Absolver inceleme

Hotline Miami ve Serious Sam oyun serilerinin yayıncılığını üstlenmiş olan Devolver Digital, her yıl onlarca yeni oyunu bizimle buluşturmaya devam ediyor. 2009 yılında kurulan ABD merkezli firmanın en yeni oyunlarından biri de Ağustos sonu itibariyle Steam’de çıkışını yapan Absolver. Ufak bir not olarak, Absolver inceleme yazımız oyunun tam sürümü üzerinden yapılmıştır. Zira yapım, Steam’de pek çok oyunun “erken erişim” olarak piyasaya sürülmesine karşın final haliyle çıkış yaptı.

Absolver, Fransa merkezli bağımsız oyun stüdyosu Sloclap‘in geliştirdiği ilk oyun olarak karşımıza çıkıyor. Çok oyunculu bir aksiyon-dövüş oyunu olan yapım, MMO oynanışı RYO elementler ile harmanlayıp kısmen açık dünya bir oynanış sunuyor.

Yıkılmış Bir İmparatorluğun Küllerinden…

Absolver, hikaye açısından her ne kadar oldukça zayıf kalsa da (yazının ilerleyen kısımlarında bundan detaylıca bahsedeceğim), belirli bir temele oturtulmaya çalışılmış. Çökmüş Adal İmparatorluğu’nda yüzümüzdeki gizemli bir maskeyle uyanıyoruz. Hafızamızda ufak tefek anılar mevcut ve bunlardan birisi de bir “Absolver” olarak seçildiğimiz tören. Kendimizi oyunun dünyasına atmamızla beraber hikaye adına yeni şeyler bulabilmek imkansız. Oyunda bizim gibi çevrimiçi Absolver’ların yanı sıra yapay zeka dövüşçüler de mevcut. Oyundaki dövüş sistemi ise “tamamen serbest” modda. Daha net açıklamam gerekirse, diyelim ki siz yapay zeka ile dövüşüp seviye atlamak ve yeni eşyalar düşürmek istiyorsunuz. Yanınızda online bir oyuncunun belirip sizi öldüresiye dövmeyeceğinin garantisi yok. Bu aşamada, hikayenin işlenişi sıfıra yakın. Sadece bir MMO gibi haritada dolaşıp seviye ve eşya kasarak, diğer oyuncularla boy ölçüştürerek devam ediyoruz.

Oyunda birbirinden cezbedici mekan tasarımlarına rastlamak mümkün

Dark Souls’un İzinden…

Oyunda her an erişebileceğiniz bir harita yok. Aslında bir harita var. Oyunun başındaki eğitim aşamasına geçince bir okula varıyorsunuz. Burada bir duvar üzerine kazınmış bölge haritasını görmek mümkün. Öte yandan, Dark Souls‘a benzer bir diğer özellik de “bonfire” benzeri meditasyon noktalarının olması. Burada, canınızı tazeleyip oyunu kaydetmek mümkün. Daha sonra öldüğünüzde ise son kayıt noktasından başlayabiliyorsunuz. Ayrıca bu meditasyon noktalarında haritaya ve bulunduğunuz konuma bakma fırsatınız var.

İlk aşamada, yeterince geniş diyebileceğim fakat zaman zaman dar bir koridora dönüşen yolların olduğu bir harita var. Haritada çeşitli küçük boss’ların yanında üç büyük boss bulunuyor. Bunları alt edince ise farklı bir bölgeye geçişi sağlayan bir kapı açılıyor.

Kontrollere değinecek olursak, oyunda zıplama mekaniği yok; sadece W, A, S, D ile yürüyerek ve R tuşuyla koşarak ilerliyoruz. Dört farklı dövüş pozisyonu (Q, E, Z, C) ile oldukça farklı kombolar yapabiliyoruz. Space yardımıyla ise hareket halindeyken karşı taraftan gelen hamleleri engelleyebiliyoruz. Seviye atladıkça yeni kombo slotları ve dövüş mekanikleri açılıyor zaten.

Absolver için ilk bakış videomuz:

İstemediğiniz Kadar Özelleştirme

Oyunda Forsaken, Kahlt, Windfall ve Stagger olmak üzere dört farklı sınıf var. Bunlardan Stagger hariç üçüncü oyun başında seçebiliyoruz. Stagger tarzı dövüşçü sınıfını ise Tower of Adal bölgesinde köprüde bulunan Jinn Mesca adlı NPC’yi yenerek açabiliyoruz. Her birinin özel bir yeteneği mevcut.

  • Forsaken: Parry adlı yeteneği ile gelen saldırıyı tamamen engeller.
  • Kahlt: Absorb adlı yeteneği ile saldırıya uğramadan önce gelen saldırının hasarını geçici olarak azaltır.
  • Windfall: Avoid adlı yeteneği ile gelen saldırıyı önler ve yavaşlatır.
  • Stagger: Special Attack adlı yeteneği ile sağa sola, ileriye ve geriye doğru saldırı engelleme yaparken az hasar alma, saldırıyı tamamen engelleme ve karşıya orta şiddetli bir saldırı yapma imkanı tanır.
Absolver’da dövdüğümüz rakibi elinden tutarak kaldırmak gibi dostane bir hareket yapabiliyoruz.

Oyunun başlangıcında oldukça zayıf eşyalara sahipsiniz fakat seviye atladıkça ve yapay zeka dövüşçüleri patakladıkça birbirinden güzel ekipmanlar elde edebilirsiniz. Ayrıca, haritanın belirli yerlerinde gizlenmiş özel eşya noktaları var. Yine meditasyon yapılan noktalar gibi buralara gidip oldukça değerleri ekipmanlar ile karakterinizi güçlendirebilirsiniz. Dövüş hareketleri ise yine oyundaki diğer bir zenginlik. Seviye atladıkça yeni komba slotları ve yeni mekanikler açılıyor. Bunları tamamen isteğimize ve tarzımıza göre özelleştirmek mümkün.

Oyunda sol fare tuşuyla hafif saldırı, sağ fare tuşuyla ise güçlendirilmiş saldırı yapılıyor. Kombo sistemi ise şu şekilde çalışıyor. Seviye atladıkça yeni komba slotları ve saldırı mekanikleri açılıyor. Bunları kendi oynanış tarzımıza göre yerleştirip, daha önceden bahsettiğim Q, E, Z ve C tuşlarında bulunan dövüş pozisyonlarına göre aktif edebiliyoruz. Örnek vermem gerekirse, Q pozisyonunda iki/üç kombo slotunuz var bunlara istediğiniz hareketleri yerleştirdiniz. Bunu aktif etmek için hasar yemeden iki/üç kez (kombo slot sayısına göre) hafif saldırı yapmanız gerekiyor. Küçük bir bilgi olarak, Absolver’da yumruk yumruğa dövüşmenin yanı sıra kılıç ve benzeri silahları kullanarak da oynayabiliyoruz.

Absolver’ın görsellerine değinecek olursak, oldukça hoş çizimleri olan bir dünyası bulunuyor. Zaman zaman tüm o dövüş kaosunu bırakıp bir yerlere dikilmek ve manzaranın tadını çıkarmak isteyebileceğiniz bölgelere rastlayabilirsiniz. Seslendirme açısından oyunda konuşma yok denecek kadar az. Büyük boss savaşlarında ise sadece kısa sürekli aksiyon müzikleri duyuyoruz.

Toparlamak Gerekirse

Genel olarak Absolver, MMO ve aksiyon-dövüş tarzını bir arada harmanlayıp içerisinde rol yapma ögeleri de barındıran, hikaye yönünden önce umut vaat edip daha sonradan tökezleyen, farklı tarzıyla adını unutturmayacak bir bağımsız yapım olarak karşımızda. MMO bir oyun olarak en büyük eksisi ise can sıkan sunucu problemleri çünkü zaman zaman oyundan kopmalar çok sık yaşanıyor.

Absolver, Steam üzerinden 49 TL’lik fiyat etiketiyle satışta. Türkiye’deki oyun fiyatlarına kıyasla oldukça makul ancak son kararınızı vermeden önce iyi düşünün.

GENEL BAKIŞ
Görseller
9
Oynanış
8
Ses/Müzik
6
Eğlence Faktörü
8
Önceki İçerikPUBG’nin güncel satış rakamı açıklandı
Sonraki İçerikResident Evil 7 Gold Edition duyuruldu
absolver-inceleme Absolver, MMO ve aksiyon-dövüş tarzını bir arada harmanlayıp içerisinde rol yapma ögeleri de barındıran, hikaye yönünden önce umut vaat edip daha sonradan tökezleyen, farklı tarzıyla adını unutturmayacak bir bağımsız yapım olarak karşımızda.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz