Granblue Fantasy Versus inceleme

Cygames imzalı Granblue Fantasy aslen mobil platformda hayata gözlerini açan bir japon rol yapma oyunu.  Sadece Japonya’da 25 milyon üzeri indirilme rakamı yakalayan oyunun popülaritesi 2016 yılından beri hiç sekteye uğramamış olacak ki anime serileri ve yeni oyun projeleri ile hayatına devam ediyor. Açıkçası seri benim de radarıma  ilk kez PlayStation 4 için Platinum Games ile ortak hazırlanan Granblue Fantasy: Relink ile girmişti. Relink halen hazırlanmakta iken Guilty Gear ve Dragon Ball FighterZ gibi çılgın anime tarzı dövüş oyunları ile bilinen Arc System Works de ilginç bir işe kollara sıvamış. Henüz proje hakkındaki ilk haberleri duyduğumda “Rol yapma oyunu bir dövüş oyununa ne şekilde evrilebilir?” şeklinde bir soru oluşmuştu kafamda. Granblue Fantasy Versus inceleme yazımda bu soruyu ve fazlasını irdeleyeceğiz!

Believe in Victory

Öncelikle Arc System Works’ün hakkını verelim. Bir işe el attıklarında her zaman etkileyici görseller ve canlandırmalara imza atıyorlar. Özellikle Guilty Gear Xrd ile “el çizimi gibi görünen 3 boyutlu görseller” konusunda çıtayı o kadar yükselttiler ki halen rakip firmalara kıyasla bu konuda rakipsizler. Granblue Fantasy Versus’ta da Guilty Gear ve Dragon Ball FighterZ’da geliştirdikleri tüm teknikleri sonuna kadar uygulamışlar.

Etkileyici görseller kadar derin oynanış mekanikleri ile de bilinen firma Granblue Fantasy Versus’u de mümkün mertebe özel hissettirecek bir şeyler denemiş. Light, Medium, Heavy ve Unique olmak üzere dört saldırı tuşumuz diğer Arc System Works oyunları ile benzerlik gösterirken hem blok hem de savuşturma yapabileceğimiz bir tuşumuz daha mevcut. Bu tuş ile sabit blok yapabilirken yön tuşları ile beraber kullandığımızda ise savuşturma yapabiliyor, düşman ile mesafemizi ayarlayabiliyoruz. Eski nesil King of Fighters oyunlarını anımsatan bu mekanik dövüşleri çok daha hareketli hale getiriyor. Özel vuruşları tek yuşla yapabilmeniz de mümkün, ancak komutları ile yaparsanız daha kuvvetli versiyonlarını çıkartabiliyorsunuz.

Super barımızı doldurarak yaptığımız kuvvetli özel hareketler ise Skybound Arts olarak geçiyor. Etkileyici, havalı ve bol poz kesmeli bu hareketler ile dövüşün çehresini değiştirebiliyorsunuz. Hem usta hem amatör oyuncuların oldukça temiz ve öğretici şekilde hazırlanmış Training Mode’u mutlaka kurcalaması gerekiyor. Oyunun yüzeyde kolay, ustalaştıkça derinleşen mekaniklerini oyuncuyu sıkmadan ve zaman ve emek harcandığında ödüllendiren bir mod hazırlanmış.

İncelemelerimde tür ayrımı yapmadan genellikle hikaye ile giriş yaparım. Dövüş oyunlarında da hikaye namına iyi kötü bir şeyler anlatılır ancak odak noktası tabii ki ikili mücadeleden ibarettir. Ancak Granblue Fantasy Versus’un bize güzel bir sürprizi var bu konuda, o nedenle yazının ortalarına kadar saklamak istedim. Gelelim o moda:

Role Play Fighting

Arc System Works oyunlarında hikaye anlatımından pek kaçınmayan bir firma. Yeri geldiğinide bir görsel roman kadar hikaye sunumu yapıyor oyunculara. Ancak Guilty Gear ya da Blazblue oynayan oyuncular iyi bilir, sizi oldukça pasif tutan ve çoğu zaman etkileşime sokmayan hikaye modları sunar firma. Görünen o ki Granblue Fantasy Versus ile çıtayı yükseltmek istemişler. Bunda muhtemelen kaynak materyalin bir rol yapma oyunu olması faktörü var. RPG Mode ile oldukça keyifli bir işe imza atılmış. Oyunun hikayesini yeri geldiğinde sinematik sunum eşliğinde size verilirken karakterlerimiz ile bol bol beat’em up tarzı mücadeleye girerek düşmanlar ya da canavarlar kapışıyor, seviye atlıyor, loot topluyor ve özel hazırlanmış bosslar ile kapışıyoruz. Bu moda özel sürüyle tasarım yapılmış. Açıkçası rol yapma oyunlarını çok seven bir oyuncu olarak en çok zamanımı bu modda geçirdim. Tamamlanması yaklaşık 10 saat süren RPG Mode ayrıca sizi Granblue Fantasy evrenindeki çeşitli karakterler, mekanlar  ile buluşturuyor ana serinin öyküsü hakkında da boşlukları dolduruyor. Bu yönüyle de Granblue Fantasy: Relink için de bir köprü vazifesi görüyor.


Granblue Fantasy Versus’ta 11 adet oynanabilir karakter bulunuyor. Bir dövüş oyunu için yüksek bir rakam değil. Tabii burada yine bir Arc System Works klasiği daha devreye giriyor: DLC. Henüz oyunun çıkışı ile Beelzebub adlı bir tane DLC karakterimiz mevcut. Kendisini RPG Mode ile de açabilmeniz mümkün, ancak oyunu zenginleştirecek gelecek karakterler için paraları bayılmanız gerekecek. Başarılı mekanikleri ve pro turnuvalar için umut vaadeden bir oyun olduğunu hesaba katarsak işin bu kısmı biraz duraklarımızı büküyor.

Till We Meet Again

Toparlarsak… Dövüş oyunu olarak halihazırda başarılı iken RPG modu ile de ağzımıza bir parmak bal çalan ilginç bir oyun hazırlamış Arc System Works. Gönül isterdi ki karakter sayısı biraz daha fazla olsun, DLC faktörü daha çıkışından önce gözümüze gözümüze sokulmasın ama AAA oyun sektörünün ayrı bir problemi ve başka bir yazının konusu bu faktör. Özellikle anime stili dövüş oyunu hayranlarını gayet mutlu edecek bir yapım var karşımızda, fragmanlar ve oynanış videoları ilginizi çekti ise, Arc System Works’ün içine girdikçe derinleşen oynanış mekaniklerinden hoşlanıyor iseniz Granblue Fantasy Versus ile eğlenceli zaman geçirebilirsiniz.

Granblue Fantasy: Relink’te görüşmek üzere!

GENEL BAKIŞ
Hikaye / Sunum
8
Görseller
9
Oynanış
9
Ses / Müzik
9
Eğlence
9
Karakter Sayısı
6
Önceki İçerikThe Last of Us: Part II’nin çıkış tarihi koronavirüs nedeniyle ertelendi
Sonraki İçerikFinal Fantasy VII Remake’in inceleme puanları belli oldu
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
granblue-fantasy-versus-incelemeÖzellikle karakter sayısındaki zayıflığına rağmen dövüş oyunları camiasına canlılık getiren, keyifli bir yapım.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz