Double Dragon 4 – PC İnceleme

Fazla Dozda Nostalji Sağlığa Zararlıdır

1995’te ilk NES çakması 8-Bit konsolumu aldığımda yanında gelen Double Dragon kasetini ilk günden bitirmiştim. Arcade salonlarından tanıyıp sevdiğimiz Double Dragon’un NES portuydu. Belki orijinali kadar iyi değildi ama yine de güzeldi. Bundan tam 22 yıl sonra, yani 2017 yılında bu NES portu baz alınarak yapılan Double Dragon IV piyasaya çıktı. Arc System Works‘ün geliştirip yayınladığı DDIV ile yapımcılar bizi nostaljik her şeyden soğutmayı hedeflemiş sanki.
double dragon 4 pc inceleme

Bundan 5-10 sene önce eğlence mekanlarında 80’ler, hatta 90’lar partileri düzenlenir; nostaljiden para kazanmaya çalışılırdı. Bu fikir bir süre başarılı olsa da kısa zamanda kabak tadı vermişti. Bu akım oyun sektöründe de güzel iş yaptı. Önümüze pikselli grafiklere ve eski tür oyunlardaki estetiklere sahip bir ton bağımsız oyun geldi. Bunlardan Shovel Knight, Fez, Spelunky, Undertale, To The Moon gibi bir sürü çok başarılı örnek mevcut. Hazır pikselli oyunlar piyasada iş yaparken bu treni kaçırmamak lazım diye düşünen Arc System, 90’ların başında ortalığı sallamış; hatta aynı isimde bir de (berbat) sinema filmi çekilmiş Double Dragon’u geri getirmeye karar verimiş. Fakat seriyi geri getirirken hiçbir şeye dokunulmamış sanki.
double dragon 4 pc inceleme

Kuantum fiziği kitabından bir sayfa (değil)

İlk açtığımızda ufacık ekranla başlayan oyunu tam ekran yaparak işe başlıyoruz. Ardından ana menüde seçim yapabilmek için klavyemizdeki tüm tuşlara sırayla basıyoruz. (Burada aşağıda yazan “Tuşları görmek için F1’e basın” uyarısını çok sonra gördüm.) Ok tuşları veya fare kontrolü işe yaramıyor. Biraz boğuştuktan sonra E ve X tuşlarının yukarı/aşağı olduğunu, H tuşunun da onay tuşu olduğunu çözüp afallıyoruz. Bu nasıl bir tuş dizilimi böyle?! Ben Config kısmından tuş ayarlama sekmesine girdikten hemen sonra inputmapper isimli 3. parti program yardımıyla Dualshock 4’ümü oyuna tanıtabildim. Vuruş tuşlarımı ayarladım fakat oyun, yön tuşlarını hiçbir şekilde ayarlamama izin vermedi. Peki, öyle olsun diyerek klavye için ayarlarımı yapıp oyuna başladım.
double dragon 4 pc inceleme

Aramızda uçurumlar var

Piksel Ovası

İleri, geri, yukarı, aşağı yürüyebildiğimiz genişçe 2 ekrandan oluşan bölümlerde karşımıza gelen düşmanlara kafa göz dalarak ilerliyoruz. Yumruk, tekme ve zıplama olmak üzere 3 tuşumuz var. Ayrıca yumruk ve tekme tuşlarına aynı anda basarak da zıplayabiliyoruz. Yine yumruk tuşuyla, oyunda bulunan birkaç çeşit silahtan birini yerden alıp kullanabiliyoruz. Yumruk + zıplama tuşuyla geriye dirsek atarak bizi sıkıştıranlara hadlerini bildirirken, tekme + zıplama ile de ileri doğru kısa bir uçan tekme atabiliyoruz. Ayrıca zıpladıktan sonra havada belli bir yüksekliğe erişince tekmeye basarsak, Street Fighter’daki Ryu’nun Tatsumaki hareketini yapabiliyoruz. Kontroller ve hareketler çok kısıtlı ve hantal. Bu hantallığı siz veya düşmanlar kötüye kullanabiliyor. Örneğin, yere düştükten sonra etrafınızı kuşatan düşmanlar, kahramanımızı rahat bırakmadan tekrar tekrar yere düşürebiliyorlar. Üstelik kalkar kalkmaz yapabildiğimiz dokunulmaz hareketlerimiz de her zaman işe yaramıyor. Düşmanlardan bazı kötüye kullanımları öğrenip onlara karşı uygulamamız gerekebiliyor. Örneğin, düşmanları yere serdikten hemen sonra havada Tatsumaki hareketini sürekli kalkışlarına denk getirerek onları haklayabiliyoruz. Bunun gibi bazı hareketleri art arda yaparak onları sıkıştırmamız gerekebiliyor.

İki ekranlık bölümlerin sonunda gelen bossları çoğu zaman anlamıyorsunuz. Çünkü bosslar genellikle normal düşmanların aynısı gibi gözüküyor. Ben pek çok kez boss savaşında olduğumu bossu yenince çıkan Stage Clear yazısını görünce anlayabildim.
double dragon 4 pc inceleme
Bunun dışında oyunu iki kişi yan yana veya karşılıklı oynayabiliyorsunuz. Ayrıca oyunu bir kez bitirdikten sonra açılan Tower modunda, düşmanları yendikçe bir üst kata çıkmaya çalıştığınız bir kulede gidebildiğiniz yere kadar gidebiliyorsunuz.

Ben az biliyor sizin dili

Hikayeye gelince… Bu konuda söyleyecek pek bir şey yok. Jimmy ve Billy kardeşler, yine üstün dövüş tekniklerini kullanarak sırayla kötü adamları dövüyorlar. Hikaye, bölüm aralarında diyaloglarla anlatılıyor. Bu diyaloglar ise oldukça klişe. Üstelik İngilizce dil bilgisi hataları da cabası…

Ne Oldum Değil Ne Olacağım Demeli

NES’in piksel grafiklerini kullanan oyunda mekanlar bomboş ve cansız. Animasyonlar çok yetersiz. Anladık, eskiden konsolun özellikleri daha fazla atraksiyonu kaldırmıyordu. Fakat artık neler neler çalıştırabilen bilgisayarlarımızda oynuyoruz şu oyunu. Bari birkaç eğlenceli eklemeler yapın değil mi?
double dragon 4 pc inceleme
Bu oyunu genel olarak kimseye tavsiye etmiyorum. 1995 yılında çıkmış olsa ve bir şekilde kaseti elime geçmiş olsa, 15 dakika oynadıktan sonra başka oyunla takas yapmaya giderdim sanırım. Eskileri anacağız diye sırtını nostaljiye çok fazla dayayan Arc System Works’ün bu oyununu sadece (varsa) iflah olmaz Double Dragon fanatiklerine önerebilirim. Fiyatı ucuz diye almayın. Bu fiyata daha eğlenceli başka oyunlar bulabileceğinize eminim.

GENEL BAKIŞ
Oynanış
4
Görseller
4
Ses / Müzik
3
Hikaye / Sunum
1
Eğlence Faktörü
2
Önceki İçerikKojima, Death Stranding’in PS5 versiyonu ve olası devam oyunu hakkında konuştu
Sonraki İçerikNioh inceleme
double-dragon-4-pc-incelemeTek kelimeyle bu oyunu özetleyin deseler cevabım şu olurdu: BAYAT!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz