Uncharted Kayıp Miras inceleme

Naughty Dog’un 2007 yılında PlayStation platformunda başlattığı efsanevi seri Uncharted, 2016’da çıkan dördüncü oyunla birlikte ana karakteri Nathan Drake’in maceralarına son vermiş ve serinin sona erdiğini düşünmüştük. İlgiler firmanın diğer gözde oyunu Last of Us’ın devamına çevrilmişken yıl sonu düzenlenen PlayStation Experience etkinliğinde firma bize bir indirilebilir içerik sürprizi yapmıştı. Seride daha önce ikinci ve üçüncü oyunlarda karşımıza çıkan bir başka hazine avcısı, Chloe Frazer ve son oyunda bize zorlu anlar yaşatan Nadine Ross’un başrölü üstlendiği içerik çıkış döneminde bizi bir sürprize daha uğrattı; firma bize başlı başına bağımsız, devasa bir oyun sundu. Dördüncü oyundaki olayların sonrasını anlatan, artık indirilebilir içerik olmaktan sıyrılıp bir genişletme paketi olarak nitelendirebileceğimiz yapım, Türkiye’de satışa sunulacağı adıyla Uncharted Kayıp Miras inceleme yazımız ile karşınızdayız.

Uncharted Kayıp Miras inceleme

Uncharted: Kayıp Miras, önceki oyun Uncharted 4: Bir Hırsızın Sonu kadar büyük bir tek kişilik oyuncu deneyimi ve yine bu oyunla ortak olan çok oyunculu mod desteğiyle geliyor. Bu yönüyle kısa bir süre içinde ekip arasında oyunu Uncharted 4.5 olarak anmaya başladık. Oyunu büyük bir heyecan içinde PlayStation 4 Pro’ma indirirken kafamdaki en büyük soru şuydu: Nathan Drake’siz bir Uncharted ne kadar başarılı olabilir?  Oyunu tamamladığımda ise cevap o kadar netti ki… Yazı boyunca bu konuyu detaylı olarak iredeleyeceğim, öncesinde hikayeye bir göz atalım.

Unutulmamış Davalar…

Uncharted: Kayıp Miras’ın senaryo modu bizi Hint topraklarına götürüyor. Odağında Ganesha’nın Dişi adlı paha biçilmez bir hazinenin bulunduğu öyküde Chloe ve Nadine iki ortak olarak karşımıza çıkıyor. Hint mitolojisinde dört kollu ve fil kafalı olarak tasvir edilen tanrı Ganesha’nın Parashurama ile savaşında aldığı bir darbe sonrasında dişi kesilerek yer yüzüne düşer. Efsanelerde anılan hazine, Hint kralları tarafından yıllar boyunca özenle korunur ve günümüze dek kimse izini süremez. Chloe arkeolog olan babasının ölümüne neden olan bu hazineyi bulmak ve geçmişindeki bazı defterleri kapatmak niyetindeyken Nadine ise Uncharted 4’te Drake kardeşler ile yaşadığı husumet sonrası ordusu Shoreline’daki pozisyonunu yitirmiş ve ipleri tekrar eline alabilmek umuduyla kendisine büyük bir varlık kazandıracağına inandığı hazineyi bulmak adına Chloe ile bir ortalık kuruyor. Öte yandan Hindistan hazine avı için en kötü zamanını yaşıyor; ülkede bir iç savaş çıkmış durumda ve isyancıların lideri Asav’ın da planları arasında Ganesha’nın Dişi’ni bulmak var.

Uncharted Kayıp Miras inceleme – Asav oyun boyunca bize zorlu anlar yaşatacak

İki karakterin odağında ilerleyen öyküleme Naughty Dog’un oyunlarında Last of Us sonrası mükemmelleştirdiği bir anlatı biçimi. Uncharted: Kayıp Miras da buna bir istisna olmuyor. Birbirine tamamen zıt yapıda olan Chloe ve Nadine ikilisinin atışmalar, güvensizlikler ile başlayan ilişkisi senaryo boyunca inişli-çıkışlı olarak o kadar inandırıcı bir şekilde gelişiyor ki Nathan ya da Sullivan’ı artık aklınıza dahi getirmiyorsunuz. Ayrıca Uncharted 4’ün en eleştirilebilir tarafı olarak gördüğüm kısmı, ara sahnelerin oynanışı batırması gibi durumlar Kayıp Miras’ta yok. Naughty Dog gerçekten notlarını iyi almış olsa gerek, ara sahneler kararında tutulmuş ve oynanış deneyiminizi başarıyla besliyorlar.

Altın Kural: Çalışıyorsa Kurcalama

Oynanış konusunda ise büyük bir değişiklik yok. Önceki oyunlardaki klasik yön, kamera, halat kullanma ve çatışma kontrollerine tek eklenen özellik Chloe’nin tokasıyla kilitleri açma mekaniği. Dualshock kontrolcünüzdeki titreşimi takip ederek analog çubuğu doğru noktaya çevirerek kilitli açtığınız bu mekanik sayesinde oyunun bazı noktalarında kilitli kapıları yada cephane kutularını açabiliyorsunuz. Kamera modu bu oyunda da bulunmakta, menüden aktif ettiğiniz zaman L3 + R3, yani analog çubuklara aynı anda basarak aktif edebililir ve istediğiniz şekilde ekran görüntüsü alabilirsiniz. Oyunun belirli noktalarında Chloe de cep telefonundan bazı çekimler yapıyor. Uygun noktalara ulaştığınızda üçgen tuşuna basmanız yeterli. Son olarak her Uncharted’ın olmazsa olmazı, etrafa serpiştirilmiş hazineleri toplayarak bazı başarımları açabilirsiniz.

Uncharted Kayıp Miras inceleme – Oyunun atmosferi yine göz kamaştırıcı
Mistik Hint Topraklarında Öze Dönüş

Atmosfer açısından etkileyici bulduğumuz Uncharted: Kayıp Miras bizi doğanın yeşilliği ve mistik Hint yapıları ile buluşturuyor. Uncharted 4’te coğrafya açısından daha çok çeşitlilik vardı, kendimizi kah Rio’da kah Madagascar’da buluyorduk; ancak geneliyle Kayıp Miras daha akılda kalıcı, oyunun doğasına uygun tasarımlar içeriyor. Bu tür detayları seven bir oyuncuysanız hemen her bölümde kendinizi bir şeyleri incelerken ya da ekran görüntüsü alırken bulacaksınız.

Kayıp Miras’ı UC4’ün bir adım önüne taşıyan bir özellikten daha bahsetmezsem olmaz.

Bildiğiniz üzere Uncharted serisi kısmen Tomb Raider’dan esinlenmiş bir oyun (öyle ki reboot serisinde de bazı mekanikleri ile de Uncharted Tomb Raider’a ilham kaynağı olmuştur). Bu Indiana Jones-vari yapımların olmazsa olmazı egzotik mekanlar, çatışma ve tabii ki bulmacalardır. Kayıp uygarlıkların gizemlerini çözerken bir yandan da tuzaklarla donatılmış ilginç mekanizmaların sakladıkları sırrı çözmenin hazzı, bu oyunların deneyimini tamamlayan bir unsurdur. Maalesef Uncharted 4 bu konuda oyuncuyu tatmin etmekten biraz uzak, hikaye sunumu oynanışı gölgeleyen bir oyundu. İyi haber ise Kayıp Miras seriyi yine köklerine döndürmeyi başarmış ve oldukça yaratıcı bulmacalar oyun boyunca karşınıza çıkacak. Hatta 4×4 cipinizle serbestçe dolaşabileceğiniz 4. bölümde bu bulmacalardan büyük bir tanesi haritaya opsiyonel olarak dağıtılmış durumda. Harita üzerinde işaretli bölgelere giderek parça parça çözdüğünüz bu sırrın ödülü ise hazinelere yaklaştığınız zaman sizi haberdar eden önemli bir aksesuar. Bir başarımı da açan bu aksesuarın (Kraliçenin Yakutu) özelliğini isterseniz menüden kapatabilirsiniz. Eski Uncharted oyuncuları pas geçmesin!

Uncharted Kayıp Miras inceleme
Sony’den Yine Tam Destek!

Türk oyuncuları ilgilendiren konuya gelelim. Diğer oyunlarda olduğu gibi Uncharted: Kayıp Miras da tamamen Türkçe olarak geliyor. Menülerden dublaja kadar %100 Türkçe dil desteği bulunan oyunda yine başarılı bir çeviri ve dublaj işçiliği çıkartılmış. Atmosferi bu kadar kuvvetli bir oyunda özellikle ingilizce bilmeyen oyuncuların bile altyazıları kapatıp manzaranın keyfinin çıkararak oyunlarını oynayabilecek olmaları büyük bir bonus.

Tek kişilik içeriklerin yanısıra oyunun Uncharted 4 ile paylaştığı bir çok oyunculu modlar da bulunmakta. Uncharted: Kayıp Miras’ın çıkışıyla birlikte her iki oyundan da erişilebilecek yeni çok oyunculu mod içeriği de eklenecek. Standart mücadeleci, co-op hayatta kalma modlarının yanı sıra gelecek olan Arena Hayatta Kalma Modu, yeni oynanabilir karakter Asav, skinler ve diğer yeniliklerin detaylarına bakmak için ilgili haberimize tıklayın

Perdeler Kapanıyor

Toparlarsak Uncharted: Kayıp Miras başlı başına serinin ana oyunları arasında anılmayı hak eden, dolu dolu, tam teşekküllü bir oyun olmuş. Oyunun hikaye modunu açılışta seçilebilen en yüksek zorluk modunu seçerek, hazineler için ortalığı iyice araştırarak ve yukarıda bahsettiğim opsiyonel büyük bulmacayı çözerek tamamladığımda istatistikler 9 saat oyun süresi göstermekteydi. Bazı yabancı forumlarda 6.5 saat gibi sürelerde  oyunun bitirildiğini okudum. Yani ortalamaya vurarasak 7 saatlik bir hikaye modunun sizleri beklediğini söyleyebilirim ki bu süre aşağı yukarı serinin diğer oyunlarına denk. Yaşacağınız deneyim ise kesinlikle çok ama çok tatmin edici; hikaye / oynanış dengesi açısından ise Uncharted 4’den daha başarılı bile diyebiliriz.  Naughty Dog bu oyunla birlikte bize Nathan Drake olmadan da gayet sürükleyici bir Uncharted oyunu yapabileceğini ve serinin yeni karakterle devam etme potansiyeli taşıdığını da kanıtlamış oldu.  Son oyunun fiyatı da gayet uygun: PlayStation Store’da 119 TL. Daha ne olsun diyerek PlayStation 4 sahibi oyuncuları bu gizemli maceraya davet ediyoruz.

GENEL BAKIŞ
Görseller
9.5
Oynanış
9
Ses /Müzik
9
Atmosfer
10
Eğlence Faktörü
9
Önceki İçerikBrawlout inceleme (Erken Erişim)
Sonraki İçerikStar Wars Battlefront 2 Starfighter Assault Modu İle İgili Yeni Fragman Yayınlandı
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
uncharted-kayip-miras-incelemeNaughty Dog bir kez daha kendini aşmayı başarmış

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz