Fire Emblem Warriors: Three Hopes inceleme

Nintendo’nun 1990 yılından beri devam eden taktiksel tol yapma oyunu serisi Fire Emblem en büyük başarılarından birini Switch için 2019 yılında çıkan Fire Emblem: Three Houses ile yakalamıştı. 3 milyonun üzerinde satış rakamına ulaşan ve hem eleştirmenler, hem de oyuncular tarafından övgü toplayan oyun üç krallığın varisinden birinin yanında yer alıyor, öğrenciliklerindne başlayıp ileri yaşlarına kadar mücadelelerinde eşlik ediyorduk. Switch sahini olup da henüz denemediyseniz kesinlikle tavsiye edebileceğimiz oyunların başında geliyor. İncelememizde masaya yatıracağımız Fire Emblem Warriors: Three Hopes ise Three Houses’dan uyarlanan, farklı türde bir oyun. Yapımcı firma Koei Tecmo son dönem Nintendo’nun popüler oyunlarının spinoff olarak nitelendirebileceğimiz versiyonları üzerinde çalışıyor. Bunlardan en güncel olanı Legend of Zelda: Breath of the Wild’dan uyarlanan Hyrule Warriors 2’ydi ve uyarlandığı oyuna sadık olarak hazırlanmış oldukça başarılı bir yapımdı. Bakalım firmanın yeni oyunu Three Hopes bakalım nasıl olmuş.

Musou nedir?

Öncelikle Tecmo Koei ve Omega Force işbirliğinde geliştirilen oyun diğer tüm Omega Force oyunları gibi hack and slash / aksiyon rol yapma türünde bir musou oyunu. Musou ne ola derseniz… 90’larda Dynasity Warriors ile açılışını yapan, üstünüze gelen düzinelerce, hatta yüzlerce düşmanı havalı hareketlerle pataküte döverek ilerlediğimiz oyun mimarisi diyebiliriz. Diğer musou oyunları gibi Three Hopes da standart saldırı ve özel saldırı şablonu içinde çeşitli hareketleri birbirine bağlayıp kombo yapabildiğimiz, bir vurup 10 kişiyi yere serdiğimiz, özel hareketlerle adeta katliam yaptığımız, aksiyon dozu hiç azalmayan gayet keyifli bir yapıya sahip. Hafiften rol yapma mekanikleri de mevcut; oynanabilir karakterler seviye atlayabiliyor, ekipman kuşanabiliyor, karakter etkileşimleri ile aramızda bağ kurabiliyoruz. Three Houses’a özel olarak savaşlarda düşman saldırı tiplerine uygun olarak müttefiklerimize harita üzerinden komut verip çok hafif klasik bir Fire Emblem oyunu gibi strateji öğelerinden de yararlanabiliyoruz. Oyun bu konuda yapması gerekeni gayet iyi kotarıyor.

Üç umut

Fódlan kıtasında geçen oyun, Fire Emblem: Three Houses’a alternatif bir zaman çizelgesinde geçen yeni bir hikayeye sahip. Three Houses geleneğine uygun şekilde seçeceğiniz ev liderine bağlı olarak oyun üç rotaya dağılıyor: Scarlet Blaze, Azure Gleam ve Golden Wildfire. Fire Emblem: Three Houses’un oynanabilir karakteri olan Byleth’i de rakip olarak karşımıza çıkmasıyla hikaye önceki oyunun hikayesinden ayrılıyor. Three Hopes, daha önce karşılaştığı bir paralı asker olan Shez ve oyunun kapak resminde Sothis’e karşı çıkan gizemli beyaz cüppeli bir varlık olan Arval dahil olmak üzere Three Houses’un kadrosuyla birlikte savaşmak için birkaç yeni karakter tanıtıyor. Ana karakterimizin kaderi de bir miktar Byleth’in orijinal yapımdaki haline benziyor; paralı askerken üç evin lider öğrencileri ile yollarımız kesişiyor ve kendimizi Garreg Mach Monastery’de politik çekişmelerin ortasında buluyoruz.

Three Houses’da görebileceğiniz tüm öğrenci karakterler Three Hopes’ta da mevcut. Bu kalabalık kadronun  farklı sınıfları ve farklı kombinasyonları var. Ayrıca, haritanın farklı alanlarını kapsamak veya belirli avantajlarından yararlanmak için savaşın ortasında en fazla dört karakter arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Özellikle oyunun başlarında komboları öğrenmek çok eğlenceli. Çok sayıda ve çeşitli sınıflar, Three Houses’un derinliğine uyuyor ve her biri ile oynamak farklı hissettiriyor. Hızlı hırsızlar veya zarif kılıç ustaları gibi bazıları diğerlerinden daha eğlenceliyken, sihir kullanıcıları bazen acı verecek kadar yavaş ama güçlü. Ama sonuçta, herkesin kendine uygun eğlenceyi yakalayabileceği kadar çeşitlilik var.

Ezber bozan

Klasik musou yapısının üstüne Fire Emblem taktiksel mekanikleri hafif de olsa serpilmiş. Örneğin, asıl amacınız haritanın karşı tarafında bir kalede mahsur kalan bir sivili kurtarmaksa, tüm birliklerinizi bulundukları yere gönderebilirsiniz. Ancak bu en iyi fikir olmayabilir, çünkü belirli düşman karşı saldırıları, pusular veya her türlü diğer yan görevler sizi hemen geri plana atabilir. Bu sorunu çözmek için harita ekranından birliklerinize emir verebilirsiniz. Birini veya bir şeyi korumaları, büyük bir canavara saldırmaları veya bağlarını artırmak için yanyana tutabilirsiniz. Musou yapısından dolayı oyunun başlarında her şey biraz kolay hissettirebiliyor, ancak biraz ilerledikten sonra zorluk artmaya, komut sistemi önem kazanmaya başlıyor ve eğlence faktörünü artıyor.Dilerseniz Classic Mode ile eski Fire Emblem oyunlarındaki gibi ölen karakterleriniz geri gelmiyor ve zorluğu daha da katlayabiliyorsunuz.

Karakter bağlarından bahsetmişken… Karakterlerin bağlarını arttırmak, bu karakterler arası ilişkileri ve kişiliklerini daha da derinleştiren sohbetlerin kilidini açıyor ve hem hikayede farklı detaylar keşfediyor hem de karakterlerin dövüş sekanslarında daha kuvvetli olmalarını sağlıyorsunuz. Bir musou oyunu için açıkçası Three Hopes’ta yapılacak çok şey var. Güzelce ince ayarlanmış savaşlar ve yönetici var. Strateji öğeleri, envanterler, silahlar, sınıflar, yetenekler, sarf malzemeleri, sihir vb. ile takip edilmesi gereken çok fazla şey detay başlarda biraz kafanızı karıştıracak ama çözdüğünüz zaman keyifli ve ödüllendirici olacak.

Tabii şöyle bir soru da kafanızda canlanabilir. Musou / taktiksel rol yapma hibriti olan Fire Emblem Warriors: Three Hopes kime hitap ediyor? Omega Force’un önceki Warriors oyunlarını seven herkes bu oyunu da sevecek, musou tarafında her şey başarılı. Three Houses’dan geçen oyuncular da tur tabanlı savaşlardan hack and slash’a geçmeyi kabul edebilirse kendilerini kaptıracak derin ve ilgi çekici bir hikayenin içinde bulacak. Görseller,  diyaloglar ve geneliyle hikayeye kadar her şey Three Houses tadında. Özellikle bu geçişi Breath of the Wild / Hyrule Warriors 2 arasında yapan oyuncular için çok benzer bir tecrübe olacağını garanti edebiliriz.

Teknik detaylar

Görsel olarak çok yoğun bir oyun olan Three Hopes Switch’te dock modunda en fazla 810p çözünürlüğe erişebiliyor. Handheld modunda ise 540p ila 648p arasında dinamik çözünürlükte oynayabiliyoruz. Ekranda yüzlerce düşman dolduran bir oyun söz konusu olduğu için kenar yumuşatma gibi detaylardan da biraz kısılmış durumda. Saniye başı kare görüntülemede bir kilit olmayan oyun sahne yoğunluğuna bağlı olarak 30 ~ 50 kare arası bir performans sergiliyor. Tek ekranı ikiye bölerek çok oyunculu oynamanız da mümkün olan oyunda gölge, görüş mesafesi gibi detaylardan biraz kayıpla sabit 30 kare yakalanabilmiş.

Kapanış

Fire Emblem Warriors: Three Hopes, herhangi bir hayranın hoşuna gidecek inanılmaz miktarda (eğer üç rotayı da tamamlamak isterseniz 100 saat civarı) hikaye anlatımı sunan, yeni denenen mekanikleri, karakter ve sınıf sistemi ile bugüne kadarki en kapsamlı ve keyifli musou oyunu olabilir. Türü daha önce denememiş olan herkesin hoşuna gidebileceğini düşündüğümüz, tur tabanlı oyunların hayranların bile daha aksiyona sahip bir ana hat Fire Emblem oyunu gibi kabullenebileceği bir oyun çıkmış.

GENEL BAKIŞ
Görseller
9
Hikaye / Sunum
8.5
Oynanış
9
Eğlence
9
İçerik
9.5
Önceki İçerikTeenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge inceleme
Sonraki İçerikGod of War Ragnarök’un çıkış tarihi açıklandı
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
fire-emblem-warriors-three-hopes-incelemeNintendo Switch'te bir kez daha ana seriye tatlı bir alternatif olmayı başarabilmiş bir musou oyunu beğenimize sunuldu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz