuyla geliştiren, oynanış mekanikleri ve online etkileşim konusunda ise istikrarlı giden bir yapım. Rock / Metal arası giden ve yeni oyunda bir hayli şarkı sözü de içeren oyun popülaritesini gitgide artırarak daha çok oyuncunun kalbine taht kurmaya devam ediyor. Bunu ben değil, istatistikler söylüyor bu arada. Oyunun çıkış günü Steam’deki anlık oyuncu sayısı 20.000’i geçti, yani en büyük rakipleri Street Fighter 5 ve Tekken 7’nin ilk gün ilgisinden daha fazla bir ilgi söz konusu.

GENEL BAKIŞ
Görseller
9
Hikaye / Sunum
8.5
Oynanış
9.5
Ses / Müzik
9
Eğlence
9
Netcode
9.5
Önceki İçerikFinal Fantasy VII Remake Intergrade PS5 için çıktı
Sonraki İçerikMarvel’s Guardians of the Galaxy duyuruldu, bu yıl çıkıyor
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
guilty-gear-strive-incelemeGuilty Gear yirmi yılı aşkın bir zamandır çeşitli platformlarda karşımıza çıkan bir dövüş oyunu serisi.  Kuvvetli estetik yapısı, hızlı oynanışı ve rock/metal tarzı müziğiyle çok havalı bir yapıya sahip. 2013 yılında Guilty Gear Xrd -SIGN- ile 3D dizaynlara dönülen seri, yapımcı firma Arc System...

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz