Uncharted 4: Bir Hırsızın Sonu – İnceleme

PlayStation için hazırladıkları sevimli platform oyunu serisi Crash Bandicoot ile oyunseverlerin kalplerini fetheden Naughty Dog konsol oyuncularının çok iyi bildiği bir firmadır. PlayStation 2’de yine bir platform oyunu serisi olan Jak and Daxter ile iyi bir başarı yakalayan Naughty Dog, sıra artık PlayStation 3’e geldiğinde ise bu sefer farklı bir türden, bir aksiyon – macera oyunu serisi ile evlerimize konuk oldu: Uncharted.  Nathan Drake adlı hazine avcısının maceralarını konu alan ve 2007 ile 2011 arasında 3 harika oyun ile yoluna devam eden seri, sinematik sunumu, etkileyici doğa manzaraları ve ikonik karakterleri ile konsol savaşlarının en kızışmış olduğu dönemde PlayStation’ın en ağır toplarından biri haline geldi.  Sene 2013’ü gösterdiğinde firma aynı konsol için farklı bir IP – The Last of Us ile karşımıza çıktı.  PlayStation 3 ‘ün artık yerini PlayStation 4’e terk etmek üzere olduğu bir dönemde çıkan ve Uncharted serisi ile belirli bir oranda benzerlik gösteren oyun Naughty Dog’un hikaye anlatımı, oynanış ve görsel konusunda ne kadar yol katetmiş olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi ve bir sonraki oyunlarında beklentilerimizi ne kadar yukarı çekebileceğimiz konusunda oldukça umut verici bir oyun oldu.

PlayStation 4’ün olaylı çıkışı ardından Sony için oyun üretenler arasında artık en sık ve övgüyle anılan firmalar arasında başı çeken Naughty Dog, yeni Uncharted oyunları üzerinde çalıştıklarının müjdesini verdi ancak konsolun ilk 2 senesi içinde  Last of Us’ın HD sürümü ve Uncharted: The Nathan Drake Collection adlı, orijinal üçlemeyi tek disk içinde barındıran bir derleme ile karşımıza çıktı. Bu efsanevi oyunları PlayStation 3 döneminde kaçıranlar ya da nostalji yapmak isteyenler için harika bir fırsattı ama devam oyunu için sabırsızlıkla bekleyen oyuncular için sadece “ara sıcaklar”dı. Ana menünün servis anı yaklaştıkça iştahlarımız da bir o kadar kabardı. Pekiyi beklediğimize değdi mi? Serinin hayranlarını büyük bir ziyafet bekliyor mu? Kesinlikle evet!

Uncharted 4: A Thief’s End ya da ülkemizde raflarda göreceğimiz ismi ile Uncharted 4: Bir Hırsızın Sonu her anından emek akan, büyüleyici bir oyun.  Gerek görseller, gerek hikaye sunumu olsun Naughty Dog’un sadece kendi oyunları adına değil, “video oyunu” kategorisi altında her ne icra edilmiş ve edilmekte ise hepsi adına çıtayı oldukça yükseltmiş olduğu bir çalışma olmuş. Yazının devamında bu iddiamın ardında mümkün mertebe duracak ve durumu enine boyuna masaya yatıracağım.

uncharted-4-inceleme-02

 

En Değerli Hazine Ailedir

Öncelikle oyunun senaryosuna değinelim. El Dorado, Shambala ve İrem Şehrinin gizemlerini çözen Nathan en nihayetinde hazine avı işlerinden elini ayağını çekmiş, maceralarında tanışmış olduğu Elena ile evlenip sıradan ama huzurlu bir hayata başlamıştır. Her şeyin yolunda gitmesi için elinden geleni yapsa da Nathan’ın hayatı bir sabah hiç ummadığı birinin ziyareti ile bir kez daha altüst olur. Bu kişi tam 15 yıl önce öldüğünü sandığı ağabeyi Sam’dir.  Her ikisi için de mazisi derin olan bir hazine artık Sam’in hayatta kalıp kalmayacağını belirleyen bir unsur haline gelmiştir ve bu konuda tek güveneceği ve yardım isteyebileceği kişi olan kardeşi Nathan’a ulaşmıştır. Başlangıçta yeni bir maceraya atılmak için gönülsüz olan Nathan işin ucunda ağabeyinin hayatı olduğunu öğrenince hiç düşünmeden Sam’e yardım etmeyi kabul eder. Kısa süre sonra hazine avı işinde en güvendiği partneri, manevi babası Sullivan da olaylara dahil olur ve yıllar önce izini sürmekte başarısız oldukları bir korsan kolonisinin hazinesinin tekrar peşine düşerler.

Geçen yıllar ihtiyar delikanlı Sully'e daha da karizma katmış
Geçen yıllar ihtiyar delikanlı Sully’e daha da karizma katmış

 

Yeni oyunda en çok dikkatinizi çeken şey şüphesiz sinematik hikaye sunumu olacak.  Önceki oyunlar da bu konuda gayet başarılıydı, ancak Uncharted 4 ile işi artık sinema filmi tadına getirmeyi başarmışlar. Öykü anlatımı konusunda firma Last of Us’ta edindikleri deneyimi sonuna kadar kullanmış, yeri geldiğinde oldukça etkileyici aksiyon sahneleri var. Ancak oyun bunları suratınıza fırlatmak için fırsat kollamak yerine size oturaklı bir şekilde, sindire sindire hikayeyi bünyenize işliyor. Yine Nathan’ın çocukluğu ve gençliğinden bir kaç geçmişe ait anıyla başlayan oyun yeni karakterleri ve olay kurgusunu başarılı bir şekilde kavramanızı sağlayana kadar sizi ağır çatışmalar yapmaya süreklemiyor. Taşlar yerine oturunca ise her şey inanılmaz bir akıcılıkta ve heyecanda devam ediyor ve  firma bu konuda artık doruk noktasına ulaşmış diyebilirim.

uncharted-4-inceleme-04

Görseller ise tamamen ayrı bir konu. Naughty Dog her zaman oyunlarında başarılı görseller ile karşımıza çıkmıştır ama Uncharted 4 sadece görselleri ile gündeme gelebilen  The Order 1886 gibi oyunları bile gölgede bırakmayı başarmış.  Çevre modellerindeki detaylar, ışıklandırma, karakter tasarımları ve mimikler o kadar başarılı ki yeterince özveri ile çalışıldığında ortaya ne derece harika bir iş çıkartılabileceği konusunda diğer firmalara adeta ders verecek kalitede bir iş çıkartmış Naught Dog. Özellikle Madagascar’da geçen kısımlara hayran kaldığımı belirtmeliyim.

Ses ve müzik konusunda serinin önceki oyunlardan hiç bir eksiği olmayan Unacharted 4’ün belki en az yol katettiği kısım ise oynanış. Temel oynanışta köklü bir değişikliğe gidilmemiş olsa da araç sürme ve yeni bir halat atma mekaniği oyuna dahil edilmiş. Hem ana hikayede hem de çoklu oyunculu modda kullanabildiğiniz bu yeni özellik ile uygun yerlerde halatınızı fırlatıp tarzan gibi oradan oraya sallanabiliyor, ya da kendinizi yukarı çekebiliyor ya da aşağı salabiliyorsunuz.  Hikaye modunda bir belirli anlarda oyuna biraz hareket katmaktan öteye pek geçmeyen bu mekanik çoklu oyunculu modda ise oynanışa gerçekten renk katan bir unsur olmuş. Özellikle aşağıdaki rakiplerinize halattan sallanarak sürpriz saldırılar yapmak çok keyifli olmuş. Hazır bu moda değinmişken, ilk olarak Nathan Drake Collection’da betasına erişebildiğimiz bu mod için hazırlamış olduğumuz bir videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz:

Oyun performans konusunda da yüzümüzü güldürmeyi başarıyor. Hikaye kısmı 1080p ve 30 fps hızında çalışacak şekilde ayarlanmış olan oyunda en ağır aksiyon sahnelerinde bile hiç bir takılma ya da yavaşlama olmadan stabil bir şekilde oyununuzu oynuyorsunuz. İlk başladığınız andan sonraki yüklemeler size çaktırmadan ara sahneler gösterilirken yapılıyor ve kesintisiz şekilde oyunuza devam edebiliyorsunuz. Çok oyunculu modda ise 900p çözünürlükte ve 60 fps akıcılığında bir deneyim sizleri bekliyor. Bu mod için çözünürlük / kare sayısı takası oldukça yerinde olmuş diyebilirim, üst düzey pc’ler ile pek yarışacak bir donanım sahibi olmayan PlayStation 4’ün limitlerini en akılcı şekilde zorlamış Naughty Dog.

uncharted-4-inceleme-05

Bela Hep Ensenizde

Bu arada yapay zekaya da değinmezsek olmaz. Seride çatışma sahneleri genelde zorlu olmuştur ama Uncharted 4’te düşman biraz daha kurnaz hale getirilmiş. Özellikle kalabalık gruplarla kapışırken hep aynı yerde siper alırsanız etrafınızdan dolanıp size sürpriz saldırılar düzenleyebiliyorlar. Neyse ki yapay zekadan payını bizim yanımızda yer alan dost karakterler de almış. Kabak gibi kendilerini düşmanın önüne atmıyorlar. Düşmana yapay zeka takviyesi yapılırken oyunun gizlilik elementleri de kuvvetlendirilmiş ve daha ön plana çıkarılmış. Düşmanla çatışmaya girmeden önce gizlenerek belirli bir kısmını (ya da başarabilirseniz tamamını) etkisiz hale getirmeniz işleri daha rahat hale getiriyor. Ve emin olun keyifli de olsa çatışma bu oyunda en son ilgi duyacağınız şeylerden biri olacak.

Uncharted 4: Bir Hırsızın Sonu oynanış süresi olarak da önceki oyunların ötesine geçmeyi başarmış. İlk üç oyun ortalama 8 ila 10 saat arasında bitirilebiliyorken Uncharted 4’ü sona erdirmeniz yaklaşık 15 – 16 saat sürecek. Naughty Dog bizlere görkemli bir final sunmak için ellerinden geleni yapmış.

Bu Maceranın Sonu

Seriye yakışır, muhteşem bir final oyunu olmuş Uncharted 4. Naughty Dog muhteşem bir emek harcamış ve bunu oyunun her karesinde iliklerinize kadar hissedebiliyorsunuz. Görselleri, hikaye sunumu ve müziklerin yanısıra aralarında Okan Yalabık, Ege Aydan gibi önemli isimlerin bulunduğu sağlam bir kadro tarafından hazırlanmış olan Türkçe dublaj faktörü de oyunseverlerin yüzünü güldürmeyi başarıyor.

GENEL BAKIŞ
Oynanış
9
Görseller
9.5
Ses / Müzik
9
Atmosfer
9
Hikaye
9
Eğlence Faktörü
9
Önceki İçerikDICE, Battlefield 1’in sorunsuz olarak çıkmasını amaçlıyor
Sonraki İçerikCivilization 6 çıkış tarihi ile birlikte PC için duyuruldu!
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
uncharted-4-bir-hirsizin-sonu-incelemeBir hırsızın ve muhteşem bir serinin sonu. Naughty Dog'un başyapıtı olarak kabul edebileceğimiz bu oyunu tüm PlayStation 4 sahiplerine ısrarla tavsiye ediyoruz. Muhteşem Türkçe dublaj da cabası. :) Seriye yabancı iseniz ilk durağınız Uncharted: The Nathan Drake Collection olabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz