The Great Ace Attorney Chronicles inceleme

Capcom oyun dünyasına pek çok farklı türde yapımlar kazandırmış bir firma. Bir oyunlarında sokak dövüşçülerini kapıştırırken bir diğerinde zombilerden canınızı kurtarmaya çalışıyorsunuz, bir başkasında ise fantastik dünyalarda devasa canavarları avlarken buluyorsunuz kendinizi… Çoğunlukla aksiyon tabanlı oyunları ile bilinen firmanın çeşitli yapımlarını sitemizde sizlerle tanıştırdık. Ancak The Great Ace Attorney Chronicles inceleme yazımızda işleyeceğimiz seri çok farklı bir konumda. Günümüzde unutulmaya yüz tutmuş point and click türünde olan Ace Attorney serisi Shu Takumi tarafından yaratılmış. Kendisi 2000’lerin başına kadar Resident Evil, Dino Crisis gibi aksiyon oyunlarına emek vermiş birisi. Bir gün yalanlar ve çelişkiler konsepti üzerine kafa patlatırken aklına avukatlık temalı bir oyun yapma fikri gelmiş. Tabii ki Capcom gibi çılgın işlere imza atan bir firma bünyesinde geliştirilen oyun da sıradanlıktan çok uzak, renkli karakterleri, sürekli ters köşe yapan hikayesi ve abartılı anlatısı ile çok özel bir yapım olmayı başardı.

Naruhodo?

Seriye aşina veya yeni olun farketmeksizin, yeni oyunda dikkatinizi çeken bir nokta olacak: İsimler.  Durumu daha iyi anlayabilmek için öncelikle serinin Game Boy Advance platformunda doğduğu yıla, 2001’e dönmemiz gerekiyor. Japonya’da Gyakuten Saiban adı ile çıkan oyun, Nintendo DS sürümü ile batıya gelirken ise Phoenix Wright adını aldı. O yıllarda bazı oyunlarda adaptasyon çok ağır oluyordu ve maalesef Gyakuten Saiban da bu durumdan payını alan yapımlardan. Japonya’da geçen oyun sanki Amerika’da geçiyor gibi çevirildi ve tüm karakterlerin isimleri, başta ana karakterimiz Ryuichi Naruhodo olmak üzere batılı isimler ile değiştirildi. En yakın çevirisi ile Turnabout Trial olması gereken başlık ana karakterin batılı ismi olan Phoenix Wright ile değiştirildi ve seri bu şekliyle batıdaki hayatına devam etti.

Üçüncü oyundan sonra ana karakter değişince serinin adı da mecburen değişti ve Apollo Justice: Ace Attorney adını aldı. Ancak beşinci oyunda Phoenix Wright seriye geri döndü ve oyunun adı Phoenix Wright: Ace Attorney oldu. Sonraki oyunlarda da Ace Attorney takısı yer almaya devam etti. Lokalizasyon takımı batırdığını farketmiş olacak ki Japonya’dan taze gelen iki Gyakuten Saiban oyunu The Great Ace Attorney adı ile çevirildi ve oyunların tarihi yapısının da etkisi ile tüm isimler orijinal Japon sürümü ile aynı tutuldu. Yeni oyunlardaki ana karakterimiz Phoenix Wri…. Ryuichi Naruhodo’nun büyük atası, Ryunosuke Naruhodo. The Great Ace Attorney Chronicles bize serinin daha önce Japonya dışına çıkmamış iki oyununu, hem İngilizce hem Japonca seslendirme seçeneği ile sunuyor.

Adaletin Keskin Kılıcı

Gyakuten Saiban serisi giriş paragrafında da belirttiğim gibi renkli, yeri geldiğinde bayağı karikatürleşebilen karakterlere, ilgiyi üzerinde tutabilen, zaman zaman bayağı çılgınlaşan bir senaryo akışına sahip. Point and Click Adventure ve Visual Novel harmanı olan oyunlar genel olarak iki safhaya ayrılmış bölümlerden oluşuyor: Keşif ve araştırmadan oluşan giriş kısımları ve oyunun ana kısmı sayılabilecek mahkeme sekansları. Aşırı sıcak kanlı, ancak zeki hamleler ile olayları ters düz edebilen yapıda bir karakter olan Naruhodo 20. yüzyılın  kapılarını yeni yeni dış dünyaya açmış Japonya’sında kendi halinde eğitimine devam eden bir gençtir. Tamamen talihsiz bir tesadüfün eseri olarak kendini bir cinayet komplosunun merkezinde bulan kahramanımızın yardımına üniversiteden yakın arkadaşı, Japonya’nın parlayan yıldızlarından genç avukat Kazuma Asogi yetişir. Mahkemede yaşadıklarından çok etkilenen Naruhodo da büyük bir avukat olmak için ucu gizemlerle dolu bir sisle çevrili patikada yürümeye başlar.

Serinin ilk oyunundaki ana karakterin büyük dedesi olan Naruhodo, tıpkı varisi gibi aşırı sıcak kanlı, zaman zaman kontrolünü kaybeden ama çok keskin algılara ve kıvrak bir zekaya sahip bir genç. Yeni oyunda dikkat çeken bir diğer karakter ise Herlock Sholmes… evet yazım hatası yapmadım. Arthur Conan Doyle’un günümüzde dahi dizilere ve filmlere uyarlanan roman karakterinden ilham alınarak hazırlanan Herlock, tıpkı Sherlock Holmes gibi çıkarım yapmayı bir sanat haline getirmiş bir dedektif ve oyunda Naruhodo ile eğlenceli bir ikili oluyorlar.

Olmuşlar ve Olması Gerekenler

The Great Ace Attorney Chronicles iki oyunyla bize 10 adet dava (yani 10 bölüm) sunuyor. Davaları istediğiniz sıra ile seçip oynayabiliyorsunuz, ancak hikayeyi düzenli takip etmek adına birinci oyunun birinci davasından başlayarak sıradan gitmenizi öneririm. Oyuna ayrıca yeni bir hikaye modu da eklenmiş. İsterseniz oyunu tek bir tuşa basmadan da ilerletebiliyorsunuz. Oyun sizin adınıza diyalogları ilerletip doğru seçimleri yapıyor. Açıkçası serinin doğasına ters bulsam da oyunlarına kafa patlatmayı sevmeyen bazı yeni nesil oyuncular ve yabancı basının “Dark Souls’a kolay modu getirilsin” gibi argümanlar ile sızlanan bazı sevimsiz yazarlarının çok hoşuna gitmiştir, eminim.

Geneliyle övdük, biraz da dövelim. Seriyi çok severim ve daha önce el konsollarına çıktığı için çok önemsemediğim bir durum vardı; seslendirme. Gyakuten Saiban serisi zaten GBA, DS ve takibinde 3DS için çıkmış oyunlardan oluşan bir seri ve kartuşla çalışan bu sistemlerin kısıtlamalarını az çok bilirsiniz. Seride seslendirme namına genelde HAYT HUYT tarzı sesler, delil sunarken AL BAKALIM gibi bir iki kelimelik replikler duyarız. 3DS’teki orijinal Great Attorney oyunlarında da durum böyle oldu. Ancak bu oyunları yeni nesile getiren Capcom seslendirme konusunda hiç bir şey yapmamış. Yani oyunda Japonca / İngilizce ses seçimi var demiştim hatırlarsanız. Evet tüm seslendirme yine bu belirli anlarda duyduğumuz birkaç replikten ibaret. Şuna güzel bir seslendirme yapsaydınız efsane bir işe imza atacakmışsınız sayın Capcom, üzdünüz…

Mübaşir!

Efendim, adventure oyunlarını, görsel romanları, Japon kültürünü, mahkeme / polisiye temalı eserleri seviyorsanız ve Phoenix Wright /Ace Attorney / Gyakuten Saiban serisini duymamışsanız artık işin içine dahil olma zamanınız gelmiş ve geçiyor. Serinin halihazırda takipçileri için de gönül rahatlığıyla “Buradan devam edin” diyebileceğim güzel bir spinoff seri olmuş. Birkaç oyun önce üç boyutlu görsellere geçmiş olsa da klasik sanat tarzından çok ödün vermemiş, hatta bu sayede oyuna çeşitli mekanikler eklenebilmiş. Sunumlar serinin diğer oyunlarındaki gibi oldukça dinamik, karakter kadrosu kalabalık, mahkemeler her zamanki gibi hop oturtup hop kaldıran heyecanlı sürprizler içeriyor. Yani bir Ace Attorney oyunun sunabileceği her şeyi, en iyisiyle ve farklı bir dönem üzerinden aktarmasıyla çok başarılı bir yapım olmuş Great Ace Attorney Chronicles.  Bir oyun fiyatına iki oyun sunması da cabası.

 

GENEL BAKIŞ
Görseller
8
Hikaye / Sunum
9
Oynanış
9
Ses / Müzik
7
İçerik
9
Önceki İçerikMonster Hunter Stories 2 Wings of Ruin inceleme
Sonraki İçerikAbandoned Realtime Experience’ın çıkışı “teknik sorun” nedeniyle ertelendi
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
the-great-ace-attorney-chronicles-incelemeSeri başarılı bir şekilde, aslına en sadık adaptasyonu ile devam ediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz